Da li da kupim Chrysler PT Cruiser?

Pitanje: G.Todoroviću, potrebno mi je Vaše mišljenje o ovom automobilu. Svidja mi se njegov izgled kao i cena. Da li je pametno kupiti ovaj auto? Koji motor bi bio najbolji? Kakvo je stanje sto se tiče servisa? Da li ih ima uopšte na prostoru Srbije kao i Crne Gore? Da li ima delova za njega, koliko košta održavanje, kako se ponaša u vožnji…Ako mozete da opisete ovaj automobil. Njegove prednosti i mane. Unapred Hvala. Ivan.

 

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pronalazim polovnjake sa pravom kilometražom!

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Ivane, Chrysler PT Cruiser je prostrani monovolumen, odnosno miniven, glavni konkurenti su mu Renault Scenic i Fiat Multipla, Citroen Picasso. Konkurencija nudi bolju stabilnost, manje je osetljiva na bočni vetar, upravljivija je od američkog minivena. Ako vi želite prostrano vozilo, za svoju porodicu, onda vredi razmišljato o minivenu, ali i o PT Cruiseru, zašto da ne. Ovaj američki monovolumen nudi gepek od čak 520 litara, a kada mu oborite zadnje sedišta imate na raspolaganju impresivnih 2.150 litara. Scenic nudi 410 litara, odnosno 1.800 litara kad nemate putnike na zadnjem sedištu.

chrysler ptcruiserPomenutim minivenima ogibljenja su jako mekano podešena, upijaju dobro neravnine sa naših nazovi puteva, imaju jako udobna sedišta, i na žalost ne baš precizne, i direktne servo upravljače, ali imaju i bolje kočnice od PT Cruisera. To što meni smeta spor odziv njihovih upravljača, to ne znači da se vama baš ta osobina neće dopasti, jer možda vi vožnju ne doživljavate kao uživanje u brzim prolascima kroz krivine poput mene, već želite da mirno putujete od tačke A do tačke B. Ukoliko želite da to mirno, i ugodno putovanje na auto putu malo ubrzate preko granice brzine koje su zakonom dozvoljene, primetićete da je PT Cruiser pomalo bučan na brzinama od preko 130 km/h. Ubrzanja Chryslera su jako dobra, do stotke iz mesta mirovanja stiže za 10,7 sekundi, to je dovoljo dobro, a postiže maksimalnu brzinu od 190 km/h, što možda nećete nikada proveriti.

2009 Chrysler PT CruiserNe kupujte PT Cruiser sa instaliranom plinskom instalacijom, jer se kod nas budži preko štapa i kanapa, bukvalno mnogi servisi ugrađuju “frankeštajna” u vozila. Dakle, bolje vam je da kupite PT Cruiser bez sekvent plina. Imajte na umu da ako Chrysler ima ugrađeni plin, da je prešao mnogo više nego što piše na kilometar satu, jer su plin ugrađivali oni koji u principu nisi izlazili iz automobila. Plin nije baš “melem” za motor, kako neki majstori žele drsko da lažu, jer stradaju izduvni ventili, temperatura sagorevanja gasa je za 30% veća nego kada motor sagoreva benzin. Termičko opterećenje glave, i celog motora je zato veće. Ako želite da verujete majstorima koji ugrađuju plin, to je vaše pravo, ali podaci govore nešto sasvim drugo.

Kod kupovine turbo dizelaša takođe nije sve crno belo. Moderni common-rail motori jesu jako elastični, pružaju fenomenalna međuubrzanja, pa je svako preticanje sa njima daleko bezbednije i brže, ali oni nisu jeftini za održavanje, a kamoli za popravku. Problem više je što se u PT Cruiser ugrađivao dizelaš od 2,2 litra, koji je snažan, ali za koji treba platiti registraciju od 700 evra. Zato je možda sigurniji izbor benzinac od 2.0 litra i 140 KS, troši 10,5 l u proseku, a na otvorenom oko 7,0 litara što zaista nije puno. Troškovi registracije su oko 250 evra.

PT Cruiser jeste simpatičan miniven, ali šta ćete sa delovima? Dok je Mercedes-Benz Srbija uvozio Chrysler, i održavao njihova vozila, to je bila druga priča. Sada FIAT Srbija uvozi ove američke automobile, i oni su zaduženi za lager delova, i servise. Koliko god navijao za FIAT, jer je to sada naša domaća marka, a ono što je domaće, valjda treba podržavati.

Na kraju, moj vam je prijateljski savet da ne žurite sa kupovinom. Pratite moju rubriku, uskoro ću uporediti neke automobile koji su možda za vas bolja kupovina od PT Cruisera. Veliki broj pitanja je počeo da pristiže, pa neću svima stići da odgovorim, ali trudiću se. U potpunosti vas razumem što želite da kupite ovaj automobil osobenog dizajna, jer se i meni izgled PT Cruisera veoma dopada, šteta što nije kvalitetniji, i pouzdaniji, jer da jeste bio bi moj prvi izbor, uprkos svim manama.

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

 

 

2 komentara na Da li da kupim Chrysler PT Cruiser?

 1. Miodrag says:

  Motor dizel 2.2 komplet
  interesuje me cena

 2. Goran says:

  Postovani g-dine Todorovicu,molim resite mi dilemu…vozim mercedes A 170 cdi W 168, vec godinu dana. Po meni jako dobar auto,mali potrosac,dovoljno prostran…nazalost tvrd i krut.
  Dobio sam ponudu da menjam taj auto za chrisler pt crusier ….benzinac.
  Taj auto izgledom mami poglede i ostavlja utisak kod mene.
  Molim recite da li je ispravno zameniti mercedes za chrisler?
  Hvala

Ostavite komentar