Moji roditelji kupuju Peugeot 407 1.6 HDI, da li greše?

Pitanje: Gosp.Todoroviću, znam da imate mnogo pitanja i sl.,a takodjer znam i vase misljenje o Peugeot-u 407,a poznata mi je i statistika TUV-a,ali nekako zbog vlastitog mira konsultovao bih se s vama. Naime,roditelji vec 9 mjeseci traže vozilo,sada voze Golf 2 TAS-ov iz 90-te godine 1.3 benzin, samo Bog zna koliko je presao,na satu stoji 270 000km,ali neko vrijeme nije radio sat  i danas je odluka pala na Peugeot 407 1.6 HDi iz 2006-te godine,presao 126 000,a konacna cijena je 6200 eura.

Vozilo prodaje Kia diler,jer je kod njih zamjenjeno za novo,moram napomenuti da sam kontaktirao Peugeot servis i po njihovoj evidenciji vozilo je 2006-te kupljeno u Njemackoj,a 2010-te zadnja kilometraza je 56 000km,a prva registracija u BiH je 2011-te,takodjer posjeduje servisnu knjigu i racune od svega sto je radjeno,a vidio sam da je zamjenjen set kvacila,a kazu da je i set zupcastog remena uradjen,vozilo sam provozao i stvarno se cini sve OK,tako da smo ga kaparisali i prekosutra ide u Peugeot na dijagnostiku i pregled. Moram napomenuti da moji roditelji predju ispod 10 000km godisnje,predlagao sam benzinca,ali dzaba…,objasnjavao sta je i koliko je zamajac,FAP filter,dizne,turbina,ali eto odluka je pala. Iako u rezevi isto kod njih u slucaju da Peugeot ne prodje dijagnostiku imamo Kia cee d 1.4 benzin sa predjenih 52 000 i jos pod garancijom kao rezervu,pa se malo tjesim . Interesuje me da li po ovome mislite da bi ovo vozilo moglo biti izuzetak Peugeot-ove statistike. Ermin Birno.

Odgovara Aleksandar Todorović:  Poštovani g.Birno,  može biti izuzetak iz Peugeotove statistike, a može se desiti i da taj motor 1.6 HDI izdrži više nego kod drugih vozača. Mnogo zavisi i od stila vožnje, vaši roditelji će ga voziti lagano, umerenom brzinom, bez naglih ubrzanja što opterećuje mnogo plivajući zamajac. Jeste taj motor 1.6 HDI jako nežan, i ne baš pouzdan, ali statistika je “kurva”, tako da šta još reći?

Sretno sa Peugeotom, jako je to udoban automobil, a ima i jaku karoseriju, veliki gepek, dobru opremu, retko se krade, jako malo troši, lepo ide, ne umora na dužim putovanjima. Pozdravite roditelje.

Da li mogu umesto letnjih 205/60 R16 da montiram zimske pneumatike 205/55 R16

Goran: Ne želim da platim za vaš odgovor

Планирам да набавам половно возило и се двоумам за неколку возила: 308, Auris i Kia Ceed

Ostavite komentar