Curi vam ulje iz motora automobila?

Automobili u Srbiji u proseku su stari preko 16 godina, sa zaista velikim kilometražama. Nije tajna da se u proseku ti autokmobili održavaju jako loše, sa neoriginalnim delovima, i da se nalaze u rukama mehaničara koji uglavnom nisu prošli baš nikakve obuke u specijalizovanim servisima. Mnogi od vas ignorišu curenje ulja iz motora. Da li vam je to poznato? Uveke sebe ubeđujete: ma nije to puno – svratiću kod majstora sleedeće nedelje. Šest je važnih uzroka za curenje ulja iz motora, a tri su za hitan odlazak mehaničaru: Piše: Urednik Aleksandar Todorović.

Upozorenje!: 90% polovnjaka ima vraćenu kilometražu

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

Da li je Mazda CX-5 najbolja kupovina?

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

Uvek se krene od provere dihtunga glave motora. Njega treba povremeno zameniti, ali vrlo često se pokaže da njegova zamena nije rešenja problema, već da treba odraditi remont glave motora.

Glava motora je najosetljiviji deo motora, ona je izložena velikim opterećenjima.  Na njoj su velika toplotna i mehanička naprezanja, i najmanja oštećenja prave ozbiljne kvarovre motora, a posebno klipnog mehanizma. Neispravna glava motora povećava potrošnju goriva, a performanse su slabije. Najgori problem koji može izazvati loša glava motora je mešanje antifriza i ulja. Ako se to desi, kvalitet ulja nije na potrebnom nivou – pa se pripremite za generalnu motora. Zbog toga oštećenu glavu motora bez odlaganja treba remontovati – da bi maksimalno smanjili troškove za popravku. Čim primetite da ubrzanje automobila nije adekvatno – kad osetite da na uspuno ne vuče kao ranije – to je znak da se odmah bez odlaganja upitite kod majstora. Ako je pad performansi osetno veliki, parkirajte auto na bezbednom mestu i pozovite šlep.

Najbolje polovne automobile tražim za vas

 

 

U glavi motora nalaze se ventili (usisni i izduvni, ukupno 2 do 5 po cilindru), ventilske vođice, sicevi ventila, opruge ventila, podizači ventila (mehanički ili hidraulični), bregasta osovina (jedna ili dve), dizne (benzinske ili dizel) i kod starijih dizelaša. Osnovni deo izrađen je od aluminijumske legure ili livenog gvožđa. Na spoljnoj strani glave motora su remenice bregastih osovina. Kod motora s razvodom pomoću lanca – lančanik je sa unutrašnje strane motora, usisni i ispušni kolektor, razvodnik paljenja (neki benzinski motori), pumpa za podpritisak (dizel motor).

Ako vam je glava motora za remont, ispod automobila možete primetiti žute ili tamnosmeđe barice ulja. Dihtung glave cilindra dizajnirana je da spreči curenje motornog ulja u cilindar ili u potpunosti iz automobila.

 

Rupa u karteru ulja

 

Karter ulja se kod većine automobila nalazi jako nisko. Kod penjanja preko visokog ivičnjaka možete ga lako zakačiti, oštetiti, a kao posledicu toga možete dobiti curenje ulja iz njega. Kada motor ostane bez ulja sledi vam naravno generalna motora! Retki su vozači danas koji redovno proveravaju nivo ulja u motoru, a često i ne znaju koji je potreban nivo ulja. Može biti i da je dotrajao čep za ispuštanje ulja, onda ga samo prosto zamenite.

 

Istrošen filter ulja

 

Poznato vam je da se ulje mora filtrirati pre nego što se upumpava u motor? Zbog toga je filter za ulje sastavni deo podmazivanja motora, iako neki misle da je dovoljno zameniti ga na 30.000 km, odnosno prilikom svake druge zamene ulja – što je greška. Uz to,  filter za ulje ima relativno kratak vek trajanja u poređenju sa drugim delovima i trebalo bi ga zameniti najaksnije za 15.000 km,  kako bi se sprečilo curenje ulja. Ako vam je auto prešao više od 100.000 km, moja preporuka je da menjate i ulje i filter za ulje na 9 000 km ili na 10 meseci. Prosto to je jako malo ulaganje za motor, podmazivanje motora znači mnogo. Častite svoj auto originalnim filterom za ulje – puno znači!

 

Izgubljena kapica filtera

 

Poklopac filtera za ulje prvenstveno je osmišljen da spreči čestice prljavštine i prašine da uđu u vaš motor i unište dizne. Takođe služi kao sigurnosni ventil za vaš motor. Ako nedostaje ili je neispravan, vaš je motor u opasnosti. Takođe nepotrebno rizikujete da vam motor na kapici gubi ulje. Kapice su relativno jeftine i jednostavne za ugradnju – problem je što ih je teško naći za neke modele. Kupite bolje originalnu!

 

 

Slomljen uljni dihtung

Ako dihtung koji sprečava da iscuri ulje iz motora postane korodiran, ili još gore ako se slomi, znajte da će vam motor na tom mestu gubiti ulje. Znakovi toga u početku možda neće biti toliko vidljivi, a možda će trajati neko vreme prije nego što počnete da uočavate barice od ulja ispod vašeg vozila.

 

 

 

Kako utvrditi koji je to najbolji auto?

 

Kupujete auto? Gledate automobile već nekoliko godina i većina vas je odabrala model za koji misli da je to najbolji izbor. Da li je to zaista najbolji auto? Da li on odgovara potrebama vaše porodice? Da li su troškovi održavanja ono najvažnije pri izboru automobila? Da li je niska potrošnja na samom vrhi prioriteta?

Za preko dve decenije dobio sam na hiljade pitanja, kupaca automobila, koji su imali neke svoje favorite, želje, i uglavnom nepotpune ili potpuno pogrešne informacije o modelima koje su želeli da kupe. Auto industrija jeste mnogo napredovala na polju bezbednosti – ali je mnogo nazadovala kada je u pitanju kvalitet i pouzdanost. Zbog toga su polovni automobili postali jako skupi za popravke, pa ćak i redovno održavanje danas jeste nekoliko puta skuplje kod Euro 5 vozila u odnosu na Euro 3 ili Euro 4. Opet sve zavisi od modela do modela, od marke do marke automobila.

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

Kupci automobila u Srbiji imaju nekoliko ciljeva:

 1. Da kupe auto za što manje novca
 2. Da kupe auto sa što je više moguće opreme
 3. Da odaberu model koji najmanje troši
 4. I naravno da je taj auto jeftin za održavanje
 5. Jednako je važno da taj model bude popularan – radi lakše prodaje

Iskusni prodavci automobili tvrde: Najbolji auto je onaj automobil koji kupac želi! Kraj priče, i svih priča, i ja eto posle par decenija rada i kao novinar, i kao neko ko proverava vozila u servisu, savetuje kupce i na kraju prodaje te automobile moram da se sa tim definitivno složim. Naši kupci godinama “merkaju”, procenjuju koji je to idealan auto i kad preseku to je to – nema više mogućnosti za promenu mišljenja. Takvi kupci razumljivo najviše gube – jer se desi da za dosta manje novca mogu kupiti bolji model – udobniji, kvalitetniji sa više opreme i manje kilometara – ali im ego i ljubav šrema odabranom automobilu to prosto nedozvoljava. Tehnike prodaje vozila su kompleksne – to je jedna čitava “nauka” – zato ozbiljni dileri novih vozila plaćaju skupe obuke svojih prodavaca.

 

Nije ipak tako kako očekuju kupci.

 1. Popularnost modela ne garantuje laku prodaju. Zašto? Pa zbog toga što je ponuda tog modela veoma velika.
 2. Jeftin auto za održavanje ne znači da će vaši troškovi biti niski u narednim godinama. Jer jedno je cena redovnog održavanja, a sasvim drugo je cene recimo generalne motora. Šta vam vredi ako su neki od delova za željeni auto jeftini kad taj auto ima nejak i nepouzdan motor koji ne može da pređe puno kilometara pre generalne? Dakle sve je jasno ako malo bolje promislite.
 3. Auto koji troši recimo 1 litar manje od nekog drugog mnogo udobnijeg, bezbednijeg i nadasve pouzdanijeg modela se “topi”, ako se taj štedljiviji auto više kvari. U proseku slabiji motori, motori sa manjim radnim zapremina prelaze manje kilometraže pre generalne. Naravno, to je prosek proseka, i ima puno razlika.
 4. Više opreme je lepo videti u kolima. Ali to znači i veći broj potencijalnih kvarova u prevodu manje novca u džepu.
 5. Jeftin auto je po pravili automobil sa mnogo skrivenih mana, i po pravilu je “bunar bez dna”. Iz mog uskustva mnogo je bolji kupiti skuplji a bolji auto istog godišta – dugoročno štedite puno novca.

 

Gde grešite najviše kod kupovine automobila?
1) Kupujete auto od poznanika – Iako na tržišti za te pare postoji na stotinu automobila – neki od njih su sigurno bolji
2) Kupujete auto od prijatelja – U oglasima imate na stotine sličnih automobila – neki od njih si sigurno bolji. Šansa da je najbolji auto baš onaj od vašeg prijatelja je 0,1%
3) Kupujete auto od “švalera” vaše žene – tu vas privuče mogućnost da mu platite na više rata, niža cena – prodavac će za muža svoje ljubavi učiniti puno – ali za slične pare možete sigurn na tržištu naći bolji primerak i bolji model.
4) Kupujete auto od preprodavca. To je toliko popularno a naivno u Srba, da ne mogu da komentarišem. Preprodavac kupi najgori i najjeftniji auto i vama ga predstavi kao najbolji. Pametnom dosta.
5) Kupujete auto od ljudi, preprodavca koji uslužno dovoze kola iz inostranstva. Vi njemu date ceo iznos za kola recimo 10 000 evra i 700 evra za uslugu, on vam kupi to što ste vi videli na slici. Preprodavac nije mehaničar – nema blage veze o mehanici. Vaše znanje je takvo kakvo je – ali vi gledate kupujete kola sa slike – kockanje i glupa kupovina.
6) Kupujete prvi auto koji vidite. Verujete prodavcu da je auto kao nov, ne proveravate ga u servisu. Ne proveravate da li je auto pod izvršinjem ili je zalog nekog kredita. Posle gubite i kola i pare. Mudro.
7) Kupujete auto na placu bez provere u servisu. Verujete prodavcu da je sve tip top. Nije previše mudra odluka.
😎 Kupujete auto od svog nadređenog, direktora. Morate to da uradite da sačuvate radno mesto – za isti novac možete kupiti bolji auto.
9) Kupujete auto od vašeg mehaničara. To je od navedenih grešaka pri izboru, kupovini automobila možda najrazumniji izbor – ali to svakako nije najbolji auto koji možete kupiti za svoj novac.
10) Ne želite da angažujete poznate i priznate mehaničara (koji ipak imaju jako malo vremena) da vam nađu, provere auto, nego vam auto proverava komšija koji je prošle godine kupio dijagnostiku i tako postao stručnjak nad stručnjacima preko noći.
Bilo kako bilo, najbolje je ako ste već kupac koji kupuje na ovaj način da kupite kola od švalerke. Više će se truditi oko vas, a i vaša žena će biti zadovoljna što ste pomogli njenoj najboljoj prijateljici. Prijateljstvo je lako izgubiti, a teško sačuvati. Iskušenja je mnogo, slabosti puno, još ako se rukovodite u životu postulatu da je tuđe slađe, žene vaših prijatelja će uvek biti nasmejane, ako vam je to cilj u životu, onda moram da vam odem priznanje za diskreciju par ekselans, na kraju u životu, dobra pička je uvek važnija od dobrih kola, svima nama kojima se diže….razume se.
Ako angažujete moju malenkost, može da se desi da budete zadovoljni samo vi – kvalitetom – pouzdanošću automobila – ali itekako može da se desi se kola ne dopadnu vašoj ženi – recimo zbog boje – a ni vašoj švalerki – opet zbog boje. Ne isplati se da imate dve žene koje se mršte – da bi vam Aca našao auto. Mada ako vas švalerka voli,. neće joj biti bitna marka automobila, a kamoli boja…..Šansa da vas žena voli, je jendako verovatno da vi volite vašu ženu, bolje da ne pišem koliko je to, to znate sami. Ako ste kojim slučajem zaljubljeni u svoju ženu, onda sve ovo pada u vodu, onda sam ja prava adresa za vas, niti morate da ugađate švaleru vaše žene, niti vašoj švalerci.
…izbor automobila je ponekad sličan kao izbor žena…
…..odaberete ono što vam je pri ruci….odnosno pri k……..u
PS Mudri ljude tvrde da su najsretniji ljudi koji najmanje znaju,
a najnesretniji su oni koji su sumnjičavi, nepoverljivi, takvi uvek uhvate i ženu i švalerku u pogrešno vreme sa pogrešnim čovekom, još kad spoznaju da im čak i pop seksualno iskorištava ženu, padaju u depresiju ili vade pušku – sve zavisi od čoveka. Pokušao sam da vas malo nasmejem, ali i da vas nateram da se malo zamislite što se kupovine kola tiče. A što se žena tiče, one vladaju nama, od njih sve zavisi……..pa i vreme vašeg razvoda.

 

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Uštedite novac, izbegnite loše automobile, iskorististite besplatne preporuke modela ako me angažujete! Kupovina automobila je druga najveća investicija nakon kupovine nekretnine. Šansa da kupite polovan auto sa skrivenim manama, koje će vas kasnije, a vrlo brzo koštatiti više od samog automobila je izvesna. Zašto da rizikujete? Zašto da sami donosite odluku? Da li je mudro da kupujete auto na “oko”? Svesni ste da vaš prijatelj koji vam pomaže oko izbora, kupovine automobila ima znanja koliko i vi?

Da li je to dovoljno da uložiti sav svoj novac u neproveren polovni auto? Da li ste svesni da originalna kilometraža nikako ne garantuje da je motor dobar? Preko 20 godina postoji rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, i jednako toliko dugo proveravam automobile na placevima širom Beograda. Obezbeđen vam je servis kod mojih majstora i besplatni pregledi na 4 meseca u prvih godinu dana. Besplatnu pomoć imate oko prodaje automobila koji vam nađem. Trudnice, porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! 

Piše: Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

 

Uvozi se svašta, ali zato sam ja tu, da vam proverim, i pronađem za vas najbolji primerak. Izbegavam da tražim automobile starije od 10 godina, jer to su islužena vozila, sa mnogo kilometara i potencijalnih skupljih i jeftinijih problema koji vam kidaju živce, i tope novčanik. Ali redovnim čitaocima, starim klijentima, onima koji su dobili bebu, ili imaju malu decu, izlazim u susret, i tražim automobile koji su stariji od 10 godina. Zašto sam odredio ovo ograničenje? Nije mala stvar tražiti i proverati polovnjake dve decenije! Mnogo je to vremena i mnogo polovnjaka. Pre korone, prosečna cena automobila koju sam tražio bila je 7.500 evra. Sada je tu negde oko 4.000 evra, toliko nam se srozao standard. Nikada se nije desilo za tih 20 godina da imam problem sa kolima koja su stara 4, 5 godina. Ni jedan jedini kvar, ni jedna jedina greška. Nemojte misliti da je lako naći dobar auto star 5 godina, jer i na njima ima brdo mana, ozbiljnih kvarova, ili kvarova u najavi. Ali sa svojim znanjem, iskustvom, i uz pomoć dobrih mehničara, sa kolima koja su stara 7,8,9 godina, bude po neki sitniji kvar, vrlo retko kvar koji traži dublje zavlačenje u džep.

U svim tim situacijama, naravno da su vam na raspolaganju moji majstori, koji vas prime preko reda, i koji vam poprave samo to što se pokvarilo (majstori u Srbiji imaju neobičan način da zarađuju tako što vam zamene i ispravne delove) i za minimalnu cenu. To je ono što sigurno mogu da vam obezbedim. Neki moji klijenti se jave i sa najmanjim kvarom, i to rešimo brzo, kvalitetno i za malo nova. Neki drugi kupci, ljutiti što im se dogodio kvar od 100 evra posle godinu dana, biraju drugog, svog majstora, koji im popravku istog naplate 1 000 evra, ali to već nije moj problem. To je problem svakog od vas, koji misli da moji majstori nisu pošteni kvalitetni, i koji misle da auto star 10 godina ne sme da ima ni jedan kvar u godini dana! Imam i one koje smatraju da procureli amortizer, ležaj točka ne spada u redovno održavanje, i da je normalno da se to menja na tako starim kolima.

Ako rešite da me angažujete uplaćujete 6.000 dinara za pismeni odgovor (ako želite i usmeni odgovor cena je 14 000 dinara). Potom vam mejlom pošaljem konkretnu ponudu za traženje konkretnih modela – koje vi želite – i modela koje ja preporučujem. Cena je od 250 evra za kola koja su 3.000 evra, pa do 600 evra za automobile od 10.000 ili 14.000 evra. Honorar naplaćujem unapred, jer moram da kaparišem najbolji auto koji nađem za vas sa 400, 500 evra. 

Dragi moji čitaocinavršava se uskoro 21 godina kako nudim uslugu traženja polovnog automobila za vas! Dok sam pisao i uređivao list i sajt Mojauto, radio sam i deo vezan sa marketing, pa sam još u većoj meri sarađivao sa vlasnicima placeva. Nije mi bilo drago da vidim kako vraćaju kilometražu, kako maskiraju ozbiljne mane motora, automobila. Mehaničari su mi uvek maksimalno pomagali, ali oni nikako nisu svemogući. Ali tužno je što auto placevi mnogo manje varaju ljude, nego što to čine ostali kada prodaju svoj lični auto. Srbin je u stanju da vrati 400 000 km, da napuni auto aditivima, zameni ono najnužnije (naravno sa falš kineskim delovima), i da takav auto prodaje kao kola bez ulaganja! Na auto placevima za isti novac, u proseku (dakle navodim u proseku – jer svaki auto je za sebe) dobijate više, bar dobijate auto koji ima DPF (ozbiljni placevi odavno ne skidaju DPF i katalizator – ali UVEK PROVERAVAJTE!) i u koji su ugrađivani kvalitetni zamenski delovi.

 

Nije lako pronaći dobar, ili bar solidan polovni auto. Očekivanje većine vas su apsolutno nerealna. Prvi korak koji vam može pomoći je ako krenete od cene novog automobila, koji kupujete kao polovan. Ako je cena novog vozila bila 35 000 evra, a vi kupujete takav star 10 i više godina i auto koji sada košta 3.500 evra, dakle on je 10% vrednosti novog automobila, što treba da vam bude znak, da je auto pohaban 90%. Dakle vrlo je blizu otpadu, ili možemu da kažemo vrlo brlizu je generalnom remontu svih mogućih delova, odnosno takav  auto nije rentabilan za eksploataciju, ulaganje. Itekako veliki problem imam sa kupcima koji su fiksirali u svojim željama jedan model, i tačka. Često je to onaj auto koji je najnepouzdaniji u klasi, i model koji ima brdo fabričkih mana. Ja tražim takav auto, želim da klijentu izađem  u susret. Ali se uvek pitam, da li je trebalo da pokušam sve da ga ubedim da postoje bolji, mnogo bolji automobili za novac koji ima. Ovaj drugi pravac mog savetovanja se završava na tri načina. Prvi je 1) Trošio sam bespotrebno silno vreme jer kupac želi samo auto koji mu se dopada – bez obzira što znam da za taj novac neće kupiti dobar primerak  2) Kupac pristaje da mu nađem neki drugi model koji se njemu NE dopada – to za posledicu ima da kupi auto koji mu se ne sviđa, nije zadovoljan, nije oduševljen, kvar od 100 evra doživljava kao da je generelna 3) Kupacc pristaje da mu nađem neku drugi bolji auto za taj novac – Ali kad mu nađem auto, odustaje od kupovine, jer ipak shvata da žarko želi auto koji je insitirao da mu ja nađem. U najvećem broju slučajeva tražim auto koji kupac želi. Tako je bolje za moje klijente, bar tog dana kada kupuju automobil. Dugoročno gubimo svi, i kupac, i ja, ali i diler koju mu je prodao relativno loš auto. Ja nađem najbolji primerak modela, tu nema sumnje, i nema greške. Svaki auto koji ja nađem, može da ga proveri vaš majstor, i može da se prebaci šlepom u vaš servis!

Ali su RETKI iskusni mehaničari koji će vam reći kupi ovaj polovnjak ili nemojte ga kupiti! Jer je to veoma nezahvalan posao! Posao koji ja radim nije zahvalan, pun je rizika, problema. Ali nastavljam da ga radim, jer je 90% mojih kupaca zadovoljno kolima koje nađem, i meni je to veliki podstrek da nastavim da pomažem porodicama da dođu do solidnog automobila. Ako ste kreditno sposobni, uvek gledajte da kupite auto za više novca. Jer rata keš kredita je malo veća ako podignete 7000 evra umesto 5000 evra, ali je auto od 7 000 e često neuporedivo bolji od onog koji košta 5000 e, ako naravno govorimo o modelima koje ja preporučujem. Sigurno NE možete kupiti dobar Audi A6 za 7.000 evra, već možete kupiti krš, ali za 7.000 evra možete kupiti dobar Peugeot ili Ford na primer. Garanciju dobijate za automobile koji su stari 4, 5 ili 6 godina! Daje vam diler gde kupite auto. Jer diler bolje od mene zna koliko je dobar taj auto, diler zarađuje mnogo više od mene. I diler je lice koje vam prodaje auto, a ne ja. Za kola stara 10 i više godina, svaka garancija je nerealna. Neki dileri je daju, ali zahtevaju veliki servis u ovlašćenom servisu, zahtevaju da se svaki kvar tamo popravlja, i niz drugih nerealnih zahteva. A i kada ispunite te zahteve, diler ne želi da vam izađe u susret, iako je dao pismenu garanciju. Garanciju na dizne nemate ni kod novih automobila. Najgori su mi kupci službenih automobila. Celog života su vozili nova, i to službena kola. Sada im ja tražim kola za 4.000 evra, prilična stara,  sa puno km, koja nemaju ništa slično sa novim vozilima. Razmislite dobro, koliko mogu da vam pomognem, i da li vam znači da za to malo novca što imate dobijate preporuku, najbolji primerak za vaš novac i brižno održavanje. Nisam čarobanjak, i ne mogu da vam ponudim ono što vi želite, već ono što je realno, i iza čega mogu da stojim. Svaki auto možemo da prekontrolišemo 70%, maksimalno 80%. Ostalo je nagađanje.

 

 

 

Tražim najbolji polovnjak za vas!

Polovni automobili jesu mačka u džaku. Zato je potrebno da ih detaljno proverite pre kupovine! Ako vi to niste u stanju urednik Todorvić jeste. Ukoliko ste debili bebu, imate malu decu, vama ću izaći u susret i tražiti automobil koji je stariji od 10 godina (izbegavam da tražim i preporučim auto koji ima više od jedne decenije – jer je jako teško naći u dobrom stanju – a kupci su nerealni u svojim očekivanjima).

Nije smak sveta ako nemate novca za nov auto. Samo 3% stanovnika Srbije može da kupi nov auto, ali i njihova iskustva nisu sjajna, jer garancija za nov auto ne pokriva sve. Naročito se iznenade kupci kada shvate da recimo dizne nisu pod garancijom, pa čak ni kod Mercedesa. Oni koji godinama kupuju polovne automobile dobro znaju da nije lako pronaći dobar primerak. Ali najvažnije kod polovnjaka je:

 1. Da nije ukraden
 2. Da nije izvršitelj stavio šape na njega. Notari to NE proveravaju!
 3. Da nije bio u sudaru (havarisan)
 4. Da ima ispravnu elektroniku
 5. Da ima ispravan motor
 6. Da je trap besprekoran (Foto: Aleksandar Todorović)

 

Imam iskustvo od preko 20 godina, i dobro znam koji dileri uvoze havarisane automobile, automobile iz poplave, ali mi takvi uglavnom i NE dozvoljavaju da proverim njihove automobile. Automobile proveravam i vozim ja, Majstore angažujem jer ne želim da mi nešto promakne, Tri stručnjaka UVEK vide više nego jedan, a osim toga želim da podelim odgovornost sa nekim, ali bogami i sa dilerom. Ja nisam svemogući, naravno da proverim sve što mogu, ali nije moguće 100% proceniti stanje motora, to prosto nije realno, al objektivno, 80% jeste.

 

Nije nužno da poslušate moje preporuke oko izbora modela (Gubite vi – a ne Ja). Nije obavezno da odradite veliki servis kod mojih majstora – ali ako vam pukne zupčasti kaiš i napravite havariju na motoru od 3 000 evra naravno da ste odgovorni vi a ne ja, jer niste hteli da uradite ono što je nužno. Isto ako vaš majstor radi veliki servis on je odgovoran a ne ja, niti moji majstori koji su preporučili da kupite konkretni auto. Dakle izlazim u susret svim vašim zahtevima. Cene velikog i malog servisa kod mojih majstora je prosečna cena tih servisa u Beogradu. U Leskovcu ili Kruševcu su cene nešto niže, ali su i troškovi života niži. Dobijete tačnu cenu svakog ugrađenog rezervnog dela.

Stigla je beba – Treba vam provereni auto?

Prošlo je vreme kada ste sami mogli da kupite polovni automobil. Danas su automobili sa mnogo više mana, kvarovi su nemerljivo skuplji, elektronika neuporedivo komplikovanija, a prodavci dovitljiviji nego ikada pre i spremni da sakriju sve te mane, čija će vas popravka koštati na hiljade evra. Šta je alternativa? Zar nije mudrije da angažujete nekog ko će umesto vas da proveri 20, 30 automobila, nađe auto bez mana, odradi vam veliki i mali servis, zameni gume po potrebi i i diskove, registruje auto umesto vas i doveze vam auto ispred kuće ili stana ako živite u Beogradu, a ako ne, da vam obezbedi probne tablice?

Ako imate malu decu, ili ste tek dobili decu, nemojte se igrati i nemojte ih voziti u neproverenim automobllima! Nemojte verovati dilerima koji ističu NOVO, NOVO a zapravo prodaju auto koji ima realnih 800 000 km. 

 

PREPORUKE MODELA DAJEM BESPLATNO ONIMA KOJI ME ANGAŽUJU (PODRAZUMEVA SE DA STE UPLATILI NOVAC ZA TRAŽENJE AUTOMOBILA). Ako sami kupujete auto, a želite moje preporuke, onda mi uplatite 18 000 dinara i dobićete na e mail, spisak najboljih modela shodno vašim afinitetima. Ako vam ja tražim auto, moje preporuke su GRATIS! Odgovori – poređenje modela su za sve 6.000 dinara. 

 

 

Kaparišem samo jedan auto, onaj najbolji koji vam nađem, a ne dva ili tri automobila. Ne šaljem vam spisak automobila koji sam gledao, odnosno pre traženja automobila vam ne dostavljam adrese placeve gde planiram da gledam kola – jer imam dozvolu od placeva (onih profesionalnijih) da pregledam njihova kola u servisu, ali nemam dozvolu da vam prenosim gde sam našao automobile sa ozbiljnim manama, ili sa vraćenom kilometražom. Cene automobila koje gledam su vidljive na sajtu polovniautomobili com. Ja spustim cenu koliko diler želi da je snizi. Ne ponižavam se, i ne nudim nerealno nisku cenu. Ako je vama cilj da nađete auto sa  najnižom cenom, ili da maksimalno sputite cenu dilera, šta ću vam onda ja??? Ja vam tražim najbolji auto za vaš novac. Dobar auto ne može biti onaj sa najnižom cenom. A nappisao sam nekoliko puta da me NE kontaktirate ukoliko u mene nemate MAKSIMALNO poverenje? Zašto zato što za malo novca radim mnogo nezahvalan posao, i ne želim svim da tražim kola, niti želim da se trudim oko ljudi koji  ne žele da me preporučim. 

 

Za vreme vanrednog stanja Delta BMW je nudio da vam auto posle servisa dovoze ispred kuće. Ja vam to nudim već godinama. Moj majstor vam na teritoriji Beograda isporuči nakon servisa auto ispred vašeg doma. Auto koji je proveren, spreman za svako putovanje. Imate i besplatne kontrole kod mojih majstora na 6 meseci. Imate moje savete oko izbora modela, motora, opreme. Sve ono znanje koje sam sticao preko 20 godina testirajući automobili po najrazličitijim putevima, svo ono iskustva iz servisa od 20 ak godina, i na hiljade i hiljade pitanja čitalaca koje sam morao da shvatim, razumem, i da na njih odgovorim. Sva ta pitanja su mi itekako pomogla da razumem vaše strahove, vaše nepoznavanje mehanike, elektronike. Vrhunski majstori nemaju kada da napuštaju servis, nemaju vremena da vam obilaze automobile na placevima, i to stoji. Dobar majstor nikada vam neće dati prognozu koliko će jedan motor još da traje. Iskusan majstor nikada neće hvaliti polovni automobil. Neću ni JA. Jer najbolji auto je nov auto. Ali naše plate su takve, da nemaju svi oko 20 000 evra za pristojan auto. A da kupujete nebezbedan, slab i loše opremljen automobil nije mudro, jer imate samo jednu ženu, i dvoje decu u proseku – zar želite da ih izgubite? Mislite da će Srbi prestati da piju? Da će prestati da voze 180 km/h tamo gde je ograničenje 80 km/h? Ja iskreno sumnjam……..a vi? Na hiljade zadovoljnih klijenate me preporučuje. Možete biti i vi jedan od njih.  Ali samo ako su vaši zahtevi realni, ako čuvate automobil i ako dolazite na dogovorenih 6 meseci na besplatne kontrole. Jer meni je cilj da vas auto odlično služi! Ako i vi imate taj cilj, javite se, pa da vidimo da li i koliko mogu da vam pomognem.