Kako da vam akumulator duže traje – Koji odabrati?

Zimske gume ste stavili, ili to planirate ovih dana. Ali ogroman broj vas niti je proverio stanje akumulatora, a mnogi od vas i ne zna koliko je stara baterija koja je u vašim kolima. Da li vas može neprijatno iznenaditi? Da li loš akumulator pravi neke druge probleme? Odgovore za vas napisao je urednik Aleksandar Todorović.

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Поиск авто в Сербии

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Nalazim automobile po vašoj želji

 

 

 

Da li ste znali da akumulatorima više smetaju letnje vrućine od zimskog minusa? Ne smeju da se isprazne do kraja, a vibracije im takođe skraćuju životni vek.

 

Čestu grešku prave vlasnici automobila u Srbiji izborom akumulatora većeg kapaciteta jer misle da će tako rezerva snage biti veća. To sam i ja lično činio, radio pre skoro trideset godina, jer su me tako savetovali neki mehaničari, a i moja logika je bila takva. Tkakav izbor je jednako loš kao da je kupljen akumulator manjeg kapaciteta od onog koji propisuje proizvođač. Dakle u ovom slučaju ne važi nepisano pravilo: od većeg glava ne boli, jer niti su automobili žene, niti mehanika ima veze sa fiziologijom. Nadam se da ova mala šala nije nikog uvredila.

 

Automobili se razlikuju. Osim što imaju motore različitih zapremina, diskove različitog promera, imaju u drugačuje alternatore. Oni se razlikuju od modela do modela i od vozila do vozila. Slabiji alternatori ne mogu da napune akumulator većeg kapaciteta za koji nisu projektovani. Tokom eksploatacije se prazni i nedovoljno dopunjava, što na kraju dovodi do dubokog pražnjenja koje je pogubno za akumulator.

 

Električari uvek upozoravaju da se već napon od 10,5 volti smatra dubokom ispražnjenošću. Pun akumulator ima napon od 12,72 volti. Brojke mogu malo i da vas zavaraju, jer morate znati da već napon od 12,6 volti znači da akumulator radi sa 85 posto svog kapaciteta, na 12,4 V sa svega 65% i na 12,25 volti sa 40% kapaciteta.

 

 

Ukoliko se auto ne vozi često, potrebno je redovno kontrolisati napon

Ogroman broj automobila u Beogradu služi samo da pravi gužvu na parkingu – ne voze se redovno. I tako će biti i dalje dok su dažbine za registraciju ovako niske, a ponuda renta kar automobila slaba.

 

Kada se auto retko vozi, on propada. Pa tako propada i akumulator. Prilikom dubokog pražnjenja dolazi do sulfatizacije (procesa stvaranja olovo sulfata na pločama – sivog sloja na pločama), a tada se koncentracija kiseline smanjuje i dolazi do korozije na pločama ćelija.

 

Ovo je proces koji dovodi do drastičnog smanjenja broja ciklusa punjenja i pražnjenja, a koji je inače daleko veći kod kvalitetnih akumulatora u odnosu na one lošijeg kvaliteta. Zato je sasvim logično pitanje kako izbeći duboko pražnjenje akumulatora.

Osim kupovine baterije adgovarajućeg kapaciteta, treba voditi računa o pražnjenju tokom stajanja. Ukoliko se automobil retko vozi, neophodno je češće kontrolisati napon na polovima. Smatra se da je potrebno dopunjavanje akumulatora ukoliko mu je napon ispod 12,4 V a kontrolu bi trebalo obavljati bar na mesec dana.

 

Iako je akumulator pod garancijom, dopunjavanje nije zabranjeno ukoliko je obavljeno adekvatno. Preporučena struja punjena u amperima bi trebalo da iznosi 10 do 20 procenata nazivnog kapaciteta (na primer akumulator od 44Ah treba puniti strujom od 4A do 8A), a akumulator ne sme ni da se prepuni jer to drastično utiče na skraćenje životnog veka.
Prekid punjenja bi morao da se desi na 12,75 volti kada se prelazi na režim sitnog dopunjavanja. Na žalost, takve uslove obezbjeđuju samo skuplji i komplikovaniji punjači. Važno je napomenuti da stepen samopražnjenja prilikom stajanja zavisi i od vrste automobila. Ako je u pitanju neki noviji model automobila sa odličnom opremom, alarmom, samopražnjenje je veće.

 

 

 

Kako odabrati akumulator?

 

Kada je reč o izboru odgovarajućeg akumulatora, savetuje se da on ne bude manjeg ali ni većeg kapaciteta od propisanog. Da li znate zašto?

 

Ako baterija koju ste stavili u automobil ima mnogo veći kapacitet, možete na kraju oštetiti alternator zbog prenaprezanja. Pošto je zadužen za punjenje kada motor radi, više će raditi da ga napuni. A nov alternator nije nimalo jeftin!

 

Na našem tržištu ponuda akumulatora nije dovoljno dobra, ali možete naručiti bateriju koja odgovara vašem automobilu. Morate obratiti pažnu na najvažnike karakteristike akumulatora, zato je bolje da ga kupite u radnjama koje prodaju samo akumulatore.  Tu možete dobiti i povoljiniju cenu, i svakako imate bolji izbor!

 

Postoje tri važna broja koje treba imati na umu:

 

Kapacitet baterije u Ah (Ampera/sat)

Ukazuje na količinu energije koju može imati Baterija. Što je ovaj broj veći, to će imati veći kapacitet, tako da će trebati više vremena za potpuno preuzimanje. Dizel i veliki motori zahtevaju baterije sa više Ah kako se ne bi ispraznile u nekoliko startovanja hladnog motora.

 

 

Za automobile sa sistemima start / stop potrebne su mnogo skuplje baterije (i preko tri puta od klasičnog akumulatora). Takvi akumulatori moraju da izdrže veći broj startovanja motora. koje moraju da naprave.

 

 

Snaga pokretanja baterije u A (Amperi)

Ovo je intenzitet električne energije koji može osloboditi akumulator kada je potrebno. Što je ovaj broj veći, to je intenzivnija struja koju proizvodi i a potom je i veća sila koju daje anlaser. Kao i kod Ah, A mora biti većeg broja u dizel motorima.

 

 

V (napon) baterije

Tradicionalno, napon u prosečnom, serijskom automobilu je uvek 12 V, dok je kod radnih vozila čak 24 V. Imate i automobile sa mikrohibridizacijom sa 24 V i 48 V baterijama, iako obično drže 12 V za konvencionalne funkcije. Ove baterije većeg napona koriste se za napajanje električnih motora.

Šta će se dogoditi ako stavim bateriju većeg napona? Ovo nikako nemojte raditi, jer bi ste izazvali ozbiljnu štetu na električnom sistemu automobila.