TESTIRALI SMO: Peugeot 301 1.6 HDi

Uvek rado testiram automobile koji vrede više nego što koštaju. Jedan od njih je i Peugeot 301, francuska limuzina u pravom smislu te reči. Troprostorna karoserija, sa velikim međuosovinskim rastojanjem od 265 cm, nudi mnogo mesta na zadnjem sedištu, a zahvaljujući udobnom oslanjanju, i komfor je na veoma visokom nivou. Iako je platforma u osnovi ista kao kod novog Peugeota 208 (ali “rastegnuta”), Peugeot 301 nije toliko stabilan i dinamičan kao najbolji automobil u B segmentu, Peugeot 208. On svejedno nudi bolji hendling od Škode Rapid i manje zamara na dužim putovanjima.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Pronalazim za vas polovnjake sa pravom kilometražom!

 

Peugeot 301 1.6 HDi: Racionalna elegancija

DSCN1214Peugeot sa modelom 301, koji se proizvodi u Vigu u Španiji, želi da osvoji nova tržišta i da, pored zemalja Magreba (Maroko, Alžir, Libija) i Bliskog istoka, postane cenjen i u Rusiji, Ukrajini, Turskoj i Istočnoj Evropi. Ova limuzina je dovoljno robustna i sposobna da se nosi i sa lošim putevima, pa bi trebalo da bude popularna i kod kupaca na Balkanu. Da li se sećate modela kao što su Peugeot 404 i 504? Danas su već oldtajmeri, a nekada, u “prvoj mladosti”, bez ikakvih problema prelazili su pola miliona kilometara, a u Africi još i više. Ako odete u Alžir, Libiju ili Liban, možete i danas videti veliki broj ovih modela u životu.

Peugeot 504 je ostvario veliki uspeh i u Južnoj Americi. Peugeotovi automobili se u Srbiji odavno ne vezuju za osobine kao što su kvalitet, pouzdanost ili robustnost – vozila sa “lavićem” na nosu obično asociraju na elegancije, udobnost ili “šminkerski” stil. Novi Peugeot 301 nema mnogo sličnosti sa ostalim modelima iz game. Ova limuzina predstavlja prekretnicu za francuskog proizvođača, koji se na ovaj način vraća korenima, odnosno proizvodnji trajnih limuzina. Iako je Peugeot 301 solidno napravljen, za enterijer su odabrani jednostavniji, jeftiniji materijali, tvrda plastika i sve ono što tradicionalni kupci Peugeota ovih godina nisu imali prilike da vide u automobilima svog omiljenog brenda. Možda u Peugeotu zaista misle ozbiljno sa modelom 301, koji se ipak neće nuditi na nekim bogatijim tržištima Evrope (u EU se proda samo 2% limuzina koje su, u stvari, verzije modela iz B segmenta). Peugeot 301 jeste bolji od Škode Rapid, ali Škoda u Srbiji ima daleko bolji imidž od francuskog brenda, a pritom i nešto manje košta. Peugeot ozbiljno računa i na kupce automobila u Kini. Osnovni motor sa tri cilindra od 1,2 litra i 82 KS je solidan izbor, ali je daleko bolji snažniji četvorocilindrični motor sa varijabilnim razvodom 16 ventila i 115 KS. Ovoj limuzini ipak najviše leži moderni common-rail agregat od 1,6 litara 1.6 HDi, koji se nalazio u testiranom automobilu. Kako je ovo jedan od najboljih agregata u klasi, našao se i u automobilima marke Mazda i Volvo.

Dizajn: 4,0

DSCN1153Dizajneri su bili inspirisani konceptom SR1 koji, navodno, simbolizuje novi identitet Peugeota. Linije su jednostavne, čiste i prefinjene, a kome treba više, na raspolaganju mu je 208-ica. Proporcije su uravnotežene, a profil uglađen i elegantan. Dovoljno da izgleda modernije i atraktivnije od svog glavnog konkurenta, Škode Rapid. Doduše, to se od Peugeota i očekuje. Model 301 “prirodni” je naslednik modela 201 Sedan, koji je kod nas bio prilično popularan. Iako se “lav” udobno smestio na nos ovog Peugeota, u enterijeru nema one poznate Peugeotove raskoši kada je u pitanju kvalitet materijala. Plastika je jednostavna, tvrda, ali trajna. Finalna obrada je dobra, a spojevi su odrađeni vrhunski, jer kokpit nije ispustio ni najmanji zvuk čak ni kada je automobil vožen po izuzetno lošim putevima. Pregrada za odlaganje stvari ima sasvim dovoljno i raspoređene su unutar čitavog putničkog prostora, dok je volumen prtljažnika 640 litara – od kojih je 35 litara ispod prtljažnog tepiha – impresivan.

Gde je u odnosu na konkurenciju?

DSCN1150Podešenost oslanjanja zaslužuje veoma visoku ocenu. Neravnine upija glatko, a automobil je prilično otporan na vertikalna “ubrzanja” i nije previše osetljiva na jak bočni vetar. Pri brzini od 184 km/h, ovaj Peugeot je izuzetno stabilan, miran i siguran. Štaviše, na velikim brzinama ponaša se bolje od Rapida, što me je malo začudilo. Menjač je vrlo dobar i nikako nisam razumeo zašto ga novinari u regionu prilično kritikuju, posebno u Hrvatskoj (novinari u Srbiji tradicionalno odbijaju da pišu o manama automobila, što je slučaj i sa ovim Peugeotom). Ostaje da se ipak malo više morate potruditi kada radite sa menjačem, jer on nema preciznost VW-ovih, odnosno Toyotinih menjača, ali je bolji nego kod, recimo, Punta Classic. Iako u Peugeotu ne vole da svoje modele porede sa Škodom, upravo je Rapid je najveći konkurent ovom Peugeotu. Štaviše, Rapid je s razlogom zabrinuo celu konkurenciju, jer češka limuzina košta 9.500 € sa motorom 1.2 (sa klimom), dok je cena 301-ice sa klima uređajem čak 10.800 €, što je za 1.300 € više! Ako se setimo da Škoda u regionu ima daleko bolji imidž od Peugeota, stvar postaje još gora po “francuza”. Takođe smeta što Peugeot nudi garanciju od samo četiri godine ili 80.000 pređenih kilometara, ali – da li treba sumnjati u kvalitet ovog automobila? Cena Peugeota 301u Mađarskoj iznosi 2.500.000 forinti, što je 9.000 €, iako je kod njih PDV 27%. Dok na tržištu postoji Škoda Rapid po ceni od 9.500 €, Peugeot 301 nema šta da traži u Istočnoj Evropi, iako je po mnogim karakteristikama bolji od Škode. Kupce će iritirati “plehani” zvuk zatvaranja vrata i gepeka na francuskoj limuzini (odjekuje šupljim metalnim zvukom, koji je intenzivniji nego kod najjeftinijih kineskih automobila), koji meni nimalo ne smeta, ali može zasmetati tradicionalnim kupcima Peugeota, koji zahtevaju bolji kvalitet materijala. Da u ovom trenutku biram limuzinu u ovoj cenovnoj klasi, odabrao bih Peugeot 301 pre nego Škodu Rapid, najviše zbog fenomenalnog 1.6 HDI motora, ali pitanje je – da li će to učiniti i ostali?

DSCN1144S druge strane, kriza je velika, a Škoda je dosta jeftinija. Umalo da zaboravim, ako pogledate u pravcu Hyundaija i Kije, koji nude prelepe kompakte i30 i c’eed po ceni od 11.000 €, i to sa garancijom od sedam godina i kvalitetom koji je za dve klase iznad Peugeota 301, onda Francuzi zaista imaju razloga za brigu. Još veći problem za Peugeot predstavlja činjenica da sve više kupaca u Srbiji ceni korejske automobile, a Hyundai sve više biraju jer to žele, a ne zato što nemaju novca za neki drugi automobil. Prodavci u Peugeotu obično tvrde da Hyundai ne može da se poredi sa Peugeotom. Stvari su, međutim, nešto drugačije – da li Peugeot po pitanju kvaliteta može da se poredi sa Hyundaijem? Odgovor svetskih tržišta je – ne! Peugeot otpušta radnike i smanjuje proizvodnju, dok Hyundai otvara fabrike i povećava proizvodnju za preko 20% na godišnjem nivou. I kupci u Rusiji i Kini veoma cene Hyundai. Pitanje je da li su ovi kupci spremni za Peugeot 301, koji bi trebalo da bude svetski automobil, poput Renault/Dacije Logan? Ostaje nam samo da se nadamo da će Peugeot spustiti cenu ovog automobila ispod 9.000 €, jer će se u protivnom prodavati jedva desetak ovih automobila mesečno u Srbiji, i to pod uslovom da marketing Verano Motorsa napravi neku intenzivniju kampanju na internetu, koji je sve dominantniji medij čak i u našoj državi, koja uvek kaska za svetom.

Izvrstan motor koji se besprekorno ponaša

DSCN1183Turbo dizelaš 1.6 e-HDI je, sa prosečnom potrošnjom od 6,1 litara goriva, osetno manji potrošač od benzinca 1.6, koji u realnim uslovima vožnje u proseku troši oko 8,0 litara. Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući Common-Rail direktnom ubrizgavanju goriva i turbo punjaču promenljive geometrije, Peugeotov dizelaš nudi 92 KS i obrtni moment od 230 Nm, i to pri samo 1.750 o./min. radilice. Mogućnosti motora su idealno usklađene sa preciznim pestostepenim menjačem nešto dužih hodova, na koje su se vlasnici Peugeota odavno već navikli. Progresivni servo upravljač je izuzetno lagan pri dosadnom manevrisanju, ali kada na autoputu dostignete brzinu “sa one strane zakona”, upravljač postaje dovoljno direktan i čvrst. Škoda Rapid ne nudi preciznije upravljanje. Ford Fiesta i Seat Ibiza se mogu smatrati etalonom na ovom terenu, sa Alfom MiTo. Dakle, upravljač nije “izveštačen” kao na modelu 307. Motor oduševljava svojim ravnomernim razvojem snage, a veliki obrtni moment dobro pokriva nedostatak snage. U gradu se 301-ica ne snalazi tako dobro zbog velike dužine i ogromnog prečnika okretanja od 12 metara. Preglednost pri vožnji unazad takođe nije sjajna. Žene vozače će, kao što je to slučaj kod svakog Peugeota, obradovati mekane komande i odličan raspored papučica, na koje nije potrebno nikakvo privikavanje. Muškarcima će biti malo teže, jer se čini da je ergonomija 301-ice osmišljena za osobe visoke između 165 i 180 centimetara – volan se podešava samo po visini, a ne i po dubini. S druge strane, veoma je lako navići se na praktičan i pregledan kokpit, koji je, nažalost okružen tvrdom i pomalo jeftinom plastikom. Na zadnjem sedištu ima zaista mnogo mesta za kolena i glave, ali se sedi znatno lošije nego, recimo, u 308-ici.

Peugeot daleko više impresionira kada ga poterate autoputem, a štoperica potvrđuje da se radi o prilično brzom automobilu. Peugeot 301 1.6 HDi do brzine od 100 km/h stigne za 12 sekundi (fabrika skromno obećava 12,4 s), a ukoliko tvrdoglavo držite nogu na gasu, shvatićete da “lav” može kazaljkom brzinomera da dodirne magičnu oznaku od 190 km/h (realno, 184 km/h), pri čemu ostaje dovoljno miran i bezbedan za dužu vožnju ovom brzinom. U odnosu na Peugeot 206 Sedan, napredak je ogroman, a razlika nije samo u temeljnijem ogibljenju, koje pruža bolji prenos snage na podlogu, već i kada je zvučna izolacija u pitanju. Ovaj automobil ima i dovoljno dobar zaustavni put u klasi. Pri brzini od 100 km/h, Peugeot se zaustavlja za 38,0 m kada je maksimalno natovaren, što je za metar efikasnije od proseka klase. Što se fadinga tiče, on je jako slabo izražen. Uz prilično mekano, ali i dobro izolovano oslanjanje, 301-ica je izuzetno ugodno prevozno sredstvo koja veoma malo zamara putnike, a još manje vozača. Šteta je samo što sedišta nisu bolja. Nakon osam časova vožnje iz automobila ćete izaći prilično sveži, i mada opšti utisak udobnosti nije lako potvrditi ciframa, jednostavno je izmeriti buku od prihvatljivih 72 dB pri brzini od 130 km/h. Jedan od najvažnijih faktora pri odabiru automobila možda je upravo dobra usklađenost mašine sa potrebama prosečnog vozača, što ponekad pogrešno nazivamo “dušom” automobila. Ukoliko sa nostalgijom tugujete za vremenima kada su automobili imali “dušu” i ako se sećate Peugeota 404, sve će vam biti jasnije – bićete ugodno iznenađeni koliko su uspešno Peugeotovi inženjeri prilagodili proverenu tehniku svim čulima, i to po diskontnoj ceni. U gradskim uslovima vožnje (u Beogradu, u najvećoj gužvi), troši oko 7,0 litara, dok na otvorenom ne prelazi 5,0 litara, ali pod uslovom da ne vozite brže od 120 km/h. Maksimalna brzina od 184 km/h trebalo bi da vam bude dovoljna, kao i dobra međuubrzanja.

Šta ona kaže:

DSCN1151Nova limuzina iz Peugeota ima nešto skladnije i umerenije linije od svoje “braće”. Odricanje od prepotentnog dizajna primetno je i u izostanku previše masivnih prednjih svetlosnih grupa u odnosu na karoseriju, koje su prilično naruživale 308 i 206+. Kvalitet materijala u enterijeru je solidan, ali ne i vrhunski, što na neki način predstavlja prijatnu promenu i nagoveštaj da se Peugeot posvetio nekim “ozbiljnijim” stvarima, kao što je motor. Odlični testni motor takođe je tih i veoma štedljiv, dok je zvučna izolacija vrlo dobra. Sedišta nisu udobna u meri u kojoj bi se to moglo očekivati i nedovoljno dobro drže telo u krivinama. Ogibljenje zato ovo obilato nadoknađuje, što čini ovu limuzinu prilično ugodnim saputnikom i na dužim putovanjima (uz dobru zvučnu izolaciju i gepek pristojne veličine). Funkcionalnost automobila je na visokom nivou, a jedini problem su podizači stakala, smešteni kod menjača kao na Daciji Logan (sa kojom neki “zlobnici” porede 301-icu zbog činjenice da su se prilično približili kvalitetom). Kvalitet ugrađenog CD plejera ne oduševljava – već posle dva sata počinje da “zavitlava” i treba mu neko vreme da se “pribere”. Ovo kod Peugeotovih automobila nije ništa novo i zato se 208-ica isporučuje samo sa USB priključkom. Ne verujem dovoljno kvalitetu ovog automobila – delimično zbog lošeg imidža, a delom i zbog upornog odbijanja Francuza da reše neke “boljke” karakteristične za ovaj brend. Cena je povoljna, dok je garancija od četiri godine tek solidna jer je ograničena na 80.000 km. I ptice na grani znaju da Kia nudi garanciju od sedam godina, a za sličan iznos možete dobiti i kvalitetniji c’eed. Šteta – taman kad pomislite da će Peugeot 301 biti pravi “bum” na tržištima Istočne Evrope, setite se koliko više nudi Kia. Zato Peugeot, nažalost, i ima pad plasmana u Francuskoj od 24%.

Peugeotovi automobili su ipak pouzdaniji nego što to tvrde nemačke statistike, a to znaju i vlasnici Peugeota. Da nema Škode Rapid i Kije c’eed, Peugeot 301 bi mnogo lakše nalazio put do kupaca. Ali, konkurencija je danas bespoštedna.

Kome je namenjen ovaj automobil?

DSCN1162Peugeot 301 je za dve klase bolji od limuzine 206 Sedan, pa će za volanom francuskog automobila biti zadovoljni i vlasnici Peugeota 308. Peugeot 301 će kupovati i oni koji će, zbog najudobnijeg oslanjanja u klasi i veoma štedljivog i elastičnog 1.6 HDi motora, zažmuriti na sitne nedorečenosti “svetskog” automobila po narodnoj ceni. Oni koji puno putuju pogrešiće ako ne kupe 301-icu, jer niko u ovoj cenovnoj kategoriji ne nudi bolji komfor, čak ni toliko pominjana Škoda Rapid. Poklonici nemačke auto industrije neće moći da veruju da za 10.800 €, koliko košta Peugeot 301 1.2 sa 82 KS, mogu da kupe automobil koji “pliva” po lošim putevima Istočne Evrope, a serijski ima i ESP već za 9.990 €. U Evropi su putevi mnogo bolji nego na Balkanu, ali tamo se 301 uglavnom i ne nudi, jer su kupci na bogatijim tržištima dovoljno imućni i razmaženi da veoma retko kupuju limuzine B segmenta. Iako Peugeot 301 nema dinamiku vožnje kao Peugeot 208, niti je tako kvalitetno izrađen, on nudi mnogo više prosečnoj četvoročlanoj porodici, koja želi da ima prtljažnik solidne veličine i dovoljno mesta i kada deca porastu.


thumbs-upPeugeot 301 ima odličan, štedljiv i elastičan 1.6 HDi agregat. Vrlo dobre performanse, odlična međuubrzanja. Sigurne i postojane kočnice. Ogroman prtljažnik i dovoljno mesta u putničkom prostoru. ESP je deo serijske opreme, čak i kod verzije od 9.990 €. Izuzetno udobno, i dobro podešeno ogibljenje, koje dobro podnosi loše puteve. Jako dobra međuubrzanja, a maksimalna brzina od 184 km/h može da postidi i mnogo skuplje automobile.


thumbs-downTvrda, jeftina plastika izgleda kao da je uzeta iz Dacije. Veliki prečnik okretanja udaljava žene vozače ovog modela. Osnovna verzija nema klima uređaj kao deo serijske opreme. Garancija je samo 80.000 km, što je premalo uprkos vremenskom ograničenju od četiri godine. Konkurencija nudi preciznije menjače, i dužu garanciju. Volan se podešava samo po visini, a ne i po dubini. Kvalitet audio uređaja daleko ispod proseka. Izbor motora tek prosečan. Brz gubitak vrednosti.

[table]Dimenzije: Specifikacija
Dužina: 444 cm
Širina: 171 cm
Visina: 146 cm
Međuosovinski razmak: 265 cm
Prtljažnik: 506/640/1.332 l
Težina: od 1.135 kg[/table]

 

[table]1.6 HDi: Specifikacija
Radna zapremina motora: 1.598 ccm
Snaga: 92 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat:230 Nm pri 1.750 o./min.[/table]

PERFORMANSE:

[table]301 1.6 HDi: Specifikacija
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,4 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,3 litara
Potrošnja na testu: 6,1 litara
Euro NCAP kreš test: – nije još sproveden[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]

Dizajn: 4,0
Bezbednost: 4,0
Motor i menjač: 4,0
Performanse: 4,0
Potrošnja: 4,5
Cena i garancija: 3,5
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 3,5
Ponuda prostora: 5,0
PROSEČNA OCENA: 4,1

OPŠTI UTISAK: 4,0

Paleta motora: 3,5
Mogućnost dalje prodaje: 3,0

[/table]

Pronalazim za vas polovnjake sa pravom kilometražom!

 

TESTIRALI SMO: VW Golf VII 1.2 TSI