Da li je Škoda Fabija II bolja od Pola?

Pitanje:  Gospodine Todoroviću, pomogli ste mojoj prijateljici pri izboru automobila, pa vam na njen nagovor pišem i ja. Felicia je počela da se kvari i nemam više strpljenja za posete majstoru. Tata je ovaj auto redovno održavao, i dobila sam ga kad je već imao 10 godina, sad već ima 19 godina, i nisam sigurano više za volanom tako starog automobila. Želim noviji automobil koji mora da bude štedljiv, jeftin za održavanje, praktičan, sa petoro vrata. Ali i koji ima mora da ima ABS, vazdušne jastuke, isofix priključak za dečije sedište. Nadam se da za navedeni iznos od 3.500€ mogu dobiti auto sa dobrom opremom u solidnom stanju. Savetuju me kolege na poslu da kupim Polo, ali meni se više dopada Fabia. Da li je VW Polo 1.2 zaista bolji izbor od Škode i šta biste mi vi preporučili da kupim od ova dva modela? Godišnje prelazim 15.000 km, možda će to biti i malo manje u budućnosti. Majstori tvrde da je Škode kvalitetnija, pouzdanija, da li je to zaista tako? Čitala sam mnogo vaših odgovora, i vi tvrdite da je VW ipak kvalitetniji. Dobila sam bebu, pa mi je i sugurnost bitna, vidim da o tome mnogo pišete. Jovana Ilić.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvažena g.Ilić, hvala vam na zanimljivim pitanjima i poverenju. Kolege  vas relativno dobro savetuju: VW Polo je pouzdan i kvalitetan automobil, koji je sa agregatom od 1,2 litra i 70 KS (verzija sa 12 ventila) i dovoljno štedljiv – u proseku “popije” 6,8 l, ali sve pod uslovom da nađete odlično očuvan primerak, što će vam biti veoma teško imajuću u vidu vaš limit od 3.500€. Što se održavanja Pola tiče, ne bi trebalo da imate problema, jer je VW-ova servisna mreža solidno razgranata, delova ima dovoljno, a majstori su već upoznati sa svim “bubicama” ovog nemačkog automobila.

Najbolji japanski auto za 7.000 evra

najbolji-_auto_logo_670-1

Ipak, cena redovnog servisa je primetno veća nego što ste morali da izdvojite za vašu Feliciju. Nova Fabia druge generacije se takođe isporučuje sa gore pomenutim VW-ovim motorom od 1,2 litra, jednako je štedljiva, a cena servisiranja Škode je nešto niža. Pored toga, ovaj brend ima rekordno veliki broj servisno-prodajnih centara u Srbiji, tako da je ovo veliki plus. Problem je što neki Škodini olašćeni servisi rade jako loše, i ugrađuju delove sumnjivog kvaliteta i porekla.

 

Dvoumite se između dva automobila koji, pored motora, dele i menjače, elektroniku i još mnogo toga. Fabia II  je izrađena na VW-ovoj platformi.  Fabia II je čak za nijansu stabilnija, dinamičnija i upravljivija od VW Pola. Pošto vam je bezbednost bitna, imajte na umu da Škoda ima dovoljno dobre kočnice, koje se i veoma lako doziraju. Kada su kočnice zagrejane, Fabia II pri brzini od 100 km/h potroši oko 38,0 m do zaustavljanja, dok Polu treba gotovo 42,0 m. Pri većim brzinama, i razlika je mnogo izraženija: imajte ovo na umu, jer je mnogo bolje da sudar izbegnete, nego da testirate kako rade vazdušni jastuci, odnosno koliko ovi modeli imaju čvrste karoserije.

Da vas podsetim i da je n EuroNCAP kreš testu Fabia II osvojila 4 zvezdice, ali i 32 poena, što je znatno više od 28 poena VW Pola, koji je za zaštitu pešaka dobio samo 6, a Škoda tačno 17 poena.

Fabia II jeste stabilnija od Pola, ali je i nešto tvrđa, pa tako nešto nervoznije prenosi neravnine sa kolovoza do putnika. Bolja, udobnija sedišta kod češkog automobila donekle ublažavaju “sportski” trim Škode.

Fabia je i prostranija od nemačkog automobila, što je posebno vidljivo na zadnjem sedištu, a kada podignete peta vrata prtljažnika, lako je konstatovati da Škoda nudi veći korisni prostor (300 l) od VW-ovog bestselera (270 l). Kada se obori zadnja klupa, Fabia raspolaže korisnom zapreminom od 1.163 l naspram 1.030 l Pola. Međutim, veću nosivost ima nemački automobil.

Ipak, Škoda ne odnosi pobedu nad VW-om u svakom segmentu. Teža karoserija češkog automobila za oko 70 kg u proseku znači i da Polo ima za nijansu bolje performanse. Tako Polo 1.2 12V do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stiže za 14,5 s, a Fabia 1.2 12V za 14,9 s. VW Polo, zahvaljujući boljoj aerodinamici postiže veću maksimalnu brzinu – 167 km/h, dok Fabia 1.2 12V ne može brže od 163 km/h. Ono što je možda važnije od ove razlike jeste činjenica da je u Volkswagenu za 10% tiše nego u Škodi, jer Polo ima i za nijansu bolju zvučnu izolaciju.

Za manje od 4.000€, možete kupiti Fabiju 1.2 12V sa paketom opreme Ambiente, koji sadrži klima uređaj, ABS + MSR, dva vazdušna jastuka, putni računar, maglenke, elektro podizače stakala, retrovizore sa grejačima, kao i sve ono što se podrazumeva u ovoj klasi vozila. Moja vam je preporuka da odaberete snažniji motor sa 4 cilindra od 1.4 litara, koju nudi osetno bolje performanse, istina troši više za 1,0 litar.

Za sličan novac možete kupiti solidno opremljen VW Polo 1.2, koji jeste kvalitetniji i pouzdaniji. Škoda II generacije nudi nešto više bezbednosti za putnike od VW Pola, ali za isti novac možete kupiti daleko bezbedniji auto, na primer Clio 3 koji je dobio maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP kreš testu, ili Toyotu Yaris II (takođe 5 zvezdica na kreš testu), Mazdu 2 koje su još pouzdanije od navedenih modela.

Ovo je skraćena verzija odgovora. Detaljniji odgovor je poslat g.Ilić na mejl. Ako kupujete automobila, i želite prave savete pošaljite vaša pitanja na www.Najboljiauto.com/pitajte

OVO JE SAMO UVOD ODGOVORA.

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE i NA MOM DRUGOM SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE)

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE) Odgovori nisu besplatni.

Mogu da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Najbolji japanski auto za 7.000 evra

Da li da menjam Scenic za Lagunu?

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-

Ako vam je hitno potreban odgovor, u roku od 24h cena je 2 500 dinara. Za 1 899 dinara dobijate kratak odgovor. Ako uplatite 3.000 din, dobijate TEMELJNU ANALIZU svih modela iz vašeg pitanja. Vaše ime i prezime neće biti objavljeno na sajtu, ako tako želite! Ako insistirate da vaše pitanje ne bude objavljeno na mojim sajtovima, onda su cene dva puta veće. Rok za odgovore je u proseku 7 radnih dana, a zavisi od toga, kakva ste pitanja postavili. Odgovor za 24h je 2 500 din, u kraćoj verziji.

Za korisnike iz Srbije:

RAČUN: 285 – 0331662360001 – 85
Sberbank

Ako ste iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Austrije, ili Makedonije, cena odgovora je 15 evra, a plaćate prosto preko WESTERN UNION-a. Ako želite odgovor za 24h, onda je 20 evra, u protivnom rok je u proseku 7 radnih dana.
Cena je tri puta veća preko PayPal-a, dakle 45 evra.

images