Auto analiza: Šta treba gledati pri kupovini polovnjaka?

Prilikom kupovine je potrebno smanjiti na najmanju moguću meru rizik od pogrešnog izbora. Zbog toga vam predstavljam najvažnije stvari na koje je potrebno obratiti pažnju kada rešite da kupite polovan automobil. Želite da uštedite, i nadate se da vas čeka odličan automobil za malo novca zar ne? Takve nebuloze, i bajke ostavite za ove koji život provode na forumima, i shvatite da je realnost drugačije. Niko vam neće prodati dobar auto za malo novca. Ako je neki auto jeftin, postoji nekoliko razloga zašto je to tako. To što vaš majstor, ili vi, niste u stanju da otkrijete, to ne znači da taj auto nema neki skriveni problem. Nemojte od vašeg majstora očekivati čuda. On vam ne može predvideti da li će motor trajati još 10.000 ili 50.000 km, to će vam svaki ozbiljan majstor priznati, ali može da utvrdi da li bar u trenutku kupovine motor radi kako treba, elektronika i sve ostalo na automobilu.

UVEK KUPUJTE AUTOMOBIL OD VLASNIKA! NIKADA OD PREPRODAVACA! 

Ako je neko vlasnik tek tri meseca, i već prodaje auto, ili je preprodavac, ili je shvatio da je kupio jako loš automobil.

Foto: Aleksandar Todorović (Na slici je Audi A3 koji sam pregledavao na dizalici za jednog od vas)

Auto analiza

Pitajte Aleksandra Todorovića

Otac neda da vam uplatim za odgovor

Da li možete da mi pronađete auto bez vraćene kilometraže?

Kako da proverim da li je vraćena kilometraža?

 

Papirologiju obavezno proverite! Jer šta vam vredi odličan auto, koji ima nisku cenu, ako je on ukraden u Nemačkoj ili Italiji? Čak i da ne prelazite granicu naša policija odlično sarađuje sa policijom iz EU, tako da vam se lako može desiti da vam auto zaplene prilikom pokušaja registracije ili na rutinskoj kontroli. Znajte da je ukradenih automobila u Srbiji sa urednim tablicama jako puno, i nemojte misliti da ste bezbedni, i da je to dovoljna provera. Zato prednost dajte kupovini od pravnog lica, koji posluje desetak i više godina, jer u sudskom sporu, lako dolazite do svog novca, ako vam automobil oduzmu. Odmah da se razumemo auto placevi koji posluju desetak i više godina, sebi neće dozvoliti da vam prodaju ukraden automobil. Preprodavci često nude i ukradene automobile, redovno registrovane u Srbiji.  Kada kupujete auto od fizičkog lica, morate angažovati advokata da proveri da li postoji neki teret na tom automobilu.

Automobili kupljeni u Srbiji nisu za preporuku

Na mnogim sajtovima, se ističe kao prednost ako je automobil kupljen u Srbiji. Zbog čega? Neupućeni misle da tako bar znaju koja je sigurna kilometraža. I to je donekle tačno, ali se kilometraža vraća čak i u ovlašćenim servisima, ako meni ne verujete, raspitajte se malo bolje. Isti ti ovlašćeni servisi prodaju kao nove, automobile koji su havarisani. Dakle morate, ali zaista pored sebe imati iskusnog limara i mehaničara, i oni moraju da vam detaljno pregledaju automobil, bolje platite njih, nego da kasnije shvatite da ste kupili “bure bez dna” odnosno automobil koji će vas koštati za popravke više nego da ste kupili NOV automobil, Kod novog automobila je problem što posle samo 1 godine gubi četvrtinu svoje vrednosti. Pa ako ste platili automobil 15.000 evra, gubite posle 12 meseci čak 3750 evra.  Odnosno svakog meseca gubite 312 evra, a da automobil ne pomerite sa parking mesta!

  • Tehnički pregledi su danas primetno rigorozniji! Zato nemojte kupovati kola sa zatamnjenim štopoljkama, spojlerima i ugrađenim kineskim ksenonima.

Kupovina novog automobila u Srbiji je preveliki luksuz! 

Naše plate su zaista mizerne, i prosečno naš vozač pređe godišnje oko 15.000 km. Kupovina novog automobila je isplativa tek ako prelazite bar 40 000 km godišnje. Uzmite u obzir da bez 20.000 evra ne možete kupiti nov auto, sa dobrim snažnim i štedljivim motorom, koji ima petoro vrata, dovoljno veliki prtljažnik, dobru opremu i 5 zvezdica na kreš testu.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE NA MOM DRUGOM SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS KLIKNITE DOLE NA LINK:

Šta treba gledati pri kupovini polovnog automobila?