Nekoliko razloga zašto vam grejanje ne radi ispravno

Preko leta možda vaš klima uređaj nije radio kako treba, niste to rešli, dolazi zima, i primetili ste da je grejanje u automobili slabo? Neispravan ili pokvaren termostat je najčešći uzrok slabijeg grejanja vašeg automobila. Zaglavljen ili otvoren, ne samo da može napraviti probleme sa grejanjem, već i sa sistemom hlađenja vašeg motora – što može biti veoma opasno. Ako dođe do pregrevanja motora – čeka vas veliki izdatak za popravku. Cena termostata nije velika i nemojte odlagati njegovu zamenu. Piše: urednik Aleksandar Todorović. 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

 

Neispravan ventilator grejača često može biti problem. Rešenje nikako nije jednostavno kako neki možda pomisle. Jer kod velike većine automobila mora da se rasturi komletan kokpit, da bi se zamenio neispravan deo. Vraćanje sve na mestp je prava avantura, radio sam to i zažalio, ali sam dobio grejenje. Neki majstori za ovu vrstu rada traže i 200 evra, toliko su meni tražili.

Iako dobijate vruću tečnost u jezgru grejača, ventilator grejača, deo koji zapravo uduvava topao vazduh u putnički prosto ne radi. Čest uzrok kvara je kratki spoj. Jednako je ovaj kvar prisutan na japanskim, francuskim i nemačkim automobilima.

 

 

Nizak nivo antifriza nije uvek lako rešiv problem

Treći najčešći problem je nedovoljna antifriza ili rashladne tečnosti u sistemu. Kada vam nivo antifriza padne, topla tečnost ne može doći do jezgra grejača i zato imate loše grejanje ili čak nikakvo krejanje u putničkom prostoru. To se može dogoditi ako motor radi previše i pregreje se ili ako sistem nije pravilno napunjen. Vi možete da dospete antifriz i problem rešite, ali često je uzrok gubitka rashladne tečnosti jer negde curi na nekom crevu ili čak hladnjaku.

 

 

Neispravno ožičenje ili pregoreli osigurači

 

Slično vašim pokvarenim kontrolama na kokpitu, ožičenje vašeg automobila moglo bi biti prekinuto ili imati kratki spoj. To znači da se grejanje ne aktivira kada vozač poželi.

Kako popraviti pokvareni termostat?

 • Ostavite automobil da se ohladi 15 do 20 minuta.
 • Pronađite termostat. Nalazi se ispod hladnjaka, između jezgra i glavnog creva.
 • Skinite poklopac hladnjaka.
 • Za bolji razmak, podignite prednji kraj vozila.
 • Stavite neku posudu ispod hladnjaka i ispustite antifriz.
 • Zamenite termostat.
 • Ponovno spojite crevo na hladnjak.
 • Dodajte antifriz i vratite čep na čantru.
 • Startujte motor, i sačektajte 5,6 minuta da vidite da li će se uključiti grejenje
 • Napravite probnu vožnju,a potom obavezno proverite da li je nivo antifriza na maksimumu
 • Ako nije, dodataj još malo antifriza.

 

Provereni polovni automobili – A.Todorović