TESTIRALI SMO: Nissan Micra 0.9 IG-T

Ovo je jedan vrlo kvalitetan automobil, zabavan za vožnju, izuzetno udoban i tih, da ćete pomisliti da vozite VW Golf. Namerno sam pomenuo ovaj nemački automobil, jer konačno jedan japanski automobil pri brzini od 170 km/h leži kao prikovan za asfalt.To je svima vama manje važno, od prosečene potrošnje koja je bila tačno 5,0 litara. Zahvaljujući ljubaznosti najuspešnijeg Nissanovog dilera u Srbiji, LF Auto Centra, koji mi je ustupio Micru na test, saznaćete koje se sve mane kriju iza otmenog “odela” originalnog Nissana, kao i uvek na mojim testovima.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

Kako da proverim da li je vraćena kilometraža?

RAČUN: 285233504000184788
AIK Banka

TESTIRALI SMO: Opel Meriva 1.4 Turbo

TESTIRALI SMO: Citroën C4 Cactus 1.6 BlueHDI

 

Znam da vas pored potrošnje najviše zanima i cena. Ona je veća od cene Škode Fabije koju ćete verovatno kupiti, i startuje od 12.400€, dok model na testu sa najbogatijim paketom opreme treba platiti 13.750€. Ali ovaj automobil ionako nije za vas.  On je namenjen pre svega vlasnicima Nissana Qasqai ili X-Trail, koji su se uverili u kvalitet Nissana, ali kojima treba i jedan automobil koji je lakše parkirati u gradu, koji je jeftniji za održavanje i koji troši kao upaljač. Ako razmišljate i o Yarisu, nemojte! Toyotin benzinac od 1.5 litara je manje elastičan od Nissanovog turbaka, i troši bar 2 litra više u gradu. Yaris je pre nekoliko godina bio u vrhu B segmenta, automobil koji je bio za svaku preporuku, a danas pored Micre izgleda umorno, zastarelo, kao vaša supruga pored ljubavnice. Šalim se naravno! Mi Srbi obožavamo naše žene! Nemojte mi zameriti, što sam pokušao da bude duhovit…….Znam da nisam, oprostite mi.

Ja vas dragi čitaoci u potpunosti razumem.  Cena je previsoka, posebno ako sebi dozvolite taj luksuz da pre kupovine ne provozate Micru. Da ne bude zabune, i posle te test vožnje većina vas, neće primetiti koliko je Nissan visoko podigao lestvicu najboljeg automobila B segmenta ( u poverenju,

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

Micra to jeste) jer niste svi vi rođeni da budete test vozači, niti je vaš posao da u krivinama tražite limite ovog japanca, ali ste svakako bolji vozači od velike većine novinara, koji vam svojim tekstovima (nazovi testovima) stvaraju konfuziju u glavi. Engleski novinari su posebna vrsta ljigavaca, koji su u stanju da bukvalno sve izvrnu. Iako zamislite imaju Nissanovu fabriku u Engleskoj (ali budimo iskreni, ni mi Srbi nismo puno bolji – takmičimo se godinama ko će se bolje posrati po modelu 500L zar ne?).

Micra je totalno pogrešan naziv za ovaj model

Biću potpuno iskren: po preuzimanju modela, pomislio sam da niko sa zdravim mozgom neće dati preko 13.000€ za ovaj automobila. Ali kada sam ga vratio zaključio sam sledeće : ljudi u marketingu Nissana nisu baš najmudriji. Zašto? Prosto ova Micra pete generacije nema nikakve veze sa Microm IV – koja je bila prvi mali gradski zvrk – automobil B segmenta, pregledan, okretan, lagan.

Ostava, pregrada za sitnice ima svuda. Modernom utisku o enterijeru doprinose maštoviti kokpit i centralna konzola, kombinacija sa automatskim klima uređajem i Connect navigacionim sistemom izgleda atraktivno. Ovaj sistem, između ostalog, objedinjuje Bluetooth, USB i iPad/iPhone konekciju, sa ekranom osetljivim na dodir i Google™ “Send to Car” tehnologijom, koja vam omogućava da na kućnom računaru odaberete određenu rutu puta, te da je putem interneta prosledite navigaciji u automobilu: dobro došli u 21. vek.

Micra na testu je sve ali nije pregledna (najnepregledniji model u klasi), nije ni prijatna prema onima koji bi trebalo da uđu/izađu sa zadnje klupe, jer se vrata otvaraju pod manjim uglom neko kod konkurencije, ima najviši utovarni rub u klasi, kad oborite zadnja sedišta, utovarni prostor je sve ali nije ravan, još su stakla na zadnjim vratima klaustrofobično mala. Mnogo je lakše uparkirati na primer veći BMW serije 1 (koji ima i manji prečnik okretanja od Micre pete generacije. Micra je zapravo postala mali porodični automobil – poput VW Pola.

Enterijer izgleda zaista kvalitetno. Finalna obrada je kao kod Nissanovih SUV-ova, dakle odlična. Sedišta su dobro profilisana, prednja, ona pozadi nisu dovoljno udobna, zadnji naslon je previše uspravno postavljen, a krov je nekako preblizu glava putnika, tako da je ovo naglašeno porodični automobili za one koji imaju manju. Računajući u Nissanu, da će kasnije odabrati neki model iz SUV klase – klase koja napreduje svake godine.

Sistem start/stop je doprineo da potrošnja bude prijatno niska. Ovaj sistem nije tako brz kao kod Toyote i VW-a, ali zbog par sekundi oklevanja ne treba ga ni “razapeti” na krst.

 

Iako Nissan tvrdi kako je im glavni konkurent Ford Fiesta, što nije slučajno. Micra je ubedljivo najstabilnija i najupravljivija u klasi – pobeđivala je čak i  u dinamici vožnje (segmentu u kojem je Ford najbolji), Nissanu je zapravo cilj da povrati stari kupce, pre svega dame koje biraju – kupuju originalne automobile, one koji su šik,  one koje prosto izgledaju drugačije od konkurencije, a opet su na neki načim simpatični. Sećate se “buljave” Micre treće generacije? Sad me razumete zar ne…? Četvrte generacije Micre se niko ne seća, toiko je neugledna da je ni jedan diler polovnih automobila ne uvozi u Srbiju (osim ako nije nateran). Takav promašaj, Nissan više sebi nije smeo da dozvoli, tako da je Micra zapravo Pulsar manjih gabarita, odnosno ako mene pitate idealan naziv za ovaj model je Sunny – jer vam u krivinama nateruje osmeh na lice! A ja takve automobile prosto volim! Volim da vozim, i volim da lovim krivine, ako kojim čudom i vi volite ovaj hobi, naći ćete za shodno da je ovaj Micra auto za vas!

Prtljažnik je prosečne zapremine. Ali utovarni rub je visok, tako da ako ste dama nađite kavaljera. Kad se preklope zadnja sedišta od utovarnog prostora nema ništa! Bolje kupite Fabiju, to je mnogo prikladniji i jeftniji auto za prevoz cementa. Micra je auto za gospodu i gospođice. 

Kad izađete iz grada shvatite da je Micra ozbiljan automobil

Nova Micra je stabilnija, neutralnija, ali i mnogo udobnija od penzionisanog modela. Koči mnogo bolje, i ima izuzetno napredne sistem aktivne bezbednosti. Podseća me puno na BMW serije 1, automobil koji ispunjava u krivinama sve moje želje, ali Micra je kao i svi modeli u B segmentu hendikepirana  zbog svog prednjeg pogona (oprostite mi molim vas, na mom nerealnom sanjarenju da u B segmentu dobijemo auto sa zadnjom vučom! – u A segmentu imamo zato Twingo).

 

Nisam oduševljen ponudom motora, japanski inženjeri su za dame namenili osnovni benzinac 1.0 sa 71 KS bez turbo punjača,  i motor na testu:  takođe sa samo tri cilindra 0,9 litara ali sa turbinom i 90 KS.

Prosečna potrošnja od 5,0 litara je rekordno niska za jedan benzinac. Dizelaše političari polako istiskuju, pa nećete imati puno izbora, hteli vi to ili ne. 

Nisam oduševljen zvukom ovog motora, ali jesam njegovim odzivom na gas i veoma niskom potrošnjom, koja je na kraju testa iznela samo 5,0 litara, iako nisam (po običaju) bio nežan sa papučicom gasa. Odmah da vas utešim (pod uslovom da vam se dopada ova Micra)  motor ipak ne zvuči kao kosilica za travu. Prevedeno na svima razumljiv jezik, retko koji vaš prijatelj će primetiti po zvuku da ispod haube imate jedna klip manje, nego što je to (do sada) bilo pristojno.

Gde to ide moderna auto industrija?

 

Nisam siguran da ću uspeti da prenesem na vaše monitore, telefone, ono što želim da vam kažem.  Testiram automobile skoro dve decenije, i ponekad mi se čini, da inženjeri sve rade kako bi vozaču pružili manje zadovoljstva. Sve je izveštačenije, “sporije”, sa mnogo manje interakcije između vozača i točkova, ogibljenja. Glasam uvek za bezbednost! I jesam za bezbednost! Ali inženjeri su učinili sve da naprave automobil za loše vozače, netalentovane vozače, za one koji ne bi primetili razliku između zadnjeg i prednjeg pogona do sudnjega dana. Želim da kažem da ovu Micru svako može brzo da vozi, i da ima mnogo rezerve, kada je stabilnost u pitanju, šta god joj radili, sve dok okrećete volan tamo gde želite da idete, ona će pratiti vaše želje! Zar to i nije cilj koji se postavlja pred inženjere? Da i baba od 70 godina, ili napaljeni tinajdžer sa 18 godina mogu juriti drumovima, krivinama, za upravljačem ove Micre. I to je ok, zar ne? Ali ako ipak umete bar malo da vozite, ako ponekad makar na par sekundi, želite da osetite malo proklizavanja, shvatićete da ovom automobili nedostaje bar 180 KS! Dakle Nissan vam je ponudio 90 KS umesto 180 KS?! Mislite da se šalim? Zapravo ne, ogibljenje je sposobno za mnogo snažnije motore, i imao sam svakog dana utisak, da je neko pokrao “konje” ovom automobilu. I čemu ovako dobar, tih, stabilan auto, kad on ne može 220 km/h? Šalim se, on ne može ni 200 km/h, a to je frustrirajuće, jer imate utisak da sa 175 km/h (koliko ovaj automobil maksimalno može) ovaj automobil gotovo stoji. To može biti i opasno, posebno za mlade vozači, koji ne shvataju i da je 140 km/h na auto putu prilično ozbiljna brzina – jer je zvučna izolacija odlična, a ogibljnje izvanredno upija neravnine sa puta, kojih kod nas u Srbiji ima koliko želite. Englesk novinari tvrde da VW Polo bolje apsorbuje neravnije sa puta od Micre, ali to je laž. Ali opraštam im to, ja u Srbiji i Hrvatskoj imam mnogo bolje uslove za testiranje, Englezi mogu samo da “sanjaju” takve puteve, ali i naših dozvoljenih 130 km/h ( presretači u Hrvatskoj tolerišu do 153 km/h – moram ovo da napomenem, posebno ako ste dovoljno iskusan vozač da za vas ovo nije prevelika brzina, i ako shvatate da svakim satom provedenim za volanom povećavate umor. O da priznajem da sam za ukidanje ograničenja brzina na svim auto putevima u regionu. Ali jesam i za ukidanje vozačkih dozvola svima onima koji ne vide i onima koji su kupili svoje dozvole, a posebno onima koji voze pijani šest godina bez iste po putevima i auto putevima Srbije).

TESTIRALI SMO: Nissan X-Trail 1.6 DCI X-Tronic

Ja vas pozivam da poštujete ograničenje brzine od 130 km/h, iako naš dragi g.Vučić tvrdi da su nam auto putevi kao piste, i da oni koji ne poštuju ograničenje brzine mogu stići znatno brže (do dana današnjeg nije mi jasno šta je hteo time da kaže – ako neko zna neka me prosvetli).  Jasno mi je da su svi oni sa neispravnim i lošim automobilima bili protiv toga da se poveća maksimalno dozvoljena brzina na 130 km/h. Ali to su svi oni koji mrze svakog ko u Srbiji kupi novi automobil,  svakog ko u Srbiji ima dobar automobil,  i svakog ko u Srbiji jeste sposoban da svojim radom i znanjem zaradi više nego dovoljno za život (naravno da ne mrze lopuže i kriminalnce, oni su im uzor – nego samo čekaju da skupe dovoljno hrabrosti).

Želim da kažem, da nam je društvo toliko retrogradno, da se većina nas trudi da se što manje dobrih stvari dogodi u ovoj državi, i ovom narodu. Možda bi bilo dobro da se u zatvor trpaju ovi što pale “indijanske vatre” duž auto puteva po Srbiji i time izazivaju smrt i ekološku katastrofu! Ma Srbin će bre da pali njivu, i Srbin će da mili 100 km/h u levoj traci! Jel to jasno! Ali kad je policija u Srbiji kaznila nekog vozača koji vozi levom trakom, kada nije u fazi preticanja? Nikada! Nemamo mi Auto Bahn policiju, već samo beskorisne presretače. Niko još našim saobraćajcima nije objasnio šta je to prevencija! Možda misle da je to nešto slično kao kontracepcija?

Kad se isključite sa auto puta – Sve postaje malo bolje

Na regionalnim putevima, 90 KS je sasvim dovoljno da se pratim tempo saobraćaja, i za eventualna preticanja, čak i na usponima kada je automobil maksimalno opterećen ne gubih dah, ali traži treći stepen prenosa. Menjač je inače dobro usklađen sa mogućnostima motora. Možda nedostaje šesti stepen prenosa na auto putu, ali na regionalnim putevima sigurno ne. Upravljač je za svaku pohvalu, kao i ogibljenje, pa je uživanje voziti Micru krivudavim putevima. Samo zahtevniji vozači će poželiti više snage. Kod nas se ne nudi 1.5 dci dizelaš, jer danas su benzinci u modi, osim toga, oni koji prelaze mnogo kilometara kupuju mnogo veće automobile.

Puno napredne tehnologije: vrhunska aktivna bezbednost

 

Ostava, pregrada za sitnice ima svuda. Modernom utisku o enterijeru doprinose maštoviti kokpit i centralna konzola, kombinacija sa automatskim klima uređajem i Connect navigacionim sistemom izgleda atraktivno. Ovaj sistem, između ostalog, objedinjuje Bluetooth, USB i iPad/iPhone konekciju, sa ekranom osetljivim na dodir i Google™ “Send to Car” tehnologijom, koja vam omogućava da na kućnom računaru odaberete određenu rutu puta, te da je putem interneta prosledite navigaciji u automobilu: dobro došli u 21. vek.

 

Nissan Micra je na Euro NCAP kreš testu dobila pet zvezdice,  u odnosu na konkurenciju ima napredniju tehnologiju aktivne bezbednosti, koja je jednako važna kao i pasivna bezbednost. Novi Nissan Note jedini u B segmentu ima tri bezbednosna sistema, koji su objedinjeni u takozvani “Nissan Safety Shield” – sigurnosnom štitu. Prvi od njih je “Blind Sport Warning”, koji je zadužen za nadzor “mrtvog ugla”. On funkcioniše sjajno i izuzetno vam mnogo pomaže u vožnji automobila kroz Srbiju (upozorava vozača treptanjem ikonice u retrovizorima, a zatim i zvučnim signalom), a posebno u Beogradu.

“Lane Departure Warning” je sistem koji vam može spasiti život: svaki put kada nagazite belu liniju bez uključenog migavca, ovaj sistem će se oglasiti glasnim zvučnim i vizuelnim upozorenjem, sjajno!

Najzanimljiviji je sistem “Moving Object Detection”, koji uz pomoć četiri širokougaone kamere, integrisane na prednjem i zadnjem delu vozila i u bočnim retrovizorima, omogućava da okolinu vozila sagledate iz ptičije perspektive, pod uglom od 360 stepeni. Slobodno možete da se oslonite na sliku nadzornih kamera, koja se prikazuje na centralnom 5,8-inčnom displeju. Treba naglasiti da novi Note serijski ima usavršeni ESP (9.generacije BESP), koji funkcioniše izvanredno, te pri naglom izbegavanju prepreke na putu spašava živote. Da li automobil koji danas želite da kupite ima ESP i kakav ESP? Da li ste to proverili?

Šta ona kaže:

 Nissan Micra je odličan automobil .  Uprkos atraktivnom dizajnu, on nema performanse skupljih limuzina, iako se sa njim može lepo i ugodno putovati. Kod ovog automobila je sve kvalitetno napravljeno. Užasno ga je teško voziti po gradu jer je nepregledan.  Varijabilnost karoserije je zadovoljavajuća, oprema takođe. Prednja sedišta su udobna, ona pozadi zadovoljavaju. Micra je auto sa sportskim genima,  ali na žalost, i bez sportskog motora.  Šteta što Hondin 1.0 turbo benzinac sa takođe 3 cilindra nudi više snage i obrtnog momenta. Cena od 12.400 € je takođe fer, jer ni jedan japanski automobil ne nudi toliko kvaliteta i bezbednosti za ove pare, a da pritom ima motor koji je ugodno štedljiv i troši manje oko 5 litara, a ima pristojnih 90 KS.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Nissan je  pobedio čak i Toyotu u B segmentu.  Ako ste već imali ili imate Micru, ne oklevajte, kupite novu generaciju ovog modela, bićete oduševljeni u svakom pogledu, iako ćete ispod haube imati “tek” 90 KS. Ovaj automobil je odličan i za duža putovanja, jako lepo prati tempo od oko 150 km/h, a može i brže ako mora. U gradu ju je ugodno voziti, jedino je šteta što ima preveliki C stub. Ako vam je Micra četvrte generacije bila odviše mala, eto rešenja: nova Micra. Ako ne možete porodicu da spakujete u ovaj automobil odaberite Pulsar, uz malu doplatu, automobil koji je best buy C segmenta.  Pre nego što pomislite da je Micra skupa, dobro pogledajte šta ona sve ima od opreme (klikni ovde):

Automatski klima uredjaj, NISSAN Connect navigacioni sistem, ABS, EBD, ESP, Tempomat, Limitator brzine, ISS Start/Stop system, Sistem kontrole pritiska u gumama, Daljinsko centralno zakljucavanje, Automatsko ukljucivanje svetla, Regulator brzine, Senzori za kisu, Halogena prednja svetla I LED dnevna svetla, Zadnji spojler, Maglenke.

Mene je Micra oduševila, ali pošto imam i ženu, i bebu, a to znači i kolica, radije bi doplatio 2.000 evra i kupio veći i bolji Pulsar i to sa 1.5 DCI motorom, koji je elastičniji i snažniji.

 

 

TESTIRALI SMO: Toyota CH-R Hybrid

TESTIRALI SMO: Citroën C3 Aircross BlueHDi 100

TESTIRALI SMO: Honda Civic 1.0 VTEC TURBO

TESTIRALI SMO: Opel Meriva 1.4 Turbo