Koji motor je najbolji za Ford Fiestu?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, redovno čitam vaše odgovore, ali nisam uspeo da pronađem poređenje dva motora koja mene zanimaju. Da li je bolja varijanta da kupim Ford Fiestu 1.4 16v zetec 2002. godište sa petoro vrata, ili Ford Fiestu 1.2 benzinac, tri godine godine mlađi sa troja vrata i većom kilometražom? Cena je 2.500 evra odnosno 2.900 evra za mlađu Fiestu. Čekam vaš cenjeni odgovor, pa onda kupujem. Unapred vam veliko hvala. Milutin Janjić.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Janjiću, jako mi je drago što redovno čitate moje rubrike. Napisaću vam odgovor na vaše pitanje, ali ću vam odgovoriti i na sva vaša dodatna pitanja. Za početak, uporediću vam ukratko ova dva motora, modela.

Fiesta sa motorom 1.4 16V (Mark IV) je automobil koji je dobra polozna osnovna, i nudi pomalo i “sportski” filing, po dinamici vožnje, upravljivosti, i preciznosi upravljača je najbolji automobil u klasi, ili jedan od najboljih.

Postiže solidnu maksimalnu brzinu od 180 km/h, ima precizan menjač kratkih hodova, tvrdo i sigurno ogibljenje i predstavlja vrlo agilan i okretan automobil. Ukoliko smatrate da Vam je potreban brz, sportski gradski automobil koji ćete kasnije prilično teško prodati, na prvom mestu jer benzinci nisu na ceni, a potom i jer kupci malih automobila biraju verzije sa agregatima manjih radnih zapremina onda ste na dobrom putu. Pored toga Ford kod nas nija baš omiljena marka automobila, iz ovih ili onih razloga ali činjenice su takve kakve jesu.

Fiesta 3 DoorFord je 2004/05.godine ugrađivao u Fiestu (Mark V) motor od 1.3 litra i 70, odnosno 60 KS. Agregat od 1,2 litara i 75 KS se ugrađivao u stari model Fieste iz 2001-2002.godine.

Iz svega ovoga navedenog shodno Vašim potrebama odlučite da li je Fiesta baš sa ovim motorom pravi izbor, ili se možete zadovoljiti jednako dobrim, ali umerenijim motorom od 1.3 litra i 70 KS, koji je primereniji većini vozača, a pored toga je malo štedljiviji (za oko 0,5 litra). Dakle, ako želite mali automobil sa prtljažnikom od samo 268 litara, i ukoliko Vam udobna vožnja nije imperativ samo po sebi, a volite da se ponekad provozate malo brže nego što to zdrav razum nalaže onda je Fiesta 1.4 16V odličan izbor, a Fiesta 1.3 iz 2005.godine racionalnije rešenje na duže staze, posebno ako se radi o automobilu koji je manje prešao.

Imajte u vidu da su to automobili u godinama, i da morate imati uvek novac za povremene popravke, koje ne moraju biti skupe, ali mogu biti iritantne. Ne zato što je Ford kao Ford nedovoljno pouzdan, naprotiv, već zato što auto koji ima 10 godina, ili više od 10 godina, nije najpouzdanije vozilo na tržištu. Ako već kupujete tako star automobil, najbolje je da radite servis dva puta godišnje, odnosno detaljni kontrolu u servisu dva puta godišnje.

OVO JE SKRAĆENA VERZIJA ODGOVORA, KOJA JE DOSTUPNA BESPLATNO ONLAJN. DETALJNIJI ODGOVOR, KAO I ODGOVORE NA DODATNA PITANJA SAM POSLAO DIREKTNO G.JANJIĆU NA MEJL.

Ford Fijesta iz 1976