TESTIRALI SMO: Opel Adam Jam 1.2

Adam je jedan malo “drugačiji” automobil koji nudi poseban osećaj vožnje i velike mogućnosti personalizacije modela. Verovatno je najbolje da isključite emocije (kao i uvek kada vam se nešto dopadne) i da ne razmišljate o novom Adamu, posebno ukoliko planirate da proširite porodicu, jer ovaj Opel nudi izuzetno malo mesta na zadnjoj klupi, a ni prtljažnik mu nije naročito prostran. Možda je najvažnije što kupac za 12.439 €, koliko  košta Adam dobija manje nego što je očekivao. U društvu u kojem se traži što „veće“ za što manje novca, Adam ne ispunjava sve kriterijume. Srbi kupuju automobile na metar, a Škoda za ovaj novac nudi modele koji su duži za više od pola metra. Šalu na stranu, Adam može da bude samo drugi ili čak treći automobil u kući, nikako prvi, osim ako su potrebe vaše porodice izuzetno skromne. Opel nudi veću i moderniju Corsu po ceni koja je 2.500€ niža od cene Adama.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.Net

TESTIRALI SMO: Opel Adam Jam 1.2

testoviautomobila-rs-logo

Nudi jako malo mesta za putnike, u proseku kao glavni konkurent FIAT 500,  ali u odnosu na ovaj italijanski automobil, pruža i više zabave za volanom. Obezbeđuje vrhunsku voznu dinamiku uz izuzetno efikasne kočnice i precizan servo upravljač kojeg se ne bi postideo ni veliki BMW. Ako imate decu, Opel Adam nikako nije za vas. Ovo je mali automobil sa anemičnim motorom i raskošnim spiskom opreme.

Adam je kvalitetno izrađen – ali je skup

Pošto naši džepovi uglavnom ne mogu da podnese ovako jaku cenu, barem ne bez posete banci (pri čemu je teško reći šta je isplativije da uradite, da zatražite kredit ili da je “opljačkate”. Šalu na stranu, pljačkanje bez posledica u ovoj državi dozvoljeno je samo bankama (i naravno – političarima), posebno kada je reč o CHF kreditima (Premijer Vučić je jedini Premijer u Evropi koji nije ovo rešio u korist građana).

Oni koji žele kvalitetan automobil, obično biraju nemački automobil. Problem je što se recimo VW Polo pravi u Slovačkoj, i daleko je od kvaliteta Golfa koji se montira u Nemačkoj. Opel nije napravio takvu grešku. Opel Adam se proizvodi u Nemačkoj od prvog do poslednjeg šrafa sa nemačkim delovima. Baš zbog svega toga navedenog je i prilično visoka cena za mali auto od 12.500€. Ali ako vam je muka od jeftine plastike, loše finalne obrade, škriputanja i lupkanja, odaberite Adam.

adam-dsc_9716

Moderan dizajn – enterijer simpatičan

Opel Adam je osvojio nagradu za najbolje dizajniran enterijer, pobedivši na sajmu Automotive Interiors EXPO 2013 u Stuttgartu, ispred Alfe 4C, Jaguara F-Type, Renault Clija i Range Rovera. Nagradu je dodelio stručni žiri, vrednujući koncept, materijale, završnu obradu (izradu površina), te serijsku i doplatnu opremu automobila (istina žiri nije bio u potpunosti objektivan, ako smem da izrazim svoju sumnju – a to je svakom jasno ako pogleda kako izgleda Alfa Romeo 4C).

Dizajn Adama ne može da vam se ne dopadne. Ukoliko mislite da su linije Opela previše avangardne i smele, onda ste verovatno zreli za starački dom. Šalu na stranu, Adam bi se mogao nazvati malim dizajnerskim remek-delom, čak i ako je Alfa 4C zaslužila tu titulu. Enterijer je jednako moderan kao i spoljašnjost, a takođe je i prilično drugačiji od onoga što nudi konkurencija.

adam-opel-dsc_9710

Opel Adam je vrhunski izrađeni automobil A segmenta kojeg su visoka cena i jednako visok nivo kvaliteta izrade katapultirali ravno u “premijum” razred. Zapravo Opel je sa ovim modelom gađao na kupce Minija i Audija A1.
Adamovi aduti, koji su mu doneli pobedu u oštroj konkurenciji ispred Alfa Romea 4C, Jaguara F-Type, Renault Clija i Range Rovera, jesu “zvezdano nebo” na plafonu kabine, izvedeno iluminacijama ugrađenih LED elemenata, te mogućnost dosad najveće individualizacije izrade unutrašnjosti. Adam raspolaže sa gotovo 82.000 mogućih kombinacija stajlinga unutrašnjosti. Zbog toga je EXPO nagrada izuzetno priznanje za Opelov dizajnerski tim.

Motor nema dovoljno snage

Mada Opelov motor od 1,2 litra i 70 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od 115 Nm pri relativno visokih 4.000 o./min., predstavlja anemičnu motorizaciju, za auto koji ima masu od 1.086 kg, zabavno ga je voziti. Ovaj Adam često traži gas do poda. Ako ste veoma iskusan vozač, to može da bude i zabavno. Za one sa manje iskustva i veoma opasno, jer u kritičnim sutacijama niti smete, niti možete da se oslnite na 70 KS, jer Adam nije lagan.

Motor lepo zvuči, i malo troši, u proseku 6,5 litara. Ako ste pažljiviji sa papučicom gasa to može biti i oko 5,0 litara.

motor-opel-dsc_9763

Ubrzanje do stotke za realnih 15,5 sekundi (fabrika obećava 14,9 s) zadovoljiće samo penzionere.  Međuubrzanja su još lošija, ali ogibljenje, kočnice i direktan servo upravljač su kao poručeni za agregate sa bar 150 KS.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE NA MOM DRUGOM SAJTU WWW.TESTOVIAUTOMOBILA.RS

TESTIRALI SMO: Opel Adam Jam 1.2

 

testoviautomobila-rs-logo