Tomislav Zdravković: Ovako se piše pitanje gospodo!

Pitanje: Poštovanje gospodine Todoroviću. Potrudiću se da, poštujući vaše vreme, ovo moje pitanje bude što kraće. Naime, želeo bih da mi pronađete auto za moj budžet, ukoliko imate volje, vremena i ako procenite da su moji zahtevi realni. U poslednjih par meseci sam se nagledao nalickanih krševa na placevima, koji se sijaju kao da su sad sišli sa trake bez ijedne ogrebotinice iako se radi o gradskim automobilima starim desetak godina. Kada se potom zaviri u unutrašnjost tih automobila i zagleda recimo u pojas za vezivanje koji je toliko očupaveo da više liči na džemper iz Sirogojna, bude mi jasno koliko je sati.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Pritom, motor mu u leru tako radi, da mi od tuge više dođe da mu nekako prekratim muke. Zbog svega toga sam izgubio nadu da mogu samostalno da pronađem auto, te Vas molim da mi pomognete. Napisaću vam listu automobila koji dolaze u obzir prilikom kupovine, a koju sam sastavio dobrim delom i zahvaljujući vašim tekstovima i preporukama. Ostavljam mesta i za neku vasu sugestiju i predlog, na osnovu mojih dosadašnjih navika i potreba koje ću sada da Vam navedem. Trenutno što vozim je zajednički auto koji ostaje mom ocu, a u pitanju je dobro održavana opel corsa A iz 1990.

Prethodno je to bio kadet i stara buba. Motor u corsi je 1400 kubika, sa 60Ks, obrtni moment koji isporučuje je 103 Nm na 2600rpm. Ubrzanje po knjizi je 14,5sec od 0 do 100, što nije loše ako se uzme u obzir da je corsa teška nepunih 800kg. U odnosu na prethodno, zadovoljan sam vožnjom i ubrzanjem corse, mada bih voleo za nijansu bar bolje performanse. Mesečno bih prelazio oko 1000km. To bi bila mešovita vožnja, skoro tačno podeljena po trećinama: gradska(Beograd), auto put, i ostali putevi(bitno da napomenem da se tu radi uglavnom o brsko-planinskom predelu). A sada bolna tačka, a to je budžet. Imam 4000eur i sumnjam da ću u skorije vreme moći ponovo da izdvojim neki veći novac za auto. Od te sume moram da oduzmem 500eur za servis i registraciju. Od preostalih 3500, bih platio i honorar za vas, a pošto ne znam tačno koliko on iznosi, Vi onda i bolje od mene znate koliki bi vam bio budžet za traženje auta. Kao što i Vi sami preporučujete za ovu kilometražu i budžet, opredelio bih se najpre za benzinca, ali ako Vi pronađete neki dizelaš koji bi mi preporučili, samo napred. Naročito ako auto bude jeftiniji od moje maksimalne sume, pa mi ostane para za neki skuplji kvar. Mada ja smatram da jeftin a dobar auto, naročito dizelaš, ne ide u istoj rečenici. Na spisku imam eto i pomenutih par dizela.

Ostali zahtevi: Potrošnja: Voleo bih da auto ne prelazi, ili bar ne puno, 7 litara realne potrošnje. Za informisanje o potrošnji sam koristio www.spritmonitor.de, kao koliko-toliko pouzdaniji izvor od fabričkih specifikacija ili priča na forumima Broj vrata: Poželjno 4, ali u suštini nebitno, najčešće samo ja i devojka-verenica u kolima (neki automobili su mi čak i lepši samo sa dvoje vrata) Broj zadnjih sedišta mora da bude 3, tj. da ima 3 pojasa za vezivanje na zadnjoj klupi. Gepek: Sasvim dovoljan neki od oko 250L, veći bi bio dodatni +, može i manji ako je auto za preporuku Oprema: Klima, zatim ono što je danas manje-više standard za bezbednost, a to je ABS, vazdušni jastuci(poželjno i bočni), zatim prednje podizače stakla i daljinsko zaključavanje. Putni računar je ono što bih želeo, a čega nema uvek u standardnoj opremi, ali da ne bude presudan faktor pri izboru, tj. bolje dobar auto bez njega nego lošiji sa njim. Boja: Nebitna. Za ovaj budžet i naše uslove, smatram da bi bilo neumesno da insistiram na određenoj boji. Eto, ako može samo da ne bude ljubičasta ili lila(mada bi se moja devojka oduševila) Automobili koje gledam su uglavnom iz B segmenta, ali ako neki iz višeg zadovoljavaju moje prohteve, prvenstveno potrošnje i održavanja, mogu da se nađu na listi za traženje.

Npr. Corolla ili Civic od 1400 kubika, ispunjavaju moje želje što se tiče ubrzanja i potrošnje, ali ne verujem da je u Srbiji moguće naći dobre primerke. Evo spiska automobila koje uzimam u razmatranje: 1. Na prvom mestu mi je Toyota Yaris 1.3 benzinac. Idealan auto za mene, dobrih performansi i pouzdanosti a male potrošnje. Mana je samo malo manji gepek ali nije strašno. 2. Ford Fiesta 1.4 16v. Mislim da me slabiji motor ne bi zadovoljio. Jako mi se sviđa ovaj auto, i raduje me što ste ga i Vi često hvalili, prvenstveno upravljivost. Oduševio me je i menjač, kao i kod VW Pola. Fiestu sa motorom 1.4 tdci, nisam siguran da li da uzimam kao alternativu, mada ih ima više u ponudi. Očekujem tu vašu pomoć, pošto mi ubrzanje od preko 15sec ne uliva poverenje.

Foto: Najboljiauto.com

Provozao sam na kratko fiestu sa ovim motorom na jednom placu, i učinila mi se idealnom za grad, ali sam imao utisak da bi joj falilo malo snage na otvorenom prilikom preticanja. Kratka je bila vožnja za neki ozbiljniji sud. Povrh svega, pročitao sam da siemens ubrizgavanje nije najpouzdanije, pa bih najradije izbegao ovaj agregat, sem ako Vi ne mislite drugačije i eventualno naiđete na neki dobar primerak. 3. Zbog skraćivanja spiska, pod ovom stavkom ću staviti tri automobila iz istog koncerna: Polo, Ibiza i Fabia. Isključivo sa 1,4 16v motorom.

Dizel bih uzeo samo na vašu preporuku za konkretan primerak. 4. Corolla i Civic 1.4 benzinci, hajde da ih spomenem, mada mislim da je nemoguća misija 5. Fiat Grande Punto. 1.4 8v ili 16v, i 1.3 multijet. Nisam siguran da za ovaj novac može da se nađe dobar Grande Punto, naročito dizel, pa sam ga zbog toga stavio na niže mesto, iako mi je možda i poželjniji od fieste 6. Ford Fusion i Mazda 2. Važi sve isto kao kod Ford Fieste što se tiče motorizacije 7. Nissan Micra 1.2 ili jos bolje 1.4 8. Fiat Punto 1.2 16v 80Ks ili 1.3 multijet 9. Renault clio 2 ili 3. Dvojka može i sa 1.2 16v 75Ks motorom, za trojku mislim da je ovaj motor preslab, eventualno 1.4 16v, mada mislim da on troši više od 7 litara 10. Renault Modus 1.4 16v, opet malo dileme oko potrošnje ali OK. Nažalost Nissan Note koji je na istoj platformi je skup za mene 11. Opel Astra G 1.7 DTI, malo zastarelog izgleda, naročito enterijer, ali me privlači mala potrošnja u velikom automobilu 12. Peugeot 207.

Ubeđen sam da za ovaj novac ne može da se nađe ovaj auto ali za svaki slučaj sam ga stavio na spisak. 206-ca mi se ne sviđa 13. Corsa C, 1,2 ili 1.4 16v. Zbog zamajca od 500eur, izbegao bih 1.3 dizel. Corsa D mislim da ne može za ovaj budžet, eventualno slučajno 1.2 16v, ali mislim da je on slab za ovu karoseriju. 1.4 16v je redak i skup nažalost 14. Citroen C3 1.4 benzin ili dizel. Nisam imao prilike da probam ovaj auto ali mi se ne sviđa zbog komentara o nepreciznom menjaču. Neka on zato bude poslednji izbor na mojoj listi. Spomenuo bih još i jednu grupu automobila koji se meni sviđaju ali koje zbog skupljeg održavanja i teže nabavke delova, ja nisam stavio na spisak.

Prvenstveno tu mislim na Hondu Jazz, zatim Mitsubishi Colt, Suzuki Swift, Smart Forfour. Ako ipak naiđete na neki izvanredno očuvan primerak po dobroj ceni, ja se neću buniti. Spisak koji sam sastavio jeste po nekom redosledu koliko mi se koji auto sviđa, ali je najbitnije da mi pronađete auto u najboljem stanju. Nije mi problem da odem po auto, ako ga pronađete bilo gde na teritoriji Srbije. Bilo bi lepo da mi auto pronađete što pre, ali opet da ponovim, najbitnije je stanje auta, makar to značilo da čekam i ceo mesec.

Gospodine Todoroviću, očekujem vaš odgovor. Neću Vam zameriti ako ne pristanete da mi potražite auto, shvatam da je vreme godišnjih odmora, vremena je uvek malo, a možda su i moje želje nerealne. Ako pristanete da mi pomognete, napišite mi koliko novca, na koji račun, i kada treba da Vam uplatim i ja ću to odmah učiniti. Veliki pozdrav, Vaš čitalac Tomislav Zdravković

  • Ime i prezime: Tomislav Zdravković
  • Mejl adresa: zd##@gmail.com
  • Telefon: 06421##
  • Kada planirate kupovinu?: Ovog meseca
  • Kakav auto kupujete?: polovan
  • Koliko novca želite da potrošite?: 3.500 evra
  • Šta trenutno vozite?: Opel corsa A 1.4 8v 60Ks
  • Između kojih se automobila dvoumite?:
  • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Google
  • Koliko kilometara godišnje prelazite? : 12.000

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine čast mi je što mogu jednom ovakvom gospodinu kao šte vi g.Zdravkoviću da izađem u susret, i da vam pomognem. Istina, uživaću u čitanju vašoj brojnih pitanja, analiza, zaključaka, ali priznajem da mi neće biti lako da napišem odgovore na sva vaša pitanja. Biće mi bar malo lakše da vam nađem auto, iako je cifra od 3.500 evra, neka granična vrednost između solidnih automobila i automobila za otpad, ali to je već sada moja muka, a ne vaša.

Ostale čitaoce moram da razočaram, jer neće biti u prilici da pročitaju odgovor, odgovore koje sam vama namenio, jer moram da ih odviknem od loše navike, da na osnovu mojih delimičnih odgovora donose sami svoj sud, oko izbora automobila. Meni sad nikako nije do džempera, pa ni onih pravih iz Sirogojna, mada mnogo više volim leto, nego zimu, istina je, valjda tada vidimo sve skrivene mane mnogo lakše. Na ženama razume se, kod kola je sve to slično, mnogo šminke, na limu. 

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

RAČUN: 285233504000148510
Sberbank

Ako ste iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Austrije, ili Makedonije, cena odgovora je 25 evra, a placate prosto preko WESTERN UNION-a. Ako želite odgovor za 24h, onda je 40 evra, u protivnom rok je u proseku 7 radnih dana.
Cena je tri puta veca preko PayPal-a, dakle 75 evra.

images