Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Pitanje: Poštovani Aleksandre Todoroviću, Prvo da vam kažem da vam odmah uplaćujem novac za odgovor samo da vidim da li pišem na pravom mestu, ako primite pitanje odgovorite mi sa DA i ja uplaćujem novac pa mi onda odgovorite na pitanje. Došlo je vreme da pazarim nov ili malo korišćeni automobil koji bi me služio makar 5 godina. Pratim vaše komentare i vidim da od polovnih vozila preporučujete malo korišćena vozila koja su menjana po sistemu staro za novo ali pošto kao kupac sa KiM imam pravo na povraćaj PDV-a na novo vozilo smatram da mi je bolja ta opcija ako se ne varam? Tako da isto bi me koštalo polovno vozilo staro 2 godine i registrovano u Srbiji nego novo bez PDV. Relativno sam mlad, imam 29god. i dvoje dece (za sada) pa mi treba malo prostraniji auto, makar u gepeku. Pažljivo pratim tržište automobila i sveo sam izbor na ova 3 modela. Dačia i Opel nude povoljne uslove finansiranja preko administartivne zabrane na 3 i 5 godina bez kamate što mi odgovara jer nemam odjednom toliko para da izdvojim a da ne podignem kredit. Iskreno ako gledam srcem na prvom mestu je opel pa škoda pa dačia, a ako gledam razumom dačia, dačia pa dačia. Šta mi vi preporučujete, koji od ovih modela da izaberem? Cenu računajte bez PDV-a. Veliki pozdra.

TESTIRALI SMO: Opel Cascada 2.0 CDTI

Ime i prezime: Stojan Jovanović
Kada planirate kupovinu?: Na sajmu automobila
Kakav auto kupujete?: nov
Koliko novca želite da potrošite?: 6500-9500
Šta trenutno vozite?: Nemam auto, vozio sam do pre 2 meseca bmw 320i
Između kojih se automobila dvoumite?: logan/sandero 1.5dci, skoda fabia combi 1.2tsi i opel meriva 1.4
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Preko googla i facebook-a a lično vaš rad pratim od 2008. godine
Koliko kilometara godišnje prelazite? : 12000-15000 km
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Foto: Branka Todorović

foto-branka-todorovic-merivaOdgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Jovanoviću, hvala na poverenu, i hvala vam na zanimljivom pitanju. Kosovo je Srbija, ali sa posebnim statusom za kupce automobila. Drago mi je da ne morate da platite PDV, pa tako novu novcatu Opel Merivu 1.4 možete da kupite za oko 9.500 €, a onu puno bolju, sa Turbo motorom 1.4 Turbo od 120 KS, za oko 11.000 €, i to sa bogatim paketom opreme Drive. Preporučujem vam dilera u Čačku, Interatuo-Trade, jer imaju skoro dva puta jeftinije servise od Opelovih dilera u Beogradu (najbolji Opelov diler Komnenović Auto prestaje sa radom), i mislim da vam je Čačak bliže, pozovite se na mene, i tretiraće Vas kao da ja lično kupujem automobil 032/382-182, odnosno 064/8-555-202 prodavac Vladimir Veličković. Jako retko navodim u odgovoru na pitanja ime i telefon prodavca, ali je g.Veličković zaista sjajan, iskren prodavac, koji zaslužuje da ga lično preporučim. Ima u Čačku još nekoliko dilera koji su me zapanjili svojim profesionalnim odnosom prema kupcu, tako da Čačak jeste odličan grad za kupovinu novih automobila!

Niste baš tačno naveli koji BMW 320i ste imali, ali morate imati u vidu da je BMW pre svega BMW, vrhunski automobile sa perfektnom mehanikom, koja doduše nije za naše puteve, ali BMW-u treba skinuti kapu. Ako ste već imali, vozili nemački automobil, ja vam predlažem da preskočite automobile iz Rumunije i Češke. Kupite opet Nemački automobil, odnosno Opel Merivu. Imam utisak da niste provozali automobile koje želite da kupite, jer da jeste, kod vas ne bi postojala nikakva dilemma. Iskren da budem malo me je začudilo vaše poređenje, jer je Meriva mnogo kvalitetnije napravljena od pomenuta dva automobila, a osim toga Opel je mnogo udobniji, prostraniji i praktičniji automobil. Možda Fabia Karavan ima pristojno veliki gepek, ali Meriva može da primi kabastije stvari, zadnja vrata joj se otvaraju u konta smeru, pa je pristup automobile na zadnjem seduštu olakšan. Meriva se mnogo bolje ponaša na auto putu od pomenutih automobila, i mnogo bolje podnosi loš put, teško se zanosi, i jako je mirna kad naleti na loše deonice puta. Prosto ja sam oduševljen Merivom. Osnovni motor 1.4 je proveren, i veoma pouzdan, tih 100 KS vam je dovoljno ako ne idete na trke. Naravno da je 1.2 TSI motor elastičniji, a 1.5 DCI štedljiviji, ali je pouzdanost ipak važnija. Ako hoćete odlične performanse kupite Merivu 1.4 Turbo od 120 KS, koja ima i jako veliki obrtni moment.

Na EuroNCAP kreš testu, Meriva je dobila mnogo bolje rezultate od Logana, Sandera i Fabije. Sigurnost za vašu porodicu nema cenu!

Meriva nije samo kvalitetan, praktičan porodični automobil, već nudi i sportski osećaj za volanom, izvrsne performanse (1.4 Trubo) i neverovatno dobru dinamiku vožnje. Štaviše, Meriva 1.4 Turbo je toliko brza da iz leve trake na autoputu efikasno pomera mnogo skuplje automobile. Njen “nos” možda ne deluje sportski, ali izgleda pomalo preteće: veliki farovi, masivni odbojnici i zaobljena silueta mogu delovati agresivno kada se brzo približavate sporijim vozilima. Meriva nudi toliko mnogo zadovoljstva zaljubljenicima u brze prolaske kroz krivine, da sam se stalno pitao da li vozim miniven ili sportski kupe. Direktan i dovoljno precizan servo upravljač odlično se nosi sa snagom motora od 120 KS, ugađajući sportski nastrojenim vozačima.

Dajte Merivi šansu – vratiće vam trostruko

Meriva je moćna i samouverena na autoputu – mirno se ponaša na putu i kao da je prikovana za asfalt. Pored vrhunske stabilnosti, ona nudi i visok nivo udobnosti – nema poskakivanja, nema izražene buke. Meriva je sasvim neosetljiva na bočni vetar i na oštećenja na kolovozu, čak je ni veliki kolotrazi ne izbacuju iz ravnoteže. Nije mi dugo trebalo da shvatim sam kako je tvrdnja mog kolege iz Hrvatske da je Meriva najbolji Opel ikada napisana u treznom stanju. Nikada nisam nijedan automobil potcenio kao ovu Merivu, koja ništa zajedničko sa starim, relativno tvrdim modelom, bučnim na brzinama većim od 150 km/h. Takođe, on se vozio sa neuporedivo manje vozačkog zadovoljstva.

Bilo da ste staložen ili brz, agresivan vozač, pronaći ćete sebe za upravljačem Merive 1.4 Turbo. Pitam se da li je Opel morao da dođe pred bankrotstvo da bi napravio ubedljivo najbolji miniven u klasi. Posle Insignije i nove Astre, usledila je i briljantna Meriva, pa je neminovno zapitati se šta je sledeće.

Bilo kako bilo, inženjerima iz Rüsselsheima je pošlo za rukom da konstruišu sportsko ogibljenje koje nudi zavidan nivo komfora. Kako je Opel pozajmio rešenje parkirne kočnice od Mercedesa i tasterom zamenio ručicu, u vožnji bi mi se na trenutak učinilo da sedim za volanom Mercedesove B klase, i to ne samo na uzbrdici, već i na autoputu i prilikom vožnje džombastim ulicama našeg glavnog grada. Meriva neverovatno mirno i tiho podnosi skoro svaku grešku i nemarnost naših putara, tako da brzo zaboravite na činjenicu da živite u državi sa najgorom putnom infrastrukturom u Evropi. Stekao sam utisak da su Opelovi inženjeri i sa ovim modelom odustali od penzionera i išli na sve ili ništa, jer Meriva (osim po imenu) nimalo ne podseća na starije Opelove modele, osim po prepoznatljivom znaku u središtu volana.

Maksimalnu brzinu od 188 km/h, Meriva 1.4 Turbo dohvati bez ikakvih problema (ona od 100 KS može skoro 180 km/h) – čak i tada se ponaša veoma mirno, sigurno i predvidivo. Uz malo strpljenja, i kazaljka brzinomera će dostići brojku od 200 km/h, što znači da Meriva 1.4 Turbo od 120 KS realno ide više od 190 km/h. Elastičnost motora je još i bolja, jer Meriva u petom stepenu prenosa uverljivo i nezadrživo ubrzava čak i pri brzinama od 150 km/h ili 160 km/h zahvaljujući varijabilnoj turbini, koja pomaže agregatu da daje maksimalnu silu od 175 Nm u jako velikom intervalu, od 1.750 do 4.800 o./min. radilice. Ukoliko jurite autoputem brzinama “onostran zakona”, potrošnja će biti blizu osam litara, što je opet više nego dobro. Uz umerenu vožnju nećete trošiti više od 6,5 litara goriva na 100 km, dok u gradskim uslovima vožnje računajte na više od 8,0 litara bezolovnog benzina. Toliko troši i Meriva 1.4 bez Turbo punjača.

Meriva ima naravno i mane. Veoma je loša preglednost pri vožnji (sve te zaobljene forme vas lako prevare), pa se morate osloniti na parking senzore, koji u velikoj meri pomažu da ne ostanete bez branika prilikom parkiranja. Prečnik okretanja od 11,0 metara je tek prosek klase, što znači da ćete se često znojiti prilikom manevrisanja u centru Beograda, a ni širina od čak 181 cm nije po merilima parking prostora u velikim gradovima. Prosečna nosivost od 560 kg (ali je to više nego lod Logana i Fasbije) otkriva da Opelu sa ovim automobilom nije bio cilj da napravi teretno vozilo, već model u kome će glava porodice moći da uživa, a da pritom ne potroši celo bogatstvo na automobil. Možda je najslabija tačka ovog automobila njegov izgleda, ali kada se priča svede na dizajn, to znači da automobilu ne možete bogzna šta zameriti.

TESTIRALI SMO: Opel Mokka 1.7 CDTI

POSETILI SMO: Opel – Interauto – Trade, Čačak

najbolji-_auto_logo_670-