Posle Astre G kupujem ceed…..

Pitanje: Poštovani Aleksandre, Naime, rešio sam da promenim trenutni automobil Astru G 2001 2.0 dti, koji je već 7 godina u mom vlasništvu, i do sada me je stvarno dobro služio. Planirao sam da kupim Passata B6 ali na osnovu Vaših saveta drugima, ne znam koliko je to pametna kupovina. Uglavnom bi takav auto iziskivao znatna finansijska sredstva za održavanje, te bi možda bio više u servisu nego kod mene. Sa druge strane, jako mi zanimljivo deluje i Kia Ceed, na koju do skora nisam obraćao mnogo pažnje.

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Na sajtu polovniautomoili sam pronašao dva interesantna modela, tj. jednu kiu 2012. god i jednog passata, pa me interesuje Vaše mišljenje https www.polovniautomobili com/putnicka-vozila/9992252/kia-ceed-16-crdi-eco-dynamic i https://www.polovniautomobili com/putnicka-vozila 10289416/volkswagen-passat-b6-20tdi-8v-bosch-full Unapred Vam zahvaljujem na savetu i pomoći. Inače, redovno pratim Vaše rubrike i mogu Vam reći da radite odličan posao. Samo tako nastavite. Darjan Karabešević. 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Karabašević jako mi je drago što ću moći da vam pomognem u razrešenju vaših dilema. VW Passat je odličan automobil, ja ga sa uživanjem vozim. Problem je što je on u Srbiji, ali i u Nemačkoj jako precenjen. Dodate još malo novca i kupite Mercedes. Passat je odličan automobil, ali ima prednju vuču, Mercedes ima zadnju vuču (mislim na C klasu) a to je tek drugi svet, u svakom pogledu.

Danas je MUP Srbije počeo da kažnjava vozače koji na auto putu voze većom prosečnom brzinom od 120 km/h. Pošto je to već tako, onda gledajte da kupite neki automobil manje kubikaže (da mi plaćali jeftiniju registraciju), da bi vas servis manje koštao, i kad već morate da milite 120 km/h (dok se ovaj nelegalni zakon ne obori na Ustavnom Sudu), onda kupite neki slabiji automobil.

Nalazim polovni automobil za vas!

 

 

Zapravo, ovo nisam hteo da vam napšem, jer na regionalnim putevima po Srbiji se juri daleko brže od tih 120 km/h, a potrebno vam je puno snage i još više obrtnog momenta za preticanje. Što imate snažniji motor, to ste i bezbedniji, osim ako imate 18 godina i tek ste položili vozački isput, jer tad umesto mozga, adrenalin upravlja vama, što može biti jako loše.

Kia ceed nikako ne može da se uporedi sa Passatom, a ako želimo da budemo iskreni ne može ni sa Golfom. U Grčkoj se preko leta isključuju kamera pa možete po auto putevima da vozite gas do daske, isto je u Bugarskoj, u Hrvatskoj možete da vozite “samo” 153 km/h koliko presretači tolerišu, pa ako putujete i van Srbije, eto razlog više da kupite Golf, ako vam je Passat već preskup za održavanje.

Stvarno ljudi pištu svašta po oglasima, svakakve laži i nemaju mere. Čovek je naveo sledeće: Auto u bukvalno perfektnom stanju,registrovan, uvezen za mene prosle godine iz Austrie, motor 2.0 TDI 8v, boschovu elektroniku i dizne (nisu one dizne problematicne koje se kvare) ovaj motor je gotovo potpuno identican motoru 1,9 tdi.(tako da nemate problema s njim).

Kako motor 2.0 TDI može da bude isti kao 1.9 TDI? A i taj 1.9 TDI koji jeste daleko pouzdaniji, jer je manje napregnut, bio je preskup za generalnu ili delimičnu generalnu jer je zastareo sistem TDI (PD) pumpa – dizna, mnogo skuplji za remont od bilo kog common-rail motora. VW je godinama pričao kako je njihov sistem PD pumpa – dizna bolji, a onda prešao na common-rail.

Da li je onda 2.0 TDI loš? Pa nije to loš motor, ali ima mnogo pouzdanijih motora, za mnogo manja para. Da li je to Kia ceed sa motorom 1.6 CRDi? Definitivno ne! Na krivom ste putu gospodine Karabaševiću, ali možda je u pravu prodavac Passata, i možda je taj automobil kao nov, bez ulaganja? Šta vi mislite?

Korejski automobili se slabo uvoze, a Kia ima neobično visoku cenu u Nemačkoj, pa vam ipak preporučujem da za isti novac pogledate mlađe automobile sa nekom francuskom ili italijanskom značkom.

OVO JE UVODNI DEO ODGOVORA. AKO ŽELITE DA I VAMA POMOGNEM, REŠIM VAS DILEMA, ILI DA VAM PRONAĐEM POLOVNI AUTOMOBIL, POŠALJITE PITANJE, SKEN UPLATE, A MOŽEMO I DA SE ČUJEMO TELEFONOM. VOZITE SPORIJE, NEMOJTE DA VAS DRŽAVA DERE PO AUTO PUTEVIMA KOJI NISU NI ZA STOKU KOLIKO NERAVNINA IMAJU.

Pitajte Aleksandra Todorovića

Kad je vaš turbo za servis?