Fiat Idea nije najbolja u klasi: konkurencija je bolja

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, prinova uskoro stiže, pa je Jugo prosto premali. Gledali smo različite automobile. Ne možemo da se odlučimo. FIAT Idea nam se dopada, ali moj suprug kaže da su FIAT -ovi automobili loši. Njegov otac ima Punta i stalno je kod majstora. Koje su prednosti i mane ovog automobila? Jelena, Novi Sad.

 

 

Odgovoara Aleksandar Todorović: Uvažena g.Jelena , veliko vam hvala na zanimljivom pitanju, i poverenju. Fiat Idea je automobil koji kod mene budi posebne emocije. Testom ovog automobila davne 2005.godine, počela je moja “odiseja” na našem najboljem sajtu B92.net. Tada sam shvatio i koliko je teško pisati istinito u Srbiji, jer to kad nas novinari definitivno ne rade. Fiat Idea ne spada u grupu najboljih automobila koje sam testirao, a testirao sam ih preko 500. Kao nova nije bila jeftina, Punto je imao osetno povoljniju cenu, ali Idea nudi više od Punta – više komfora – praktičniji je i kvalitetniji auto. Kao polovna je druga priča,  nudi dosta za svoju cenu. Kao nov bio je prosto preskup, i nije bio najbolji model u klasi. Kao polovan, je konkurentnij – zaprav i nema puno modela u ovoj klasi. Osim toga, sećam se kako je Milka Forcan, tada broj jedan u Delti, bila besna zbog mog testa ovog modela na B92.net, iako sam biranim rečima opisao sve mane vozila. Svakako, kasnije sam imao prilike da vozim ovaj automobil nešto duže I temeljnije, i shvatio sam da zaslužuje još slabije ocene od onih koje sam dao te 2005.godine.

Foto: Nemanja Pantelić

Model iz Torina nudi osrednji nivo kvaliteta, i ogroman i upotrebljiv prtljažnik od 320 litara, koji lako naraste na čitavih 1.420 litara kada oborite naslon zadnje klupe (Meriva nudi 1410 l, a Modus 1.280 litara). Sistem FlexSpace omogućava da se zadnja sedišta jednostavno spakuju u pod. Time nastaje potpuno ravna površina. Toliko mnogo tovarnog prostora pre svega treba da zahvali velikoj visini od čak 166 cm. Inače napred i pozadi ima mnogo više mesta za putnike nego recimo u Puntu, koji je gotovo iste dužine kao i Idea (Punto 5v 387 cm, Idea 393 cm). Ali ima i  višu cenu, koja čak ni za model sa najslabijim motorom od 1.2 litara i 80 KS nije mala, ili u prevodu košta nešto više od Stila sa motorom od 1.4 litara. Kod nas se Idea jako slabo prodavala, kao uostalom i u celoj Evropi.  Testirao sam jači 1.4 litarski motor,  koji me nije oduševio.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

Fiat Idea predstavlja dobar primer drugima da je i od neproporcionalnih dimenzija moguće napraviti skladan oblik. Ističe se visoko postavljenim poklopcem motora, a mala maska hladnjaka se skladno nastavlja na branik sa velikim spojlerom. Time je prednji deo dobio agresivan i moderan izgled. Doduše, izgled ovog vozila nikoga neće oboriti s nogu. Iznutra je dizajn jednako dopadljiv. Instrumenti su centralno smešteni, sa klasičnim – analognim pokazivačima, koji su malo daleko od očiju vozača, i manje pregledni nego kod ozloglašenih digitalnih instrumenata. Plastični materijali su dvobojni, deluju “kvalitetno”, mekano, ali samo dok ne krenete. Tada se gotovo tokom svakog prelaska preko neravnina začuje kvrckanje, lupkanje, odnosno čitava paleta nedefinisanih zvukova.

Doduše mesta za sitnice ima zaista puno, u vratima, između i ispod sedišta i ispred volana. Usmerivači vazduha su dovoljno veliki, a pri tome su odlično raspoređeni i samo olakšavaju posao odličnoj automatskoj klimi. Ergonomija vozačkog prostora zaslužuje čistu desetku – sedi se visoko na inače udobnim sedištima, a ručica menjača je gurnuta napred – ka centralnoj konzoli, dok su između sedišta nalaze dva udobna naslona za ruke. Pozadi ima dovoljno mesta za kolena, i dve odrasle osobe mogu uživati u punom komforu koji se inače očekuje od većih i skupljih automobila.

U gradu motor treba naterati u visoke obrtaje ako želite iole ozbiljnija ubrzanja, a to isizkuje čestu promenu stepena prenosa. Razlog je lako pronaći – maksimalni obrtni moment se postiže tek pri visokih 4.500 o/min, a pored toga vozilo je teško 1.230 kg. Međutim na brzinama od 120-130 km/h, motor se vrti na njemu prijatnim obrtajima, te ubrzava prilično odlučno, i to u petom stepenu prenosa koji nije predugačko izračunat.

V.Lazarević: Koja je tačno procedura da vas kontaktiramo g.Todoroviću

 

Ogibljenje je mnogo više podešeno za brza putovanja, nego za grad što me je malo začudilo, dovoljno mirno apsorbuje manje neravnine na auto-putu, dok je prelaženje preko ležećih policajaca uprkos 15-icama prilično neugodno. Do nekih 150 km/h ubrzava odlučno, a za maksimalnih 175 km/h je potrebno malo više strpljenja. Na manjim brzinama (oko 100 km/h) je nešto bučniji od konkurencije. Međutim, na kraju vožnje prijatno me je iznenadio podatak prilično važan srpkom vozaču – potrošnja manje od 8 litara. U prevodu konkurencija sa mirisom benzina troši više! Ako tome pridodamo prilično dobre kočnice koje se lako i precizno doziraju, te upravljač sa dobro znanim siti modom (može se bukvalno okretati jednim prstom), utisak je sve u svemu dobar, ali konkurncija nudi mnogo bolje automobile.

Opel Meriva jeste malo kvalitetnija, ali nije u svim segmentima bolja. Meriva je malo pouzdanija, ali nije stabilnija, okrektnija jeste, a ADAC tvrdi da se manje kvari – ali moje iskustvo nije takvo – više smo problema imali sa Opelima, u proseku je Opel malo lakše prodati. Opelovi benzinski motori su takođe bolji. Ako kupujete minivan, koji zaista nudi bezbroj prednosti u odnosu na kompakt (Stilo, Astra), odaberite Merivu, ali FIAT Idea nije loš izbor ako je u dobrom stanju.

Idea - 2

Kompletan moj test Fiata možete pročitati na sajtu B92.net, kliknite ovde.  Nadam se da sam vas spasio nevolje, i da sam vas dovoljno udaljio od kupovine Fiata Idea. Vi ipak zaslužujete mnogo pouzdaniji automobili.

Svima koji su poslednjih nekoliko dana poslali pitanja, odnosno želeli da kupe moj Peugeot nudim 100 evra popusta za traženje druge 407-ice ili nekog sličnog automonila  narednih nekoliko dana. Hvala na razumevanju i poverenju. 

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE NA  SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE) i Najboljiauto.COM

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE)

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Svi mi kažu beži od Francuza – Zašto?

Honda Accord Vs Volvo S60 Vs CR-V

Koji auto kupiti za 4.500 evra?

Polovni automobili: Šta kupiti za 1.000 evra?

Bojan Vukosavljević: Uporedite mi Lagunu i Megane

Koje ulje da sipam u Focus II?

Polovni automobili za 2.000 evra

Da li je Toyota zaista kvalitetna?

Šta kupiti: Alfu 156 ili Volvo V50?

Da li da kupim Mitsubishi Colt ili Daihatsu Sirion?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Golf V bolja kupovina od Focusa i Astre H ili ne?

Ford Kuga 1.5 EcoBoost troši 12 litara?

Pitanje iz Travnika: Qashqai 1.2 Vs Qashqai 1.5 DCI

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je Opel Vectra C?

Polovan automobil: Dodge Caliber 1.8

Šta kupiti: Accord, Avensis, Lacetii ili…

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!