Koji polovan auto za 2.500€

Pitanje: Poštovani gospodine Aleksandre, Već nekoliko godina znam za Vas ali sam jedno vreme izgubio trag za koji medij pišete, ali na svom tabletu u googlovom servisu naleteh na Vaš blog da ga tako nazovem, a kasnije ispostavilo se i sajt, pa evo sad sam pregledao Vašu stranicu i našao gomilu zaniljivih stvari i testova, vidi se da ovo volite i da predano radite. Pošto uskoro planiram da kupim automobil, zanima me Vaše mišljenje, pošto imam muku šta da izaberem i kojoj strani da se primolim da tako kažem, naime zbog povoljnosti održavanja i uopšte povoljne cene čitavog automobila razmišljam da pazarim Fiat Punta II generacije od 2001 godine pa na vamo, ali isključivo motor 1,2 8v, dakle verziju od 60 KS pošto pretpostavljam da ona manje troši (da li imate precizan podatak o potrošnji tog motora u gradu?).

najbolji-_auto_logo_670-Sledeći auto koji mi se jako sviđa i kojeg bi voleo da imam je Opel Corsa C, e sad pošto ona ima više motora u ponudi za taj model ne znam koji je najbolje, ja mislim da je 1,2, ali on za razliku od Fiatovog ima 16v pa pretpostavljam da u skladu s tim troši i nešto više(da li imate precizan podatak o potrošnji tog motora u gradu?). Onaj trocilindraš takođe ne deluje loše. Ili možda da izaberem 1,7 dizelaša. I na kraju tu je 1,3 fiatov motor koji se može naći u oba pomenuta modela, i u Puntu i u Corsi, i ta j motor mi se najviše sviđa, ali koliko je on realno štedljiv i koliko stvarno troši u gradu, da li motor ima zamajac, i koliko je skupo njegovo održavanje. Dakle hteo bih ono nemoguće a to je da auto što manje troši i da su troškovi održavanja što niži, tj. da je motor i ceo auto pouzdan i da nema čestih i skupih kvarova. Pored ovih automobila postoje još i dva alternativna modela koji mi se sviđaju ali nisam siguran da bi ih pazario. Lancia Ypsilon(2003-2011) i Opel Astra G 2,0 DTI. Voleo bi da čujem Vaše komentare i za ove automobile. Srećna Vam nova godina i Božić i puno sreće u daljem radu.

Ime i prezime: Nemanja
Kada planirate kupovinu?: u narednih 2 meseca
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: max 2500 €
Šta trenutno vozite?: ništa prodao sam auto već
Između kojih se automobila dvoumite?: Fiat Punto II, Opel Corsa C, Opel Astra G, Lancia Ypsilon
Gde ste čuli za ovaj sajt?: google activnosti aplikacija poslednje, a znam za Vas već nekoliko godina
Koliko kilometara godišnje prelazite? : manje od 10.000 km
Da li želite da vam zakažemo probnu vožnju?: da

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani Nemanja, fabrički podaci za Punto 1.2 8V, na otvorenom putu 4,8 litara, mešovita vožnja 5,7 litara, gradska vožnja 7,3 litara. Ovo navedeno je pri idealnim uslovima, i kad je motor u fabričkom stanju. Kod motora koji imaju preko 100,000 km, dodajte još 1 litar više. Dakle nema šansi da troši manje od 8,5 – 9,0 litara u gradu, posebno. Punto sa snažnijim motorom 1.2 16V od 80 KS troši gotovo isto, ukoliko ga vozite u istom ritmu, nešto je skuplji za popravku, ali nudi mnogo bolje performanse. Znam da vlasnici Punta 1.2 navode da im troši u gradu oko 7,0 litara, ali to su priče za malu decu, jer ima i onih koji će vam priznati realnu kilometražu, koja je najmanje 9,0 litara. Ako hoćete benzinca koji u gradu troši 7,5 litara, kupite Toyotu Yaris 1.0 VVT-i sa 69 KS, njen motor je moderniji, efikasniji, ima varijabilni razvod ventila.

Corsa C je solidan automobil, ali Punto je ugodnije vozite gradom, jer ima laganiji servo upravljač, i Opelov motor 1.2 16V od 75 KS nije tako žustar kao onaj Fiatov od 80 KS. U proseku Corsa nije bolji automobil, a košta više. Ima tvrđe ogibljenje, i nudi manje mesta u putničkom prostoru. Troši slično kao Fiat Punto 1.2 ili 1.2 16V, dakle oko 9,0 litara u gradu. Štedljiviji je onaj 1.0 motor sa 3 cilindra, ali taj motor teško prelazi 100,000 km bez generalnog remonta, slab je, i nije za preporuku. Dizelaš od 1.7 litara je skuplji za održavanje, i on vam se isplati samo ako godišnje prelazite više od 25,000 km, i naravno ako kupite primerak sa odličnim motorom.

Fiatov motor 1.3 Multijet se nalazi i u Opel Corsi C, ali su “idioti” u Opelu, razmišljao sam da ovo napišem i bez znakova navoda, ugradili i plivajući zamajac, koji često otkaže i pre 100,000 km, popravak, mislim po svim propisima košta verovali ili ne 2.000€. Takvih problema nećete imati ako kupite Punto.

Opel Astra G 2.0 DTI je mnogo veći automobil, i osetno je skuplja za održavanje. Prosto nije moguće da ovaj automobil poredimo sa Puntom, jer je u svakom pogledu Astra bolja, veća, bezbednija, ali je i skuplja. Lancia Ypsilon je dobra kupovina, sve je kvalitetnije odrađeno nego kod Punta, ako možete kupiti verziju 1.2 16V, samo pod uslovom da je motor u dobrom stanju. Problem je što kada imate 2.500€ za kupovinu automobila, često nemate još 300€ za veliki servis koji je obavezan nakon kupovine, o drugim ulaganjima neću ni da govorim.

Polovan automobil je rupa bez dna, jer večito traži ulaganje. Ako imate 2.500 €, pokušajte da nađete očuvan primerak za 2.000 €. Toyota Yaris 1.0 VVTi je daleko štedljivija, i pouzdaniji od svih navedenih automobila.

TESTIRALI SMO: Opel Mokka 1.7 CDTI

POSETILI SMO: Opel – Interauto – Trade, Čačak

POŠALJITE I VI VAŠA PITANJE, REŠIĆU SVE VAŠE DILEME (KLIKNITE OVDE).

TESTIRALI SMO: Honda Accord 2.0

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Evo zašto Srbi ginu: Manje od 70% vozača koristi sigurnosni pojas

CENTAR BOBAN: Nudi gorivo vrhunskog kvaliteta sa Liqui Moly aditivima

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Kupujem Vectru C: koji motor je najbolji?