TEST: Infiniti FX 3.0d

Polovni SUV-ovi su najpopularniji polovanjaci u Srbiji! Polovni SUV-ovi najbolje drže cenu, i najlakše se prodaju! SUV-ovi su popularni, trendi i didž vlasnicima. Ali retko su oni SUV-ovi koji nude vrhunsku upravljivost, i oni koji će zadovoljiti one koji vole samo prave vozačke automobile. Infiniti FX 3.0d to može, i kao polovni, sa puno pređenih kilometara i dalje može biti jako dobar auto, koji će vam zagarantovano obezbediti svakog dana osmeh na licu, ako ste iole malo bolji vozač, i ako volite da se se spojite sa automobilom, u jedan duh, i pretvorite jedan običan dan u nestvarno uživanje, jer FX 3.0d voli i krivine, a voli i tešku nogu na gasu! Sve je na ovom automobilu izuzetno,  gotovo perfektno! Neki su ga kupili, neznajući da se ispod SUV karoserije krije prava sportska zver! Pa da krenemo…… Tekst i foto: urednik Aleksandar Todorović.

 

Kupovina automobila procedura

Benzinci jedini izbor za tanji džep

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

Zadovoljni klijent: Milan Jovanović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

 

 

Ako želite kvalitetniji polonov SUV i svakako mnogo pouzdaniji automobil od Mercedesa i BMW-a, za vas je definitivno Infiniti! Moje oduševljenje ovim automobilom nije nimalo izbledelo, a ponovo objavljujem ovaj test, sada na mojim portalima, jer u Nemačkoj možete da kupite ovaj auto po više nego razumnim cenama! Ponekad se pojavi u oglasima i u Srbiji! Ako nije bio havarisan, ako nije motor sa ozbiljnim kvarom – nemojte oklevati – kupite ga. A evo i zašto:

Infiniti FX je po mom ukusu. Zato jer je pravi vozački automobil, i jer je izrađen na osnovi sportskih NISSAN-a. Treba da znate da je FX najprodavaniji i najuspešniji Infiniti u Evropi – Infiniti FX 3.0d (sada QX70), imao sam prilike da ga detaljno testiram, i uvek jedva čekam da sednem u neki Infiniti, i drage volje ga tražim za probranu klijentelu u Srbiji!

On je i veoma brz, izuzetno dinamičan i iznimno zabavan za vožnju, sa dinamičkim osobinama najbržih limuzina. Zahvaljujući sofisticiranom integralnom prenosu, upotrebljiv je i van asfaltiranih puteva, a sa lakoćom ga možete voziti i kroz duboki sneg. Sa njime ne morate razmišljati da li su putari uklonili sneg sa puta, ili ih je on opet “iznenadio”. Infiniti FX 3.0d nudi potpuno novi doživljaj vožnje i posebnu dimenziju uživanja

 

 

Prvi Infinitijev dizelaš, osmišljen je posebno za evropsko tržište. Već iz avangardnog, kupeovskog izgleda ovog japanskog premijum SUV-a može se naslutiti njegov osobeni karakter. Kako su turbo dizel motori su odavno sišli u sve premijum razrede, i prestižni brend poput Infinitija dozvolio je sebi luksuz da imućnim kupcima ponudi moćan i umereno žedan SUV. I ne samo to – on je i veoma brz, izuzetno dinamičan i iznimno zabavan za vožnju, sa dinamičkim osobinama najbržih limuzina. Zahvaljujući sofisticiranom integralnom prenosu, upotrebljiv je i van asfaltiranih puteva, a sa lakoćom ga možete voziti i kroz duboki sneg. Sa njime ne morate razmišljati da li su putari uklonili sneg sa puta, ili ih je on opet “iznenadio”. Infiniti FX 3.0d nudi potpuno novi doživljaj vožnje i posebnu dimenziju uživanja.

Tekst: Aleksandar Todorović

Foto: Branka Todorović

Testoviautomobila-RS-LOGO

Za razliku od njegovog direktnog konkurenta, BMW-a X5, Infinitijev dizelaš ima sedam, a ne šest brzina automatske transmisije.

infiniti-reviews

Takođe, za razliku od BMW-a, ugodno ga je voziti čak i po lošim regionalnim putevima, dok je njegov enterijer namenjen ljudima sa nešto modernijim ukusom od poklonika bavarskog SUV-a. BMW X5 je popularniji, a i brži, kao što nedvosmisleno pokazuje činjenica da je razvija veću maksimalnu brzinu sa motorima slične snage. Pa ipak, utakmicu ne dobija tim skupo plaćenih, već tim savršeno uigranih igrača.

Beskonačna zabava: Infiniti FX

Evropa odavno ne prihvata nove brendove sa dobrodošlicom, jer se boji za svoju auto-industriju i svoja radna mesta. Ako ste borbeni zastupnik nemačke auto-industrije, možda nećete moći sebi lako da priznate da je Infiniti promenio merila u svojoj klasi.

photo-najboljiauto-com

S druge strane, Nemačka je jedina država u Evropi koja garantuje slobodu vozačima da voze onoliko brzo koliko to žele, zbog čega su nemački vozači najbolji na svetu (što i dokazuju celu jednu deceniju u F1), a nemački automobili tradicionalno najbezbedniji na velikim brzinama.

 

 

             Nezaboravno iskustvo u vožnji. Vrhunski motor, vrhunski menjač, impresivno efikasne kočnice. Vrhunsko ogibljenje zasnovano na sportskim Nissanima, pruža ovom SUV-u najbolju stabilnost u klasi. Kvalitetniji i mnogo pouzdaniji od Mercedesa i BMW-a. Prefinjeni materijali, puno prostora za putnike, elegantan enterijer, odlična ergonomija. Jako precizan, direktan, i veoma progresivan elektro servo upravljač, koji vam verno prenosi šta se dešava pod točkovima. Izuzetno dobra zvučna izolacija. Velika elastičnost motora, i mala potrošnja, preporučuju ovaj Infiniti za duža putovanja. Avangardan dizajn, originalan, i prepoznatljiv – maštovijite urađen nego kod nemačke konkurencije. Veoma bogata serijska oprema, poptunija nego ona kod Mercedesa i BMW-a. Vrhunski kvalitet audio uređaja – prava koncertna dvorana u putničkom prostoru. Odlična ergonomija, i za one krupnije, ali i za vozače koji imaju manje od 170 cm. Krade se mnogo manje od Mercedesa i BMW-a. Cene delova niže nego kod Mercedesa. Made in Japan. Dovoljno veliki klirens. Jeftiniji kasko nego za Mercedes i BMW slične cene. Kočnice su preuzete sa Nissana 370Z Nismo – to sve govori!

 

Van asfalta pruža jako malo, na težim terenima je neupotrebljiv. Ogibljenje nije dovoljno robustno za loše puteve. Opstrujavanja vazduha preko 200 km/h bučnije nego kod Mercedesa. Tunel ispred zadnjih sedišta smanjuje komfor, ili bolje reći kao da sedite u BMW-u. Mali gepek za ovu klasu vozila – konkurencija nudi više. Mala nosivost, i prosečna varijabilnost ukazuju na to da je Infiniti FX pre svega sportski, a ne porodični SUV. Nedovoljno dobra servisna mreža. Komplikovana dalja prodaja. Zamrzava poklopac za rezervoar ne ekstremno niskim temperaturama – Infiniti ipak nije Volvo!

Testoviautomobila-RS-LOGO

Brži od očekivanog na autoputu

Nema sumnje, Infiniti je sa ovim modelom pre svega želeo da ponudi prihvatljivu alternativu vozačima BMW-a koji su, po pravilu, gospodari leve trake i rekorderi u plaćanju kazni za prekoračenje brzine.

Za volanom Infinitija FX 3.0d, brzina od 200 km/h se izuzetno lako dostiže, a imate utisak da je oslanjanje podešeno tako da može bez ikakvih problema po bezbednost putnika izdržati i 300 km/h.

infiniti-recenzija

U Srbiji, nažalost, nemate gde da vozite tim brzinama, a i naši zakonodavci nisu želeli da podignu dozvoljenu maksimalnu brzinu na 130 km/h kao u državama u okruženju, što jedni pravdaju lošim vozačkim umećem domaćih vozača, a drugi objašnjavaju mogućnošću da se većem broju vozača lakše naplati kazna za prekoračenje brzine.

reviews-infiniti-fx

Bilo kako bilo, iako je 200 km/h u Infinitiju FX brzina koja pristaje nešto opuštenijoj, umerenijoj vožnji na autoputu, on može i brže od toga: fabrika kaže da je to 212 km/h, a izmerena brzina mu je čitavih 217 km/h, što je opet slabije od onoga što može BMW X3 sa motorom slične radne zapremine, koji bez problema postiže čak 235 km/h. Ovo je još jedan u nizu dokaza da su kupci BMW-a kupovali modele ove marke i zbog prestiža, odličnog imidža i mnogima nedostižne cene, a ne samo zbog performansi, jer BMW i dalje nudi veće maksimalne brzine i bolja ubrzanja kada su turbo dizel motori u pitanju.

engine-infiniti

Iako je FX 3.0d na testu najprodavaniji Infiniti u Evropi, ja bih vozačima ipak preporučio pravu stvar – FX sa V8 benzinskim agregatom, koji zvuči kao “grmljavina”, ubrzava kao Porsche, a vozi se lako i jednostavno kao Mercedes. Pomenuti motor ima tričavih 396 KS i postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h, koja je elektronski limitirana, jer može mnogo brže i od toga. Kočnice su brutalno efikasne – lako ih je dozirati i gotovo da ih je nemoguće pregrejati na autoputu.

 

test-infiniti-na-srpskom

Na “dosadnijim” brzinama od oko 160 km/h možete da čujete sebe kako dišete, a pri brzinama primerenim ovom vozilu, kao što je 200 km/h, možete razgovarati normalnim tonom. Ali, da biste osetili pravo uživanje, morate stisnuti papučicu gasa do daske – ako vas prizor ostalih vozila koja kao da stoje dok prolećete pored njih ne oraspoloži, ništa neće. Svakako, svi će vam se sklanjati iz leve trake, osim možda pojedinih domaćih vozača, koji tradicionalno nemaju naviku da ponekad bace pogled u retrovizor kako bi videli šta se iza njih dešava na putu.

Zaista moram da vam priznam da sam uživao u testiranju Infinitija, i moram vam priznati da nisam očekivao da je bolji od BMW-a!

infiniti-na-testu

Ovaj beskonačno dragi SUV ima i nekoliko nedostataka, koje mnogi njegovi vlasnici neće primetiti. U prtljažnik staje tek solidnih 410 litara (čak i BMW nudi više), a na zadnjem sedištu nema previše mesta za glave krupnijih osoba. Brzina automatskog menjača prilikom promena prenosa nije na nivou onog kod BMW-a, što neće primetiti bivši vlasnici Mercedesa i potencijalni kupci Infinitija.Ali imajte na umu, da je polovni Infiniti polovni auto, i da su delovi za premium SUV-ove skupi. A evo i tekst dole šta se sve kvari kod dizelaša:

 

Kvarovi kod dizelaša: Iskustva, cene, prevencija

Za pokudu je i kratak servisni interval. Ako vam je stalo do tuđe zavisti, izazvaćete je samo kod poznavalaca automobila, jer naši “biznismeni” neće znati da imate bolji automobil od njih. Konačno, auto mafija neće želeti da vam ukrade FX, jer ih još niko nije obavestio da je japanski premijum brend napravio kvalitetniji automobil od Mercedesa i BMW-a. Naravno, za ovo poslednje morate sami prosuditi da li je mana ili velika prednost.

Ako sa svim ovim nedostacima možete da živite, a sposobni ste da priuštite FX, svakim danom oklevanja gubite veliku radost u životu.

Preotima kupce BMW-u

Permanentni prenos Infinitija FX je vrhunac Nissanove škole u prenosu preko svih točkova (kao što pretpostavljam da ste znali, Infiniti je Nissanov premijum brend): uprkos velikoj težini od preko dve tone (2.150 kg), njemu ne smeta ni dubok sneg, ni blato, ni ekstremni usponi (pogledaj video). Sila od 550 Nm se sa lakoćom prenosi na podlogu, i koliko god snažno pritisnuli papučicu gasa, trakcija je gotovo savršena – nema proklizavanja, oklevanja i gubitka kontakta. To je moguće prenosom kompletnog obrtnog momenta tamo gde je potrebno da se on se prenese prilikom oštrih ubrzanja – na zadnje točkove. Aktivno upravljanje zadnjih točkova – RAS upotrebljivo je na svakoj vrsti terena.

todorovic-testira-infiniti

Infiniti kao i BMW, pozadi nudi udobnost samo za dva putnika!

Sa pravim terenskim pneumaticima, može i puno više, ali sumnjam da će ga vlasnici koristiti za lov ili avanturu neprohodnim planinskim putevima. Vlasnici Infinitija u proseku imaju samo 47 godina, dok Mercedes i BMW više vole stariji kupci. Za sada je Infiniti upravo BMW-u preoteo najveći broj kupaca – najveći broj ponosnih vlasnika Infinitija ranije je posedovalo neki BMW. Nakon toga, najbrojniji su bivši vlasnici Audija, Mercedesa i Porschea.

DSCN5045

Preoteti kupce nemačkim premijum brendovima nije lako: do sada je to pošlo za rukom samo “japancima” – konkurentskom Lexusu i Acuri (premijum brendu Honde).

DSCN5081

Infiniti nudi vrhunski kvalitet: prefinjeni materijali će vas razmaziti

Infiniti ima svoje kupce – one koji shvataju ko je trenutno najbolji u svetskoj auto industriji. Od uspona Infinitija će svi imati mnogo koristi, jer će i Mercedes, i BMW, i Audi i njegovo veličanstvo Porsche morati da konstruišu još bolje, opremljenije i stilski izazovnije modele. Izgleda da nemačka besprekorna i sofisticirana tehnika nije više dovoljna da bi njihova auto-industrija dominirala u svim segmentima. Potencijalni kupci ne dolaze u auto salon sa štopericom u ruci, ni sa kacigom na glavi.

todorovic-testirao-infiniti-fx

Postoji nešto važnije čak i od maksimalne brzine i najboljeg vremena na Nürnburgringu, a to je zadovoljstvo u vožnji, koje sa Infinitijem predstavlja neponovljiv doživljaj. Infiniti je očigledno na pravom putu – nekada sam sanjao Porsche, a sada sanjam model japanskog premijum brenda u usponu. Jako je važno da kada već kupujete polovni auto, da u njemu maksimalno uživate! Ako želite da i vama nađem Infiniti, Mercedes ili neki BMW tu sam za vas:

Najbolje polovne automobile tražim za vas

 

Infiniti ima mnogo veću vrednost od novca – FX je rezultat vrhunskog inžinjeringa, i to japanskog. Oprema je toliko bogata da bih morao da napišem još jedan tekst da je navedem i opišem. Zato posetite internet stranicu Infinitija za Srbiju, www.infinity.co.rs.

testoviautomobila-rs

Šta ona kaže: Neverovatan nivo luksuza u jednom serijskom automobilu zaista zadivljuje. Japanska minimalistička, naizgled skromna elegancija (obogaćena ne sasvim originalnim, ali ukusno odabranim detaljima poput sata na centralnoj konzoli), očitala je lekciju nemačkim premijum brendovima. Svaki detalj je odrađen sa neverovatnom preciznošću i osećajem za lepo. Stilisti Infinitija nisu pokušavali da pozajme od Mercedesa ili BMW-a, već su išli svojim putem.

testovi-automobila-rs

Putovati Infinitijem ugodno, zabavno i brzo, a veoma ćete uživati u “zvuku tišine”. Osećaj brzine nije ni nalik adrenalinskom ludilu u BMW-u, niti pruža osećaj potpune izolovanosti od spoljašnjeg sveta kao u Mercedesima ove cenovne kategorije, već predstavlja zlatnu sredinu.

DSCN5073

FX je energičan, agilan i upravljiv SUV, koji već sada nudi ono što drugi tek pokušavaju da konstruišu. Pomenuti analogni sat odudara od ostatka kokpita, kao da pokušava da pomiri japansku ljubav prema tradicionalnom sa njihovom strašću prema novom i tehnološki naprednom. Sama sedišta pružaju dosta udobnosti pri vožnji, dok kvalitetni materijali samo povećavaju dobar osećaj pri vožnji.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Malo ljubitelja automobila u Srbiji zna šta je Infiniti, i malo njih će imati priliku da to i sazna. Osuđen na ekskluzivnost kod nas i u Evropi, Infiniti će morati da se okrene istim onim kupcima koji voze Lexus, istim onim probirljivim vozačima koje zanima samo savršenstvo, najbolji mogući kvalitet koji može da se napravi u serijskoj proizvodnji i prefinjena vožnja upotpunjena najskupljim materijalima. U slučaju Infinitija, radi se o ručno lakiranom javorovom drvetu, ručno opšivenom najfinijom kožom koja oblaže najudobnija sedišta u klasi. Niko se kao Infiniti nije približio Mercedesovom komforu.

DSCN5055

Niko nije ozbiljniji suparnik BMW-u X5 od Infinitija FX kada je dinamika vožnje u pitanju. Konačno, niko osim Infinitija ne može da parira filigranskom kvalitetu Lexusa. Ono što su Britanci zamislili kao luksuz u putničkim prostorima Jaguara, Land Rovera i Lotusa, japanski stilisti su u velikoj meri oplemenili, osavremenili i, naravno napravili daleko preciznije i kvalitetnije. FX nema nijednu slabu kariku – mašinu koja besprekorno funkcioniše poželeće da poseduju svi oni kojima se japanski izazivač učini simpatičnim zbog hrabrosti da baci rukavicu u lice opasnim “nemcima”.

test-na-srpskom –   Svakako, Mercedes i BMW će još decenijama vladati Evropom, a najviše Nemačkom, pa će Infiniti u narednim godinama morati kupcima da ponudi bolje automobile od najbolje auto-industrije u Evropi. Ukoliko budu pratili put koji utire ovaj savršeno izbrušeni dragulj na četiri točka sa znakom večnosti na nosu, kladio bih se da će u tome i uspeti. Možda nemate novca za dobar Infiniti, za dobar SUV, ali postoje i drugi vrhunski i snažni automobili za mnogo manje novca! Moje preporuke modela, motora su besplatne ukoliko me angažujete za traženje automobila! Broj mojih zadovoljnih klijenata nije mali, zato razmislite da li mi treba pokloniti poverenje ili ne! Posle 21 godine provere automobila naučio sam kako otkriti skrivene mane na polovnjaku, a imam i ekipu odličnih mehaničara, koji obožavaju automobile i svoj posao.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

Cena: nov je koštao 70.330€

Testoviautomobila-RS-LOGO

DIMENZIJE
Dužina: 4.860 mm
Širina: 1.820 mm
Visina: 1.680 mm
Međuosovinski razmak: 2.790 mm
Prtljažnik: 410/1.305 l
Težina: 2.150 kg

MOTOR
Zapremina: 2.993 ccm
Snaga: 238 KS pri 3.750 o./min.
Obrtni moment: 550 Nm pri 1.750 o./min.

PERFORMANSE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,3 s
Maksimalna brzina: 212 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 12,1 litar
Potrošnja na testu: 13,4 litra

EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica

Pogledajte odgovore na vaša pitanja u rubrici Pitajte Aleksandra Todorovića

 

 

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE NA  SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE) i Najboljiauto.COM

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE)

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Najbolji auto je ML, BMW X5 ili Touareg?

Svi mi kažu beži od Francuza – Zašto?

Honda Accord Vs Volvo S60 Vs CR-V

Volvo XC90: Luksuz pre svega

Kupovina automobila procedura

Benzinci jedini izbor za tanji džep

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Kako najbolje održavati automobil?

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

Zadovoljni klijent: Milan Jovanović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!