TESTIRALI SMO: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

Dizajnerski avangardniji, atraktivniji, kvalitetniji, bezbedniji, tehnološki napredniji, značajno udobniji i štedljiviji, Novi Qashqai II generacije je umnogome nadmašio više nego uspešni model prve generacije. Novi Qashqai ima i izuzetno napredne sisteme aktivne bezbednosti. Zahvaljujući ljubaznosti najuspešnijeg Nissanovog dilera u Srbiji, LF Auto Centra, koji mi je ustupio Qashqai na test, saznaćete koje se sve prednosti, ali i mane kriju iza otmenog “odela” originalnog Nissana. Iako ima radnu zapreminu od 1,2 litra, novi Nissanov turbo benzinac 1.2 DIG-T sa lakoćom nosi ovu karoseriju, a ujedno je izuzetno uglađen, tih i štedljiv. Nissan nije bez razloga konstruisao novi motor, i odustao od Renaultovog agregata 1.2 TCe. Cena je jednako prijatno iznenađenje i startuje već od 17.600 €. Postoji samo jedna ozbiljna mana: ako danas kupite Qashqai, sešćete u njega tek u avgustu. Dakle, kupaca za best buy krosover ima, i biće ih u narednom periodu, jer Nissan opet ima najbolji model u klasi. Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik.

TESTIRALI SMO: Nissan X-Trail 1.6 DCI X-Tronic

DSC_3862Poput Nissana Juke, Qashqai II generacije je rezultat programa oblikovanja kojim su razvijeni i usavršeni svi elementi važni evropskim kupcima. Qashqai je pravi japanski automobil, ali sa naglašenim evropskim dizajnom.

Ergonomija je takođe evropska, tako da će i krupniji vozači na Starom kontinentu biti više nego zadovoljni. U Nissanovim evropskim tehničkim centrima (NTCE) u Velikoj Britaniji i Španiji kreiran je automobil koji nadilazi standarde klase u svakom pogledu.

Prethodna generacija Nissana Qashqai je bila poznata po malom broju kvarova, što su evropski kupci umeli posebno da cene – Qashqai je najprodavaniji japanski automobil u Evropi, iako nije ni najmanji, a ni najjeftniji. Kupci su prepoznali kvalitet i prednosti ovog svestranog vozila, koji se može kupiti i sa pogonom 4×4, ali samo sa najsnažnijim 1.6 DCI motorom od 130 KS, koji su zajedničkim snagama konstruisali inženjeri Renaulta i Nissana. Ali, ostavimo sad dizel – zašto plaćati više, za manje?

DSC_3832 Benzinac sa turbo punjačem i start-stop sistemom vrlo je racionalan prema gorivu u vašem rezervoaru: pri prosečno brzoj vožnji, on troši oko 6,0 litara goriva, zagađuje okolinu veoma malo i nije skup za održavanje. Nećete imati brigu sa plivajućim zamajcem, diznama, turbinom, DPF filterom, i svim ostalim boljkama modernih dizelaša. Pri tome treba imati u vidu da slabiji 1.5 dCi common-rail turbo dizelaš od 110 KS (inače temeljno obnovljen) nudi neznatno bolje performanse od benzinca sa 115 KS (koji ima nešto manji obrtni moment). Novi Nissanov turbo benzinac je pun pogodak – idealan pogon za novi Qashqai, njegove vozne osobine i mogućnosti.

Puno napredne tehnologije: vrhunska aktivna bezbednost

Qashqai II generacije je kontruisan izuzetno kvalitetno i ozbiljno. U enterijeru se nije nimalo štedelo. Finalna obrada bi mogla da postidi kompletnu nemačku konkurenciju, a cena ugrađenih materijala japansku. Sedišta su začuđujuće udobna, razlog: potpuno nova sedišta konstruisana su u saradnji sa vrhunskim ortopedima i NASA-om.

DSC_3851Sedišta zaista jesu veoma udobna, dobro profilisana: konačno i pozadi ima dovoljno mesta.

Modernom utisku o enterijeru doprinose maštoviti kokpit i centralna konzola, kao i atraktivna kombinacija sa automatskim klima uređajem i Connect navigacionim sistemom, koji, između ostalog, objedinjuje Bluetooth, USB i iPad/iPhone konekciju, sa ekranom osetljivim na dodir i Google™ “Send to Car” tehnologijom. Ova tehnologija omogućava vam da na kućnom računaru odaberete određenu rutu puta, te da je putem interneta prosledite navigaciji u automobilu.

QQ EURO NCAPNovi Qashqai je na Euro NCAP kreš testu postavio novi rekord za Nissan u ovoj klasi vozila: osim što je dobio maksimalnih pet zvezdica, čime sada može da se pohvali 90% novih modela, on nudi dobru zaštitu pri bočnom i frontalnom udaru za bukvalno sve delove tela. Pogledajte sliku sa Euro NCAP kreš testa i videćete da su svi delovi lutke obojeni u zeleno.

CR-V Euro NCAPKod skuplje Honde CR-V, na primer, to nije slučaj – kod ovog modela su zaštita za toraks i noge ocenjene rezultatom adekvatno, a ne dobro (na slici su ovi delovi obojeni žutom bojom).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s39wGFwNKhY[/youtube]

Šteta je što je Nissan dobio za zaštitu putnika pri udarcu od pozadi (Whiplash protection) skromna 2,4 poena. Vratni pršljenovi su dobro zaštićeni samo putnicima na zadnjem sedištu, pa se nameće zaključak da Nissan ovde može (mora) i bolje.

DSC_3812U odnosu na konkurenciju, Nissan ima napredniju tehnologiju aktivne bezbednosti, koja je jednako važna kao i pasivna bezbednost. Novi Qashqai ima tri bezbednosna sistema, koji su objedinjeni u takozvanom Nissan Safety Shield – sigurnosnom štitu. Pogledajte video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=faH3pkWzabk[/youtube]

Prvi od njih je Blind Sport Warning, koji je zadužen za nadzor mrtvog ugla. On funkcioniše sjajno i izuzetno vam mnogo pomaže u vožnji kroz Srbiju (upozorava vozača treptanjem ikonice u retrovizorima, a zatim i zvučnim signalom).

Lane Departure Warning je sistem koji vam može spasiti život: svaki put kada nagazite belu liniju bez uključenog migavca, ovaj sistem će se oglasiti glasnim zvučnim i vizuelnim upozorenjem – sjajno!

Najzanimljiviji je sistem Moving Object Detection, koji, uz pomoć četiri širokougaone kamere, integrisane na prednjem i zadnjem delu vozila i u bočnim retrovizorima, omogućava da okolinu vozila sagledate iz ptičije perspektive, pod uglom od 360 stepeni. Slobodno možete da se oslonite na sliku nadzornih kamera, koja se prikazuje na centralnom displeju. Treba naglasiti da novi Qashqai serijski ima usavršeni ESP (9. generacije – BESP), koji funkcioniše izvanredno, te pri naglom izbegavanju prepreke na putu spašava živote.

DSC_3983i-Key, dugme za pokretanje motora i komande na upravljaču

Nadzor nad novim Nissanom vrlo je jednostavan zahvaljujući komandama na upravljaču i inteligentnom i-Key sistemu, kojim na pritisak dugmeta otvarate vrata, pokrećete motor i polazite.

Motor 1,2 DIG-T i šestostepeni menjač u harmoniji

Ako ste pomislili da je ovaj agregat primereniji nekom lakšem i manjem automobilu, prevarili ste se. Ja sam uživao u linearnom razvoju snage – nema nikakve turbo rupe, imate utisak da je ispod haube motor sa kompresorom, a ne turbinom (ja bih se “zakleo” da ima kompresor). Ovaj motor je i dovoljno elastičan, u čemu umnogome pomaže precizni i odlično usklađeni šestostepeni menjač koji iz ovog agregata izvlači maksimum. Međuubrzanja u trećoj i četvrtoj brzini su odlična i nećete poželeti dizelaša, čak ni kada budete morali uporno da pretičete po regionalnim putevima Srbije. Motor promptno, uvek bez oklevanja, reaguje na dodirivanje papučice gasa, radi jako tiho i uglađeno, bez otpora na visokim obrtajima, a ima i lep zvuk.

DSC_3870Ovaj motor je i veoma štedljiv, a nije ni bučan pri brzinama od oko 150–160 km/h. Motor vuče pristojno već od 1.800 o./min. Ukoliko ste do sada imali automobil sa atmosferskim benzincem od 1,6 litara, bićete više nego oduševljeni performansama ovog motora. Turbo rupa ne postoji, niti bilo kakvo oklevanje kad dodirnete papučicu gasa.

Robustnost i odličan kvalitet Nissana mnogima su dovoljni argumenti da kupe i verziju sa osnovnim motorom (benzincem 1.2 DIG-T) i uživaju, koliko je to moguće, u “samo” 115 KS ali sa 4 cilindra. Motor od 1,2 litara sa lancem – Nissanove konstrukcije – pruža dobar obrtni moment od 190 Nm pri samo 2.000 o./min. radilice koji je, na moje iznenađenje, i sasvim dovoljan da bi se nosio sa karoserijom teškom 1.320 kilograma zahvaljujući kratko izračunatim prenosnim odnosima, što posebno važi za prva četiri stepena.

Pogledajte kako zapravo radi Nissanov DIG-T agregat: na videu je verzija od 1.6 litara (na testu je bio motor od 1.2 litara i 115 KS, ali je princip rada identičan).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Rz9t1u5F6Uo[/youtube]

Motor jednako pozitivno iznenađuje svojim ravnomernim razvojem snage i tihim radom. Prečnik i hod cilindara su “kvadratni” 72 x 73,1 mm, a to upućuje na zaključak da su se inženjeri opredeli za brži odziv na dodirivanje papučice gasa.

Potrosnja pun gas i nezan gasNovi motor 1.2 DIG-T je zaista štedljiv: ako se pridržavate ograničenja brzine trošićete u proseku 5,8 litara (kombinacija otvoreni put i grad). Ako iz motora izvlačite skoro maksimum, onda se potrošnja penje na prihvatljivih 9,7 litara. Prosek mog testa je izneo 6,3 litara, iako je motor bio praktično nov, i nerazrađen.

Aerodinamika je sada mnogo bolja i umesto 0,34, sada je Cw samo 0,32. Novi Qashqai mnogo tiše seče vazduh, pa i mnogo manje troši pri brzinama koje su primerene autoputu – razlika u odnosu na stari Qashqai 1,6 je dva litra. Prosečna potrošnja od 6,3 litara na 100 km ne može, a da vas ne obraduje.

DSC_3907Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 11,0 sekundi, što je vrlo dobro. Što se obećane maksimalne brzine tiče, jedva sam uspeo da ostvarim realnih 185 km/h. Do brzine od 170 km/h stigne pristojno brzo, a ako želite brže od toga, morate biti strpljivi – kazaljka brzinomera će se uputiti ka oznaci za 200 km/h sporo, ali sigurno (nemojte očekivati da do nje i stigne). Najvažnije je da motor bez ikakvog naprezanja održava putnu brzinu od 185 km/h, i mnogo je manje opterećen nego, na primer, turbo dizelaš 1.5 DCI. Ako često putujete autoputevima, zaboravite na 1.5 DCI, odaberite 1.2 DIG-T, i prisetite se koliko su benzinci rasterećeniji kada vozite brzinama primerenim brzim autoputevima.

DSC_3791Na brzinama većim od 170 km/h u Nissanu nije nepodnošljivo bučno, ali mu ipak najviše prija putna brzina do 170 km/h zbog visine karoserije, koja upravo tada počinje da pravi pomalo zamarajuće šumove. Čemu onda snažniji motor u Qashqaiju? Da opet ponovim, turbo benzinac 1.2 DIG-T je idealan za ovaj automobil, a ako baš želite da potrošite puno novca odaberite tekna paket opreme koja košta 23.600 €, tačno 3.500 € manje od 1.6 DCI (130 KS) verzije. Izbor 1.5 DCI motora po meni nema ama baš nikakvog smisla – turbo benzinac 1.2 DIG-T je bolji agregat.

Odlične kočnice, odlično ogibljenje, odlična dinamika vožnje.

Nova modularna platforma CMF  (Common Module Family) konstruisana je posebno za drugu generaciju ovog crossovera. Zahvaljujući njoj, Qashqai postavlja nova merila u klasi kada je udobnost u pitanju. Treba pohvaliti i efikasne kočnice ali i ogibljenje (uvedena je i aktivna kontrola šasije:  koja uključuje kontrolu trase, aktivnu kočnicu motora prilikom skretanja u krivinama i aktivna kontrola vožnje) koje dobro filtrira neravnine sa puta. Zbog svega toga vozač ima potpunu kontrolu nad vozilom. Za volanom ovog Nissana imate utisak da ste preko noći postali bolji vozač.

DSC_3796 Zaustavni put kočenja pri brzini od 100 km/h je samo 35 metara, što je prosto impresivno. Kad su kočnice zagrejane, Nissanu treba još manje do zaustavljanja: samo 33,8 metara, to ne može ni jedan automobil u ovoj klasi. (VW Tiguanu treba 36 m, Hyundaiju ix35 celih 37 m, Mitsubishi ASX potroši čitavih 39 m, a nije puno bolji ni Renault Koleos sa 38 m, svakako ubedljivo najgori je Duster). 

DSC_3874Šesti stepen je dovoljno dugačko proračunat, pa je pri 140 km/h broj obrtaja radilice 2.900 o./min. (crveno polje je tek na 6.400 o./min), što je prilično daleko od crvenog polja na obrtomeru, što znači da ta brzina nije nikakvo opterećenje po motor. Moram da pohvalim i volan koji je brz, precizan i direktan.

DSC_3948Sistem nadzora pritiska u gumama (Tyre Pressure Monitoring System, TPMS) je deo serijske opreme, a upozorava vas ako je pritisak u gumama prenizak.

Pravilan pritisak nije samo sigurniji u vožnji, nego i smanjuje potrošnju. Bosch program elektronske kontrole stabilnosti 9. generacije (BESP) nadzire rad kočnica na svakom točku, pa ako pređete granice prianjanja guma, po potrebi smanjuje obrtni moment motora kako bi se zadržala najveća trakcija i pomoglo održavanju smera vozila. Možda treba pomenuti da novi Qashqai ima najbolje kočnice u klasi – pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja treba mu samo 33,8 metara. To ne može ni BMW X1, ni Mercedes, a kamoli VW Tiguan.

Nissan Qashqai II je ispred konkurencije

Ovo je pravi “all around” automobil, izuzetno prostran, praktičan i kvalitetan. Qashqai je stvorio potpuno novu klasu vozila, i zapravo je tek sada, kada se pogleda sa distance, bio revolucija, a ne evolucija SUV klase, u stvaranju krosovera kao posebne celine u svetskoj auto industriji. Kad je konkurencija pokušala da kopira Qashqai, shvatili su veoma brzo da u tome neće uspeti. Ideja je jednostavna, ali pravi recept je teško pogoditi. Beg vozača iz srednje limuzinske klase, D segmenta, započela je Toyota sa modelom RAV4, ali taj SUV nije bio dovoljno jeftin da preotme kupce Golfa ili Astre. Nissan je napravio SUV, zapravo krosover, koji je koštao kao nemački automobili C segmenta (Golf, Astra, ako upoređujemo slične motore i jednako opremljene verzije), a koji je bio mnogo prostraniji, udobniji, svestraniji i nudio je bolju preglednost u gradskoj vožnji, više sigurnosti na lošijim putevima, mnogo lakše ulaženje i izlaženje iz automobila i bolji status vlasniku, jer su svi mislili da je Qashqai SUV u punom formatu. Zapravo, Qashqai je više od toga, jer on nudi stabilniju, neutralniju, zabavniju, tišu i ugodniju vožnju od Toyote RAV4, koja jeste robustnija i nešto se bolje snalazi van asfaltiranih puteva, ali kome to treba, kada govorimo o prosečnim vozačima?

DSC_3888Prtljažnik je prosečan: kabaste stvari nećete moći lako da ugurate u ovaj Nissan.
 
Qashqai se odlikuje dobro usklađenim komandama, uz prostor za vozača koji je projektovan za osobe visoke i preko dva metra. Sedišta su dovoljno udobna, i napred i pozadi. Qashqai ne prenosi više verno do putnika svaku neravninu sa puta. Ležeće policajce i visoke ivičnjake savlađuje i dalje bezbolno zahvaljujući točkovima velikog promera (215/60 R 17).

DSC_3846Na zadnjem sedištu se jako lepo sedi, ima dovoljno mesta i za kolena i za glave. Na slici sam ja glavom i bradom (184 cm – nemam još 100 kg), a prednje sedište (iza kojeg sedim) je takođe podešeno, tako da meni bude ugodno, i udobno na njemu, što znači da je prilično odgurnuto unazad. Kome ovo nije dovoljno neka kupi Nissan Murano.

Ovaj Nissan konstruisan je tako da u krivinama veoma dugo ostane miran i neutralan, pa ćete uhvatiti sebe da vozite brže od razumnog. Nemojte misliti da je 115 KS previše malo – ovaj Nissan ipak jako dobro ide.

DSC_3890Zadnja sedišta se preklapaju u odnosu 60/40, a kad je suvozačevo sedište pomereno sasvim napred, u prtljažnik možete utovariti predmete duge do 1,9 metara.

Nissan opet igra mudrije od Renaulta. Renault Koleos je totalni promašaj u klasi, dok je novi Qashqai potpuni pogodak. Svakako, kupite Qashqai, jer Koleos i ne možete – ne nudi se u Srbiji, i dobro je što je tako. Ako se pitate zašto se Nissan ne odvoji od Renaulta, kao što je to pre nekoliko godina Mazda uradila sa Fordom (i od tada procvetala), moram vam reći da Nissan to ne želi, jer zahvaljujući saradnji i “fuziji” sa Renaultom, sada u ponudi imate vrhunski automobil po jako povoljnoj ceni. Iako je Renault u velikoj krizi, otpušta na hiljade radnika i ima gubitke od nekoliko milijardi evra, Nissan posluje stabilno, pozitivno i povećava tržišno učešće svuda u svetu. Zato nemojte mešati Nissan sa Renaultom, ova dva brenda su samo uslovno pod istim krovom.

DSC_3930Preglednost je zaista loša, i to blago rečeno, C stub je preglomazan (vidi sliku). Qashqai zato ima odličnu kameru (vidi sliku dole), i jako velike bočne retrovizore.

DSCN8863Oprema koja život znači – Novi Nissan Qashqai može da se pohvali sa sledećim:

KONTROLA ŠASIJE (aktivna kontrola trase, aktivna kočnica motora prilikom skretanja u krivinama i aktivna kontrola vožnje kada je kontrola kočenja aktivna) ove funkcije brinu da uvek bude udobno na vozačkom mestu. Pogledajte na videu kako to zapravo funkcioniše:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GS7hlLPVVEU[/youtube]

INTELIGENTNA PARKING ASISTENCIJA (paralelno parkiranje i parkiranje na parkiralištima).

ASISTENCIJA ZA DUGA SVETLA (maksimalizuje vidljivost aktiviranjem dugih svetala i istovremeno spuštajući ih ukoliko sistem detektuje vozilo iz suprotnog smera).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xSHfZsZv7Zk[/youtube]

PREPOZNAVANJE SAOBRAĆAJNIH ZNAKOVA (sistem informiše o ograničenjima brzine detekcijom saobraćajnih znakova pored puta).

NAPREDNO SIGURNOSNO KOČENJE (Ukoliko postoji rizik od sudara sa vozilom ispred, sistem šalje audio i vizualni signal upozorenja).

ALARM NA POZORNOST VOZAČA (sistem procenjuje nivo pažnje I stanje umora vozača prema načinu vožnje i upozorava ukoliko je vozaču potreban odmor putem audio I vizuelnih signala)
 
DSC_3951Prednji displej od 5“ donosi funkcije: identifikaciju poziva, kontrolu audio uređaja, safety shield (gore već opisani), izbor boja, navigacija od skretanja do skretanja, osećaj upravljanja na volanu (izbor NORMAL ili SPORT).

DSC_3944Šta ona kaže: Qashqai je vuk u jagnjećoj koži – automobil kome sada svi proriču blistavu budućnost! Prvi utisak o njemu je zbunjujući: on nije stvoren da impresionira, ali ni zaplaši svojim izgledom. Drugi utisak, a to je onaj o enterijeru, otkriva da je ovaj automobil stvoren da usluži: sedišta su presvučena kvalitetnim materijalom, mnoštvo korisnih pregrada je inteligentno raspoređeno, a udobnost je uzorna. Konačan utisak, koji stičete kada saznate njegovu cenu, otkriva i to da je Qashqai predviđen da po krajnje razumnoj ceni obezbedi svome vlasniku nekoliko vozila u jednom. On izgleda kao SUV, ide kao kompakt, a opremljen je kao limuzina i ima izuzetno povoljnu cenu u odnosu na ono što nudi. Osim toga, vaša porodica će sa ovim automobilom dobiti najviši mogući nivo bezbednosti, jer je Qashqai na Euro NCAP kreš testu osvojio maksimalnih 5 zvezdica

Kome je namenjen ovaj automobil?

Automobilu kome u 21. veku nije potrebna reklama da bi se odlično prodavao, zaslužuje svako poštovanje! Kažu da hrabri pobeđuju, ali Nissanovi inženjeri i stilisti nisu bili samo hrabri, već su umeli da naprave ono što je tržištu nedostajalo – jedan svestrani auto koji će u svakoj situaciji umeti da nađe pravi put. Novi Qashqai je pogodak u centar i prava elementarna nepogoda za konkurenciju. Avanturisti i oni sa dubljim džepom biraće verzije sa pogonom preko svih točkova 4×4, dok će urbaniji vozači, koje put nosi u zagušene gradove i na brze autoputeve, birati verzije sa prednjim pogonom i turbo motorom 1.2 DIG-T po ceni Golfa VII. Qashqai II već danas vlada tržištem Evrope. Preporođeni i drugačiji Nissan Qashqai II generacije je sada spreman da osvoji i vas. Zakažite test vožnju, nakon koje ćete shvatiti moje oduševljenje.

DSC_3938Ko su, na kraju, kupci ovog krosovera? Svi oni koji žele više od Golfa, Astre ili Focusa, ali za isti iznos. Kupaca koji žele više za svoj novac u Evropi ima sve više i više. Činjenica je da su kupci sve razmaženiji i zahtevniji, a Nissan je često umeo da protumači želje kupaca. Mora da su inženjeri Nissana jako ponosni na novi Qashqai, jer nije mala stvar imati najbolji krosover na svetu. Ponosni su i njegovi vlasnici, koji nemaju nameru da pređu u drugi tabor. Ako razmišljate da kupite Hondu CR-V, Kiju Sportage ili Škodu Yeti, pre nego što napravite “grešku” zakažite test vožnju u Nissan LF Auto Centru i dajte šansu Qashqaiju – možda i vas oduševi kao što je oduševio mene.

DSC_3839Novi Nissan prodaje se sa tri osnovna paketa opreme: Visia, Acenta i Tekna. Nivo opremljenosti odražava Nissanovu odlučnost da svim kupcima ponudi visoku tehnologiju. Stoga svi modeli dolaze sa Stop & Start sistemom, šest vazdušnih jastuka i tempomatom. Nissanov motor ima lanac umesto zupčastog kaiša, što daje dodatnu sigurnost.

Kliknite ovde i direktno na sajtu LF Auto Centra saznajte šta sadrže navedeni paketi opreme.

thumbs-upMnogo kvalitetniji materijali nego na starom modelu. Vrhunska finalna obrada, najbolja u klasi. Dopadljiv, evropski dizajn koji će bar još dugo biti u skladu sa novim trendovima. Odličan, štedljiv i uglađen 1.2 DIG-T turbo motor od 115 KS, koji je dovoljno elastičan i snažan za autoput. Ogibljenje zaslužuje čistu desetku  – pravi kompromis između sportskog i udobnog oslanjanja – niko u klasi ne nudi bolje. Odlična ponuda prostora, mesta ima puno i na zadnjem sedištu. Pristojno veliki prtljažnik od 430 litara možete povećati na odličnih 1.600 litara obaranjem zadnje klupe. Već je srednji paket opreme Acenta veoma bogat. Konkurentna cena, umerene cene servisa. Odlična pasivna i aktivna bezbednost. Izvrsna elektronska kontrola šasije znatno unapređuje stabilnost automobila. Napredno sigurnosno kočenje može da vam spasi život. Jako malo zamara na dužim putovanjima. Moćni farovi nude širok i dubok snop. Dobar kvalitet audio uređaja. Genijalno I-Kay dugme. Napredni ESP devete generacije (BESP). Veoma efikasan Start – Stop sistem. Najefikasnije kočnice u klasi (pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja pređe samo 33,8 m). Dobro drži cenu. Laka i brza dalja preprodaja. Mnogo bolji krosover od Škode Yeti. Dobar imidž brenda Nissan.

thumbs-downPreglednost je slabija nego na starom modelu (doplatite za kameru): veliki C stub, i prilično veliki A stub neiskusne vozače će zamarati. Veliki šum od vetra pri brzinama preko 170 km/h. U gradu troši više od dizelaša, u proseku potrošnja uvek prelazi 7,0 litara. Prosečna paleta motora, za sada samo tri agregata u ponudi. Slaba međuubrzanja u šestom stepenu prenosa. Nosivost je najmanja u klasi samo 450 kg. osim toga, utovarne mogućnosti ovog krosovera nisu impresivne: od dna gepeka do “plafona” ima samo 71 cm (mislim na “visinu” otvora gepeka), dok je kod Honde CR-V ona 97, a kod Tiguana 80 cm. Zapremina rezervoara je tek 55 litara – to je manje nego kod konkurencije. Garancija je tek tri godine, Toyota nudi pet. Relativno slaba servisna mreža, ukupno šest servisa u celoj Srbiji.

Cena: od 17.600€

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.377 mm
Širina: 1.806 mm
Visina: 1.590 mm
Međuosovinski razmak: 2.646 mm
Prtljažnik: 430/1.600 l
Težina: od 1.320 kg [/table]

DSC_3867[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.197 ccm
Snaga: 115 KS pri 4.500 o./min.
Obrtni moment: 190Nm pri 2000 o./min[/table]

Qashqai Aleksandar Todorovic[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,9 s
Maksimalna brzina: 185 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 5,6 litara *prosek
Potrošnja na testu: 6,3 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

testovi-automobila-net

 

 

opisOCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,5
Dizajn: 4,5
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 3,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 4,5[/table]                              

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 3,0
Mogućnost dalje prodaje: 5,0[/table]

Najbolje je da sve gore napisano proverite sami u Nissan LF Auto Centru. Zakažite test vožnju, ona je besplatna na telefon 011/314-11-05, ili pošaljite mejl na: prodaja@nissan-lf.rs

LF AUTO CENTAR

PROČITAJTE I OVE TESTOVE AUTOMOBILA (KLIKNITE NA LINKOVE DOLE):

I.Popović: Da li je ceed 1.4 najbolji izbor?

  • Pročitajte i moje testove automobila:

TESTIRALI SMO: Kia Sportage 2.0 CRDi AWD

TESTIRALI SMO: Nissan X-Trail 1.6 DCI X-Tronic

TESTIRALI SMO: Kia Sorento 2.2 CRDi AWD

TESTIRALI SMO: Volvo XC90 D5 AWD

TESTIRALI SMO: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Volkswagen Passat 2.0 TDI

TESTIRALI SMO: Kia cee’d 1.6 CRDi

testoviautomobila-net

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k1jn5upaRA4[/youtube]