TESTIRALI SMO: FIAT Tipo 1.6 MJTD

Novi model FIAT Tipo kombinuje veliku zapreminu prtljažnika (520 litara) sa solidnom ponudom prostora za putnike, čime se predstavlja kao prava limuzina.

Italijanskom dizajnu i ovoga puta treba aplaudirati. Automobil se proizvodi u Turskoj, kao i njegov prethodnik, model Linea.

Konstruisan je na produženoj platformi vremešnog Grande Punta. Tipo 1.6 MJTD može se pohvaliti izvanredno dobrim performansama, maksimalnom brzinom od 202 km/h i iznenađujuće dobrom zvučnom izolacijom. Šteta što je bezbednost jako loša. Ako imate porodicu ovaj auto nije za vas.  piše Aleksandar Todorović, urednik sajtova najboljiauto.com i testoviautomobila.net

TESTIRALI SMO: FIAT Tipo 1.6 MJTD

logo_final

Ipak, sa nekadašnjim Tipom, koji je bio auto godine 1989, nema ništa zajedničko osim imena. Ovo je nova Linea, model koji se u Turskoj zove Aegea.

Nikada u životu nisam testirao automobil koji ima tako izražene prednosti i mane kao ovaj Tipo, koji se od pre nekoliko dana prodaje i u hečbek, kao i u karavanskoj verziji, ali znajte da će limuzina biti najjeftinija.

fiat-tipo-1-6-mjtd

Ako se zadovoljite benzinskim motorom 1.4, novi Tipo može biti vaš za 10.990 €. Verzija kao na testu košta tačno 15.990 €, ali pokušajte da eventualno dobijete popust direktno od prodavca. Jer, cene su uvek samo simbolične.

Nalazim polovni automobil za vas!

 

FIAT je u velikoj krizi i to nije nikakva tajna. Paleta modela je prilično stara, Panda i Punto je odavno trebalo da dobiju zamenu. FIAT je kasnio i sa zamenom modela Bravo, i na kraju je tržištu ponudio novu Lineu pod nazivom Tipo, koji je, pre svega, konstruisan za tržišta u razvoju.

Ogibljenje je podešeno tako da može da se nosi i sa lošijim putevima, pa tako novi Tipo može dobiti dodatnu vrednost za kupce u Srbiji, jer jako dobro pegla neravnine na putu.

izvor-branka-todorovic

Danas, kada konkurencija tržištu nudi sve nežnije i sofisticiranije automobile sa prefinjenim i osetljivim trapovima, FIAT čini nešto drugo – nudi auto koji nesmetano može da se vozi po lošim putevima. Ali sve to pada u vodu kad je dobio samo 3 zvezdice na kreš testu Euro NCAP, dakle nebezbedan je kao Dacia Duster. Sramota za FIAT.

Italijanski brend trenutno nudi tri gotovo apsolutno različita modela sa sličnim cenama. Omanji, nedavno temeljno obnovljeni model 500, košta 9.500 €, monovolumen 500L 9.900 €, a najnovija limuzina Tipo 10.990 €.

KOMPLETAN TEST PROČITAJE NA MOM DRUGOM PORTALU WWW.TESTOVIAUTOMOBILA.RS

TESTIRALI SMO: FIAT Tipo 1.6 MJTD