Meriva, Scenic za 3.500 evra?

Pitanje: Poštovani g-dine Todoroviću, Već par meseci sam u potrazi za autom, i mogu reći da su mi vaši tekstovi pomogli i samim tim otežali potragu za polovnim automobilom 🙂 U potrazi sam za porodičnim, komfornim automobilom, kao što možetevideti iz navedenih modela. Moj neki izbor se sveo na navedena 3 automobila, mada bih na prvom mestu stavio Renault Scenic II 1.9cdi, možda najviše zbog estetike, jer se iskreno u automobile i ne razumem baš puno da ne kažem uopšte. Ono što mene interesuje je, da li imate vremena i volje da mi pronadjete pomenuti automobil (Renault Scenic II 1.9 DCI), za kupovinu auta i novca potrebnog za eventualni mali i veliki servis ili neko drugo ulaganje (Bez pneumatika i eventuane registracije) mogu da odvojim 3500 eura. Ukoliko imate vremena i volje/živaca, želeo bih da znam pored 13000 koje trebam da uplatim, još koliko treba da platim nakon kupovine predloženog auta. I na kraju, da li mislite da sam, ako ne dobro, bar solidno suzio izbor automobila, ili bi mi za taj novac kojim raspolažem predložili nešto drugo? Hvala na odgovoru i vašem vremenu! Srdačan pozdrav!

 • Ime i prezime: Aleksandar Guševski
 • Mejl adresa: sk##@gmail.com
 • Telefon: 06422#######
 • Kada planirate kupovinu?: u narednih par meseci
 • Kakav auto kupujete?: polovan
 • Koliko novca želite da potrošite?: 3500 e
 • Šta trenutno vozite?: Trenutno nemam auto, pre toga Yugo 45
 • Između kojih se automobila dvoumite?: Renault Scenic II, Opel Meriva, Ford C-max
 • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Prijatelji, FB, pretrazivanje interneta
 • Koliko kilometara godišnje prelazite? : 10.000 – 13.000
 • Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Opel Meriva je solidan auto, i dobra kupovina ako imate veliku porodicu a tanak džep. Zamišljena je kao porodični auto koji će ponuditi dovoljno prostora kako u putničkom prostoru tako i u prtljažniku, a ostati upotrebljiva i u gradu, gde prostora uvek manjka. Dizajn je dopadljiv, i prilično uspeo ako se imaju u vidu dimenzije ovog svestranog minivena. Dugačka je samo 404 cm, široka 169,5 cm a visoka 162 cm. Upravo se u visini krije tajna, za tako izdašnu prostranost, motor je upakovan u mali motorni prostor, sedi se visoko kako napred tako i pozadi. Po prvi put je jedan Opel ponudio toliko prostora za tako prihvatljivu cenu. Jednostvano Meriva nudi mnogo više nego Astra G. Već za 3.500 € možete kupiti model u solidnom stanju. 

 

meriva-enterijer

Ergonomija komandi je savršena, sve je na dohvat ruke. U automobilu ima dovoljno mesta za čak pet odraslih putnika, a prtljažnik je veliki i vrlo upotebljiv. Gepek prima od 350 litara pa do čak 1.410 litara kada je oborena zadnja klupa, a ako se izvade sva sedišta, a moguće je izvaditi i suvozačevo, korisna zapremina dostiže 2.005 litara, tako da je ovo primamljiv automobil i za mnoge privrednike.

gepek-meriva

Vidljivost je dobra ali ne i idealna. Sedišta su udobna, ali ne preterano mekana, ne zamaraju čak ni pri dužim putovanjima, i pružaju pristojan oslonac u krivinama.

Testovi automobila

Uz sve ovo navedeno je i fantastično ogibljenje, koje vozilu daje izuzetnu stabilnost i neutralno ponašanje u rizičnim situacijama, ali je u isto vreme i dovoljno mekano da neravnine upija sa lakoćom, tako da se čini da su Opelovi inženjeri shvatili da bez udobnog automobila nema uspeha na tržištu. Merenja pokazuju da ogibljenje jednako uspešno upija sve vidove neravnina sa kolovoza i kada je automobil opterećen, i da nudi znatno veći komfor nego konkurencija pa čak i Mercedesove A klasa.

sve-o-opel-merivi

Ono što prijatno iznenađuje kod ovog automobila je izuzetno nizak nivo buke u kabini, tako da pri brzini od 140 km/h do ušiju dopire buka od samo 71 decibela. Veća Opelova Zafira pri istoj brzini emituje buku u putnički prostor od 72 dB a Mercedes A klase čak 74 dB. Nivo šumova koji dopiru iz donjeg postroja je minimalan, te slobodno možemo reći da kada je udobnost u pitanju, trenutno ni jedan automobil na tržištu ne nudi ovoliko komfora za ovaj novac.

OVO JE SAMO UVODNI DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSTLAT GOSPODINU.