Maserati zaradio više od Ferrarija

Maserati, čuvena italijanska marka automobila u Srbiji nije odviše popularna, i cenjena, ali jeste u Americi. Maserati je u trećem tromesečju ove godine po profitu nadmašio Ferrari, što je prvi takav slučaj od kada je 1993. godine prešao u ruke FIAT-a. Tako je to u svetu automobila: VW kupuje Audi, FIAT kupuje Ferrari, a veliki brend kao što je SAAB odlazi u istoriju. Za uspeh na tržištu potrebno je imati nisku cenu, i što je moguće jeftiniji proizvodnju. Maserati to nikada nije imao.

POSETILI SMO: Nissanov auto salon – LF Auto Centar

POSETILI SMO: Opel – Interauto – Trade, Čačak

Maserati je imao u trećem kvartalu operativni profit od 90 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2013.godine, kada je on iznosio 43 miliona evra. Operativni profit Ferrarija, premijum brenda u istoj kući, u intervalu jul-septembar 2014. iznosio je 89 miliona evra, što je više za svega 1 milion evra u poređenju sa trećim kvartalom 2013. godine.

Maserati-GhibliKada se posmatra prvih devet meseci 2014, Ferrari je i dalje ispred Maseratija sa ukupnim operativnim profitom od 274 miliona evra, u odnosu na Maseratijevih 210 miliona evra. Za stoprocentni rast zarade Maseratija u periodu jul-septembar najzaslužnija je dobra prodaja modela Ghibli i Quattroporte.

Italijanski proizvođač saopštio je da je za prvih devet meseci 2014. isporučio 26.428 automobila širom sveta. Novi modeli brenda Alfa Romeo koristiće motore Maseratija, kao i neke platforme i komponente, što će verovatno pomoći Maseratiju da bude još profitabilniji, a Alfa Romeo da uđe u premijum klasu automobila.

Ostavite komentar