G.Todoroviću koji auto je bolji: Vectra ili Laguna?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću jako uvažavam vaše mišljenje, pa ne želim da kupim automobil dok mi ne pošaljete odgovor. Da pređem odmah na stvar potreban mi je porodičan auto koji bi mi služio i za posao (peta vrata ili karavan). Raspolazem sa oko 2.500 evra. Moju paznju privukli su Opel Vectra B sa motorom 2.0dti ili 1.8 benzin-plin i Renault Laguna 1.8 i 2.0 takodje u verziji sa plinskim uredjajem. Interesuje me vaše mišljenje i savet u vezi navedenih modela i agregata kao i neka vaša preporuka u okviru navedene cene. Takođe me zanima kako pri kupovini najbolje ustanoviti stanje vozila (osim na oko i neko laicćko iskustvo) da li je dovoljan savet nekog majstora ili treba ici dalje (Npr. za ova dva modela). Miroslav Dimitrijević.

ODGOVOR NA OVO PITANJE PROČITAJTE OVDE (KLIKNI OVDE).

DSCN0065Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani gospodine Dimitrijeviću, hvala vam na poverenju. Što se tiče provere stanja vozila, savet majstora Vam može a ne mora ništa značiti. Naši majstori mnogo više vole i cene Opelove automobile, pre svega jer za njih znaju gde mogu da nađu jeftine – turske delove, a pored toga, Renaultovi automobili imaju zaista neka nelogična rešenja (recimo zameniti običnu sijalicu u Cliu II ili Laguni je prilično  komplikovano) koja zahtevaju više majstorskog vremena. Samo se pomoću dijagnostičkih uređaja u dobro opremljenim servisima može ustanoviti pravo stanje automobila, i bar približno utvrditi realna kilometraža.

Jednostavno, statističke podatke treba poštovati i uvažavati, pogotovo ako ih je objavio nemački TUV, ali uvek morate obratiti posebnu pažnju na svaki model ponaosob. Naime, Vectra B se u proseku manje kvari od Lagune, ali redovno održavani Renault sa 200.000 km iza sebe će Vas bolje služiti od Vectre koja nije održavana u ovlašćenom servisu i sa kilometražom od 300.000 km. Na kraju krajeva, Laguna je jeftinija od Vectre za oko 500 do 1.000 evra, ukoliko upoređujemo modele sličnih motora i približno istih godišta.

Uz sve to, Renaultovi motori 1.9 dTi ili 1.9 dCi možda nisu bolji od Opelovog dizelaša – 2.0 DTI, ali nisu skuplji za održavanje. Za razliku od žednih benzinaca, Renaultov turbo dizelaš od 1.9 litara sa oznakom dTi, je zapravo moderni common-rail agregat, koji možda ne puca od snage jer ima tek solidnih 98 KS, ali za razliku od benzinskih motora ima veći maksimalni obrtni moment, koji je pružaju tačno  200 Nm pri niskih 2.000 o/min. Prevedeno na svima razumljiv jezik, primetno je elastičniji, odnosno ima bolja međuubrzanja koja su itekako važna kod preticanja. Pošto u Srbiji ima vrlo malo auto puteva, a prilično mnogo saobraćajnica sa dvosmernim saobraćajem, hteli vi to ili ne, morate da zaobilazite šlepere, autobuse, vozače Zastavinih automobila, ali i ponosne vlasnike Golfa II 1.6D koji po pravilu “mile” srpskim džadama, pa višak snage u motoru uvek dobro dođe.

Laguna---france-2001Renault Laguni 1.9 dTi do 100 km/h iz stanja mirovanja treba 12,5 sekundi a na brzim deonicama auto puta može da dohvati 185 km/h što je većini prosečnih vozača i više nego dovoljno. Vama je verovatno važnija potrošnja, koja je u proseku oko 6,5 litara evro dizela.

Opelov motor 2.0 DTI (100 KS) je nešto starije koncepcije od Renaultovog agregata dTi, iako ima takođe direktno ubrizgavanje goriva u cilindre. Nemački agregat raspolaže sa maksimalnim obrtnim momentom od 205 Nm pri samo 1.650 obr./min. Ipak, kod njega je primetnije turbo kašnjenje (turbo lag), ali ovaj motor i nije konstruisan za “trke”. Ipak Vectra 2.0 DTI ima sasvim pristojno ubrzanje do stotke od 13,0 sekundi, i veliku maksimalnu brzinu od 195 km/h zahvaljujući odličnoj Vectrinoj aerodinamici. Nizak otpor vazduha dodatno doprinosi maloj potrošnji, koja je u proseku oko 7,0 litara evro dizela.

Opelov benzinac 1.8 16V je još i bolji, ima dva bregasta vratila, 16 ventila i 115 KS. Ima solidan maksimalni obrtni moment od 170 Nm pri umerenih za benzinski motor – 3.400 obr./min. Ovaj agregat je dosta dobar izbor, ponajviše jer se radi o robustnom motoru, koji prelazi preko 300.000 km pre generalne ukoliko se redovno održava. Ukoliko je motor već pregurao 100.000 km (a sasvim sigurno jeste) obratite pažnju na potrošnju ulja, jer ovaj Opelov motor zna da potroši malo više ulja kada je motor opterećen.Uz to nije ni veliki potrošač sa 8,5 litara bezolovnog goriva u proseku.

Renaultov motor od 1.8 litara ima “samo” 90 KS i raspolaže obrtnim momentom od 144 Nm pri 2.750 obr./min. Agregat je sam po sebi prosečan i sasvim pouzdan i proveren, ali se teško nosi sa karoserijom teškom 1.240 kg. Do stotke stiže za 14,0 sekundi (Vectra 1.8 16V za 11,0 s) i postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h. Naravno da je i to dovoljno, ali prilikom dugih-brzih putovanja auto putevima, Opelov motor se znatno manje napreže pri nekoj prosečnoj brzini od 130-140 km/h (jer Vectra 1.8 16V postiže 203 km/h) dok je kod Lagune često potrebno vraćati ručicu menjača u četvrti stepen prenosa ukoliko želite da održite ritam sa ostalima, odnosno od nekih 140 km/h u proseku (što naravno napreže motor, i skraćuje mu životni vek). Pored toga, ukoliko ugradite gasni uređaj, možete računati tek sa 85 KS, što je za tako veliki automobil zaista malo. Na kraju, Laguna 1.8 u proseku troši 10,0 litara benzina, kao i verzija sa jačim motorom od 2.0 litra i 114 KS, pa ukoliko želite Lagunu sa benzinskim agregatom, odlučite se svakako pre za snažniji motor, koji je dovoljno ubedljiv, i koji svakako pruža znatno bolje performanse (do stoke stiže za 10,8 s).  

Dakle, Opel ima bolje benzince – kod dizelaša su izjednačeni. Ugradnja gasa jeste isplativa ukoliko godišnje prelazite preko 10.000 km, i ako je motor skoro kao u fabričkom stanju, ali nemojte štedeti na izboru uređaja i dobrog servisa, jer nekada 100-200 evra više znači neuporedivo mirniji san.

Laguna---karavanIako ovi automobili pripadaju istim klasama, znatno se razlikuju po karakteru. Laguna je pre svega izuzetno udobna, prefinjena francuska “lađa” na četiri točka, dok je Vectra osetno tvrđa, neudobnija, ali je zato malo i dinamičnija, zabavnija za vožnju (svakako ako je ispod haube pravi motor). Renault možda ima nešto moderniju liniju od Vectre, ali je to sve stvar ukusa. Oba modela imaju jednako dobru, solidnu opremu, upravljače podesive po visini, ABS, vazdušne jastuke a gotovo po pravilu i klima uređaje. Hidraulični servoupravljač kod Lagune jeste malo bezosećajan, što smeta sportski nastrojenim vozačima, ali je zato dovoljno lagan. Vectra jeste nešto upravljivija od francuskog “lepotana”, i predvidljivije se ponaša u oštrim krivinama. Pored toga, Vectra B nudi i više sigurnosti, jer je na Euro NCAP testu osvojila tri zvezdice (kao danas Logan), dok je Laguna zaslužila tek dve. Zapravo, prva generacije Lagune je nastala pre Renaultovog perioda proizvodnje – vrlo sigurnih automobila. 

COM najbolji_auto_logo_470x70_v1opisDruga strana medalje, je da ćete Lagunu znatno lakše kupiti jer ih ima dosta u oglasima, i to sa relativno povoljnim cenama koje vrlo lako posle malo cenkanja idu naniže. Što znači da za očuvanu Lagunu treba manje novca, ionako će vam trebati dosta para za ugradnju gasa ili veliki servis. U svakom slučaju morate odlučiti da li želite udobniji ili racionalniji automobil.

Da sam na Vašem mestu ja bih odabrao Toyotu Corollu 1.3, ali Vama preporučujem Vectru 1.8 16V, pre svega jer nisam siguran koliko Vam je živaca još preostalo. Na prvom mestu jer elektronika Renaulta nije baš najpouzdanija, što znači da Vam treba odličan servis i svakako još bolji majstor, a pored toga naši ljudi se prilično teško odlučuju da kupe veliki francuski automobil, pa dalja prodaja može biti malo naporna.

 

 

Dušan: Da li je Senic najbolji izbor?

Najbolji auto za 10.000 evra

Da li je FIAT 500L bolji od Merive?

Uskoro će se Nađa voziti u bezbednom automobilu!

Dragi čitaoci, pošaljite i vi pitanje. Bolje da razjasnite sve, pre nego što potrošite brdo novca za vaš automobil.

Pitajte Aleksandra Todorovića

Ako ste već pronašli automobil koji želite da kupite, i ne znate da li ste doneli dobru odluku, za vas postoji rubrika HITNA KUPOVINA-BRZI ODGOVORI . Što preciznije napišete pitanje, to će i odgovor biti direktniji, korisniji i za vas, i za sve ostale koji imaju slične nedoumice oko izbora vozila. Ako vam je hitno potreban odgovor, u roku od 24h cena je 4 000 dinara – za USMENI ODGOVOR.

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Pitanja možete slati i na moj drugi sajt www.Najboljiauto.com/pitajte 

A možete ih postavjati i preko mojih Facebook stranica, Testovi Automobila Srbija ili Najboljiauto

Za 6 000 dinara dobijate analizu automobila iz vašeg pitanja (do tri automobila – rok za odgovr mi je minimum 7 radnih dana, često je to puno više). Osim u banci, možete uplatu izvršiti preko Postneta u bilo kojoj pošti u Srbiji. Info na 011/3022 – 014 ili na www.posta.rs.  odgovor od 6.000 dinara. Ako želite da vam usmeno odgovaram 4.000 din (u roku od 24h od kada vidim uplatu radnim danima – osim kada sam na odmoru). Ako vam i tražim auto, onda uplatite  i 18.000 dinara (za troškove goriva i mojih majstora) i sken lične karte (potrebno je vlasniku automobla koji vam prodaje auto). Ako vam tražim auto, onda ću vam razumljivo napisati i detaljnije odgovore i preko reda. PISMENE ODGOVORE pišem preko reda ako vam i tražim automobil! Zašto?

Usmeni odgovor je mnogo detaljniji i direktniji. Ukupna cena za traženje automobila zavisi od vašeg izbora modela. Ako zahtevate da vam tražim auto koji je redak na tržištu moj honorar je srazmerno veći.  – Cenu honorara formiram i u odnosu na cenu vozila koju vam tražim, nije isto za auto od 3.000 e i vozilo od 10.000 evra, to je takođe sasvim razumljivo. Stalno mi se javljaju čitaoci, koji misle da ja za 100 e mogu da vam nađem auto. Minimalna provera jednog automobila, ona osnovna je 20 evra,  ako proverim bar 10 automobila koliko to košta? Ja znam da vi kupujete automobile preko sajtova napamet, ali ozbiljan čovek proveri auto pre kupovine, zar ne?  Ukoliko nemate maksimalno poverenje u moj način rada, moje majstore i mene, nemojte me molim vas kontaktirati! Angažujte svoje majstore, tako je bolje i za vas, i za mene. Hvala na razumevanju! 

Za korisnike iz Srbije:

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Polovne automobile tražim samo za redovne čitaoce,  Ukoliko insistirate da i vama pomognem u traženju automobila, morate mi prvo poslati detaljno pitanje, uplatiti 6 000 din (ili 4 000 din za usmeni odgovor), i sačekati odgovor.  Kada procenim da su vaši zahtevi realni ja ću vam pronaći i ako sam u mogućnosti i prodati vaš automobil (za onoliko koliko realno vredi, a ne za cenu koja stoji u oglasima, naravno ukoliko vaš auto nema vraćenu kilometražu) u roku od 7 dana. Cena traženja automobila zavisi od mnogo faktora,  ali imajte na umu da ja ne mogu finansirati proveru automobila koji vi kupujete.

Nemojte mi slati pitanja ukoliko niste izvršili uplatu.  – Besplatno NE odgovaram na vaša pitanja, jer nemam vremena. Najbolje je da angažujete svoje majstore! Ako ipak odlučite da kontaktirate mene, to učinite samo UKOLIKO IMATE U MENE MAKSIMALNO POVERENJE! 

Ne proveravam auto koji ste vi našli, jer 99% automobila koje vi nađete ima vraćenu kilometražu u proseku 300 000 km. Zašto da vam naplatim 40 evra da bi morao da vam kažem da je auto koji ste vi našli loš?

Ako želite da vam usmeno odgovaram 4.000 din. Majstore morate vi platite, pregledi nisu besplatni, i unapred vam naplaćujem za njih 18 000 din. Kad vam nađem auto naplatim vam i moj honorar, koji zavisi od mnogo faktora.

Ako ste iz Crne Gore, BiH, Austrije, ili Makedonije, cena pismenog odgovora je 50 evra, za sve vas iz Hrvatske je 40 evra (zato što sam sva pitanja koja sam dobijao u poslednjih 20 godina bila uglavnom iz Hrvatske) a plaćate prosto preko WESTERN UNION-a. Ako želite USMENI odgovor za 24h preko VIBERA, onda je 35 evra, u protivnom rok je u proseku 10 radnih dana.
Cena je veća preko PayPal-a, ona je 85 evra.

Ukoliko nemate maksimalno poverenje u moj način rada, moje majstore i mene, nemojte me molim vas kontaktirati! Angažujte svoje majstore, tako je bolje i za vas, i za mene. Hvala na razumevanju! 

western

 

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: Najboljiauto.com

Polovni automobili su naša realnost. Cene novih automobila su astronomske, a verzije koje se nude našem tržištu su slabijeg kvaliteta, sa manje opreme. Najveći problem je što gubite 25% posle godinu dana od vrednosti automobila, a u drugoj godini dodatnih 20%. Ako prelazite manje od 40.000 km godišnje kupovina novog automobila nema puno smisla, osim ako zarađujete preko 2.000 evra i niste kreditno opterećeni.

 

Polovni automobili nisu mačka u džaku, ako ih detaljno proverite. Danas dijagnostika nije svemoguća, ali je sve preciznija, što umnogome olakšava posao provere automobila. Trap je veoma lako proveriti. I moram vam priznati da automobili koji dođu iz Belgije, Holandije, Nemačke, Francuske, Italije imaju oslanjanje u veoma dobrom stanju čak i kada ti automobili imaju 300.000 km, dok vozila vožena po Srbiji sa samo 50,000 km izgledaju kao da imaju milion kilometara. Nonsens je da su na ceni vozila kupljena u Srbiji, jer to je minus, a ne prednost. Svakako, narod se boji vraćanje kilometraže, ali i to je proverivo, posebno kod mlađih primeraka.

 

 

 

Ako je kilometraža vraćena, cena je daleko niža, ali i takav automobil može itekako imati dobar motor. Sasvim je suvišno pričati da je Mercedes kvalitetniji od Renaulta, ili da je Volvo bezbedniji od Kije, odnosno BMW od Opela. Da li ćete vi za vaš novac kupiti neki odličan, proveren polovan automobil koji nudi maksimalanu bezbednost, ili ćete kupiti mali nov auto, sa bednom opremom i osnovnim nejakim motorom, izbor je samo vaš, ali budite malo odgovornije prema svojoj porodici i prema svom budžetu. Svakako, ako imate 5.000 e, od kupovine novog automobila nema ništa, morate da razmišljate o polovnim auotmobilima, ali nije kraj sveta, nećete kupovti mačku u džaku, jer će moji majstori detaljno pregledati automobile koje vi želite da kupite. Uradićemo vam i Veliki servis, i proverićemo sve što možemo na automobilu, da biste vi i vaša porodica bili bezbedni.