TESTIRALI SMO: Opel Astra Sedan 1.4 Turbo

Četvrtoj generaciji Astre se, posle sjajne GTC verzije sa troja vrata, krajem prošle godine pridružila i elegantna limuzina, a takvi automobili su kod nas i dalje jako traženi i cenjeni. Limuzina iz iz Rüsselsheima direktno konkuriše Škodi Octaviji i upravo će ovom modelu preoteti najveći broj kupaca. Jer, Astra je bolja u svakom segmentu od češkog automobila, osim što ima manji prtljažnik i nudi manje mesta za kolena i glave putnika na zadnjem sedištu. Za manje od 17.500€ moguće je kupiti Astru sa 1.4 Turbo motorom od 140 KS, koji se za sada pokazao kao pouzdaniji agregat od VW-ovih TSI motora.Savršeno izbalansirano ogibljenje omogućava i prosečnim vozačima da za volanom Astre Turbo budu brži nego što bi mogli da poveruju. Čak i ako niste ljubitelj brze vožnje i sportskih prolazaka kroz krivine, za volanom ovog Opela ćete to postati, osim ako niste sasvim nezainteresovani za vožnju. Doduše, Opel ima u ponudi i bolji automobil, gore pomenutu Astru GTC, koja ima tvrđe i bolje posloženo ogibljenje, ukoliko vam je uživanje u vožnji primarno. Zahvaljujući najuspešnijem Opelovom dileru u Srbiji Autoprometu, koji mi je ustupio automobil na test, saznaćete sve prednosti i mane ovog modela.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

DSC_1478Ako finansijski možete da priuštite da “preskočite” osnovne atmosferske agregate i kupite Astru 1.4 turbo, dobićete mnogo brzine za malo novca – ako kupujete najnoviju generaciju Astre, greh je ne odabrati 1.4 Turbo agregat, jer je ceo automobil, uključujući i veoma precizan šestostepeni menjač, konstruisan za njega. Možda je još bolji izbor turbo benzinac od 1,6 litara i 170 KS, ali većina vozača ipak retko juri brže od 200 km/h, a do ove brzine i sa slabijim turbo agregatom stižete relativno brzo i bezbedno. Astra nije bez mana, ali nudi takvo uživanje u vožnji da ćete bar na neke nedostatke brzo zaboraviti. Ali zanemarimo za sada mane ovog automobila i posvetimo se dizajnu, jer ako vam se ne dopada nova Astra Sedan, iluzorno je da razmatrate njenu kupovinu. Ovaj automobil sigurno ne spada u grupu vozila koji će vam se dopasti na drugi ili treći pogled, jer su dizajneri iz Rüsselsheima, kombinujući zaobljene, klasične i sportske linije sa krovom koji se strmo spušta, osmislili verovatno najlepšu limuzinu C segmenta.

DSC_1480Opel Astra spada u grupu retkih automobila koji se odlično ponašaju i na lošim regionalnim putevima, i pri velikim brzinama na autoputevima. Ogibljenje Opelove limuzine je kao stvoreno za puteve u Srbiji, jer prenosi jako malo vibracija do putnika, čak i kad je kolovoz veoma oštećen. Za ovaj iznos nemoguće je naći automobil koji ćete toliko brzo moći da vozite u Srbiji i državama u okruženju. BMW serije 1 nudi bolji filing, precizniji upravljač i ima bolji imidž, ali Astra do putnika prenosi manje vibracija i nudi više komfora i mesta za putnike. U Opelu sam sedeo bolje, manje se zamarao, tako da sam imao više koncentracije za bržu vožnju, pa mi je bilo lakše da sa Astrom 1.4 Turbo brže vozim nego sa BMW-om, koji ima motor slične snage. Ovo navodim jer moramo ocenjivati automobile i na našim putevima, u našim uslovima. BMW serije 1 je možda bolji automobil, ali ako na njega gledamo iz ugla nemačkog kupca i ako ga testiramo na autobanu. Ukoliko ih vozimo u našem regionu, situacija se drastično menja. Zbog svega toga, Astru Sedan treba uzeti veoma ozbiljno, posebno jer je ona dovoljno bezbedna i dobro opremljena, tako da će vaša porodica biti sigurna i zadovoljna. Uprkos činjenici da će veoma mali broj vozača umeti i smeti da iskoristi sve mogućnosti ovog agregata, dobro je što Opel nudi veoma dobar, tehnološki superioran automobil po razumnoj ceni.

DSC_1456Astra je i izuzetno tiha, kao stvorena za autoput, jer pri brzini od 130 km/h do putnika dopire buka od samo 66 dB, to je mnogo manje nego buka u Kiji ceed (70 dB), skupljem BMW-u serije 1 (69 dB), ili Mercedesu A klase koji putnika opterećuje sa 70 dB. Razlika od 1 dB naše sluh subjektivno doživljava kao razliku od 10% u jačini buke. Iako ima dobre, sigurne kočnice, koje se jako teško pregrevaju, znajte da je Astra u proseku teža od svoje konkurencije, zato joj je zaustavni put pri brzini od 100 km/h, tačno 36,5 m. Mercedesu A klase treba 35 m, BMW-u serije 1 – tačno 36 metara, a Golfu VII nepunih 35 metara do zaustavljanja. Pedala kočnice se kod Astre lako dozira, ali imajte u vidu, da ima nešto duži hod, i da na početku hoda, slabo koči.

Motor 1.4 Turbo i šestostepeni menjač u odličnoj harmoniji

Možda je ovaj agregat primereniji nekom lakšem i manje automobilu, kao što je recimo Corsa ili Adam. Iako sam, moram priznati, u par navrata poželeo da mi je ispod haube 1.6 turbo agregat od 170 KS, u tom slučaju ne bih slušao tako često milozvučne metalne note Opelovog motora – jer on dobro zvuči i dovoljno dobro vuče, ali traži da muški pritisnete papučicu gasa. Ako ste pritom dovoljno mudri da brzo šaltate i da bar 90% vremena držite ručicu menjača u šestom stepenu prenosa, onda će vam i potrošnja, uprkos brzoj vožnji, na kraju izaći manje od 7,0 litara, što je za auto težak 1,5 tonu, pokretan benzinom, prilično dobar rezultat.

DSC_1476Odličan motor: 140 KS, 200 Nm, lepo vuče, lepo zvuči – pouzdan je.

Ukoliko ste do sada imali automobil sa atmosferskim benzincem od 1,6 litara, bićete zadovoljni performansama ovog motora. Bićete zadovoljni i ovim šestostepenim menjačem, posebno jer se oslanja na silu iz motora od čak 200 Nm pri samo 1.850 o./min. radilice, koja je dostupna do čak 4.900 o./min. Čudo tehnike, bez imalo preterivanja: izuzetno elastičan motor je uvek spreman da ubrza i pruži vam podršku kada vam je najpotrebnija. Šesta brzina je dovoljno dugačko izračunata, jer pri 2.000 o./min. radilice Astra juri 100 km/h, dok pri 4.000 o./min. radilice ide tačno 200 km/h, što je i dalje prilično daleko od crvenog polja na obrtomeru. U gradskim uslovima vožnje, žeđ Astre je oko 8,5 do 9,0 litara (testiranom Opelu nedostaje Start/Stop sistem), a konačno, nijednom benzincu, pa ni ovom, ne prija gradska “disciplina” stani-kreni. Za tako nešto Opel ima dobru paletu turbo dizel motora, a na vama je da odaberete 1.3 CDTI od 95 KS, 1.7 CDTI od 110/130 KS ili 2.0 CDTI od 165 KS.

Astra u korak sa trendovima

Astra je opremljena i elektronskim sistemima poslednje generacije. Uz doplatu je moguće dobiti AFL sistem za zakretanje svetlosnog snopa u krivini, koji je veoma efikasan. Program “Opelovo oko” prepoznaje znake i prijatnim zvukom upozorava vozača na promenu trake. Sistem Flex-ride (doplata 750 evra) na Astri nudi udobno i sportsko vešanje – Tour i Sport.

DSC_1446Praktično dobijate dva automobila u jednom, pa jedan automobil može biti idealan izbor za sredovečnog muškarca ili njegovog sina, koji želi da oseti sportska ubrzanja. Bilo kako bilo, Astra brzo dohvati obećanu maksimalnu brzinu od 207 km/h. Ovde dolazimo do nečeg opasnog za (ispod)prosečne vozače – brzina se skoro i ne oseća, pa imate utisak da vozite sporije nego što je to slučaj. Zahvaljujući dobrom servo upravljaču i ogibljenju, Astra uvek ostaje veoma sigurna i stabilna. Ovo je neverovatno brz i dinamičan automobil, koji za 17.500€ nudi performanse skupljih automobila. Opelova paleta turbo benzinaca je trenutno jedna od najboljih na svetu u ovoj cenovnoj kategoriji, tako da treba odati priznanje nemačkim inženjerima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eB18wuQRz-8[/youtube]

Na EuroNCAP kreš testu Astra je zaslužila maksimalnih 5 zvezdica i 95% poena.

Mane koje su se mogle izbeći

Putni računar nije jednostavno koristiti – ako vam se upali lampica za rezervu goriva, upozoriće vas da imate gorivo za “samo” još toliko i toliko kilometara i centralni displej postaje nefunkcionalan sve dok ne sipate gorivo. Pozadi se ne sedi idealno – nizak krov i tvrda sedišta nisu nešto što je za preporuku. Nema ni previše mesta za kolena, osim ako ne planirate da vozite decu. Najgoru preglednost u klasi ima upravo Astra – ne po mom subjektivnom mišljenju, već prema preciznim merenjima. Takođe, prečnik okretanja od 11,8 metara je najveći u klasi.

DSCN7775Na zadnjem sedištu jednostavno nema dovoljno mesta za glave i kolena.

Pa ipak, Opel je uspeo da mi uzburka emocije, kao što će probuditi emocije svih onih kojima je uživanje u vožnji primarno. Opelovim inženjerima svaka čast na ovom automobilu i 1.4 Turbo motoru, ali imaju jedan “ozbiljan” problem – većina vozača mnogo više vrednuje praktične aspekte jednog vozila, od dužine garancije do mogućnosti dalje prodaje. Bilo kako bilo, rado bih voleo da se Astra nađe u mojoj garaži, ali sa motorom 1.6 Turbo i, naravno, u elegantnoj limuzinskoj verziji, koja izgleda bolje čak i od skuplje Insignije. Garancija je samo dve godine, kao kod Mercedesa ili BMW-a, ali Opel ipak nema imidž ovih premijum brendova. Proizvođači automobila i dalje izbacuju modele koji daleko prevazilaze mogućnosti i realne potrebe prosečnih vozača, kakva je i ova Astra, ali to je već neka druga tema.

DSC_1465Debeli obruč upravljača jako lepo leži u rukama: za pohvalu.

Ukupno uzevši, Opel je napravio jedan veoma dobar automobil, a na vama je da savladate osnovne tehnike vožnje (što, naravno, nećete naučiti u auto školi). Ukoliko ste od onih koji primenjuju taktiku pasivne vožnje, a na maksimalno dozvoljenu brzinu gledate kao na krajnji domet, onda kupite osnovni atmosferski benzinac od 1,4 litra i na bacajte novac na snažnije agregate.

DSC_1467Šta ona kaže: Opel konačno ima u ponudi i jednu lepu limuzinu sa turbo benzinskim motorom, sa kojom je ugodno brzo putovati bez velikih troškova za gorivo. Prtljažnik, doduše, nije najveći, a ni najpraktičniji u klasi, ali, ruku na srce, sasvim zadovoljava. Ljuti malo veliki prečnik okretanja, nedovoljno dobra preglednost i Opelov putni računar, koji ne spada u grupu intuitivnijih. Valjda su se Opelovi kupci na njega već navikli, pa su u Rüsselsheimu odlučili da ništa ne menjaju. Astra Sedan neće biti direktorski automobil, jer na zadnjem sedištu nema mnogo mesta za kolena i glave putnika. Opelov 1.4 Turbo motor vuče bolje nego što očekujete, a Astra takođe dobro koči, dobro ide i dobro se ponaša kada prebrzo uđete u krivinu.

DSC_1470 Nerviraju pojedini tasteri koji nisu baš najmudrije raspoređeni, a raduje dobar kvalitet izrade, udobna sedišta i dobra oprema. Pored toga, čvrsta karoserija vam daje dobru šansu da preživite sudar. Ovo navodim jer novu Astru možete kupiti već za 13.300€, a jedva malo manje od toga koštaju neki Dacijini modeli, koji nude daleko manje bezbednosti i kvaliteta.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Opel je sa modelom Insignia znatno promenio svoju filozofiju u proizvodnji automobila. Danas iz Opela izlaze elegantne limuzine, a takva je i Astra Sedan, za one kojima je dizajn izuzetno važan. Ono što, nažalost, Opel nije promenio jeste mala garancija od dve godine, što je danas, imajući u vidu da glavni konkurent VW nudi dva puta više, otežavajuća okolnost za kupce Opela, ali valjda će se to uskoro izmeniti. Treba verovati da hoće, jer cena testiranog automobila od 17.500 €, u koji je uključen i dodatni Enjoy Local paket, jeste konkurentna. Zaljubljenici u benzinske motore, koji ne prelaze puno kilometara godišnje, ali ipak žele dobra, pristojna međuubrzanja, konačno su dobili motor po svojoj meri – 1.4 Turbo od 140 KS i 200 Nm. Astra 1.4 Turbo je i u limuzinskom odelu sjajan automobil – dovoljno brz, dinamičan i atraktivan u svakom pogledu. Mnogo je zabavnija za vožnju od Škode Octavije, a ima i lepši enterijer. Kvalitet ugrađenih materijala je veoma dobar, dok je kvalitet mehanike kod Opela iz godine u godinu osetno bolji – tako tvrdi statistika.

DSCN7757Na sreću ljubitelja Opela, aktuelna Astra je za pola klase ispred Hyundaija i30 ili Kie c’eed. Osim toga, Opel je kod nas još uvek veoma omiljen, pa će i Astra brzo i lako menjati vlasnika – mislim na legalne tokove jer se, nekim čudom, Opel i dalje krade mnogo manje od VW-a, posebno od Golfa. To znači i da je kasko osiguranje za Astru primetno jeftinije. Tradicionalni vozači Opela će se za volanom nove Astre Sedan naći u čudu, jer je vozna dinamika novog modela daleko bolja nego kod stare Astre H u limuzinskoj verziji. Na kraju, nemojte zaboraviti da je Astra pre svega nemački automobil, što znači da se na autoputu ponaša odlično, mirno i stabilno, čak i kada je kolovoz osetno oštećen. Zvučna izolacija je pristojna, snop farova takođe, pa su i duža noćna putovanja veoma ugodna. Ako želite limuzinu koja nije preterano glomazna i skupa, a ipak volite da se vozite brzo u udobnom automobilu, onda je Astra Sedan za vas, a to što košta manje od VW Jette sigurno nije minus, već plus. Najbolje je ipak da zakažete test vožnju u Autoprometu na telefon 011/319-00-37, jer ako ste se prepoznali kao kupac ovog automobila, nemojte propustiti da to i postanete, ukoliko vam finansije to dozvoljavaju.

Pitajte Aleksandra Todorovića

Kako da proverim da li je vraćena kilometraža?

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

thumbs-upPalac gore: Vrlo dobar turbo agregat od 140 KS, elastičan, snažan i dovoljno pouzdan. Odličan, vrhunski šestostepeni manuelni menjač, koji je odlično uparen sa mogućnostima motora. Vrhunsko oslanjanje, pravi kompromis između sportskog i udobnog ogibljenja. Bogata oprema, umerena cena, razgranata Opelova servisna mreža u Srbiji. Pozajmljivačima automobila Astra je mnogo manje zanimljiva od bilo kog Golfa, brza dalje preprodaja, jer na tržištu nema nemačkih automobil po ovako povoljnoj ceni. Odlična pasivna, i aktivna bezbednost. Jako malo zamara na dužim putovanjima.

thumbs-downLoša preglednost odbija vozače početnike, ali i sve one koji se često voze po zagušenim gradovima. Relativno veliki prečnik okretanja, neintuitivni putni računar, preveliki broj tastera, relativno visoka potrošnja u gradskim uslovima vožnje, garancija od samo dve godine, malo mesta na zadnjoj klupi, brži pad vrednosti nego kod Golfa VII. Pedala kočnice previše letargična, traži vreme za privikavanje. Prtljažnik manji od proseka klase – limuzine C segmenta nude više mesta.

Cena: od 13.300€ (za 1.4 verziju sa 5 vrata)

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.660 mm
Širina: 1.814 mm
Visina: 1.500 mm
Međuosovinski razmak: 2.685 mm
Prtljažnik: 460/1.010 l
Težina: od 1.470kg [/table]

Motor horiz DSC_1477[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.364 ccm
Snaga: 140 KS pri 4.900 o./min.
Obrtni moment: 200 Nm u intervalu od 1.850 do 4.900 o./min[/table]

DSC_1455[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,2 s
Maksimalna brzina: 207 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 5,9 litara
Potrošnja na testu: 6,8 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

DSC_1457OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,1
Dizajn: 4,5
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 4,0
Potrošnja: 4,5
Cena i garancija: 3,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 3,0[/table]

[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 4,5
Mogućnost dalje prodaje: 3,5[/table]

 

TESTIRALI SMO: Nissan Micra 1.2

 

TESTIRALI SMO: Opel Mokka 1.4 Turbo 4×4

TESTIRALI SMO: Opel Corsa 1.2 Color Edition