Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, jako mi je važni da mi detaljno uporedite ova dva automobile. Uskoro kupujem auto, pa ne bih voleo da napravim skupu grešku. Nemam novca za nov auto, a cene popravki mi “dižu kosu na glavi”. Opisaću vam kakav sam tip vouača – vožnja 80-100km/h maximalno .. osim na autoputu gde brzina ide do 140km/h .. Od auta sam vozio Audi80 1.6td,tzv “jaje” i sad vozim neku Astricu 1.7g DTI ’01god 55kw (isuzu motor) .. koji su u principu mali potrošači ne prebacuju 5,5l dizela u proseku (neka moja računica).. Uzeo bih dizela najviše zbog navike i to da bude za malu nijansu veći potrosac .. Auto treba da dobijem kao svadbeni poklon .. tako da imam priliku da biram .. Volim nemachke automobile i dvoumim se izmedju ova dva,ali ne zelim da se zarobim nekim automobilom … Pasat 1.9 tdi ili Bmw 2.0 tdi? .. Mnogi su mi rekli da bežim od Pasata verzije B6, pogotovo 2.0, mada “kažu” da i 1.9 motor nije za tu karoseriju .. Ne znam više kome da verujem i šta da radim i zato se obraćam Vama , kao stručnom licu za pomoć ..Iskreno za BMW nisam cuo mane,osim da je skup za održavanje i veliki potrošač. Najbolje mi uporedite ta dva modela, u smislu: poredjenje potrosnje(da to ne bude fabricka potrosnja,vec realna (na otvorenom,u gradu, prosek)), cena delova, koje su im mane, sta da gledam prilikom kupovine. . . . . . Hocu da kupim auto,da bude nemac, da bude smekerski i lep za oko, da bude srednji potosac, sa registracijom do 30.000din, i da bude 7.000-8.000e. Sta je bolje recite VI?
Jetta mi se ne sviđa. Gledao sam A6 ranije 2.0tdi 2005+ ,ali smatram da je skuplji od ova dva pomenuta (?! Možda i grešim).. Slažem se da traba naći auto ispod pređenih 150.000km , a da nije vraćana kilometraža, ali da li je to moguće naći za pomenutu cifru od 7000-8000e? Mnogo pitanja, zato ste tu da otklonite svaku sumnju 🙂

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Kaniću, hvala na poverenju. Priznajem, bilo mi je zabavno dok sam čitao vaše pitanje. Jako je lepo što ćete dobiti automobil kao svadbeni poklon, još ako je od buduće tašte, onda moram da vam čestitam, i za budući automobil, i za vašu hrabrost što ste rešili da stanete na „ludi kamen“. Kad budete oženjen muškarac, neće vam biti mnogo važno da li vozite BMW, VW ili Mercedes. Racionalno razmišljate, dobro vi tvrdite pazar, možda bih ja od vas trebalo da dobijem neki savet? Drago mi je što odmah mislite na troškove održavanje, i tu se završava svako ozbiljno poređenje. VW Passat je lakše, i jeftinije održavati, ne samo zato što je ponuda delova bolja, i što su delovi jeftiniji, već je mnogo veće konkurencija kod VW-ovih servisa.
BMW nema mane? Tako ste čuli? Verovatno mislite i da vaša buduća žena nema mane, ali imate prava na to. Jeste da čovek mora biti optimista da poveruje u sve to, ali i bolje je tako, nego biti večni pesimista. Kao što je brak „utakmica puna kompromisa“, tako je i kupovina polovnjaka „balansiranje“ sa kompromisima. Da li kupiti mlađi, a manji automobil? Ili je možda bolje kupiti Mercedes ili BMW, pa nek delovi koštaju koliko koštaju samo da budem „prvi u selu“? Ta sva lutanja od jedne do druge, suprotne opcija ume da zamara. Vi bar znate šta želite: šmekerski automobil, nemačke proizvodnje.

I na dobrom ste putu, jer i BMW i VW jesu nemački automobili, u svakom pogledu, i još su proizvedeni u Nemačkoj, a to zaista nije tako mala stvar. Oba automobila dobro drže cenu, BMW je skuplji, ali Passat nudi više, i realno je kvalitetniji automobil u svakom pogledu.

VW Passat je zapravo Audi sa jednostavnijim dizajnom, razlika između Passata i Audija kada je finalna obrada u pitanju je minimalna. Sasvim je jasno da je Audi kvalitetniji premijum brend od Mercedesa i BMW-a, poslednjih 20 godina, zato je Audi trenutno i najpopularnija nemačka marka automobila u Srbiji.

 

Možda mene BMW najviše oduševljava u vožnji, možda je Mercedes ubedljivo najudobniji, ali Audi jeste najpouzdaniji, i jeste najracionalnija kupovina ako kupujete auto da vam služi narednih 10 godina. Nije ni Audi A4 bez mane, ali je itekako dobra alternativa BMW-u koji ima pogon preko zadnje osovine, a vi na to niste navikli (vaša Astra ima prednju vuču isto kao Audi A4). Dakle, ako želite alternativu od mene, to bio definitovno bio Audi A4 2.0 TDI, a jednako je temperamentan i snažna 1.9 TDI od 130 KS, sa sistemom pumpa-brizgaljka. Ako naletite na verziju Quattro, ne ispuštajte je iz ruku, to je pravi Audi, i to je pravi automobil za vas, u svakom pogledu.

OVO JE SAMO UVOD, KOMPLETAN ODOVOR JE POSLAT SAMO G.KANIĆU DIREKTNO NA MEJL.

G.Todoroviću proverite mi Mazdu 3 i Hondu Civic iz oglasa

Kakav je ovaj Avensis iz oglasa? Kojoj klasi pripada Mazda 3?

POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, REŠIĆU SVE VAŠE DILEME (KLIKNITE OVDE).

TESTIRALI SMO: Honda Accord 2.0

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Evo zašto Srbi ginu: Manje od 70% vozača koristi sigurnosni pojas

CENTAR BOBAN: Nudi gorivo vrhunskog kvaliteta sa Liqui Moly aditivima

najbolji-_auto_logo_670-