Kako da proverim da li je vraćena kilometraža?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, navodno u oglasima Opel Astra 1.7 dizel 2000 godište prešla je 175.000 km kilometara kako se može proveriti da li je kilometraža vraćana? Branko Paravinja.

[table]Ime i prezime: Branko Paravinja
Kada planirate kupovinu?: Za par dana
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 2.400 €
Šta trenutno vozite?: Ladu Samaru benzin
Između kojih se automobila dvoumite?: Astra 1.7 dizel do 2001.god i Korsa 2003 godiste
Gde ste čuli za ovaj sajt?: na internetu
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 10.000 km
Da li želite da vam zakažemo probnu vožnju?: ne
Želite li ponudu banke da dobijete na mejl?: ne[/table]

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Paravanja, hvala vam na zanimljivom pitanju, koje će siguran sam biti najčitanije ove nedelje. Odgovor vas neće zadovoljiti, jer ne možete nikako utvrditi tačnu kilometražu na pomenutoj Astri, ali u dobrom servisu vam mogu proceniti, koliko je velika šansa da je kilometraža vraćena. Ako najbolji Opelov Servis u Srbiji i šire, Komnenović Auto, ne može da utvrdi pravu kilometražu, a oni mi tvrde da to nije moguće, onda nam preostaje samo da nagađamo.

Ono što morate znati, a napisao sam to već danas u jednom odgovoru, je da dizelaši u Evropi, u proseku godišnje prelaze 35,000 – 40,000 km, jer se nikom ne isplati da kupi dizel, a da ga retko, i malo vozi. Astra dizel, stara 13 godina, ima sigurno oko 300,000 km, još ako je vožena puno godina u Srbiji, može biti problem sa diznama, zbog lošeg goriva. Pošto nemate mnogo novca za automobil, a verujem da nemate 1.000 do 1.500 € da dovedete Astru sa 300.000 km u neko pristojno stanje, za neku eksploataciju u narednih 4-5 godina, moj vam je predlog da kupite Astru sa benzinskim agregatom 1.6 16V, jer je taj motor dugovečniji, i jeftiniji za remont, i održavanje. Na kraju benzinac star oko 13 godine, ima bar 100.000 km manje iza sebe u proseku, naravno pod uslovom da mu “mudri” vlasnik nije ugradio gas, jer ako jeste, velika je verovatnoća da je motor za generalnu.

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Astra G je veća, komfornija od Corse, i zaista je bolji automobil, ali ako ste skromnih prohteva, zadovoljiće vas i Corsa 1.2 16V, koja je jeftinija za održavanje i koja manje troši od Astre 1.6 16V (motor 1.4 ipak nije dovoljno snažan za Astru, mada je pouzdan).

Foto: Netcarshow.com

Dakle, pre kupovine prekontrolišite Opel u ovlašćenom servisu, ja mogu da vam preporučim: Komnenović Auto, Autopromet, i AC Brajić (Šabac i Beograd).  Tražite da vam u servisu kažu šta sve treba zameniti, koliko koštaju delovi, i koliko košta sve to sa “rukama”, pa ako to sve možete da platite, onda kupujte.

Hyundai-Getz_2006Hyundai Getz 1.4 (1.1 preskočite) je bolji, pouzdaniji a jeftiniji automobil od Corse.

Zašto ste suzili izbor samo na Opelove automobile? Za manje novca možete kupiti automobile koji su mlađi, sa mnogo manjom kilometražom, i koji su pouzdaniji: Hyundai Accent, Hyundai Getz, Kia Rio, Chevrolet Aveo.

Opel Astra G 1.7 DTI Vs Alfa Romeo 156 1.9 JTD

POSETILI SMO: Opel – Komnenović Auto, Beograd

Saveti: Potrošnja ulja u motoru

Ostavite komentar