Saznajte kako da vozite po snegu i ledu

Saznajte kako da kočite po poledici i snegu i kako da krenete na snegom pokrivenoj uzbrdici. Dobićete i odgovor zbog čega ABS ima veliku važnost pri vožnji u otežanim vremenskim uslovima. Od vaše tehnike vožnje zavisi da li ćete bezbedno stići na odredište. Imajte na umu da je najlakše upravljati vozilom, a da je najteža i najzahtevnija operacija kočenje.

Tekst: Aleksandar Todorović

 

Za usporavanje vozila po snegu i poledici najbolje je koristiti motor. Na snegu i ledu, vozila sa pogonom preko svih točkova (4 x 4) u velikoj su prednosti nad automobilima koji imaju prednji ili zadnji pogon. Vozači u Srbiji – nažalost – nisu ovladali tehnikom vožnje u dovoljnoj meri. Auto škole ne sprovode dovoljno temeljnu obuku, a posledica ove neprofesionalnosti jeste stalan priliv velikog broja novopečenih vozača koji ne umeju da kontrolišu vozilo na mokrom kolovozu, a o putu pokrivenom snegom da i ne govorimo. Zbog svega toga možda je korisno da pročitate vašim ukućanima, koji su novopečeni vozači ovaj tekst, siguran sam da će im koristiti, a možda će im i spasiti život. Vozači u Srbiji – nažalost – nisu ovladali tehnikom vožnje u dovoljnoj meri. Auto škole ne sprovode dovoljno temeljnu obuku, a posledica ove neprofesionalnosti jeste stalan priliv velikog broja novopečenih vozača koji ne umeju da kontrolišu vozilo na mokrom kolovozu, a o putu pokrivenom snegom da i ne govorimo.

Ponekad pomaže samo guranje: tako je to kad vozač zaboravi da montira lance.

Polaznici auto škola nemaju prilike da koče oštro, a samim tim ne mogu ni da spoznaju kako se automobil ponaša pri ekstremnim usporenjima i kako reaguje na oštro kočenje u krivinama, dok im je vožnja po snegu uglavnom velika nepoznanica. Sa zimom i prvim padavinama, saobraćajne nesreće su neizbežne, a učesnici udesa u velikoj većini predstavljaju mladi i nedovoljno iskusni vozači, koji nisu umeli da reaguju na pravi način u kritičnim situacijama. Oni koji misle da su dovoljno dobri refleksi jedini preduslov za bezbednu vožnju po snegu i poledici, u velikoj su zabludi. Daleko je važnije iskustvo, a još je važnije da ste dobro upoznati sa mogućnostima vašeg vozila, odnosno da tačno znate kako se vaš automobil ponaša u ekstremnim situacijama i kako da reagujete na pravi način. Nisu svi talentovani za vožnju – nažalost, mnogo je takvih za upravljačem, i od njih ne treba očekivati da postavljaju brzinske rekorde, već je sasvim dovoljno da usvoje osnovna pravila za bezbednu vožnju po snegu. Time će sebi olakšati vožnju, a druge učesnike u saobraćaju manje usporavati i, što je najvažnije – mnogo će manje izlagati druge riziku zbog svog neznanja.

Kočite motorom mnogo je sigurnije!

Vožnja automobila u zimskim uslovima zna da bude veoma problematična i samim tim naporna. Sve operacije koje vozač mora da obavlja na suvom kolovozu postaju neuporedivo teže na snegu. Najneugodnije iznenađenje vozač doživljava prilikom naglog kočenja na ledu, poledici i snegu, a razlog je slabo prianjanje pneumatika na kolovoz. Koeficijent prianjanja između točka i asfalta može varirati od 0 do 1. Kada je put pokriven snegom, on nije veći od 0,5, a na zaleđenom kolovozu koeficijent prianjanja se kreće između 0,1 i 0,01, odnosno – veoma je mali. Da biste se zaustavili na takvom kolovozu ili bar usporili brzinu kretanja vozila, nužno je da zadržite bilo kakav koeficijent prianjanja, odnosno – treba izbeći da on pređe u koeficijent klizanja. Osnovno pravilo koje morati poštovati jeste da nikada ne smete snažno pritiskati pedalu kočnice, jer ćete u tom slučaju izgubiti minimalnu količinu trenja između pneumatika i kolovoza  vozilo će nastaviti da se kreće po inerciji. Da biste izbegli eventualno izletanje sa puta ili udaranje u prepreku, usvojte tehniku doziranog kočenja – nežno i kratko pritiskajte i puštajte papučicu kočnice, trudeći se da je što manje koristite.

subaru-driving-snowZa usporavanje vozila po snegu i poledici najbolje je koristiti motor. Odaberite niži stepen prenosa, jer ćete time smanjiti potrebu za kočenjem i umanjiti rizik od blokade točkova. Na nizbrdici ubacite ručicu menjača u drugu brzinu i vozite konstantnom brzinom, dakle – što je moguće “tečnije”, a pre ulaska u krivinu odaberite idealnu brzinu kretanja kako u njoj ne biste morali da kočite ili ubrzavate. Da biste ovo postigli, važno je da vam putanja bude što je moguće idealnija, tačnije – nužno je da vozite najboljim mogućim radijusom. Nikakvi nervozni pokreti upravljačem ne dolaze u obzir. Drugim rečima: sve što činite radite polako i nežno, jer je to jedini način da bezbedno stignete na odredište.

ABS je veoma važan

Moderni automobili imaju ABS sistem, koji sprečava blokiranje točkova pri kočenju i na taj način u svakom trenutku omogućava vozaču da upravlja vozilom, čime mu daje dovoljno vremena da izbegne prepreku. Prvi ABS je konstruisan davne 1970. godine, ali nije bio dovoljno pouzdan da bi ušao u serijsku proizvodnju. Mercedes 1978. godine počinje da ugrađuje ABS-2 u S-klasu kao dodatnu opremu, što ga čini prvim proizvođačem automobila koji je takav sistem ugradio u serijski automobil.

Woman Stranded in Snow Using Cell Phone

Anti-lock Braking System se sastoji od hidrauličkog modulatora sa upravljačkom elektronikom i senzorima na točkovima. Senzori na točkovima konstantno prikupljaju informacije o jačini kočenja i koeficijentu prianjanja. Kada je kočenje toliko intenzivno da može doći do blokiranja točka, procesor u centralnoj elektronskoj jedinici šalje informaciju hidrauličkom sistemu koji otvara elektromagnetne ventile. Otvaranjem ventila pada pritisak u hidrauličkom sistemu, koji smanjuje silu na kočionim oblogama. Čim dođe do ponovnog okretanja točka, senzor šalje tu informaciju procesoru, koji hidrauličkim sistemu šalje povratnu informaciju da zatvori elektromagnetne ventile i time ponovo maksimalno obnovi silu kočenja, sve dok ne dođe do ponovnog blokiranja točka.

U prevodu, ABS se aktivira u poslednjem trenutku, tako da nema potrebe za doziranim kočenjem, što znači da i nedovoljno iskusni vozači uz pomoć ABS-a mogu da koče izuzetno oštro, a da pritom ne ugrožavaju svoju i tuđu bezbednost. Vozači koji u svojim vozilima nemaju ABS moraju biti mnogo obazriviji i povremeno puštati pedalu kočnice, a potom nastaviti sa kočenjem blagim dodirivanjem – najviše do pola hoda pedale kočnice – jer je na snegu stepen prianjanja pneumatika relativno mali.

Zbog svega toga, ukoliko kupujete polovan automobil, nemojte ni u kom slučaju kupiti model bez ABS-a, jer  život nema cenu.

Kretanje na snegu

Pri kretanju, odnosno pri prelasku iz stanja mirovanja u stanje kretanja, izuzetno je važno da pneumatici imaju što bolji kontakt sa podlogom – u ovom slučaju, sa snegom. Da biste sprečili proklizavanje kada krećete na snegu, dozirajte gas lagano i postepeno ubrzavajte. Trudite se da vam točkovi ne proklizaju, a nije loše ni da po velikoj poledici krenete iz druge brzine, jer se na taj način smanjuje sila koja se prenosi na točkove, a samim tim i povećava  pogonska snaga. U ovom slučaju su u prednosti vozači koji imaju automobile sa automatskim menjačima, posebno ukoliko imaju mogućnost da odaberu, odnosno  uključite “winter” režim, koji produžava prenosne odnose i time smanjuje mogućnost da vam se točak zavrti u prazno.

Pri kretanju na uzbrdici treba odabrati deonicu kolovoza koja je najpogodnija i sa veoma laganim dodirivanjem papučice gasa nežno popuštati pedalu kvačila, jer je nužno da postoji koeficijent prianjanja. Kada na usponu koji je pokriven snegom stanete i ne možete da krenete, primenite sledeće: kod vozila sa prednjom vučom vredi pokušati da vozite unazad, odnosno u rikverc, jer će vas na taj način pogonski točkovi gurati, pa ćete imati veće šanse da savladate uzbrdicu.

Woman on a Cell Phone in a Snow StormAutomobili sa prednjom vučom imaju izvesne prednosti u odnosu na modele sa zadnjom vučom, posebno ako su na sva četiri točka zimski pneumatici, jer ih je daleko lakše kontrolisati na snegu. Njihova prednost je u tome što je raspored težine u odnosu 60%  prema 40% između prednje i zadnje osovine, što olakšava kretanje iz mesta. Ipak, ovakva raspodela težine  kod automobila sa pogonom preko prednjih točkova ne daje prednost ovom tipu prenosa u krivinama, ali prosečnom vozaču je ipak teže da kontroliše vozilo sa zadnjim pogonom, kod kojeg do proklizavanja i zanošenja može doći kasnije, ali je to onda intenzivnije i zahteva od vozača bržu reakciju i više znanja. Zbog svega toga, preporučujem vam da što pre montirate zimske pneumatika na sva četiri točka, jer je i najgora zimska guma na snegu bolja od najbolje letnje gume, s obzirom da pruža najmanje do četiri puta veću vučnu silu.

Pri izboru dimenzija za zimske pneumatike uvek uzmite užu gumu, koja će vam omogućiti lakše i bolje upravljanje vozilom. U ekstremno teškim situacijama, možete slobodno smanjiti pritisak u pneumaticima za jednu trećinu kako bi se ostvario bolji kontakt između snega i gazećeg profila gume. U svakom slučaju, dobro je da u gepeku uvek imate i lance za sneg (pre polaska na put montirajte lance na rezervni točak), jer ponekad ni vrhunski vozači ne mogu da se izbore sa mnogo snega na putu.

 

Jedinstveno na tržištu – Pronalazim polovne automobile za vas

 

Kupovina polovnog automobila je ozbiljna stvar

Najteže je odrediti koji je to model, ili često – koji su to modeli koji ispunjavaju potrebe vaše porodice

Da li želite da auto bude najpouzdaniji?
Da bude najštedljiviji?
Da bude najkomforniji?
Da bude reletivno jeftin za održavanje?

Da li želite auto koji je bolji auto u svakom smisli te reči od automobila koji ste već imali?

Da li ste testirali sve te automobile koji vam se dopadajU’
da li ste godinama servisirali te automobile pa znate sve o njima?

Ako niste baš 100% sigurni da znate sve o modelima koje želite da kupite ovo je prava adresa za vas

Upoređujem vam automobile iz Vašeg ugla gledanja, uzimajući u obzir vaše zahteve, potrebe, i želje vaše porodice, a sa mojim znanjem.

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Svaki auto koji vam ja nađem je detaljno proveren
Papirološki besprekoran
Svaki auto sam ja lično vozio pre nego što sam ga rezervisao za vas
I svaka mana na automobilu je uočena, i vama će biti predočena kako mejlom, tako i usmeno, ali i sa fotografijom

Vaš izbor je da li će moj majstor odraditi veliki i mali servis, odmah po kupovini, ili taj posao želite da poverite vašem majstoru, ali onda vaš majstor održava odabrani auto, i on je odgovoran za sve propuste koje napravi, ne samo na velikom servisu, nego sve ono što je prevideo, a uskoro dolazi kao mogući problem, kvar.

Nije moguće sa 100% sigurnošću proceniti u kakvom je stanju svaki motor posebno, ali je itekako moguće odrediti koji je auto u bolje stanju, a koji auto ima više problema. Ukoliko se auto koji vam ja nađem ne dopadne, niste u obavezi da ga kupite. Radio sam besplatno danima, ili nedaljama, i to je rizik koji ja preuzimam na sebe, jer vas očigledno nisam dobro procenio, odnosno nisam dobro procenio zahteve koje vi imate.

Šminkanje prepuštam vama, mislim na poliranje, i eventualno farbanje, jer nije moguće da se auto vozi 2 000 ili 3 000 dana a da nema ni jednu ogrebotinu, to prosto ne postoji

Postoji od 2020.godine opcije i da vam dovezem auto iz Švajcarske, Francuske, ali onda unapred plaćate kompletnu cenu automobila. U Švajcarskoj pregleda automobil ekipa mojih majstora. Računajte da je dovoz sa uslugom carinjenja 500 evra. 

Aleksandar Todorović glavni urednik najboljiauto.com i testoviautomobila.rs

 

  • Vaše ime i prezime se neće pojaviti ni jednom mom portali niti na facebook stranici, ako vi tako želite. Ne morate poslušati moje sugestije za izbor automobila. Mogu vam tražiti i najnebezbedniji auto u klasi ako tako zahtevate. Vaš majstor može detaljno proveriti auto koji vam ja nađem, i vaš majstor snosi deo odgovornosti ukoliko preporuči automobil koji sam vam ja rezervisao. Polovan auto nije nov auto. Nemojte zloupotrebljavati moje znanje i dobru volju. Ja samo mogu da vam nađem najbolji auto za vaš novac, a ne i odličan auto! Odličan auto je samo nov auto. Polovan auto može biti samo dobar, i ispravan, bez grešaka, sa urednim papirima. Ako želite da razumete, verujem da je sve jasno, i verujem da ste bar nekad u životu kupovali polovan auto, a da niste imali baš uvek sjajna iskustva. Ja želim da vam moji majstori održavaju automobil, samo zato da biste imali manje kvarova u daljoj eksploataciji.

 

 

G.Todoroviću pojasnite mi kako tražite polovnjake

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću možete li malo konkretnije da pojasnite kako tražite polovne automobila. Vi imate znanje i valja ga unovčiti. Podržavam u potpunosti. Pročitao sam puno vaših odgovora na pitanja čitalaca, puno saveta na vašim portalima, ali me zanima šta sve vaši majstori konkretno gledaju, koliko su to sigurni placevi gde proveravate automobile, da li je papirologija u redu? Da li ti automobili imaju DPF, katalizatore? Da li mi diler daje garanciju, ili vi? Nenad Milutinović.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Milutinoviću, itekako je važno pre kupovine detaljno proveriti automobil, ali ne samo onaj koji vam se najviše dopada, već desetak, ili ako je moguće 20, 30 automobila. Zašto? Pa zato što je polovan auto pre svega polovan auto, dakle istrošen u nekoj većoj ili manjoj meri. Morate znati do koje kilometraže je isplativo kupiti koje modele, motore. Turbo benzinci prelaze jako male kilometraže pre generalnog remonta. Benzinski motori sa 16 ventila su skuplji za generalnu od onih sa 8 ventila, u proseku. Neće Renaultov motor preći do generalne isto kao onaj u Mercedesu i BMW-u, ili Hondi na primer.

Svi automobili koje ja gledam imaju DPF, i naravno benzinci imaju katalizatore. To može da proveri i vaš majstor kad vam nađem auto, jer nije problem da auto pregledati na dizalici, to vam sve ja obezbeđujem, kao i redovne kontrole, besplatne kod mojih majstora, i pomoć oko dalje prodaje tog automobila, dajem vam beslatno savete oko održavanje automobila, izbora guma, ulja. Dakle naša saradnja počinje tek kada vam nađem automobil koji vi kupite.

Postoje dileri koji rade profesionalno, odgovorno, ali i na njihovim placevima itekako možete naći automobile koji nisu za preporuku. Meni će diler reći koji auto da zaobiđem, vama ne. Meni će diler otkriti šta je na automobilu rađeno, što moj majstor provera konkretno kod majstora kojeg je diler angažovao, vama sigurno neće.

Znajte da dileri koji posluju desetak i više godina, uglavnom rade korektno i ponašaju se profesionalno prema kupcima. Postoje i placevi koji mi ne dozvoljavaju da prebacim auto šlepom na proveru u servisu. Njihove automobile ne mogu detaljno da proverim, i samim tim ne smem niti hoću da ih preporučim.

Najteže je ustanoviti stanje motora. Dijagnostika pokazuje da je sve u redu, da je DPF čist, a nije uvek baš tako. Tako kratka probna vožnja moža značiti puno. Meni će omogućiti tu vožnju, vama vrlo verovatno neće. Hoće u mom prisustvu. A zašto?  Zato što ja kada pogleda, provozam dobar auto, ja ga kaparišem i prodam. Diler zna da mu je NE oduzimam vreme, i zna da ako je auto za preporuku, da mu ja koliko sutra dovodim kupca. Ako vama vlasnik automobila ispuni želju, i omogući vam testnu vožnju, koja je šansa da ga vi kupite, kada planirate da obiđete još 30 placeva? Gledate automobile a ne znate šta morate da proverite, i ne znate kako taj motor radi sa 150 000, kako sa 300 000 a kako sa 600 000 km.

Naravno da je na skoro svim placevima vraćena kilometraža, ja ću vam za neke automobile reći tačno koliko je vraćena, jer mi dileri to kažu, a na nekim modelima ću vam dati okvirno procenu. Neki dileri lažu sami sebe, i ubeđuju kupce da nije vraćena kilometraža samo zato što je oni nisu vratili. Ali tu kilometražu jeste vratio i to nekoliko puta diler u Nemaćkoj, Francuskoj, Italiji.

Naravno mogu vam obezbediti i automobil sa pravom kilometražom, ali to su automobili stari 6, 7 godina ili mlađi, i za te automobile mnogi dileri daju garanciju u proseku od godinu dana na blok motora. Na blok motora dobijete garanciju i kada kupujete NOV auto. Kada kupite nov auto nemate garanciju na dizne, karike, ventile, imate samo na blok motora.

Ako kupujete auto stariji od 10 godina ni jedan ozbiljan diler vam neće dati garanciju besplatno, već doplaćujete određeni iznos. Ako želite da vam ja lično dam garanciju na motor od 6 meseci, ili 12 meseci, morate veliki servis da odradite onda u ovlašćenom servisu, morate da ga tamo kontrolišete na 3 meseca, vi plaćate te kontrole, i morate sve da popravljate što vam u servisu kažu. Ne sme taj auto da gleda ni jedan majstor van ovlašćenog servisa, niti da obavljate popravke van ovlašćene mreže. Ovu politiku sam preslikao od kuće Centar Boban, jer mislim da je to jedini odgovor na nenormalni zakon, koji namće dileru da pruži kupcu garanciju od 2 godine na motor, iako auto ima 10 ili 15 godina, a fabrika je dala za taj auto garanciju od 2 godine. Dakle država traži da kupci garantujete za nešto, što fabrika odavno ne može?

Naravno, nije sve tako crno. Ako se desi neki kvar, popraviće ga moji majstori efikasno, brzo uz najmanji mogući troška. Voleo sam da se hvalim da se za 20 godina, nikada nije desilo da strada motor na automobilu koji prodam. Ali deseilo se nedavno na automobilu koji ima 15 godina, koji je koštao 2500 evra, i sada popravku u celosti snosima ja, diler i moji majstori, ali NE i kupac. Iako je kupac potpisao dileru, da kupuje auto bez garancije. Jer je to uobičajeno kod velike većine dilera koji rade sa starijim automobilima. Oni koji daju garanciju navodno za kola stara 15 godina, posle par godina promene samo ime. Ako diler promeni ime, vi NE možete da ga tužite, to je neko sasvim drugo pravno lice, iako u nazivu ima deo starog naziva.

Ja imam dobro volju da vam nađem najbolji mogući auto za vaš novac, ali nemojte od mene očekivati da budem čarobnjaka, i da od “babe” napravim “devojku”. Niti je to nekom pošlo za rukom niti će poći.

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Imam jako puno uskustva, znam sve dilere jako dobro, imam odlične majstore, mogu da vas u dovoljnoj meri posavetujem, kako da izbegnete skupe kvarove, da vas preporučim motor, model automobila, ali ne da i od polovnog vozila napravim novo!

Nov, nov, nov a polovan ne postoji! To možda samo kod nekih prevaranata koji su se dosetili kako da prevare osiromašeni narod. Isto tako polovan auto bez ulaganja NE POSTOJI. Na polovnom automobilu su potrebne stalne kontrole, i stalno ulaganje.

Alternativa je kupovina novog automobila, onda ste mirni nekoliko godina, ali na automobilu od 20 000 evra, gubite 5000 evra u prvoj godini.  U drugoj godini gibite još 3 000 era. I to se isplati samo ako prelazite preko 50 000 km godišnje. I naravno da je NOV auto pre svega NOV AUTOMOBIL i ako imate velika primanja da je to najbolje rešenje. Ako vozite retko, ili malo. Idete kolima samo dva puta godišnje na duži put, nov auto je preveliki luksuz, posebno ako nemate para za dobar nov auto, nego kupujete neko smeće koje je namenjeno siromašnim tržištima, mali automobili koji ima malu masu, i samim tim malu bezbednost. Zar vaša deca ne zaslužuju šansu da stignu čitava na planinu, more ili bar selo?

Pre kupovine, vas slikam svaku ogrebotinu na automobilu, svako oštećenje. Sve što je farbano vam bude rečeno, i sve što nije u odličnom stanju.

Veliki servis, i naravno malo servis moraju da odrade moji majstori, jer ja u vaše majstore nemam nimalo poverenja, ne jer su oni lošiji od mojih majstora (možda su i bolji), ali nisam siguran da imaju dobru volju, da odrade sve kako treba, i da zamene sve potrebne delove. Jer u Srbiji se veliki servis radi ofrlje, neki čak ne zamene ni pumpu za vodu. To je meni neshvatljivo, ali vi idete tamo gde je cena niža za 50 evra.

Nemojte birati, kupovati jeftnije automobile, jer je taj najjeftniji zapravo najskuplji, on se više kvari, duže je  u servisima, brže dođe do generalne, koja je paprena. Zato angažujete vrhunske majstore, platite ih dobor, ako ih ne platite, verujte mi neće se potruditi, i neće vam objašnjavati zašto nisu neki auto detaljno prekontrolisali. Naravno da vam dobar, iskusni majstor neće dati nikakvu garanciju, procenu za polovan auto, polovan motor, ali vam hoće reći koji je u najmanje lošem stanju. To i ja činim, jer odličan auto je samo nov auto. To morate znati, i angažujte me samo ako u mene imate maksimalno poverenj!

Srdačno

Aleksandar Todorović urednik testoviautomobila.rs i najboljiauto.com

 

Da bi razmatrao uopšte da li nekom tražim auto ili ne, potrebno je da odgovorim na pitanja čitalaca. Kad on dobije moje odgovore, preporuke za možda neke druge modele, postavlja mi nova pitanja, a sve to ide brže usmenim putem. Ako su vaši zahtevi nerealni, recimo hoćete Golf / za 6 000 e, ja vam ne tražim auto.

  • Nemojte dozvoliti da vas prevare. Nemojte kupovati mačku u džaku. Postoji i dobar polovan auto, za više novca postoji i odličan polovnjak, ali morate imati malo strpljenja i puno znanja, ako nemate dovoljno isksustva sa najmodernijim automobilima, postoje majstori koji vam mogu pomoću, zajedno samnom.

Ako je ponuda nekog modela loša kako mislite da vam ja nađem auto? Da ga nacrtam? Ja gaospodine treba da garantujem da je taj i taj auto dobar, a to činim sa zaradom od 100 ili 200 evra malo bi bilo mnogo zar ne? Nakon što uplatite 4000 din za usmeni odgovor, procenjujemo da li vredi da vam pomažem ili ne. Ako rešite da me angažujete uplaćujete za moje majstore 18 000 dinara unapred. to su troškovi za njih.

Placevi koji prodaju kola bez greške NE POSTOJE!

Kad kupite auto, meni plaćate honorar od 100 evra (za kola do 4500 e) 150 e (za kola do 8000 ev) 200 e za kola do 10 000 evra, 250 e za kola do 15 000 evra. Naravno, lepo pišem, nemam nameru da vam tražim auto ako nemate u mene maksimalno poverenje. Što znači ako ne kupite auto ja sam radio besplatno a ja to ne želim. Obezbeđujem vam VELIKI SERVIS kod mog majstora, i održavanje kola kod mog majstora, Preventivni pregledali na 6 meseci su poželjni, ako to ne želite nemojte mi se javljati zbog problema.

 

 

Dodatno pitanje g.Petrovića:

A.Todorović: Ja imam majstore koji pregladaju auto koji Vam ja pronadjem, a oni se trebaju platiti G. Jovane Jovan Petrovic ili mislite da bih se brukao time što bih uzimao taj novac za sebe, to je ispod mog nivoa.Dobijate pregled automobila za koji smo se prethodno dogovorili.
Jovan Petrovic: Dakle  vi nađete kola,majstor da zeleno svetlo i ja odem na plac i pazarim kola, posle ovi vaši majstori odrade prevenciju i mirna Bosna
  • Najbolji Auto Jovan Petrovic Pa još bolje od toga gospodine Jovan Petrovic . Ja vas sačekam na placu da pogledate ta kola, ako je ikako moguće i da ih provozate na vaš rizik (znate da nije moguće izvaditi dva puta probne tablice na jednom automobilu, debilan zakon R.Srbije) . Ako kupujete auto, odmah ga plac prebacuje kod mog majstora na Veliki servis! Obezbeđujem vam tehnički pregled, sve papire za registraciju, ako mogu i odlazak u MUP organizujem, tako da vas do kraja dana čeka auto sa urađenim VELIKIM SERVISOM i tablicama. Ali moj majstor provera i trap, i sve ostalo. Dakle ako treba još nešto da se zameni pored velikog servisa on menja, cenu tačno u dinar dobijate pre servisa. Za kola starija od 6 godina preporučujem preventivni servis kod mog majstora na 5-6 meseci. Ako niste iz Beograda, onda je to teško da ispunite, ako jeste, morate, inače vam ne tražim auto.jer meni je bitno da vas AUTO DOBRO SLUŽI! Ako vi imate iste takve cilje onda smo se dogovorili. PS.pošto ste mi postavili jako dobra pitanja gospodine Petroviću za vas je odgovor od 3000 din besplatan, ali morate platiti 18 000 dinara jer mene često majstori koštaju i više ( ne može besplatno pitanje bez uplate 18 000 din, ali ne mora 3 000 din + 18 000 din).
Ljiljana Stojanovic Od A do Š. Automobili me ne interesuju, četiri smo kupili posle 15min gledanja. Dobro je ispalo, koliko se ne razumemo.
Čitala sam jer je prezentacija usluge savršena, što stilom, što rečnikom, što gramatikom. Lepota, u moru primitivizma i negativnosti. Gospodine, želim Vam veliki uspeh u poslu, zaslužili ste ga. Svako dobro
  • Testovi Automobila Srbija Ljiljana Stojanovic Hvala g.Ljiljana Stojanovic vama i vašoj porodici želim sve najbolje! PS. meni je primarno kod automobila da vam preporučim NAJBEZBEDNIJI auto za vašu porodicu, ljudu su neuki ne umeju da pročitaju euro ncap rezultate sa mnogo se gine. Nije ideja da auto samo ide i da se kvari, nego da vas spasi zaštiti u sudaru, a gine se puno…
    ——————————————————————————————————

 

Vladimir Todorovic Ko bre kome sta vise garantuje za polovnu stvar danas moze da radi.sutra ne i to je to .dobar poznavaoc kola moze da proveri dal je farban ili.ne i osnovne stvari sve ostalo je macka u dzaku niti ce ko.na placu da da da se meri kompresija proveravaju dizne turbine i.ostalo.kod nas ide to sto vidis toje stojepro eri osnovno i teraj ako.ti se svidja
  • Testovi Automobila Srbija >Moji majstori proveravaju dizne, turbine. Prebacimo auto u servis. Pregledamo i trap, dignemo da na dizalicu. Ali ne možemo da procenimo da li će turbina da radi još 50 000 ili 150 000 km, jer to ZAVISI OD VLASNIKA I NAČINA VOŽNJE! Aleksanndar Todorović urednik www.testoviautomobila.rs  i www.najboljiauto.com PS. Osim toga obezbeđujem vam preventivne servisne na 6 meseci kod mojih majstora. Obezbeđujem vam Veliki servis, i garanciju mojih majstora na isti. Kao i svu papirologiju za registraciju. Kad kupite auto, čeka vas posle podne sa urađenim Velikim servisom i tablicama na njemu, ako ste iz Beograda, ako niste sa probnim tablicama. Da li je to dovoljno? PS.za mlađe automobile od 6 godina dobijete i garanciju od na motor od 12 meseci. Od dilera gde vam nađem auto. 

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Placevi koji prodaju kola bez greške NE POSTOJE!

Pronalazim za vas polovne automobile

Kad se bira, gleda polovni automobil čak i kada imate iskusne majstore mnogo toga ostaje pod znakom pitanja….

jedina je šansa da gledate automobile kod dilera koji deceniji ili dve radi korektno
i koji ima zadovoljne kupce

Placevi koji su se otvorili juče, a promenili ime posle godinu, ili dva, da bi potom promenili i lokaciju
su dileri za izbegavanje……

Priredio: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank