POSETILI SMO: Hyundaijev salon – GO.TA CAR, Novi Sad

Rubriku “Posetili smo”, mnogo više čitaju, prate, i komentarišu oni koji se i bave profesionalnom prodajom automobila, a mnogo manje potencijalni kupci, zbog kojih sve ovo i radim. Budimo iskreni: kupci novih automobila pomalo odumiru u Srbiji, poput dinosaurusa. Da nema moćnih banaka, i rasipnih gradonačelnika, dileri u Srbiji bi odavno mogli da izvrše sepuku.

Zabadanje noža u stomak, je japanski, a ne korejski običaj, zbog povrede časti. Iako ovde opisujemo jedan Hyundaijev salon, a ne Toyotin, GO.TA CAR, je jedan od najuspešnijih dilera u Vojvodini (ako se Toyota pita, ja ne delim to mišljenje sa njima), koji u istom prodajnom objektu nudi i Toyotine automobile. To japanskoj delegaciji iz Toyote nije smetalo, da i ove godine dodeli upravo dileru GO.TA iz Novog Sada, još jedno priznanje za najboljeg Toyotinog dilera u Srbiji. Ja Toyotu izuzetno cenim, njihov način rada, konstruisanja automobila, prosto cenim sve njihove metode, koje uspešno primenjuju od prvog šrafa, pa konačno do kupca, ali tolike titule od Toyote, GO.TA nikako nije zaslužila. Ne zato što je mislim, da GO.TA nema dobre prodavce, ja mislim da ih ima, već zato što su prodavci u Toyota Centru u Beogradu “doktori nauka” za njihove kolege u Novom Sadu. Doduše, ja ne znam kako Toyota ocenjuje svoje dilere, i prodavce, ne uspevam da to dokučim, ali ovde nešto prilično smrdi, jer ipak nije u redu da se titule dodeljuju tek tako, posebno ne onima koji ih nisu zaslužili. Doduše, imala je Toyota jako puno neprijatnih informacija za svoje kupce poslednjih godina, jako puno opoziva, pa ovo što sada je pišem o dileru u Novom Sadu, nije od kosmičkog značaja.

Hyundai je sve bolje i bolje pozicioniran u Srbiji, a pošto uspeh ne dolazi slučajno, bar ne na cenovno osetljivom tržištu kao što je naše, rešio sam da utvrdim kako funkcioniše Hyundaijeva mreža u Srbiji.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

DSCN2930Ponuda automobila je velika – sa svih strana smo bombardovani akcijama, popustima i ponudama za test vožnju. U vreme svetske ekonomske krize, kupci su sve oprezniji i bojažljiviji, pa mnogo više upoređuju ponude i aktuelne modele. Zbog toga je Hyundai kod nas sve više na ceni, jer ima best buy vozila. Ako se ovih dana spremate da kupite limuzinu D segmenta, možete se na žalost, neprijatno iznenaditi, neprijatno visokim cenama koje korejski brend traži za svoja vozila. To što jedan Santa Fe košta više čak i od Honde CR-V, nije toliko senzacionalno, jer je Santa Fe veći, teži I nešto bolje opremljen, ali da li znate da je Hyundai i40 skuplji od Toyote Avensis? Da li vam je to logično?

DSCN2932Dok budete smišljali odgovor na ovo pitanje, znajte da se auto salon GO.TA.CAR Novi Sad nalazi se na samom izlazu iz grada, blizu autoputa Beograd–Novi Sad, odmah pored Fiatovog salona Stojanov. U Hyundaijevom salonu je, međutim, ponuda solidna, nedostaje pola modela, ali za njih prosto nema mesta, jer drugu polovinu salona zauzimaju automobili marke Toyota.  To sve može biti zanimljivo, svakako, ako na to pristaju i Hyundai, i Toyota.

Vrlo dobar prvi utisak

Salon izgleda moderno, i nema uobičajenu slabu tačku salona u Beogradu – nedovoljno mesta za parkiranje. Za kupce je uvek obezbeđen parking ispred salona, na njemu gotovo ima mesta za omanji kamion.

DSCN2933Prodavačica g.Sanja Živanović, izuzetno ljubazna, šarmantna i lepa, može sasvim sigurno ispuniti očekivanja prosečnog kupca u Srbiji, i Novom Sadu, zato GO.TA CAR posluje uspešno, zar ne? Pa ipak, ponekad je potrebno i nešto više od iskrenih odgovora, i dobrog izgleda, ako se slažete? Ukoliko mislite da elegantna dama g.Živanović ne mora da zna osnove karakteristike automobila koji prodaje, a ovoga puta sam želeo da kupim, i provozam Avensis i Hyundai i40, onda je to sasvim u redu, jer na žalost, niti je znala dovoljno o ovim automobilima (mislim na tehničke karakteristike), niti je ikada vozila ove limuzine. Svakako, nije dužna da ništa zna o Avensisu, to je Toyota, i nju je prodavao kolega, jer gospodo draga od previše znanja, može da vas i zaboli glava.

DSCN2935Ruku na srce, rešio sam da ocenjujem sasvim iskreno salone automobila širom Srbije, i njihove prodavce, jer mi je prosto dojadilo nezadovoljstvo dilera mojom rubrikom, koju radim punih 11 godina. Kad prećutim pola netačnih odgovora koje sam dobio u auto salonu, vlasnik je opet nezadovoljan, i besan. Čemu to? Zar vlasnica GO.TA CAR-a misli da je g.Sanja Živanović odličan prodavac? Naravno da ne misli, jer znam koliko zna g.Blećić, i dobro znam na koji način ona prodaje automobile, jer sam je testirao pre par godina, i bio oduševljen i njenim znanjem, i snalažljivošću. Mogu iskreno da kažem da je g.Sanja Blečić možda i najbolja prodavačica automobila u Novom Sadu, ali i da je g.Sanja Živanović, neko ko nije dorastao poslu koji radi. Doduše, znate kako se kaže, da lepa žena može sve, pa zašto ne bi mogla da vam proda i jedan preskupi Hyundai i40?

DSCN2936Očekivao sam od g.Živanović da hvali do neba model koji sam naumio da kupim, ali mi je ona samo iskreno odgovorila da nikada u životu nije vozila Hyundai i40. Kada sam pitao da li je moguće da taj automobil dobijem na probnu vožnju, odgovor je bio negativan. Kada sam hteo da provozam Avensis, takođe nisam mogao. Pa kako onda GO.TA CAR može da dobije bolje ocene od Toyota Centra? Halo Tokijo, da li ste još pod uticajem cunamija, i radijacije od pre par godina, pa su vam se neke stvari pobrkale? Siguran sam ipak da Toyota zna šta radi. Nije važno, što ja mislim, da Toyotin diler treba da prodaje Toyote, a ne Hyundai. G.Živanović je koraktna bila prema konkurenciji, bila je i veoma ljubazna, nisam se osećao nepoželjnim u salonu, ali ovde, kod ovog dilera, Hyundai ne bih kupio. A i zašto bih, kada u Beogradu imate Ehom Auto, i Hyundai Auto, dva dilera koji imaju eksperte u prodajnim salonima. Ne znam, možda vama dragi čitaoci više vredi dama koja će vam klimati glavom, i koja će se diviti vašem znanju, ili bolje reći neznanju (kupci u Srbiji su zaista takvi, puni su sebe, i ubeđeni su da sve znaju, a znaju jako malo, pa ponekad ne znam da li da se smejem, ili plačem).

DSCN2939Da zaključim: ponuda modela u salonu je solidna – nisu zastupljeni svi modeli koje Hyundai prodaje u Srbiji, što znači da za ponudu dobijaju peticu. Salon možda nije velike površine, ali izgleda moderno, i zaslužuje više od sedmice. Možda utisku doprinose i lepo dizajnirani modeli Hyundaija.

Što se prodavačice tiče, kada vam ona posveti više od pola sata i pritom daje sve od sebe, ne možete joj prosto dodeliti najgoru moguću ocenu, ali je g.Živanović daleko od prelazne ocene koliko i korumpirana Srbija od ulaska u EU. Na kraju, pozivam vas da posetite ovaj salon automobila i pošaljete vaše komentare, ali i da čujete koliko lepa dama zna, odnosno nezna.  Na kraju krajeva, zanemarite sve ovo što sam napisao, dođite u Novi Sad, i kupite jedan Hyundai ili Toyotu, pa nećemo valjda dozvoliti da diler GO.TA CAR bude ljut na mene? Znanje u Srbiji ionako nije na ceni, vidite da i deca varaju na ispitima, iako još nisu ni punoletna. Obrni, okreni, čeka nas “svetla budućnost”, sa proverenim vrednostima u društvu koje ne zna za sramotu, čast i solidarnost u bilo kom obliku. To sve nema veze sa ovim tekstom, zato i nemojte gledati ocene u tabelama, one su nebitne. Ako se pogledamo u oči, vi i ja, dobro znamo da ste vi već rešili koji model kupujete, sa kojim motorom, i u kojoj boji, vama je važno koji će vam diler ponuditi nižu cenu, jer za popust od 100 € treba “prodati i dušu”, to je moto današnje Srbije, ili možda grešim? Ako grešim, izvinjavam se unapred.

DSCN2938Nadam se da niko u Toyoti, u Tokiju neće proverovati zašto delegacije Toyote, već ko zna koju godinu za redom, apsolutno nezasluženo dodeljuje dileru GO.TA CAR titulu za najboljeg Toyotinog dilera, jer tim ljudima želim sve najbolje, oni su verovatno imali svoje razloga za tako nešto. Možda ja jednostavno ne vidim ono što oni vide?

[table]Hyundai auto salon: GO.TA.CAR Hyundai, Novi Sad
Lokacija : 8
Izgled : 8
Parking :10
Ponuda : 5
Probna vožnja : 1
Servis : DA
Prosečna ocena6,4[/table]

GO TA salon

[table]Prodavac Hyundai :Sanja Živanović
Ljubaznost : 9
Tehnička stručnost : 1
Informisanost – kreditiranje : 3
Upornost : 7
Odnos prema konkurenciji : 9
Izgled :10
Prosečna ocena : 6,5
Opšti utisak : 5,0[/table]

Ostavite komentar