Kakav je motor 1.4 u Civicu?

Pitanje sa Facebook strane Testovi automobila Srbija: Poštovani g.Todoroviću, kakav je motor 1,4 I-DSI kod Civica gdine Todoroviću? Ako može u par rečenica.Hvala,pozdrav. Emin Terović.

Odgovara A.Todorović: Novi Civic ne postavlja samo nova merila u klasi, već utvrđuje i nove pravce u dizajnu. Ipak, ni ovako savršeni Civic nije bez (manjih) nedostataka, što će obradovati sve one koji ne vole “japance” ni Hondu. Statistike, i to nemačke, tvrde da se Honda kvari manje od BMW-a, Mercedesa, i Audija. U svakom slučaju, vožnja Civica je jedno neverovatno iskustvo koje obezbeđuje uživanje u svakom minutu. Ako živite za vožnju, ovo je automobil u koji ćete morati da se zaljubite, čak i kad je pod haubom osnovni motor.

najbolji-_auto_logo_670-

Agregat 1.4 i – VETC sa 16 ventila ipak ima malo sportskih gena u sebi, i gotovo sigurno više od 100 KS, koliko Honda skromno deklariše. Civic u svom devetom izdanju ima sportsko ogibljenje, koji je pri tome i dovoljno udovno. Nažalost, perfomanse ne mogu da se porede sa snažnijim Civicom 1.8 koji sam nedavno testirao, ali je ova verzija sva moja očekivanja ispunila. Japanski “metalni konjići” lepo zazvuče kada pritisnete papučicu gasa malo oštrije, i pokazalo se da je šestostepeni menjač zahvaljujući dobro proračunatim odnosima, i dovoljno kratkim prenosima spas za motor male radne zapremine. Karoserija teška 1.185 kilograma, izgleda, nije preveliko breme za maksimalni obrtni moment od samo 127 Nm, i to tek pri 4.800 o./min. radilice. Novi i-VTEC sistem promenljivog otvaranja i podizanja ventila varijabilno otvara ventile u zavisnosti od broja obrtaja i opterećenja. Fabrika deklariše da je time elastičnost motora primetno bolja. To stoji na papiru, ali kako je u praksi? Međuubrzanje Honde od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa iznosi 17 sekundi, što je sasvim u redu, posebno ako ovaj podatak uporedimo sa konkurencijom, koja potroši više vremena za isti zadatak.

Civic čak i sa ovim motorom, pruža dovoljno zadovoljstva u vožnji. Takođe (a nekima neočekivano) pruža više komfora od konkurencije, nudi najviše mesta za putnike i ima najveći prtljažnik u klasi. Sem toga se može pohvaliti najštedljivijim benzinskim i najsofisticiranijim turbo dizel motorima. Civic ima najmoderniji i najzanimljiviji enterijer i najpregledniji kokpit u kompakt klasi.

Za sve one koji redovno komentarišu u posećuju Facebook stranice Najbolji Auto i Testovi automobila Srbija, odgovori na kraća pitanja su uvek besplatni!

Najbolji akumulatori – Exide – BG sajam 2015

TESTIRALI SMO: Honda Civic 1.6 i-DTEC

TESTIRALI SMO: Ford C-Max 1.6 TDCI

TESTIRALI SMO: Opel Adam 1.4 100 KS

Foto: Aleksandar Todorović – Honda na BG sajmu 2015

honda-todorovic-2015

Ostavite komentar