Scenic 2013 ili Touran 2007?

Pitanje: Auto koristim uglavnom u poslovne svrhe i bitna mi je 1. Veličina gepeka (ovo sto nudi Scenic koji trenutno vozim je dovoljna), kao i položaj sedišta tj. da ne moram da se zavlačim pod volan nego da mogu bez muke češće da izlazim i ulazim u kola, zato i gledam minivanove.
2. Potrošnja, navikao sam sa Scenicom (koji ima ugradnjen plin) na 7 dinara/km (gorivo + benzin). Lična evidencija u zadnjih 6,5 godina. 3. Održavanje, od januara 2011 do oktobra 2016 uložio sam u auto oko 250000 dinara bez registracije i malih i velikih servisa i to mi je OK.(ovo je takođe lična evidencija).

Sve u svemu do sada me auto košta po mojoj evidenciji oko 11 dinara po km bez amortizacije, samo troškovi održavanja i goriva. Koristim drivvo aplikaciju za android koja mi prikazuje ove podatke.

Ako je u pitanju dizel motor, koliki su troskovi zamene plivajuceg zamajca za navedene automobile?

Mozete li da mi nabrojite neke placeve sa kojima imate dobra iskustva i losa?

Unapred hvala i Pozdrav iz Sm. Palanke. Borislav Kiso.

Pitajte Aleksandra Todorovića

 

Ime i prezime: Borislav Kiso
Mejl adresa: ki####@gmail.com
Telefon: 060######
Kada planirate kupovinu?: U narednih 2 nedelje
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 7500-8500
Šta trenutno vozite?: Renault Megan Scenic 2001 (1.6, 16V)
Između kojih se automobila dvoumite?: Opel Zafira 2013 1.7 cdti, RENAULT SCENIC 2013 1.5 DCI 110KS ENERGY EXPRESSION FAMILY, 2007 Volkswagen Touran 1.9TDI
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Pratim stalno polovne automobile pa sam cesto citao Vase tekstove
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 40000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Kiso,  hvala vam na poverenju i zanimljivim pitanjima.  Ako pogledate naslov pitanja, ili pročitate vaše pitanje, biće vam više nego jasno, da je Scenic bolja kupovina. Stoji da je VW Touran nešto kvalitetnije izrađen, ali samo u smislu finalne obrade i upotrebljenih materijala, jer kada su motori u pitanju, oni Renaultovi su jednako pouzdani, ako ne i pouzdaniji, ali tiši, uglađeniji, moderniji.

Koristite Android aplikaciju? Nemojte gospodine da se previše oslanjate na te aplikacije, jer one nisu dovoljno tačne.

Ako ste potrošili 250 000 dinara, za 5 godina, bez velikih, malih servisa i troškove registracije, mislim da ste kupili loš automobil. Ja kad biram, tražim automobile za moje čitaoce, računam da u naprednih 5 godina imate oko 100 000 dinara ulaganja, ako ne računam velike, male servise i troškove registracije, kada govorimo o ovoj klasi automobila, i ovog godišta. 

Opel Zafira je ipak skuplja od Scenica, i ponuda Zafire na tržištu polovnjaka je ipak znatno manja. Scenic je bio najprodavaniji u ovoj klasi monovolumena dugi niz godina, zato je njegova ponuda puno bolja.

Nije svaki Scenic dobar, daleko od toga. Treba upoređivati svaki auto posebno, i treba gledati i godište a ne samo kilometražu, kao i da li je automobil vožen u Srbiji, ili je vožen i održavan u Francuskoj jer je razlika ogromna.

Francuzi su uspeli da naprave izuzetno upravljiv, dinamičan i veoma štedljiv miniven, koji je istovremeno i dovoljno zabavan za vožnju. Porodične vrednosti su primarne kod ovog vozila: mnogo prostora, veliki varijabilni prtljažnik, vrlo dobra nosivost, umerene cene održavanja, maksimalna bezbednost i konkurentna cena.

Mesta ima dovoljno za pet odraslih putnika. Ne morate se brinuti da li će u prtljažnik Renaulta stati vaš kompletan prtljag, jer vam je na raspolaganju više nego pristojnih 555 litara. Ni utovar kabastih stvari nije problem, jer se obaranjem zadnje klupe stvara više nego dovoljno mesta – tačno 1.870 l.

Turbo dizelaš 1.6 dCi sa 16 ventila obradovaće svakog vozača prosečnom potrošnjom od 6,6 litara goriva. Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući common-rail direktnom ubrizgavanju goriva i turbo punjaču promenljive geometrije, Renaultov dizelaš nudi obrtni moment od 320 Nm i to pri samo 1.750 o./min. radilice. Mogućnosti motora su idealno usklađene sa novim, preciznim šestostepenim menjačem sa veoma dugačko izračunatom šesto brzinom, što na autoputu itekako dobro dođe. Dobar prenos snage i izvrsno usaglašeno ogibljenje omogućuju ovom Grand Scenicu da se odlično nosi sa lošim putevima, a takođe je od pomoći vozačima koji žele da budu jako brzi i u krivinama – iako, naravno, ovaj automobil ne nudi sportski filing za volanom. Moram pohvaliti i stabilnost automobila, kao i izuzetno brzi servo upravljač i vrlo dobre kočnice.

Šteta što volan nije neposredniji (direktniji), jer je i ovde prisutna stara Renautlova boljka – do vozača ne dolazi dovoljno povratnih informacija sa puta. Kada na autoputu dostignete zakonom kažnjivu briznu, poželite da ste za upravljačem Peugeota 3008, koji tada, za razliku od ovog u Renaultu, postaje primetno direktniji i čvršći, dakle – nudi isti onaj fidbek kao kod kompaktnijih modela. Scenicov volan nije više “izveštačen” kao na nekim ranijim Renaultovim modelima, ali neće se dopasti svima, za razliku od motora, koji prosto oduševljava svojim ravnomernim razvojem snage, a veliki obrtni moment uvek dobro dođe na velikim usponima. U gradu se Grand Scenic ne snalazi tako dobro zbog ogromne širine od 184 cm, ali i zbog relativno glomaznog C stuba, što parkiranje ponekad čini napornim.

Foto: Aleksandar Todorović

OVO JE SAMO UVODNI DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT GOSPODINU NA MEJL. NEMOJTE DONOSITI ZAKLJUČKE NA OSNOVU MOJIH DELIMIČNIH ODGOVORA KOJI SU OBJAVLJENI NA SAJTU. JER BEZ ZAKLJUČKA VI ZAPRAVO NEMATE PRAVU SLIKU. POŠALJUTE I VI VAŠE PITANJE, PITANJA, I REŠIĆU SVE VAŠE NEDOUMICE. 

Pitajte Aleksandra Todorovića