TESTIRALI SMO: Toyota Prius+

Toyota  Prius+ je prvi svestrani hibridni automobil sa sedam sedišta na svetu.  Prius+ nije samo veći i skuplji od Priusa III, već i udobniji i ugodniji za vožnju. Toyotini inženjeri su bravurozno podesili trap i postigli da udobnost bude na nivou Lexusovih modela, a upravljivost je bolja nego na bilo kom hibridnom modelu sa znakom Toyote. Toyota je broj jedan japanski automobilski brend u Evropi po proizvodnji hibridnih vozil, koji kupcima na Starom kontinentu trenutno nudi čak četiri hibridna modela. Kako je  Prius+ najskuplji, najsofisticiraniji i najbolji od njih, odlučio sam da uživam baš u ovom automobilu koji se, za sada, proizvodi samo u Japanu.

Tekst: Aleksandar Todorović
Foto: Branka Todorović

DSCN0167Ovaj porodični, ali ekološki nastrojen automobil nije jeftin, ali on nije ni konstruisan sa idejom da bude najprodavaniji model u Evropi, u kojoj hibridni automobili i nisu naročito dobrodošli. Ovde vlada nemačka auto industrija, kojoj ni EU, da tako kažemo, ne može ništa. Na sreću svih nas koji uživamo u brzoj vožnji, Mercedes, BMW i Audi i dalje proizvode moćne nemani kojima je 200 km/h optimalna putna brzina. Oni koji vole prirodu više od automobila radije biraju bicikl, jer hibridi u suštini jesu samo luksuzne igračke, a to pišem samo zato jer je baterija ugrađena u hibridna vozila izuzetno kancerogena. Samo proizvodnja bilo kog vozila na svetu izbacuje u atmosferu ogromnu količinu CO2. Uprkos tome, istinski sam uživao za volanom ove luksuzne Toyote, koja je u našim krajevima prava ekskluziva, a tokom nedeljnog testa nisam nijednom morao da stanem na pumpu zahvaljujući prosečnoj potrošnji od samo 5,2 litara. Ovo je prosto sjajno, pa ako ste dovoljno bogati – i pametni – da kupite  Prius+, onda vas neće mnogo doticati cena goriva. Sa umerenom nogom na gasu, ova Toyota troši 4,0 litra goriva na 100 km, što ne može da vam se ne dopadne.

DSCN0174Toyota  Prius+: vredi tačno onoliko koliko i košta sa garancijom od pet godina

Toyota je na Priusu III na idealan način objedinila pogon preko sofisticiranog benzinskog i elektro motora i tako uspela da stvori najčistiji hibrid koji se serijski proizvodi. Uz prosečnu potrošnju od 4,9 litra (na testu), ovo je ujedno i najštedljivija limuzina na svetu, koja proizvodi samo 89 g/km štetnih gasova i već sada ispunjava buduću Euro 6 normu o emisiji.  Prius+ je veći, prostraniji i teži, ali je na jednako napornom testu potrošio neznatno više: prosek testa je izneo samo 5,2 litara.

Prius+ se može pohvaliti i dobrom aerodinamikom od samo 0,29 Cw. Uprkos teškoj bateriji i dovoljno udobnom ogibljenju, koje garantuje solidan komfor, stabilnost Toyote je na zavidnom nivou. Zbog svega navedenog,  Prius+ predstavlja pravu malu revoluciju u proizvodnji automobila. Toyota je konstruisala automobil za 21. vek, a takvo jedno vozilo se ne oseća baš najbolje u Srbiji, jer nam je gorivo 2013. godine i dalje očajnog kvaliteta. Zanimljivo je da  Prius+ trpi i mirnije “upija” udarne rupe, neravnine i grube udare sa puta mnogo uspešnije od Priusa III. Kada uspete da se domognete autoputa, shvatite da se nalazite u jednom veoma udobnom automobilu, koji uzdužne neravnine i manje propuste putara guta prilično mirno i bez previše buke. Ergonomija vozila je fenomenalna – ima dosta mesta za kolena i glave putnika na svim sedištima (osim u trećem redu), preglednost je nešto slabija, a maštovito osmišljeni enterijer vas stalno podseća da sedite u jednom tehnološki naprednom vozilu.

DSCN0137Enterijer je japanski – sve je kao u “spejs šatlu” po standardima 22. veka

Enterijer je veoma moderno i dopadljivo rešen. Možda će vam trebati malo vremena da se naviknete na displej koji je smešten iznad centralne konzole, na sredini, ali kako vam se on nalazi u vidokrugu i uz to je dovoljno pregledan, ubrzo vam neće više smetati. Sve su komande dobro raspoređene, volan veoma lepo leži u rukama, a kvalitet audio uređaja zaslužuje jako dobre ocene, te je šteta što kvalitet plastike na pojedinim mestima nije bolji.

DSCN0156Svi spojevi i svaki detalj izrađeni su sa gotovo filigranskom preciznošću, kao kod ručno izrađenih automobila. Kvalitetni materijali su idealno uklopljeni, tako da je svaki detalj u enterijeru malo remek-delo, trijumf vrhunske tehnologije u montaži.

DSCN0163Sedišta su najbolja koja postoje – i posle osam vožnje, nijedan deo mog tela nije osećao bilo kakav zamor. Više bih se umorio da sam bio kod kuće u krevetu. Ovako dobra ergonomska sedišta ne nudi ni Mercedes.

DSCN0148Na zadnjoj klupi ima zaista dovoljno mesta i za glave, i za kolena putnika: prava raskoš.

Dva Hi-tech agregata

Dok drugi proizvođači automobila tapkaju u mestu kada su hibridna vozila u pitanju, Toyota ima u ponudi već četiri hibridna automobila na evropskom tržištu. Prius+ nije samo veći Prius III, već i pravo hi-tech porodično vozilo. Vozaču su na raspolaganju tri različita režima rada HSD pogona: normalni, ECO i POWER, tako da po želji možete voziti samo na struju (ECO) ili u kombinovanom režimu, kada zajedno rade benzinski i elektro motor, a na raspolaganju imate i odlične performanse ako odaberete POWER režim, kada papučica gasa reaguje oštro, kao kod sportskih automobila. U dinamičnom POWER režimu, Prius+ do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stiže za pristojnih 11,5 sekundi, a međuubrzanja su još ubedljivija, pa mu od 80 do 120 km/h treba samo 8 sekundi, što obično nude samo sportski automobili sa preko 150 KS. Prava je šteta što je maksimalna brzina od 170 km/h skromna (fabrika deklariše tek 165 km/h). Toyota ima ne samo snažan 1,8-litarski benzinski VVT-i agregat sa dve bregaste osovine i 99 KS, već i pravi mali dragulj – električni motor snage od 60 kW (82 KS), koji svoj najveći obrtni moment od 207 Nm pruža trenutno, odnosno već od 0 o./min. Zbog svega toga, preticanje sa Priusom+ je ugodno kratko i, naravno, bezbedno. Za razliku od brzih sportskih automobila, Toyotina limuzina svoju agilnost ne naplaćuje visokom potrošnjom. Najneverovatniji podatak jeste prosečna potrošnja, koja je prvih dana testa iznosila samo 5,2 litara. Fabrička obećanja u praksi jesu neostvariva, ali – da čudo bude veće – prosečna potrošnja od 5,2 litara je ostvarena u Beogradu, tokom najgorih gužvi, sa mojom “teškom” nogom na gasu, što je zaista sjajno. Ako vam je tako draže, novi Prius možete voziti i samo na struju, u već pomenutom ECO režimu, ali samo do brzine od 45 km/h.

DSCN0138Kada brzina padne ispod 40 km/h, što je česta pojava u zakrčenim gradovima, benzinski motor se automatski isključuje i nema nikakvog zagađenja okoline. Čist izduv nije jedina prednost ovog automobila, pošto kod nas ionako niko ne mari za ekologiju, već i činjenica da je u ovom automobilu prilikom kretanja veoma tiho. Ukoliko ne uspete nikoga da zgazite na parkingu (Prius je do 40 km/h “potpuno” nečujan), i uspete da postignete maksimalnu dozvoljenu brzinu u gradu od 50 km/h, zapazićete da je Prius+ lako voziti, pre svega zahvaljujući preciznom servo upravljaču, dobrom oslanjanju i izuzetno ugodnom položaju za volanom.

Vožnja i ponašanje na putu za čistu peticu

Novi Prius+ nadilazi komfor Priusa III. Po mnogim merilima pripada premijum vozilima. Servo upravljač je izuzetno brz i dovoljno precizan, ako na Prius+ gledate pre svega kao na porodični automobili. U krivinama se neznatno naginje, a odlični amortizeri, relativno tvrde opruge i nisko težište, sa dobro raspoređenom masom, dozvoljavaju vam da Prius+ vozite prilično brzo. Pri nagloj promeni pravca, Prius+ ne pokazuje tendenciju ka zanošenju. Zapravo, ova Toyota je dobro izbalansirana, stabilna i neutralna čak i kada vozite po jakoj kiši. Kočnice takođe zadovoljavaju, jedino je doziranje papučice malo nedefinisano, odnosno potreban vam je period privikavanja na papučicu kočnice. Najbolje je, naravno, da zakažete test vožnju i sami donesete sud.

Bezbednost je takođe dovoljno dobra. Na Euro NCAP kreš testu, Prius je osvojio maksimalnih 5 zvezdica i 88% od maksimalnog broja poena, što je slabiji rezultat od proseka C i D segmenta, ali ipak zadovoljava, jer je za Safety Assist zaslužio 86%, što je vrlo dobar rezultat.

DSCN0147Šta ona kaže: Udoban, moderan, sofisticiran automobil koji nema pravu konkurenciju na našem tržištu. Možete provesti ceo dan u Priusu+, a da se od njega ne umorite. Kada stanete na benzinsku stanicu i shvatite da ste potrošili manje goriva od najslabijih automobila, zaboravićete na njegovu visoku cenu. Enterijer je ukusno osmišljen – sve je originalno, dopadljivo i praktično.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako ste “zeleno” orijentisani, a ne želite previše novca da ostavljate na benzinskim stanicama, kupovina ovog hibridnog automobila ima smisla. Da se razumemo,  Prius+ takođe zagađuje životnu sredinu, pa iako do brzine od oko 40 km/h ne troši gorivo, već samo struju, koju sam generiše kočenjem, on ipak troši i benzin. Doduše, prosečno potroši tek 5,2 litara goriva na svakih 100 km, što je relativno malo, ali zbog tako male potrošnje vlasnici Priusa+ se srazmerno više voze,  te je na kraju, šteta po prirodu (skoro) jednako značajna. Ovo ne umanjuje uspeh Toyotinih inženjera, koji su sa ovim modelom u potpunosti ovladali kočnicama (setite se samo bruke sa modelima Priusa u Americi od pre par godina – vozila su, pritiskom na papučicu kočnice, ubrzavala). Štaviše, zaustavni putevi Priusa+ su odlični, a ovaj automobil se jednako dobro ponaša i u krivinama. Iako nema ničeg sportskog u njemu, direktan i precizan elektro servo upravljač će vas svejedno izuzetno prijatno iznenaditi.

DSCN0173Šteta je što u Srbiji ovaj dopadljivi hibrid ne može ostvariti veći uspeh, jer domaći tajkuni i novokomponovani bogataši ne kupuju hibridna vozila. Za njih se mahom odlučuje odabrana publika koja želi da uloži svoj novac samo u najbolje – u ovom slučaju, u najsofisticiranije prevozno sredstvo na planeti – naravno, pod uslovom da ih ne odbije cena od 29.830€. Istini za volju, cena testiranog modela je nešto veća, jer sam od opreme imao sve što može da se zamisli i poželi. Ako imate RAV4 ili LandCruiser, svakako možete da priuštite ovu Hi-tech Toyotu, a da pritom ne morate nimalo brinuti da ćete biti uskraćeni za neki luksuz na koji ste već navikli.  Prius+ je i dovoljno brz, i dovoljno prefinjen, i dovoljno udoban. Radije bih kupio  Prius+ nego Toyotu RAV4, ali s time se kupci u Srbiji nikako ne bi složili, jer se RAV4 prodaje odlično, dok je kupca Priusa+  teže naći nego iglu u plastu cena, što od mene daleko puno bolje znaju prodavci automobila u Toyotinim salonima.

thumbs-upIzuzetno ugodan automobil za vožnju. Prefinjen, tih i otmen. Imate utisak da vozite izuzetno vredan i skup automobil. Tehnologija spakovana u ovoj automobil je barem dve decenije ispred onoga što nudi konkurencija. Niska potrošnja goriva od 5,2 litara će dobro doći onima koji prelaze ogromne kilometraže.  Prius+ je vozilo koje u gradu troši manje nego na otvorenom putu (u proseku 4,5 litara u Beogradu).

thumbs-downCena bi mogla biti malo niža. Ne postoje verzije sa slabijim motorima i skromnijim paketima opreme. Ne postoje olakšice u Srbiji za kupovinu hibridnih automobila koje se zaista i primenjuju. Pedala kočnice traži privikavanje – doziranje tokom kočenja nedovoljno precizno. Preglednost nije uzorna. Prečnik okretanja od 11,5 metara je preveliki za manevrisanje gradom. Bezbednost je solidna, ali ima mnogo modela koji su dobili više od 88% na Euro NCAP kreš testu, koliko je zaslužila Toyota. Japanski dizajn se neće svima dopasti. Tvrdoj plastici u ovako skupom vozilu zaista nije mesto.

Cena: od 29.830€

[table]DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.610 mm
Širina: 1.780 mm
Visina: 1.580 mm
Međuosovinski razmak: 2.780 mm
Prtljažnik: 200/505/1.750 l
Težina: od 1.570 kg [/table]

F IMAGE[table]MOTOR: SPECIFIKACIJE
radna zapremina:             1.798ccm
maksimalna snaga:         99 KS pri 5.200 o/min.
obrtni momenat:         142 Nm pri 4.000 o/min. [/table]

OOYYO-testovi-automobila[table]ELEKTRIČNI MOTOR: SPECIFIKACIJE
DC s permanentnim magnetom: 60 kW, 270 Nm
ukupna snaga:             100 kW/136 KS[/table]

 *ukupna snaga se ne dobija prostim sabiranjem snage benzinskog i elektro motora

DSCN0136[table]PERFORMANSE: SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,3 s
Maksimalna brzina: 165 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,1 litara
Potrošnja na testu: 5,2 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,0
Bezbednost: 3,5
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 3,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 3,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 3,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 5,0
Prosečna ocena: 4,2 [/table]

DSCN0169[table]Opšti utisak: 4,0
Paleta motora: 1,0
Mogućnost dalje prodaje: 2,0[/table]

2 komentara na TESTIRALI SMO: Toyota Prius+

  1. Sato says:

    Svaka čast Toyoti, Prius+ je možda vrhunski automobil, ali mu je i cena “vrhunska”. U Srbiji niko neće da odvoji 30,000 evrića za Toyotu koja nije ni najbrža, ni najlepša u klasi.

  2. Dragan says:

    Dokaz realnosti autorovog gornjeg teksta je i taj da je jedan od najvecih TAXI prevoznika u Banjaluci sve Skode Oktavije, naravno dizel, zamijenio sa Toyotama Prius 3 i Prius +. Radi se o dvadesetak vozila a kao glavni argument promjene modela navode se manji troskovi u ekspoataciji vozila. Ekologija dodje gratis. Pozdrav.

Ostavite komentar