Predstavljamo mane i prednosti: MG ZS

Sada kineski MG pokušava da se vrati na srpsko tržište. Jako loša servisna mreža ne smeta svima, jer prodaja modela MG ZS nije tako loša, jer spada u grupu jeftinijih krosovera. Osrednji kvalitet, premalo mesta na zadnjem sedištu ne smetaju svakom, jer povoljna cena je ono primarno. Sad za osnovni model treba izdvojiti 18.500 evra to je više od kvalitetnijeg i štedljivijeg konkurenta iz Opela, ali nekima se dopada i simpatičan dizajn, ja bio dao prilično visoku ocenu za izgled automobila, može i da osvoji na prvi pogled. Krosover bez dovoljno originalnost, ali sa imenom  koje je nekada u Engleskoj značilo puno, ali i u jednom delu bogatije Evrope. Saznajte da li su motori koji se ugrađuju u ovaj MG dovoljno dobri, i kako je prošao na kreš testu. Piše: Aleksandar Todorović.

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Kako najbolje održavati automobil?

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

 

MG je u Srbiji zaboravljena marka. Engleski automobili kod nas nisu bili nikad ni popularni, a ni cenjeni. Kineski još i manje…. Ova britanska marka je imala sedemdesetih godina u ponudi par vrlo dobrih sportskih modela, ali su bili preskupi. Sada MG nastupa na tržištu potpuno drugačije: ide sa niskim cenama, sa vozilima koja nemaju ništa sportsko u sebi. Kineski Chery kod nas nije imao veliki uspeh (i ova marka automobila se vratila – upravo na nedavno održanom sajmu automobila) u Srbiji, iako su im automobili bili sa najnižom cenom na tržištu, pa će tako verovanto proći i ovaj kineski MG.

Trenutno kupci veruju da Kinezi nude bolji kvalitet od recimo jedne Dacije, ali to na žalost nije tako. Finalna obrada, kvalitet materija je na nivou onoga što možemo videti i osetiti kod Dustera, stom razlikom da Dacia uma neuporedivo bolje i proverene DCI motore. MG je odvajkada bio neuspešan. Vlasnici su se stalno menjali.  Istina, bedž MG uspešno je odolevao vlasničkim tranzicijama od British Leylanda, preko Austina i Rovera, pa sve do 2006. godine kada MG kupuje kineski Nanjing Automobile Group.

TESTIRALI SMO: BMW 316d

Kineska marka SAIC koristi značku MG, da u Evropi ponudi svoje automobile pod malo drugačijim odelom. Kineska auto industrija je ozbiljno napredovala, ali realno i dalje ne nude kvalitet evropskih brendova. Možda posle servisne mreže, najslabija karika je zastareli atmosferski kineski benznac od 1.498 kubnih centimetara sa maksimalnom snagom od 106 KS. Relativno mali maksimalni obrtni moemnt od 141 Nm postiže tek pri visokih 4.500 o,/min radilice. Motor je primetno bučan, a preko 4.000 o./min, javljaju se i neprijatne vibracije, koje prati velika buka a tek tada koliko toliko krene da vuče. Prosto motor nema snage da vuče ovaj automobil, pa je potrošnja prilično velika u gradu preko 12 litara na 100 pređenih kilometara, a to sada kada benzin košta koliko i dizel odbija one kupce koji voze puno.

Upravljivost automobila nije sjajna, volan nije precizan ni direktan, pruža vozaču neki izveštačen osećaj, sve je to malo bolje kod Dustera. Kočnice su takođe ispod proseka klase, dugi zaustavni putevi ne preporučuju ovaj auto vozačima početnicima, niti porodicama sa decom!

Još je gora stvar na kreš testu. Euro NCAP koji ima blage kriterijume (90 posto kola dobija 5 zvezdica –   mnogo je temeljeniji i rigorozniji američki kreš test), dodelio je ovom kineskom automobilu samo 3 zvezdice od maksimalnih 5, i tek 71% od mogućih poena. Vrlo loše, i vrlo nebezbedan auto. Jezivo je što putnik iza vozača neme nikakve šanse da preživi, pogledajte sliku gore, telo je obojeno u crvenu boju! Za menj novac možete kupiti mnogo polovnih automobila koji su mnogo bezbedniji i neuporedivo stabilniji, kao što su recimo BMW serije 3 ili testirana Mazda CX – 5.

TESTIRALI SMO: Mazda CX-5 2.0i AWD

Dakle i tu je na nivou rumunske Dacije, koju takođe NE preporučujem jer nudi lošu bezbednost, a kod nas je smrtnost na putevima prevelika. Vi možete biti savestan, staložen vozač, ali kupci često zaboravljaju da na putevima voze i pijani, drogirani vozači, oni koji nemaju puno iskustva za volanom, a voze brze i teške automobile, koje će ovaj MG prosto speljskati – ne možete uvek da izbegnete auto koji udara u vas! Nemojte ovaj auto kupiti posebno ako imate decu!

 
Model ZS se može kupiti i sa opremom Luxury, koju pokreće trocilindarski turbo benzinski motor od 999 kubnih centimetara snage 82 kW/111 KS i maksimalnog obrtnog momenta 160 Nm pri 1.700-4.700 obr/min. On je elastičniji, ali je još bučniji. Na slobodnom hodu radi mirno, bez vibracije, ne primećuje se puno da radi sa samo tri klipa. Mislim da je lošija opcija od tromijeg atmosferca, jer na tržištu polovnjaka svi turbo benzinci sa 1.0 litrom već posle 100.000 km troše puno ulja, a na 150.000 km pokazuju evidentne probleme na motoru, sa najavom buduće generalne (koje je za ove motore sa originalnim delovima i remontom turba preko 4.000 evra – pa ko voli nek izvoli!).
Verzije Excite i Exclusive se opremaju petostepenim ručnim menjačem, dok se s paketom opreme Luxury mogu birati dva šestostepena menjača – ručni ili automatski.
Za verzije Excite i Exclusive fabrika deklariše maksimalnu brzinu od 175 km/h ali jedva dohvati 170 km/h. U kombinovanom ciklusu prosečna potrošnja ovih automobila, u zavisnosti od verzije, iznosi od 6,6 do 7,2 litra. U realnim uslovima vožnje u proseku troši skoro 9,0 litara, u gradu oko 12 litara. Atmosferskom benzincu treba do stotke malo više od 13,5 sekundi.
MG ZS je dugačak 4.323 mm, širok 1,809 mm, visok 1,644 mm, međuosovinsko rastojanje je 2.580 mm, prečnik okretanja 11,1 m, zapremina prtljažnika iznosi 448 litara, a sa preklopljenim zadnjim sedištima 1.375 litara. 
Masa vozila je od 1.231 do 1.264 kg. Standardni servisni intervali su jednom u godinu dana ili 25.000 km. Cene delova su veće nego za Daciu Duster!
Zbog lošeg imidža marke, proizvođač odobrava sedmogodišnju garanciju ili do 150.000 km (šta pre nastupi). Problem je koliko će uvoznik poštovati garanciju, jer Kia ima probleme sa kupcima, baš zbog kvarova u garantnom roku koje ne žele da pokriju. Recimo kod nas u Srbiji imate garanciju samo na blok motora, a ne i na pokretne delove motora, kao što je radilica, bregasta, a kamoli za dizne!
Na spisku standardne opreme modela MG ZS, između ostalog su kontrola pritiska u pneumaticima, automatsko uključivanje/isključivanje dugih svetala, pomoć pri pokretanju uzbrdo (Hill holder koje je FIAT ugrađivao serisjki u modelu IDEU još od 2004.godine), zadnji parking senzori, bočni retrovizori u boji karoserije električno podesivi, sklopivi i grejani, automatski klima-uređaj, tempomat sa limitatorom brzine, kožom obloženo kolo upravljača, vozačevo sedište podesivo u šest smerova, suvozačevo u četiri. Dakle sam ponuda opreme je više nego solidna. Kinezi nastavljaju politiku koju su imali sa brendom Chery, kada su nastupili na našem tržištu pre 15 godina. Grand Motors je malo preterao sa cenom, jer u Slovačkoj osnovna verzija košta 1.500 evra manje nego u Srbiji, zašto?
Mnogi kupci će radije za sličan novac kupiti Opelov krosover, ili će odabrati neki premium polovni automobil, kao što je BMW serije 3 ili možda japanski SUV: Mazdu CX-5 za mnogo manje novca.