TESTIRALI SMO: Volvo XC60 B4 AWD

Volvo je osnovan daleke 1927. godine. Ova marka podarila nam je plejadu izvrsnih automobila, kvalitetnih, udobnih, brzih ali i bezbednih. Ovo poslednje, niti zanima kupce u Srbiji, a još i manje vozače u Evropi, pa i svetu. Zato je Volvo pod Fordom dodirnuo samo dno početkom ovog veka. Niko nije hteo bezbedan auto, već agresivan, brz i ako je ikako moguće Made in Germany. Volvo ništa od toga, u tom trenutku  nije imao. Stvari se menjaju kada su Kinezi na proleće 2010. godine uplatili 1,8 milijardi dolara američkom vlasniku. Volvo je izbegao sudbinu SAAB-a – prelazi u kineske ruke. Zahvaljujući promeni vlasnika, danas Volvo tržištu nudi bolje i kvalitetnije automobile neko ikada pre. Komunistički vlasnik je od Volvoa napravio marku automobila koja drsko i nadmoćno konkuriše nemačkim automobilima.

Druga generacija švedskog SUV-a koristi istu platformu – Scalable Product Architecture (SPA) – i iste motore kao i 26 centimetara duži i skuplji XC90. Ali je u vožnji, potpuno drugačiji. Volvo XC60 je kao balet – tehnički izvrstan, elegantan, moćan i dinamičan. Umerenost na četiri točka, i ako baš hoćete pravo remek delo. Ali to mnogima kupcima koji u džepu imaju oko 50.000€ neće biti dovoljno…..Jer poznato je da svinju ne možete da naučite da igra balet. Gubite vreme, a svinja se nervira. Ovaj auto vam je i kao izvrstan seks, ali u udobnom, prostračnom bračnom krevetu…

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.rs

Pitajte Aleksandra Todorovića

Kako g.Todoroviću tražite polovne automobile za nas?

Mnogo drugačiji od prethodnika

Kukavička filozofija švedskih inženjera je iz korena promenjena, kada su na čelo Volvoa zaseli inovativni, hrabri i genijalni Kinezi. Oni su od Šveđana zahtevali da naprave bolje automobile od nemačke trojke, a ne jeftinije premijum alternative. Švedski inžernjer su 2010. godine tvrdili da je to nemoguće.

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Danas se pokazalo da nisu bili u pravu, i da je nemačka industrija itekako pobediva – uostalom – zar ih japanska auto industrija nije već dovoljno puta ponizila na svim mogućim poljima? Ali kada sam već pomenuo japanske automobile, ili da budem precizan premijum modele iz zemlje izlazećeg sunca, gde su oni u Evropi? Acura se čak nikada nije ni prodavala…….

Ako mi vaš ego dozvoli da vam pojasnim, najboljih japanskih automobila u Evropi nema jer novinari i politika uspešno oblikuju želje i potrebe kupaca, a naročito “novinari” koji  to realno i nisu, više su to nekakvi marketing pijuni, koji prepisiju rečenice iz reklamnih kampanja. Nećemo nikoga vređati, ali prosečan građanin smatra da su najveći lažovi političari i novinari.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

Dakle ako želite da prodajete jedan automobil, morate dobro da podmažete redakcije, novinare, političare, a to najbolje ide Nemcima, mislim na Evropu….Znamo priču da im to ne ide tako lako u Americi (VW, i ogromne tužbe protiv VW,  Audija i Porschea – Škoda je to izbegla jer je američki kupci ne žele automobile ove marke). Kad smo kod Škode, nisam mogao da ne primetim, da ovaj Volvo XC60 prosto iritira vlasnike Škode Superb. Zanimljivo….Da li zato što izgleda avangardnije (od Škode to nije teško), kvalitetnije? Ili prosto ponosni vlasnik jeftinijeg VW-ovog derivata misli da Volvo nije dovoljno brz, stabilan, dinamičan?

TESTIRALI SMO: Volvo V40 D4

Izvanredno izbalansiran SUV

Ni jedan SUV zbog višeg klirensa, i veće visine ne može da ponudi u krivini stabilnost limuzine. Ali su prosečni vozači toliko loši, da su jako daleko od limita prosečnog automobila. Zato su SUV-ovi postali popularni, jer uprkos tome što se u krivinama teže kontrolišu od limuzina, oni su zahvaljujući elektronici ipak dovoljno “pitomi” i stabilni. Vazdušno ogibljenje obavezno doplatite, jer je prosto fantastično, udobnost je najbolja moguća u klasu. A sedišta kao da da su iz klase iznad, Veoma udobna i dobro profilisana.

 

– Priznajem konačno da je čuveni autombilista Pavle Komnenović bio u pravu, kada mi je još pre desetak godina tvrdio: Danas vozači ne moraju puno da se trude – niti moraju da znaju dobro da voze – elektronika im pomaže da svoj auto voze dovoljno sigurno  – i kao posledicu toga imamo sve lošije vozače iz godine u godinu.

 

Valjda zbog toga što vozači imaju sve manje vozaćkog umeća, i talenta za vožnju, uprkost svoj toj elektronici imamo identična ograničenja brzina na putevima i auto putevima, nebitno što su automobili danas bar deset puta bezbedniji. Ali nećemo o bezbednosti, to je za skoro sve kupce automobila apsolutno nebitna stvar. Odnosno EURO NCAP agencija, koja je navodno trebala da promoviše bezbednost, testirajući vozila u kreš testovima, napravili su upravo suprotno. Poklanjajući nekakve “petice” (5 zvezdica) modelima poput VW Pola ili na primer Citroena C3, kupci su potpuno obmanuti, jer tako malo modeli, nikako nisu bezbedni, niti će biti bezbedni. Prosto prilikom sudara vladaju zakoni fizike, i EURO NCAP ne može da isključi fiziku. U prevodu kada taj Polo sa 5 zvezdica udari u ovoj Volvo XC60 sa zamislite istih pet zvezdica, od putnika u Polu ostanu samo palačinke, dok putnici u ovom švedskom SUV-u imaju velike šanse da prođu bez ogrebotina, ne samo jer ovaj SUV ima 2 tone, a vozilo koje ima dve tone ostaje na putu, dok ono drugo vozilo bude odbačeno sa puta jako daleko u neprepoznatljivom obliku stisnute limene konzerve (neko će reći ali VW Polo košta samo 13.000 evra – tačno toliko košta polovan Xc60 u dobrom stanju!). Ako pri tome dodate i da je čvrstina ovog SUV-a daleko veća, da ima veće zone deformacije, dobro znate da je ovo itekako bezbedan automobil a neki mali auto tipa VW Polo izuzetno nebezbedan auto. Šta tek očekuje one u Daciji Duster sa dobijene 3 zvezdice? Da li smem da o tome pišem? Ili bolje da napišem da je marketing Renault toliko moćan, da ni jedan novinar ne sme da pomene te tri zvezdice, kada piše test, tekst o “cenjenom” rumunskom kovčegu na četiri točka. Valjda treba saopštiti istinu, iako vam “svinje” koje je ne cene, nimalo neće biti zahvalne.

Novinarska reč, tekst danas nema ama baš nikakvu vrednost. Više mi nije ni smešno da čitam novinarske testove automobila.  Bukvalno mi je žao tih ljudi, kojima je dat zadatak da na što lepši način napišu da je jedan model “đubre”, i da to potpišu. A još gore je , ako ne umeju da voze, ako nisu probali ovaj SUV u različitim vremenskim uslovima, ako nemaju muda da stisnu gas u krivini, da koče malo kasnije, i da zaista testiraju makar delimično mogućnosti ovog SUV-a. Kada bi to uradili, iznenadili bi se koliko je ovaj auto stabilan, kako se lako vraća na željenu putanju, kako se volan prilagođava i situaciji i vozaču. Upravljač jeste čak i previše lagan (laganiji je nego u FIAT-ovom City modu), ali samo na malim brzinama, i samo kada ga lagano pomerate. Ako agresivnije pritiskate papučicu gasa, brže pomerate upravlja u krivinama, isti taj volan postaje dorastao zadatku i više od toga.

Pri nagloj promeni pravca – Iznenađujuće stabilan

Krajnji limiti ovog SUV-a u krivinama su jako veliki. Ja nisam očekivao da bolje, neutralnije leži od recimo Audija Q5, ili prelepe Alfe Stelvio.  Volvo se prosto manje naginje, pruža bolju dinamiku vožnje, brže se vraća na željeni pravac, bolje koči, i brži je u slalom vožnji. Kao da su kopirali BMW X3. Uloženo je mnogo znanja, mnogo tehnologije u ovoj gotovo savršeni Volvo – ali pravo pitanje je ko su onda kupci ovog modela? Ovo je po meni najbolji SUV u klasi, možda i bolji od BMW-a X3, ali sa pogrešnim imenom, pogrešnim brendom Volvo! Jer dobro se zna ko kupuje, bira Volvo automobile? Neisugurni, preplašeni, loši vozači, koji se strogo drže propisa ko pop molitve, i oni od svega navedenog neće osetiti ništa, jer takvi vozači ni u snovima nisu dosegli brzinu od 131 km/h. Kad smo kod košmara, pardon – snova, ni sanjao nisam da će Ministri Vlade Srbije tako zdušno zagovarati strikno kažnjavanje svih onih koji voze 132 km/h (dok političari pod rotacijom voze 220 km/h),  ali se onda pitam zašto ne zabrane registraciju automobila koji imaju više od 60 KS? Želim da kažem, da ćete ovaj auto nećete imati gde da vozite u Srbiji, osim možda na regionalnim putevima, gde je sada postalo normalno da se vozi 170 km/h, da bi vozači nadoknadili što na auto putu voze 130 umesto 170 km/h. Ali treba verovati da neko ko kupuje nov auto, prelazi bar 50 000 km godišnje, jer je tada ova investicija i ekonomski opravdana, često ima prilike i potreba da putuje van Srbije. Ako je tako onda će vam biti krivo što ovaj Volvo može samo 205 km/h, to je ipak malo za motor koji ima 197 KS i koji je izuzetno tih (definitivno najtiši u klasi – mislite da je benzinac ispod haube – nimalo se ne šalim).

Ali je zato ubrzanje sasvim dobro, do 100 km/h stižete za 8,3 sekundi (XC60 B4 AWD na testu). Tom brzinom ga možete voziti potpuno legalno u Nemačkoj, tamo je ta brzina čak i poželjna, i opšte prihvaćena. Ja vam ipak preporučujem da kupite snažniju verziju od 235 KS (B5 – to je takođe dizel motor, da ne bude zabune) sa kojim ovaj Volvo može pristojnih 220 km/h i do stotke za 7,1 sekundu. Osmostepeni automatski menjač je isti onaj koji se ugrađuje u Lexus RX, proizvodi se u Japanu (Aisin AW – koji isporučuje a.menjače i Porscheu, ali i Toyoti), i prebacivnje brzina je tečno, brzo, perfektno! 

Sve te brojke za volanom ovog švedskog SUV-a nisu nimalo opasne, jer su kočnice savršenstvo, snop farova takođe, a automatsko kočenje precizno i odlično podešeno (sami možete lako i jednostavno podesiti na koliko metara pre prepreke želite da vaš Volvo koči). Volvo je odavno imao cilj, da niko u njihovim automobilima ne pogine. Sa ovim modelom su na itekako dobrom putu. Fascinira ovaj Volvo koliko može da se voze brzo u krivinama, i koliko se lepo i sigurno vraća na željenu putanju, pri naglo promeni pravca. Ovo je jedan fantastičan i zabavan SUV za vožnju.

Stari i novi XC60 – Dva potpuno različita karaktera

Prethodni XC60 je prodajno bio jedan uspešan model. Kupci Volvoa su brzo prešli sa limuzina, na ovaj SUV, i dobili su tačno ono što se od jednog Volvoa može očekivati, pa i više od toga. Ali novi XC60 ima umnogome drugačije podešeno ogibljenje, i to je SUV za neke mnogo zahtevnije, agresivnije i brže vozače. Novi XC60 nije samo dinamičniji, stabilniji, nego je mnogo zabavniji za vožnju, ali je i tiši, udobniji.  Volvo navodi da deli arhitekturu sa većim modelom XC90, ali je on u vožnji potpuno drugačiji od svog “brata”. Dok vozite XC90 mislite da ste u nekakvom “civilnom tenku”, on jeste veoma udoban, tih, kvalitetan, ali nikako nema okretnost i dinamiku manjeg modela XC60. Nije u pitanju sama manja masa, manje dimenzije, niži klirens, već prosto unapređeni XC90 u manjem odelu. Odnosno, ako imate novca za XC90, ipak kupite XC60 je je to prosto bolji automobil! Vozači prethodne generacije modela XC60, vrlo verovatno neće primetiti koliko je novi model bolji, jer je za tako nešto potrebno pritisnuti gas, a ne voziti ceo život sa pola gasa. To vam je kao kada bi u životu vodili ljubav samo u nekoliko poza, i maksimalno trošili na razmenu nežnosti do 1h. Jer ako pogledate, prosečne vozače,a još i gore prosečne vozače marke Volvo, sve ovo što su inženjeri u Švedskoj uradili, da bi unapredili XC60, oni neće puno osetiti. Da li to znači da……….?

 

Volvo 240 Turbo ipak zabavniji za vožnju…

Znači upravo to što ste pomislili! Kinezi i Šveđani su konačno rešili da prave i tržištu ponude automobile, SUV-ove koji su uzuzetno dinamični, stabilni i zabavni za vožnju. Kako sam ja davno, davno uživao za volanom modela Volvo 240 Turbo (koji je jedno vreme dominirao i trkačkim stazama) tako će možda u budućnosto, neki puno mlađi vozači od mene, uživati u nekom budućem Volvou koji će imati samo zadnju vuču, ili ti prenos snage motora samo na zadnje točkove. Sva sreća pa ovaj Volvo ima pogon preko svih točkova – AWD, koji jako lepo radi – jer bila bi velika šteta da ovao kvalitetan automobil ima sirotinju prednju vuču. Ali Volvo izgleda želi da prati recept Audija, da se u premijum klasi nadmeće sa najboljima, nadajući se da kupci neće primetiti da Volvo i dalje ima prednju vuču (većina modela – ali vi odabertite ono pravo AWD). Znajte da ovde AWD nije tu, da biste vi samo bezbednije vozili po snegu (to je valjda svima jasno) već je to u “genima” ovog modela, koji je jedino prava ponuda sa tim pogonom. Možete vi kupite i verziju samo sa prednjom vučom, ali to vam je dragi moji kao da posmatrate kako dvoje vode ljubav, umesto da i sami budete akteri. Jer AWD na ovom Volvou je čist seks, potrebno je samo da na suvozačevom sedištu imate dovoljno lepu, zgodnu ženu koja će ceniti i ovaj automobil,  i vaše umeće za njegovim volanom, i naravno …..

Foto: Aleksandar Todorović

Ipak ima dosta mana

Prtljažnik od 505 litara je jedan od najmanjih u klasi. Stavite dečija kolica, ne ostane previše mesta. Ovo je ipak jedan pre svega porodični SUV, očekivali bi ste da ima najveći gepek. Kokpit se možda nekom dopada, meni baš i ne. Smešno mali obrtomer i brzinomer me vraćaju u sredinu 80-ih godina i minujaturni brzinomer na Škodu 120 GLS. Ovaj kod Volvoa jeste veći, ali puno manji od konkurencije, stvarno me zanima, koji dizajneri su nametnuli ovakvo rešenje najbitnijih pokazivača, ili oni nisu bitni budućim vlasnicima Volvoa? Čekajte, pa što Volvo zapravo želi? Da Volvo i dalje kupuju oni najnesigurniji, najplašljiviji i najgori vozači na svetu? Oni jesu u većini, itekako jesu, ali preveliki ego istih, broj onih koji sebi i priznaju da su upravo takvi vozači je jako mali. Pa ko je realan prema samom sebi? I da li verujete kad vam neko kaže da ste loš vozač, ili ljubavnik?

Najneverovatniji nedostatak mi je skriveni i premali taster za sva četiri migavca (izvinite, ali viđao sam i veće klitorise – oprostite što sma se usudio da pomenem centar ženske sreće – jer me toliko iritira debilno rešenje švedskih inženjera, da bi najradnije neke stvari želeo u lice da im saopštim). Pa valjda kad vam zatreba ovaj taster, potrebno je da ga pronađete koliko odmah, pre nego što vaša ruka posegne za njim. Ili je ovaj “tenk” toliko siguran, da ćete u njemu preživeti udarac u magli? Kamion sigurno ne. Nisam ljubitelj ekrana na dodir, ni ovaj na modelu XC60 mi se nimalo ne dopada, čak mislim da nije dovoljno intuitivan. Ali kako su me razočarale “klackalice” na volanu, za manuelno biranje stepena prenosa, jeftini klik – klak zvuk, ja ne mogu da vam opišem, a ne želim da budem preterano nepristojan….Prepuštam vama da se samo uverite. Mora da su si ih lično Kinezi birali, jer je finalna obrada vrhunska, kvalitet ugrađenih materijala takođe, sedišta su izvanredna (sva sreća pa automatski menjač perfektno bez imalo trzaja i jako brzo šeta od prve do osme brzine – pa i ne poželite previše često da se sami igrate brzinama). To je kao da vam neko pored perfektno ispečenog parčeta mesa stavi jeftin majonez (ja inače mogu da jedem samo jedan) ili bezukusan paradajz. Prečnik okretanja je veliki, kao i kod svakog SUV-a, koji u osnovi ima prednju vuču.

Maksimalna brzina od 205 km/h je sasvim dovoljna, ali nemački SUV-ovi su brži – imaju snažnije motore sa većom radnom zapreminom.  Preglednost nije sjajna, naprotiv, imate utisak da ste za volanom “tenka” (ali je ipak malo bolje nego kod većeg modela XC90). Potrošnja bi takođe mogla da bude malo niža (krivac jeAWD): prosek na testu je pokazao 7,8 litara, što je kao kod konkurencije, ali pri brzinama preko 190 km/h je prilično žedan i troši preko 15 litara. (isto važi i za XC90).

 

Cene delova nisu paprene, kao kod Audija i Mercedesa, ali servisna mreža je nikakva. Istina ako živite u Beogradu, to je već puno manji proble.

Bezbednost vas realno ne zanima…ali ipak:

XC60 je najbezbedniji u svojoj klasi (kao da to već niste znali….).  Imate na raspolaganju: Steer Assist (pomoć pri upravljanju) je inkorporiran sa City Safety sistemom.  Oncoming Lane Mitigation pruža pomoć pri upravljanju – da se ublaže čeoni sudari, dok dobro poznati sistem Blind Spot Indication System (BLIS) za detekciju “mrtvog” ugla sada koristi funkcionalnost pomoći pri upravljanju kako bi se smanjio rizik od sudara.

Nova generacija City Safety sistema u Volvou XC60 koristi napredan sistem radara i tehnologiju kamere kako bi se otkrile potencijalne opasnosti poput drugih vozila, pešaka, biciklista.  Sve to funkcioniše dobro, ali ne i idealno. Jer naši penzioneri umeju tako vešto da se prišunjaju na parkingu, da mogu iznenaditi i ovaj Volvo. Zato ipak okreniti glavu, i otvorite oči! Jesta ovaj sistem dobar, ali nije svemoguć.

Pilot assist,  napredni polu-autonomni sistem asistencije vozaču, vodi računa o upravljanju, ubrzanju i kočenju na dobro obeleženim putevima do brzine od 130 km/h.

Info-zabavni i mrežni servisi nude Sensus i Volvo On Call aplikaciju. Obe su dobile grafičko ažuriranje uz unapređenu upotrebljivost.  Integracija pametnih telefona je dostupna uz CarPlay i Android Auto. Oprema na ovom automobilu je jako dobra, a izbor dodatne opreme je veliki. Očigledno je i Volvo otkrio kako može da zaradi puno više, od kupaca kojima je oprema važnija od samog automobila, motora. Više detalja možete saznati na linku: https://www.volvocars.com/rs/vozila/novi-modeli/xc60.

Šta ona kaže:

Dovoljno brz, kvalitetan, udoban i otmen SUV. Kada ste u blagoslovenom stanju, a imate još jednu bebu u automobilu itekako cenite vrhunsku bezbednost ovog automobila. Sedišta su zaista onakava kakva poželite od jednog premijum automobila. Izizetno je tih, ugodan za putovanje. Poskakuje po neravninama puno manje od konkurencije. Motor ima sasvim dovoljno snage, i itekako je dobro što Volvo ne nudi smešno male dizel motore od 1.6 litara za jedan ovako veliki SUV. Meni je BMW X3 ipak udobniji, i sigurniji. Sigurniji u smislu što preticanja traju primetno kraće, i što na brzinama preko 190 km/h, BMW nudi više sigurnosti na upravljaču. Kada svakodnevno vozite automobil koji ima veću maksimalnu brzinu za 30 km/h od testiranog modela, nekako vam se tih 205 km/h čini premalo. Ali ipak ovo je SUV, i više smeta što mu treba jako puno od 190 do 205 km/h, nego što je 205 km/h krajnji domet motora na testu. Kupite verziju sa 235 KS i bićete zadovoljniji.

 

Šta beba kaže:

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Brrrm, brm, brrrm, Jup, jup, bljpp, ljljiijjjj, bljup……bljup, brmm, brm, brm. Brm, brm, brrrrm. Nisam se ni jednom upiškila u ovim kolima. Tata nije dozvoljavao da sedim na prednjem sedištu. Zavezana sam bila u auto sedištu, što naravno nikako nije fer…Ali ovaj Brm, brm je jako dobar, tiho je u njemu, nema truckanja, brzo se stiže. Vide se na krovu zvezde. Nisam se upiškila, u ovom autu, ipak da ponovim, ako je neko od vas to možda zaboravio. Nisam se ni ukakila. Tata ima smešak na licu dok vozi ovaj Volvo. Mama ima malo manji smešak. Kad će više taj brat? Pitam ja vas, pošto tata i mama neće da mi kažu! (dok ovo pišem, moja beba uporno govori brrm, brrrm, brrrm, a ostalo sam morao da nagađam – osim informacije da se nije upiškila i ukakila u ovom automobilu – jer u ovakvim kolima beba brzo i kako zaspi).

Kome je namenjen ovaj automobil?

– Kupovaće ga zaljubljenici u brend Volvo, ali i oni koji žele malo drugačiji SUV, SUV koji nije Made in Germany – a takvih ipak ima u Srbiji. Ne morate da volite umetnost, niti balet, da bi vam baš XC60 bio na listi želja, ali dobro je poznato da Volvo kupuju i veoma obrazovani, i inteligentni ljudi (a ne samo oni koji su plašljivi, i ne samo loši vozač).

 Ovaj auto je pravo umetničko delo. U umetnosti, kao i u ljubavi, instinkt je dovoljan. A inženjeri Volvoa su imali dovoljno instikta, kada su konstrisali XC60. Oni hrabriji i naravno platežno moćni kupci, koji daju šansu ovom automobilu, mogu itekako prijatno da se iznanade vrhunskim voznim svojstvima. Motor je izuzetno tih i uglađen, elastičan, čista desetka?

 

Ovaj SUV će birati i oni kojima je dizajn, lepota na prvom mestu. Iako je Pikaso tvrdio da su lepe žene potrebne samo ljubavnicima i slikarima bez mašte. Možda imate prava da želite lep automobil, pa čak i ako nemate ljubavnicu, Ali stoji da vam treba jako puno “mašte” da bi zavoleli dizajn (ako se to može nazvati dizajnom) nekih nemačkih automobila.

 197 KS iz 2.0 litra radne zapremine i četiri cilindra: dovoljno za 8,3 s do 100 km/h

Volvo XX60 je mnogo iznad konkurencije, čista umetnost.  A prava umetnost počinje onda gde prestaje sujeta.

Volvo je u rukama Kineza procvetao! Komunizam je oživeo Volvo! Ovako nešto bi 90-ih izgledalo kao putovanja na Mars, pa i više od toga. Ko bi rekao da “prevaziđeni” komunizam može da nadmaši kapitalizam? I ko bi još mogao da tvrdi da su Kinezi daleko sposobniji i bolji vlasnici od Amera? Kineska auto industrija je danas daleko ispred one američke. Njihov problem je što nemaju brend, jer se brend stvara decenijama, a napredak njihove industruje juri poput brzog voza. Tako da je Volvo pun pogodak za Kinu, ali i za ostatak sveta. Švedski inženjeri više nemaju pravo da razmišljaju kukavički, niti da se boje nemačke auto industrije. Šta želim da kažem? Ovaj Volvo ima bolji kvalitet od Mercedesa, Audija i BMW-a zajedno! Vreme će uskoro to pokazati. Ali sudeće po polovnim primercima starim 6 godina, mogu vam reći da model XC60 u proseku jeste u boljem stanju, nego modeli nemačke trojke, tako da je kupovina polovnog modela XC60 pravi Best Buy. Jer iako Volvo ima bolji kvalitet, nema bolji imidž, pa cena Volvoa pada ipak brže nego cena Audija na primer. Ali možda vi želite da vozite najbolji SUV u klasi? Ako naravno možete da zaboravite na jeftin klik – klal klackalica na upravljaču, i ako vam je dovoljno 235 KS i dizel verziji B5. Za one koji žele pravu zver na putu Volvo je pripremio benzinsku verziju T8 sa 318 KS i 5,4 sekundi do 100 km/h. Kad već imate oko 50.000€ za verziju sa oko 197 KS, imaćete i 70.000€ – verzija sa 303 KS (chip tuningom se lako diže na 400 KS).

 

I znajte: porodica je jedno od remek-dela prirode. Ako je imate, a možete da priušite jedan ovakav automobil, makar i polovan, nemojte oklevati, jer vaša će porodica u njemu imate najviše bezbednost….a život kažu nema cenu, a valjda bi vi voleli da vaša deca uvek stignu živa i zdrava, zajedno sa vama tamo gde ste se uputili.

 

Arhitekte svoje greške pokrivaju mermerom, lekari zemljom, a inženjeri u auto industriji dobrim dizajnom! Volvo XC60 nije idealan auto (takav još nije napravljen) ali izgleda moćno, iako se kako kažu oni mudriji o dizajnu ne vredi raspravljati. ¨

 

Srbi misle da su nemački automobili najbolji. A da li je baš tako? Ja vam neću dati odgovor na ovo pitanje….ali ću vam napisati ovaj citat:

Istina koja opstaje je jednostavno laž u koju je najlakše verovati! (H.L.Menken)

 

I znajte, kao što je sretno oženjen samo onaj čovek koji razume svaku reč koju njegova žena nije rekla. Tako je i sa novinarskim tekstovima.  Imaćete prave informacije samo ako pogodite ono što nismo napisali. Na sreću, postojo i rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, pa svakom lično, mogu da objasnom zašto nisam baš sve napisao, ono najvažnije se nikada ne napiše…..ali može da se kaže.

 

Cena: od 49.500€

 

TESTIRALI SMO: Volvo V40 D4

TESTIRALI SMO: Nissan X-Trail 1.6 DCI X-Tronic

 

 

TESTIRALI SMO: Kia Sportage 2.0 CRDi AWD

Testoviautomobila RS LOGO

 

TESTIRALI SMO: Volvo XC90 D5 AWD

TESTIRALI SMO: Jaguar XF 2.2d

TESTIRALI SMO: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Kia Sorento 2.2 CRDi AWD

TESTIRALI SMO: Toyota Verso 1.6 D-4D

TESTIRALI SMO: Volkswagen Passat 2.0 TDI

TESTIRALI SMO: Nissan X-Trail 1.6 DCI X-Tronic

TESTIRALI SMO: Renault Captur 1.5 110 dCi Stop & Start

TESTIRALI SMO: Dacia Sandero 1.5 dCi 75

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank