Najbolji polovan auto: i30 ili Golf?

Poštovani gospodine Todoroviću, prvo pohvale vama i svaka čast na znanju. Lepo je videti kada neko radi ono što voli i nađe način da pomogne drugima. I tu dolazimo do suštine. Naime, i meni je potrebna vaša pomoć, obzirom da se u automobile ne razumem previše. Supruga i ja smo bračni par od 33 i 28 godina i pre par meseci smo dobili prinovu pa nam je potreban automobil. Već duži niz godina radim kao terenski komercijalista i vozim teretne službene automobile što se neće promeniti, međutim, sada se brojčano stanje promenilo pa to više nije dovoljno. Iz tog razloga želim da kupim porodični automobil C klase, do 4.500 evra. Automobil bi vozila i supruga.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

EURONCAP: Suzuki Ignis nebezbedan!

Dakle, ideja je da to bude hatchback, ne stariji od 2006. godišta, sa 4/5 vrata i dovoljno prostranim prtljažnim prostorom, najviše 1.6.
Naravno, ono što se podrazumeva kao zahtev je niska potrošnja, dobra podrška, što niža kilometraža… Generalno volim da vozim, uživam u vožnji pa bih voleo da automobil ima i nešto dodatne opreme (tipa tempomat, parking senzori, bluetooth). Ali voleo bih i da sutra nije ponedeljak, pa ipak jeste, voleo bih i da za ovu kupovinu imam duplo više novca, pa opet nemam. 🙂

Kada sam krenuo u potragu za pravim automobilom bio sam rešen da to bude benzinac ili eventualno varijanta sa gasom zbog potrošnje, mada bih iskreno voleo da izbegnem gas, što vidim da i vi podržavate. U obzir bi mogao da dođe fabrički ugrađen gasni uređaj. Sa druge strane, nikada nisam vozio dizel automobil i voleo bih da ga posedujem obzirom na prednosti koje dizel motor nudi i entuzijazam sa kojim vlasnici pričaju o tim motorima. Ali uzimajući u obzir kilometražu koju ću prelaziti i poznate probleme sa kvarovima kod polovnih dizela sa preko 100.00km, to verovatno nije dobra ideja. Ako imate drugačije mišljenje rad sa da saslušam.

Ono što se od automobila izdvojilo za sada je Hyundai i30 1.4 i Golf 5 1.6 FSI. Po vašoj preporuci tražio sam i Hyundai 1.6 benzinac ali jako ih slabo ima u ponudi. Osim nekoliko komentara da je automobil nizak i ponekad bučan, o i30 sam čuo dosta pozitivnih komentara. Sviđa mi se njegova linija, dosta prostora na zadnjoj klupi, enterijer, često se mogu naći sa dosta dobrom opremom..
Sa druge strane, Golf je automobil koji ima dugačku istoriju i baš je popularan na našim prostorima. Nisam povodljiv, on mi je u ovoj situaciji druga opcija, ali zaista ga ozbiljno razmatram. FSI 1.4 motore dosta hvale, ali voleo bih da čujem vaše mišljenje o njima i generalno ponudi Golfa 5 na našem tržištu.

Osim ova dva automobila, razmatrao sam i Mazdu 3 ali me pomalo brinu održavanje i potrošnja. Opel Astra H mi se ne sviđa.
Da skratim priču. Bio bih vam zahvalan na analizi ova dva automobila, koji bi vi preporučili, da li možda preporučujete neki drugi automobil u ovom cenovnom rangu koji je bolja kupovina. Takođe, da li su ove verzije motora odgovarajuće i da li su moji zahtevi realni. Voleo bih da mi eventualno vi i nađete automobil, ali jedno po jedno.

Hvala vam unapred!

Ime i prezime: Nenad Mirčetić
Mejl adresa: ###########@gmail.com
Telefon: 063#######
Kada planirate kupovinu?: U narednih 14 dana
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 4500€
Šta trenutno vozite?: Škoda Fabia 2, 1.2 MPI, 2010. godište
Između kojih se automobila dvoumite?: Hyundai i30, 1.4 benzin i Vokswagen Golf 5 1.6 FSI
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Preporuka prijatelja
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 10-15.000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Mirčetiću hvala vam na poverenju. Na pravom ste mestu! Niste ni svesni koliko ste teška pitanja postavili, i da na svako vaše pitanje mogu da odgovorim na nekoliko načina.

Jako malo automobila ima sa pravilno ugrađenim gasom. Dobro znate da su gas ugrađivali i priučeni majstori, a da su servis koristili delove koji nisu dobrog kvaltiteta, a sve zbog niže cene. Takođe znajte da niko nije ugrađivao gas da bi godišnje prelazio 15.000 km, već su to mnogo veće kilometraže.

Ponuda benzinca je jako mala, i sve je manja. Ako se oslonite na kupovinu, izbor modela koji su voženi po Srbiji, rizik je mnogo veći, jer su nam putevi zaista jako loši, a takvi su nam i servisi. Delovi koji se prodaju u Srbiji kao originalni, to u velikoj većini slučajeva nisu. Drugim rečima, i ovakvi polovni automobili koje uvoze dileri iz Francuske, Nemačke i Italije su vrlo često u osetno boljem stanju nego vozila koja su vožena o održavana u Srbiji. Pravilo je da nema pravila, ali moje veliko uskustvo me jako često tera, da automobile koji su održavani u Srbiji precrtam, jer su sa njim samo problem do problema. To su valjda isti oni automobili za koje vlasnici tvrde da su “bez ulaganja”, verovatno jer oni u ta kola nisi ni ulagali ništa, menjali su samo ulje, i vozili, a onda kada vi kupite taj auto možete samo da dobijete nervni slom, kad vas iza ugla sačekaju kvar za kvarom.

Morate pre svega da budete realni kada kupujete polovan automobil.

Šta to znači? Pa to znači da ćete se naljutiti ako vam kažem da skoro sigurno ne možete da nađete dobar Golf za 4.500 evra. To znači da ću vas ja zamoliti da razmotrite kupovinu nekih drugih automobila.

Takođe znači, da ako želite da vas glava ne boli puno, odnosno da ne idete kod majstora baš svaka tri meseca, da odaberete neki manji automobil, mlađi sa manje kilometara.  Spisak mojih predloga ću vam poslati na mejl.

Poredite Hyundai i30 sa VW-ovim Golfom? Mislim da bi Hyundai smeta trebalo da vam uplati neki honorar, što ste postavili ovo pitanje, zar ne? Želim da vam kažem da je Golf osetno bolji auto u svakom smislu, ali i da mnogo bolje drži cenu, tako da je pravo pitanje da li kupiti Golf sa 300.000 km ili Hyundai sa 200.000 km, a tu dolazimo do puno dodatnih pitanja, ali i odgovora, koji vas mogu čak i zbuniti.

Mislim da je najbolje da me nazovete telefonom, jer imam mnogo toga da vam kažem, a osim toga, vas će mnogi moji odgovori zbuniti, pa bi bilo dobro da čujem šta vas sve to buni, i da vam direktno odgovorim na vaša pitanja.

OVO SU SAMO NEKI DELOVI ODGOVORA KOJE SAM POSLAO G.VASILJEVIĆ. ONO NAJVAŽNIJE NIJE OBJAVLJENO NA SAJTU. UPLATITE MI 3.000 DIN, POŠALJITE MI VAŠE PITANJE, I POSLAĆU VAM SVE INFORMACIJE NA MEJL, I OPIS MODELA SHODNO VAŠIM POTREBAMA. AKO VAM SE ŽURI I ŽELITE JOŠ VIŠE INFORMACIJA POZOVITE ME TELEFONOM, CENA JE 4.000 EVRA. UKOLIKO STE VEĆ DONELI ODLUKU, ONDA VAM NISU POTREBNI MOJI SAVETI. MOJ CIL JE DA VAM PRUŽIM INFORMACIJE, A VI NARAVNO ODLUČUJETE KOJI AUTO JE NAJBOLJI ZA VAS.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

EURONCAP: Suzuki Ignis nebezbedan!