Micra, Rio ili Yaris?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, S obzirom da Vaše tekstove čitaju i muškarci i žene, obratite se nekad i ženama. Često vidim “svoju ženu”, “svoju ljubavnicu”, “žena i deca”, a mi? : ) Otkad sam počela da tržim auto, skoro svaki dan se nađem na Vašem sajtu. Mnogo mi je drago kad vidim da ljudi rade ono što vole, i da to dobro rade, a i drugima su od koristi. Tako da – you go girl! 😀 Ne znam odakle da počnem. Kao prva nedoumica, razmišljam se između novog i polovnog automobila. Znam da je najbolja opcija naravno kupiti nov. Ali ugušiće me kredit, pa bih izbegla tu varijantu najradije (mada se potajno nadam da ću ipak završiti na kraju sa finim novim kolima i onda mogu lepo da otkažem stan i živim u kolima 😀 ). Zato mi je bitno da shvatite moju situaciju i skreno mi napišete Vaše viđenje i savet. Imam skoro 28 godina, već par godina radim i eto, došla su i kola na red. Imam i nekih zdravstvenih problemčića, koji mi od prošle godine zadaju previše muke sa autobuskim prevozom. Menjam dva prevoza u jednom pravcu od/do posla, živim u Novom Sadu. Taj komplikovan prevoz, sa velikim laptopom na leđima, teglama sa čorbama itd. od i do posla je prvi razlog kupovine kola. Da idem jednim autobusom ili bar ne prolazim sve vreme nekim zastojima i uskim grlima, ne verujem da bih kupovala kola, bar ne još uvek. Tako da, treba mi „da se prevezem od tačke A do tačke B“.

Trenutno „vozim“ Spark. Moji su mi finansijski pomogli pri kupovini, i to je moj prvi auto. Počela sam da vozim kad smo ga kupili, iako sam položila pre sedam godina : ) Kupila sam ga negde u avgustu, na placu. U naredna dva tri meseca sam svaki čas išla po majstorima naravno, i kad sam popravila i zamenila sve i svašta, kupila zimske gume, i konačno se malo opustila i pomislila kako ću moći da upravljam svojim vremenom i da se vozim kao čovek bez da mi taj prevoz svaki dan pretvori u pakao, crkao mi je motor… Totalna šteta, nema popravke. I naravno, drugi polovan pitanje kad i da li ću uopšte naći (Ako slučajno možete da mi pomognete u vezi motora, i to bi mi značilo, mada bih i u toj varijanti prodala taj auto).

I sad opet na početku, samo sa 3, 4 hiljade evra manje. Za novi auto bih morala da dignem neki kredit, i kada bi mi se ovako nešto opet desilo, ne znam šta bih radila. Sad sam sva preplašena od kupovine kola, posle ovakvog malera. Verujem da polovan auto, koji je prešao preko 150 hiljada, svaki čas može da „zakaže“ i da treba očekivati neke veće popravke. Da bi kupila neki malo mlađi auto, koji je malo manje prešao, on će već biti skuplji.

A onda se razmišljam da dodam još malo i da kupim neki skoro nov auto koji je baš malo prešao, kao što sam našla Yarisa sa pređenih 9000km za 8000 evra, 2012. godište. Kia Rio, 47.000km, 7.500 e. Volkswagen up! 44.000km, 6.900 itd… Inače kad sam počela uopšte da razlikujem marke automobila dok nisam ama baš ništa znala o njima, Japanci su zauzeli moje srce. Posebno Mazda…ali ona će verovatno sačekati. E sad, prvo zapravo pitanje je da li su garancija i automobil iz salona vredni par hiljada evra više u odnosu na skoro nov, polovan automobil? Pritom, pošto bih uzimala kredit za taj skoro nov auto, možda je bolje da uzmem nov sa beskamatnim finansiranjem, nisam sigurna kako to tačno ide i koje su razlike u novcu kad se sve sabere i oduzme. Ispravite me ako grešim, ali deluje mi da auto kupljen nov u Srbiji, sa servisnom iz ovašćenog servisa, ne bi trebalo da ima neke skrivene cake… Naravno uz proveru kod servisera. Najradije bih naravno kupila polovan stariji auto koji je vozila „bakica u Štokholmu do pijace“ i prešla par desetina hiljada, ali avaj… Što se tiče novih automobila koji su meni zapali za oko(sa mojim vrlo skromnim znanjem o automobilima, koje počinje da se razvija u septembru 2016), Kia (Rio verovatno), Yaris, Aygo(Vaše mišljenje? C1, 107?), Ford Fiesta.

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000148510
Sberbank

najbolji-_auto_logo_670-1

Ne znam koja je cena nove Micre, ali mi se čini da garancija nije ni pet godina. Polovna Micra, sa lancem npr bi možda bila pametna kupovina? Što se tiče mojih prioritetnih kriterijuma za kupovinu, prvo mesto svakako ekonomičnost, na duže staze (kako u potrošnji goriva, tako u učestalosti i verovatnoći kvarova). Deluje mi da je nov auto isplativiji na duže staze, i kad uzmemo u obzir vrednost koju ću imati u rukama za deset godina recimo.

Drugo mesto je veličina, da ne bude nepregledan i glomazan, što manji takoreći, radi lakše vožnje u beogradskim gužvama. Visoka sam nešto ispod 170cm, i retko kad vozim uopšte druge ljude. Pretetano prostrana unutrašnjost, mesto na zadnjoj klupi, kao i gepek nisu must, treba mi da u gepek mogu da stavim par kesa i laptop. U suštini to je to. Za koliko dostiže tu i tu brzinu i tako to mi nije bitno. Svakako se vozim od semafora do semafora. Raspoložena sam i da mi Vi pomognete pri eventualnoj kupovini polovnog automobila. (Ne mora nužno da bude neki koji sam ja pomenula.) I šta Vi mislite, koja je najveća suma koju bi trebalo da izdvojim za polovan auto, u „kategoriji“ stariji sa manje pređenih km? Meni se čini da ako kupujem polovan, ne isplati mi se baš da bude skuplji od recimo pet hiljada, jer je u toj varijanti bolje nov da uzmem. Ne znam da li postoji varijanta kredita za kola, koja se isplati naspram tih beskamatnih plaćanja koja nude saloni. Bitna stvar koja me takođe zanima, dizel ili benzin? Kako sam ja skapirala, ako uzimam nov ili skoro nov automobil, možda bolje dizel? Bavim se perspektivnimposlom, i trebalo bi, bože zdravlja, da za 5+ godina imam znatno bolju platu, a bitnije mi je sada da me manje košta taj auto, jer će mi svakako biti baš baš tesno sa novcem u narednih ~5 godina ako uzmem neki kredit.

Tako da će mi značiti ta ušteda sa dizelom. A ako nađem nešto starije polovno i za to se odlučim, možda je u tom slučaju bolje benzinac zbog verovatno skorih skupljih popravki dizel motora? Što se performansi tiče, nije mi bitno koliko je startan, kakav u krivinama pri ne znam kojim brzinama, jer ja neću ni voziti „ne po PS-u“, bar ne u neko skorije vreme. Primetila sam da pominjete Yarisov VVT-i motor, a recimo ovaj iz oglasa, piše 2012 Toyota Yaris XP130, koja je razlika? Izvinjavam se na referatu, i ako sam lupila nešto što nema veze sa životom, tek sam početnik sa kolima : ) Ulatila sam 3000 dinara, kako to sad ide ako me još nešto zanima posle Vašeg odgovora? Što se tiče privatnosti, ne bih volela da čitaoci znaju da se radi o meni, hoću da izbegnem neprijatne situacije tipa „vidi je ova boli je uvo ima svaki čas da kupuje kola“ i slično, jer je bilo već sličnih koje izazivaju dalje neprijatnosti.

A sama se trudim i jako štedim da bih mogla to sebi da obezbedim. Što se hitnosti tiče, svaki dan mi je baš maltretiranje bez kola, i odugovlačenje završavanja diplomskog rada, što sve jako pogoduje mom ljubljenom gastritisu, ali strpeću se dok ne nađem adekvatno rešenje. Možda i sajam automobila u martu da sačekam, pa da kupim kola taman na rođendan, poslednji dan sajma, ako sam dobro videla… Hvala unapred na iskrenom odgovoru, I unazad na svim tekstovima i uopšte ideji da radite to što radite, ako jeste sve stvarno tako kako pišete. Ako nije, kosmos će vam vratiti ; )

 • Ime i prezime: Maja Ilić
 • Mejl adresa: ########@###.com
 • Telefon: 06########
 • Kada planirate kupovinu?: u narednih par meseci
 • Kakav auto kupujete?: polovan
 • Koliko novca želite da potrošite?: 4.000 – 8.000
 • Šta trenutno vozite?: ništa
 • Između kojih se automobila dvoumite?: Yaris, Rio, Fiesta, Micra
 • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Google
 • Koliko kilometara godišnje prelazite? : manje od 10.000 km
 • Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

Foto: Aleksandar Todorović

yaris

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvažena g.Ilić, hvala vam na poverenju i zanimljivim i detaljnim pitanjima. Pošto ste dama neću vam naplatiti 6.000 dinara, jer kada je obim pitanja ovako veliki, odnosno kada je pitanje ovako veliko naplaćujem dva puta više. Pošto ste dama odgovoram vam preko reda, a odobrio sam vam odmah popust za pronalaženje automobila.

Jer je zaista cenim, i obožavam žene, mi muškarci bez vas žena ništa smo. Bez ljubavi ne postojimo, ona je pokretač svega. Ja sam svojoj majci, koja je jelte bila žena, kuvao sa deset godina, usisavao, prao tepihe, prozore, pomogao joj uvek, i voleo je do neba. To sam kasnije činio i mojoj (ex)ženi, ali znajte moja žena, bivša, mi to nije cenila u dovoljnoj meri, pa nisam siguran da smem da savetujem moje čitaoce, da svojim ženama kuvaju, usivaju, i sređuju stan, jer očigledno negde sam pogrešio. Ja definitivno žene ne razumem, ali ih obožavam. Za automobile sam ekspert, za žene definitivno ne, jer svako može lepu ženu da odvede u krevet, tako da ne smatram to nekim uspehom zar ne?

Gospođo Ilić, ja sam vam vaspitam da govorim i pišem ono što mislim, i da stojim iza napisanog. Takav sam bio pre tridesete godina takav sam i danas, ovako mator. Moj uspeh je u tome što navodim objektivne mane svih automobila. Istina je da mnogi muškarci misle da se bolje razumeju u automobile od mene, i ja to poštujem, ako oni tako tvrde mora da je tako. Ali isti ti muškarci tvrde i da su fenomenalni ljubavnici, a vi žene, znate koliko u tome ima istine, a koliko laži, posebno kad su Srbi u pitanju.

Svaka žena je za mene jedno veliko remek delo, i ja svakoj dami prilazim sa dužnim poštovanjem. Ne postoji ništa lepše od žene u ovom kosmosu. Možda će me bog nagraditi za sve ovo što činim ljudima, žene za sada baš i nisu, ako moram da budem iskren. 

Pošto planirate da godišnje prelazite manje od 10.000 km, odaberite benzinca, dizelaš se u vašem slučaju nimalo ne isplati, jer je skuplji za održavanja, a kvarovi na turbo dizel agregatu su u proseku mnogo skuplji nego na benzincu. Svi automobili koje ste naveli jesu dobri, i jesu preporučljivi za vozača početnika, imaju mali prečnik okretanja, posebno Yaris i A-klasa, i nude veoma prostran putnički prostor, u odnosu na spoljne dimenzije – šampion je ovde Honda Jazz, ali Jazz ima jako loše kočnice i lošu zvučnu izolalciju. Micra je možda i najvalitetnija, ali nudi najmanje mesta u putničkm prostoru. Kia Rio je veoma prostrana i udobna, i vredi je uvrstiti u uži izbor.

Najbezbedniji je Yaris, dobio je 29 poena (4 zvezdice), na kreš testu, a Euro NCAP je dodelio Jazzu 25, a A-klasi 27 poena. Pošto imate ćerkicu, morate misliti na njenu bezbednost, jer je svaki deseti vozač u Srbiji za volanom pijan (nije dozvoljena vožnja već sa više od 0,3 promila alkohola u krvi).

Ipak, postoji jedan mnogo, mnogo bezbedniji i bolji automobil od navedenih: Toyota Yaris II generacije, koja je dobila maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP kreš testu, odnosno 35 poena. Sada možete kupiti za 3.500-3.700 €, Yaris II generacije iz 2006.godine, i to sa snažnijim 1.3 VVT-i motorom.

Toyotin predstavnik u B segmentu nudi najviše mesta za putnike posle Honde Jazz, iako je u proseku za četvrt metra kraći od konkurencije. Može se pohvaliti i naprednim VVT-i agregatom od 1,3 litra i 87 KS, sa varijabilnim vremenom otvaranja ventila,  izvanrednim voznim osobinama, dok je prosečna potrošnja od 6,5 litara na testu, primetno niža od one kod modela iz ovog segmenta.

Iako je Toyota Yaris II malih dimenzija, putnici u njemu su odlično zaštićeni, i zbog svega toga čini da u ovoj klasi predstavlja idealnu kupovinu. Nije sportista, ali u krivinama se ponaša bez greške – veoma kasno podupravlja – veoma se lako vraća u ravnotežu, kada vam rep pobegne. Toyote se toliko retko kvare da ćete majstora viđati samo prilikom redovne promene ulja, i to na 20.000 km ili jednom godišnje, pod uslovom da kupite dobro očuvan automobil. Ovaj podatak je odavno poznat brojnim vlasnicima Toyotinih automobila.

OVO JE SAM UVOD ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT GOSPOĐI ILIĆ

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000148510
Sberbank

Molim vas da mi uplaćujete novac na novi račun, koji stoji na svim sajtovima. Ne mogu da vam pišem odgovor, ako ste uplatili na stari račun. Pogledajte koji račun stoji na sajtu. Hvala.

Ako ste već pronašli automobil koji želite da kupite, i ne znate da li ste doneli dobru odluku, za vas postoji rubrika HITNA KUPOVINA-BRZI ODGOVORI (KLIKNI OVDE). Što preciznije napišete pitanje, to će i odgovor biti direktniji, korisniji i za vas, i za sve ostale koji imaju slične nedoumice oko izbora vozila. Ako vam je hitno potreban odgovor, u roku od 24h cena je 2 500 dinara. Za 1 899 dinara dobijate kratak odgovor. Ako uplatite 3.000 din, dobijate TEMELJNU ANALIZU svih modela iz vašeg pitanja. Vaše ime i prezime neće biti objavljeno na sajtu, ako tako želite! Ako insistirate da vaše pitanje ne bude objavljeno na mojim sajtovima, onda su cene dva puta veće. Rok za odgovore je u proseku 7 radnih dana, a zavisi od toga, kakva ste pitanja postavili. Odgovor za 24h je 2 500 din, u kraćoj verziji. Možete uplatu izvršiti preko Postneta u bilo kojoj pošti u Srbiji. Info na 011/3022 – 014 ili na www.posta.rs. Za detaljni odgovor od 3.000 dinara. Ako želite da vam usmeno odgovaram 4.000 din. Ako vam i tražim auto, onda uplatite 13.000 dinara i sken lične karte.

Za korisnike iz Srbije:

RAČUN: 285233504000148510
Sberbank

Ako ste iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Austrije, ili Makedonije, cena odgovora je 25 evra, a placate prosto preko WESTERN UNION-a. Ako želite odgovor za 24h, onda je 40 evra, u protivnom rok je u proseku 7 radnih dana.
Cena je tri puta veca preko PayPal-a, dakle 75 evra.

images