TEST AUTOMOBILA: Citroen C3 1.4 HDI

Citroen C3 ima odličnu zvučnu izolaciju, udobno i usaglašeno oslanjanje, temeljna sedišta, precizan menjač i vrlo dobre kočnice. Ovo je jedan izvrstan mali automobil, koji prave zaljubljenike u vožnju ne može ostaviti ravnodušnim. Iako je malih dimenzija, nudi visok nivo komfora čak i na dužim turama, a velike svetlosne grupe, veliki amblem ševrona i elegantne linije pomažu ovom modelu da i danas zaseni mnogo mlađe automobile. Iako je Citroen pod kapom PSA (Peugeota), uprkos trudu Peugeotovih inženjera da C3 ostane „ispod“ 208-ice, C3 je zaokruženiji, praktičniji i upotrebljiviji automobil bez loših rešenja.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik

 

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Deca su ono najdivnije!

 

 

TESTIRALI SMO: Volvo XC90 D5 AWD

 

Prosečna potrošnja od 5,1 litara, uprkos velikim prosečnim putnim brzinama na testu, rezultat je vredan divljenja. Sa umerenom nogom na gasu, ovaj lepotan neće tražiti više od 4,5 litara evro dizela na svakih 100 km, što ne nudi niko u ovoj klasi. Pored toga, C3 je jeftiniji od konkurencije, a kako obično na kraju svog proizvodnog ciklusa, konkretni  model bude i najkvalitetniji, C3 može biti itekako dobar izbor ako kupujete polovan automobil star par godina sa manje od 100.000 km. Ovakav kao na testu možete kupiti za manje od 8.000 € (cena novog je bila 12.990 €).

Izvrstan 1.4 HDI motor

Zahvaljujući turbo dizel agregatu od 1,4 litra i 70 KS, bićete prijatno iznenađeni kada se zaustavite na benzinskoj stanici i shvatite koliko malo troši. Peugeotovi common-rail motori su među najštedljivijim na svetu, a ovaj najmanji od 1.4 litara je ujedno i najpouzdaniji, i najjeftiniji za održavanje. Titula motora godine od pre deset godina još uvek nije izbledela, jer boljeg motora ove radne zapremine prosto nema ni dan, danas. Bravo Peugeot!

 

Tražim za vas najbolje polovne automobile!

 

 

Kratak osvrt na istoriju

Mnogi genijalni brendovi, fabrike automobila su bankrotirale. Neki su i nestali, poput recimo genijalnog NSU-a, ili u ovom veku SAAB-a. Od bankrota Alfa Romeo je spasio FIAT. Audi je izvukao iz problema VW, tako što ga je preuzeo. A jedan revolocionarni Citroen kupio je Peugeot. Tako vam je to u auto industriji, ne pobeđuju oni koji prave bolje, kvalitetnije, udobnije, tehnološki superiornije modele, već oni koji naprave više automobila i samim tim dođu do veće zarade. Uostalom prosečan vozač se jako malo razume i automobile, i u auto industriju, pa je naravno njihov izbor uvek ono jeftinije, a ne ono bolje. Da li vas to čudi?

Citroenovi inženjeri su imali mnogo hrabrosti, bili su bez imalo preterivanja vizioniari. Kada su konstruisali čuveni DS „ajkulu“, svi su sumnjali da će jedan takav futuristički model imati većeg uspeha na tržištu. Ali DS se na svom prvom pojavljivanju na Pariškom salonu automobila 1953. dokazao kao vrlo tražen model. Unapred je prodata kompletna godišnja proizvodnja. Kako je to moguće?

Svet inženjera je neki sasvim drugi svet. Oni se bave tehnikom, a ne dizajnom. A dizajneri su dugo vremena bili u zapećku (tek je Peugeot pre nekoliko godina opet Citroenu dozvolio da konstruiše automobile avangardnog dizajna – i naravno uspeh nije izostao). Zapravo za Citroen, je Peugeot bio nešto najgore što je ovu marko moglo da zadesi. Nije mnogo drugačije ni sa gore pomenutim Audijem i Alfa Romeom.

Kada bi automobile kupovali, i birali pravi zaljubljenici, onda bi se pred bankrotom našli VW, FIAT i Peugeot, a ne obratno (Audi, Citroen, SAAB).

Nakon genijelnog DS-a došli su moderniji CX, i manji, i pristupačniji širim narodnim masama GS. Bili su to ubedljivo najudobniji automobili u svojim klasama, ali nisu postigli značajniji uspeh na veoma važnim tržištima kakva su u to vreme (ali i danas) bilo Nemačko i Englesko. Jedan od razloga jesu bili motori, nedovoljno snažni, nedovoljno kvalitetni i dugovečni. Ostavimo po strani, opredeljenost i vernost nemačkog naroda u sopstvene proizvode – koji uvek kupuju svoje, pa makar to bilo i najgore u tom trenutku. Nemačka auto industrija ni tada, ni danas nije bila lider u auto industriji, kada su u pitanju tehnološka rešenja (nekad su zaostajali za Francuskom, danas za Japanom).

foto-najboljiauto-com

Citroen C3 pred vama, nema ništa revolucionarno, genijalno, ali ima najbolji dizel motor od 1.4 litara koji se novcem može kupiti danas. Dakle ovaj Citroen za razliku od mnogih Citroena u istoriji ima odličan motor.

Citroen C3 vozi se sa uživanjem

Ovaj automobil namenjen je, pre svega, mladim porodicama i onima kojima putnici na zadnjem sedištu nisu prioritet. Aktuelni C3 se proizvodi već dugo, tako da su inženjeri dobar automobil doveli do savršenstva kada je u pitanju osećaj za volanom. Precizan menjač je idealno usklađen sa mogućnostima motora, a dovoljno brz i precizan servo upravljač i mekoća komandi su prosto savršeni. Drugim rečima, što više vozite ovaj automobil, više uživate, a meni je posebno zadovoljstvo predstavljala činjenica da kazaljka za nivo goriva u rezervoaru dugo miruje, čak i kada vozite veoma brzo. Sve podseća na Peugeot 206 i 207, ali je kod Citroena sve to bolje (C3 se ne bazira na novoj platformi 208-ice – još jedan dokaz „maćehinskog“ odnosa prema Citroenu).

 

V.Dimić: preporuke od zadovoljnog kupca za g.Todorovića!

 

 

Udobno, sigurno ogibljenje je priča za sebe – prosto je neverovatno da automobil sa međuosovinskim rastojanjem od 2 cm ostaje tako dugo miran kada ga vozite našim autoputevima, koji imaju više zakrpa nego vaša baba bora.

Ipak, dopadljiv dizajn je ono što mladi kupci najviše cene. Peugeot sa modelom 206+ cilja upravo na ove vozače. Kupci u Evropi često biraju automobil “očima”, pa je plasman ovog modela na evropskom tržištu još nekoliko godina zagarantovan. Testirani paket Urbane serijski sadržava klima uređaj, ABS, dva vazdušna jastuka i, na moje veliko iznenađenje, prilično ubedljiv audio sistem sa snažnim zvučnicima (doduše, prosečnog kvaliteta zvuka), kojima obično nije mesto u ovoj cenovnoj kategoriji.

c3-foto-todorovic

C3 1.4 HDI star dve godine košta manje od 8.000€

Kod kupovine polovnog automobila morate na sve obratiti pažnju. Čak i ukoliko pronađete očuvan i redovno servisiran C3 sa manje od 100.000 km, budite spremni na neke kvarove, koji su kod njega česti.

Problemi i popravke na Citroenu C3

Buka iz prednjeg vešanja na neravnim površinama. Uzrok – Gornje šolelje amortuzera prednjeg nosača vešanja. Popravka – Staviti nove gore šolje .

Svetli kontrolna lampica ABS-a. Uzrok-  nazubljeni senzor Prsten na rukavcu broja obrtaja točka i ABS zaprlan korozijom i prljavštinom. Popravka – Proverite kodove grešaka i obrišite ako je potrebno. Temeljno očistite senzor broja obrtaja točka ABS-a.

Podrhtavanje kvačila pri pritiskanju  potesna ploča spojnice pri kretanju na 2000 / min. UZROK – Neispravna potisna ploča spojnice. Popravka – Zamenite potisni ploču spojnice.

Neispravan rad na praznom hodu, oklevanje / prekid rada. UZROK – Netačni priključci davaoca položaja radilice  zamajca  (CKP). Popravka – Proverite kod datuma proizvodnje na davaču položaja radilice (CKP). Ako je kod datuma 3156 ili veći, davač CKP je ispravan. Zamenite ako je potrebno.

Sa kočnicama proizvođača TRV PROBLEM – Gubitak efikasnosti kočenja, neravnomerno kočenje, ubrzano trošenje diskova. UZROK – Loša kvaliteta obloge prednjih kočnica. Popravka – Ugradnja modifikovanih obloga prednjih kočnica.

SVI MODELI S ELEKTRIČNIM SERVO UREĐAJEM (EPS) OD 04.12.2007. PROBLEM – Težak električni servo upravljač (EPS). Uzrok – Neispravan davač momenta električnog servo upravljača (EPS), slaba veza između kontrolnog modula električnog servo upravljača (EPS) i višepozicioni  sklopa. Popravka –Višipozicioni sklopi moraju biti ispravno postavljeni. Ako su multipriključci ispravno postavljeni, zamenite letvu električnog servo upravljača (EPS).

SVI MODELI OD 04.12.2006. PROBLEM – Svetli kontrolna lampica temperature rashladne tečnosti motora . UZROK – napuknuto kućište senzora temperature rashladne tečnosti (ECT), ugrađen neispravan senzor temperature rashladne tečnosti (ECT). Popravka – Pristupite memoriji problema ECM i obrišite kodove grešaka. Proverite stanje senzora temperature rashladne tečnosti (ECT).

Zamenite ako je potrebno. Proverite da li je ispravan tip senzora temperature rashladne tečnosti (ECT). Zamenite ako je potrebno.ispitati tačku mržnjenja

Kod svih motora – Zupčasti kaiš daje nepravilan zvuk. UZROK -Curenje vode u poklopce zupčastog kaiša koja uzrokuje koroziju. Popravka – Zamenite zupčasti kaiš zajedno sa remenicom zatezača.

BENZINCI 1.4 8V PROBLEM – Neispravan rad na praznom hodu, gubitak snage, nepravilno paljenje, motor radi na 3 cilindra. UZROK – Curenje vode u električnu instalaciju od brizgaljki iz mlaznica za pranje vetrobranskog stakla. Popravka – Pristupiti memoriji problema ECM i obrisati kodove grešaka. Instalirajte modifikovane brizgaljke za pranje vetrobranskog stakla.

SVI MODELI OSIM MOTORA 8HI (DV4TED4) PROBLEM – Gubitak pogona, nije moguće birati stepene prenosa. UZROK – Slomljen zavrtanj za fiksiranje nosača birača  brzina. Popravka – Stavite tanak sloj masti na novi fiksirajući zavrtanj birača brzina. Postavite novi fiksirajući zavrtanj na nosač selektora brzina.

SVI dizelaši PROBLEM – Problem sa akumulatorom. UZROK – Curenje vode u kutiju sa osiguračima /relejima. Električne instalacije taru se o karoseriju. Popravka – Staviti vodootporni poklopac na kutiju sa osiguračima/ relejima i spužvastu zaštitu između električnih instalacija i karoserije.

Kontrolna lampica temperature rashladne tečnosti motora svetli, ali merač temperature motora očitava normalno stanje. Uključenje klima-uređaja utiče na rad kontrolne lampice temperature rashladnog sredstva motora. UZROK – Neispravni releji motora ventilatora rashladnog sistema motora (3). POPRAVKA – Zamenite sva tri releja.

Dizelaš 1.4 HDi PROBLEM – Neće motor da startuje. Kod greške snimljen u memoriji problema računara motora (ECM) P1197. UZROK – Nepovratni ventil goriva blokiran u otvorenom položaju. Ulazak vazduha u zaptivku povratne cevi brizgaljke goriva. Popravka – Stavite novi nepovratni ventil goriva. Proverite dizne goriva zbog mogućih problema. Zamenite zaptivke povratne cevi brizgaljki goriva ako je potrebno.

Zvuk lupanja metala iz prednje desne strane vozila pri paljenju ili zaustavljanju vozila ili kod pokretanja. UZROK – Cev klima-uređaja (AC) udara u karoseriju. Popravka – Stavite umetak između cevi klima uređaja i karoserije.

Kvalitet plastike je zaista dobar. Finalna obrada je vrlo dobra. Ergonomija zadovljava i one krupnije.

kokpit-c3

Dovoljno je brz

C3 do brzine od 100 km/h stigne za 13,5 sekundi, a ukoliko tvrdoglavo držite nogu na gasu, može da pojuri realnih 165 km/h, pri čemu ostaje dovoljno miran i bezbedan za dugotrajnu vožnju ovom brzinom. U odnosu na Peugeot 207, a posebno na C3 prve generacije, napredak je primetan, a razlika nije samo u temeljnijem ogibljenju, koje pruža više komfora, već i kada je zvučna izolacija u pitanju. Ako godišnje prelazite više od 40.000 km, preporučujem vam 1.4 HDI verziju, jer je gorivo preskupo, a osim toga ćete ga kasnije mnogo lakše prodati, jer svi obožavaju automobile koji troše u proseku 5,0 litara goriva. Svakako, pod uslovom da ga ne vozite samo po gradu, zbog problema sa DPF filterom i regeneracijom.

Kineski investitori su prošle godine kupili dobar deo deonica Peugeota, odnosno PSA grupacije. Treba verovati da će Kinezi u narednim godinama preuzeti kompletno ove brendove i samim tim u njih uložiti veliku kapital, i tako ih vratiti tamo gde su nekad bili, kao što je to danas slučaj sa markom automobila Volvo. Možda Citroën dobije još više slobode i konačno, posle nekoliko decenija, bude opet iznad Peugeota, tamo gde mu je i mesto, naravno – pod uslovom da tržištu ponudi automobile sa revolucionarnom tehnologijom. Za sada, to nije čak ni u naznakama.

Šta ona kaže:

Citroën C3 je relativno mali automobil sa kojim se može i na veoma dugačka putovanja bez velikog zamora. Dizajn i danas zaslužuje najbolje ocene, a jednako je lep i enterijer. Motor je tih i jako štedljiv, a zvučna izolacija odlična. Ima udobnija sedišta od skupljeg Peugeota 208, ali ona su tek prosečna i korpulentnije osobe će se u njih teško smestiti, dok će oni “kompaktnijih” dimenzija biti sasvim zadovoljni. Zato sedišta odlično drže telo u krivinama, koje ovaj atraktivni “francuz” uspešno ostavlja za sobom. Bilo bi dobro da na zadnjem sedištu ima malo više prostora, a još bi bolje bilo da je serijska oprema bogatija. Raduje niska cena održavanja i umerene cene rezervnih delova. Ko voli i ume da ceni francuske automobile, biće prosto oduševljen. C3 nudi više komfora za manje para u šik odelu i teško mu je odoleti.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako vozite C4, a vaše finansije ne dosežu do ovog novog modela, nećete biti frustrirani ako odaberete C3. On je zaista “C4 u malom”. Sve što je odlično na Citroënu C4, odlično je i na ovom manjem modelu. Ako imate stari C3, prelazak na aktuelni model će za vas predstavljati jedno veliko i lepo iznenađenje, jer je bar za dve klase bolji od modela kojeg je naslediio. Aktuelni C3 nema ni jednu lošu osobinu starog C3. I budite oprezni, ovaj auto se prosto uvlači pod kožu! Zarazan je, ne želite da se odvojite od njega. On nije najbolji u klasi, ali jeste najudobniji i nudi najopušteniju vožnju. Ako je to ono što vam je potrebno, onda je pravi automoil za vas.

Ogibljenje je toliko dobro izbalansirano da bi kompletna konkurencija trebalo da ga prekopira. Kako su u Srbiji su putevi skandalozno loši, najgori na Balkanu (ne računajući Albaniju), ova prednost Citroëna C3 u odnosu na konkurenciju je u ovom smislu veoma izražena. Ako živite u Srbiji, cenićete još više prednosti francuskog automobila, koji će vam omogućiti privid da su nam putevi daleko bolji nego što jesu, jer mirnoća upijanja neravnina na putu jeste ono u čemu je Citroën najbolji. Jesu Clio IV i Peugeot 208 moderniji, ali su i skuplji, a našim kupcima je svaki evro bitan. Ako ipak želite nov, a ne polovan C3, možete ga kupiti za 12.490 €, koliko košta verzija sa novim 1.6 e-HDI motorom od 75 KS. Krajem godine stiže u potpunosti nov C3 na naše tržište, ali cene za sada nisu poznate.

palac-goreDobar kvalitet izrade i zadovoljavajući nivo finalne obrade. Kvalitetna limarija, dobra antikorozivna zaštita. Avangardan, moderan i dopadljiv dizajn koji će još dugi niz godina biti atraktivan. Dobra međuubrzanja. Stabilan i okretan automobil, odličan za početnike, ali i vozače koji uživaju u dinamičnoj vožnji. Izuzetno štedljiv i elastičan 1.4 HDI agregat od 68 KS, temeljna izolacija od buke, veoma udobno i dobro usklađeno oslanjanje. Precizan menjač, brz i dovoljno progresivan servo upravljač, dobra dinamika vožnje. Efikasan rad klima uređaja, jako dobri farovi sa širokim i dubokim snopom, mekane komande, mali prečnik okretanja, dovoljno dobra vidljivost, umerene cene održavanja. Ogromna autonomija vožnje od skoro 1000 km, veliki rezervoar (od 47 litara) za ovu klasu vozila. Košta manje od nemačke konkurencije.

palac-dole (1)Samo četiri zvezdice na EuroNCAP kreš testu mnogo kvari inače veoma pozitivan utisak o ovom automobilu. Bezbedniji je od Dacije Sandero, ali je i mnogo bezbedniji od Lade Kaline, koja košta gotovo 10.000€ (nova). Aktivna bezbednost ispod proseka klase. Osnovni paket opreme sadržao je samo četiri vazdušna jastuka. Ubrzanje i maksimalna brzina slabiji od proseka klase. Problem sa DPF filterom je kod ovog modela veoma čest ako se vozi uglavnom po gradu (i tad je moguće obaviti regeneraciju DPF filtera, ali tek sa zagrejanim motorom i na većem broju obrtaja). Cenu drži slabije od nemačke i japanske konkurencije.

Cena za 2014. godište 7.500 – 8.000 €

citroen-c3-a-t

DIMENZIJE
[table]
Dužina: 3.940 mm

Širina: 1.730 mm
Visina: 1.520 mm
Međuosovinski razmak: 2.470 mm
Prtljažnik: 300/1.120 l
Masa: od 1013 kg[/table]

MOTOR
[table]
Zapremina: 1.3800 ccm

Snaga: 68 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat: 170 Nm pri 2.000 o./min[/table]

PERFORMANSE
[table]
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 13,5 s

Maksimalna brzina: 163 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,0 litra

Potrošnja na testu: 5,1 litara

EuroNCAP kreš test: 4 zvezdica[/table]

Pogledajte odgovore na vaša pitanja u rubrici Pitajte Aleksandra Todorovića

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,0
Bezbednost: 3,0
Motor i menjač: 4,0
Performanse: 3,0
Potrošnja: 5,0
Cena polovnog: 4,5
Udobnost: 5
Ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 3,5
Ponuda prostora: 4,0
Prosečna ocena: 4,0[/table]

Opšti utisak: 4,0
Paleta motora: 3,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

 

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Polovni automobili su naša realnost. Cene novih automobila su astronomske, a verzije koje se nude našem tržištu su slabijeg kvaliteta, sa manje opreme. Najveći problem je što gubite 25% posle godinu dana od vrednosti automobila, a u drugoj godini dodatnih 20%. Ako prelazite manje od 40.000 km godišnje kupovina novog automobila nema puno smisla, osim ako zarađujete preko 2.000 evra i niste kreditno opterećeni. Polovni automobili nisu mačka u džaku, ako ih detaljno proverite. Danas dijagnostika nije svemoguća, ali je sve preciznija, što umnogome olakšava posao provere automobila. Trap je veoma lako proveriti. I moram vam priznati da automobili koji dođu iz Belgije, Holandije, Nemačke, Francuske, Italije imaju oslanjanje u veoma dobrom stanju čak i kada ti automobili imaju 300.000 km, dok vozila vožena po Srbiji sa samo 50,000 km izgledaju kao da imaju milion kilometara. Nonsens je da su na ceni vozila kupljena u Srbiji, jer to je minus, a ne prednost. Svakako, narod se boji vraćanje kilometraže, ali i to je proverivo, posebno kod mlađih primeraka. Ako je kilometraža vraćena, cena je daleko niža, ali i takav automobil može itekako imati dobar motor. Sasvim je suvišno pričati da je Mercedes kvalitetniji od Renaulta, ili da je Volvo bezbedniji od Kije, odnosno BMW od Opela.

 

 

Da li ćete vi za vaš novac kupiti neki odličan, proveren polovan automobil koji nudi maksimalanu bezbednost, ili ćete kupiti mali nov auto, sa bednom opremom i osnovnim nejakim motorom, izbor je samo vaš, ali budite malo odgovornije prema svojoj porodici i prema svom budžetu. Svakako, ako imate 5.000 e, od kupovine novog automobila nema ništa, morate da razmišljate o polovnim auotmobilima, ali nije kraj sveta, nećete kupovti mačku u džaku, jer će moji majstori detaljno pregledati automobile koje vi želite da kupite. Uradićemo vam i Veliki servis, i proverićemo sve što možemo na automobilu, da biste vi i vaša porodica bili bezbedni.

 

 

 

Ko ima novca za novi Mercedes ili BMW od 40,000 evra, svakako mu savetujem da kupi nov Mercedes! Henri Ford je tvrdio da je najbolji auto nov auto, ali on je prodavao nove automobile, to je bio njegovog marketinga. Ja nisam kriv što Dacija ili FIAT danas 2019.godine proizvode nekoliko puta nebezdnije automobile nego BMW ili Mercedes pre desetak godina. Normalno je da neko ko putuje u Minhen tri puta mesečno i prelazi 50,000 km da mu je rentabilnije da kupi nov auto. Ali pristojan, solidan nov automobil sa solidnom opremom i dobrim motorom, koji može da prati ritam modernih automobila je oko 20.000 evra (nemojte upirati prst u Turke, jer voze neuporedivo bolje od srpskih vozača, i jer imaju dobre automobile, koje realtivno brzo ali i bezedno voze). Jako su nam male plate, a troškovi su veći nego  u nekim mnogo bogatijim državama.

Pitajte Aleksandra Todorovića

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

 

Bukvalno je narod prinuđen da kupuje polovne automobile. Srbi pokušavaju da veruju da postoje polovni automobili koji su bez ulaganja. Tako nešto ne postoji! Zato je važno da kupite pre svega auto koji možete da održavate, i automobil koji je u dobrom stanju, jer loš polovnjak ima da vam pojede godišnju platu za nekoliko meseci. Tako da polovan automobil nije mačka u džaku, polovan automobil je katastrofa za Vas, i vaš kućni budžet posebno ukoliko se rukovodite idejom, ako imam sreće imam, ako ne, nemam. Na sreću se oslanjaju samo kockari, i neznalice? Da li ste vi kockac? Da li imate dovoljno informacija, i da li možete bez stručne pomoći da procenite stanje automobila? Ja to ne mogu, zato imam tim majstora koji mi maksimalno pomažu u proveri automobila. Ono što je sigurno, to je da ćemo vam pronaći osetno bolji automobil nego što to vi možete sami. Ako imate majstora od poverenja, preprodavca od poverenja, obratite se njima, jer oni su valjda to poverenje kod vas stekli prethodnih godina. Mi vam tražimo automobil samo ako su vaši zahtevi realni, i ukoliko pristajete da vam moji majstori odmah po kupovini urade Veliki servis. Znam da je za neke od vas ovo “čudan” zahtev zato što većina vas po kupovini automobila nije zamenila ni ulje, a kamoli uradili “veliki servis”, ali znajte da su moderniji automobili mnogo skuplji za popravke, i da vas sada pogrešan izbor modela može koštati daleko više nego pre nekoliko godina.

Moderniji automobili jesu bezbedniji, imaju više opreme, ali si komplikovaniji i mnogo skuplji za održavanje, zato je danas potrebnije više nego ikada pre da angažujete vrhunske stručnjake i iskusne majstore, i da ih platite, jer u suprotnom imaćete situaciju da vaš majstor otvori haubu, baci pogled i da kaže: dobro je ovo, kupuj. A da li je njemu stalo da vam se auto više kvari ili ne? On želi da ga vi redovno posećujete ili ne? Morate imati dobrog majstora, bez njega NE KUPUJTE POLOVAN AUTOMOBIl! Ako nemate majstore obezbediću vam ja moje majstore, i održavaju ja vaše automobile ukoliko vam ja tražim automobil. Zapravo to je i uslov da vam pomognem u nalaženju automobila. Jer meni je stalo da vas auto dobri služi. Ako su i vaši ciljevi isti, onda možemo napraviti saradnju.

Urednik Aleksandar Todorović

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

 

 

Pronalazim za vas polovne automobile

Kad se bira, gleda polovni automobil čak i kada imate iskusne majstore mnogo toga ostaje pod znakom pitanja….

jedina je šansa da gledate automobile kod dilera koji deceniji ili dve radi korektno
i koji ima zadovoljne kupce

Placevi koji su se otvorili juče, a promenili ime posle godinu, ili dva, da bi potom promenili i lokaciju
su dileri za izbegavanje……

Priredio: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

i možemo da gledamo kola tamo gde nismo imali problema u poslednjih 20 godina

Vaše pravo je da kupite loš auto!

 

Ljudi će reći, pa daj nam kaži koji su to dileri…. pa zar ono što sam otkrivao 20 ak godina, treba javno da obznanim….
ipak ne. Jer tih mojih 20 godina je 20 godina rada, provera, i testiranja auto placeva.

Možete samo da birate polovni auto
i naravno da ćete naći nešto što vam odgovora. Ali verovali ili ne, ja vam mogu naći primetno bolji automobil za isti novac, a mogu vam i preporučiti bolju alternativu, model koji više ispunjava vaše potrebe, a da to vi niste znali.

Može da vam održava automobil moj majstor, ali možete da to prepustite majstoru, koji sigurno nema znanje mog majstora, jer se ja razumem u automobile više od vas, verovaili ili ne.

Moji majstori proveravaju dizne, turbine. Prebacimo auto u servis. Pregledamo i trap, dignemo da na dizalicu. Ali ne možemo da procenimo da li će turbina da radi još 50 000 ili 150 000 km, jer to ZAVISI OD VLASNIKA I NAČINA VOŽNJE! Aleksanndar Todorović urednik www.testoviautomobila.rs  i www.najboljiauto.com PS. Osim toga obezbeđujem vam preventivne servisne na 6 meseci kod mojih majstora. Obezbeđujem vam Veliki servis, i garanciju mojih majstora na isti. Kao i svu papirologiju za registraciju. Kad kupite auto, čeka vas posle podne sa urađenim Velikim servisom i tablicama na njemu, ako ste iz Beograda, ako niste sa probnim tablicama. Da li je to dovoljno? PS.za mlađe automobile od 6 godina dobijete i garanciju od na motor od 12 meseci. Od dilera gde vam nađem auto. 

ŽELIM DA ,MI PRONAĐETE PROVERENI POLOVNI AUTOMOBIL!

Priznajem, 99% vas smatra da su eksperti za automobil, i da kada se desi kvar, uvek sebi kažu da je to normalno. Uvek svako može da nađe izgovor za svoj propust, lošu procenu, i onda je sve na svom mestu.

Dakle u pitanju je vaš ego, i vaš novac. Ako vam je ego važniji od vašeg novca, onda morate da auto tražite sami. Procena automobila je posao kao i svaki drugi. Provera automobila je delotvorna samo ako znate šta morate da gledate, i kako taj motor mora da radi kako je u skoro fabrićkom stanju.

Mogu vam naći i auto sa ugrađenim gasom. To je vaš izbor. Moje je da vam predočim sve prednost i mane ugrađenog gasa. Prednosti su sasvim jasno, i ušteda nije mala. Ali morate biti svesni i da mogu da se pojave ozbiljni problemi.

 

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!