Kako da proverim da li je vraćena kilometraža?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, navodno u oglasima Opel Astra 1.7 dizel 2000 godište prešla je 175.000 km kilometara kako se može proveriti da li je kilometraža vraćana? Branko Paravinja.

[table]Ime i prezime: Branko Paravinja
Kada planirate kupovinu?: Za par dana
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 2.400 €
Šta trenutno vozite?: Ladu Samaru benzin
Između kojih se automobila dvoumite?: Astra 1.7 dizel do 2001.god i Korsa 2003 godiste
Gde ste čuli za ovaj sajt?: na internetu
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 10.000 km
Da li želite da vam zakažemo probnu vožnju?: ne
Želite li ponudu banke da dobijete na mejl?: ne[/table]

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Paravanja, hvala vam na zanimljivom pitanju, koje će siguran sam biti najčitanije ove nedelje. Odgovor vas neće zadovoljiti, jer ne možete nikako utvrditi tačnu kilometražu na pomenutoj Astri, ali u dobrom servisu vam mogu proceniti, koliko je velika šansa da je kilometraža vraćena. Ako najbolji Opelov Servis u Srbiji i šire, Komnenović Auto, ne može da utvrdi pravu kilometražu, a oni mi tvrde da to nije moguće, onda nam preostaje samo da nagađamo.

 

Ono što morate znati, a napisao sam to već danas u jednom odgovoru, je da dizelaši u Evropi, u proseku godišnje prelaze 35,000 – 40,000 km, jer se nikom ne isplati da kupi dizel, a da ga retko, i malo vozi. Astra dizel, stara 13 godina, ima sigurno oko 300,000 km, još ako je vožena puno godina u Srbiji, može biti problem sa diznama, zbog lošeg goriva. Pošto nemate mnogo novca za automobil, a verujem da nemate 1.000 do 1.500 € da dovedete Astru sa 300.000 km u neko pristojno stanje, za neku eksploataciju u narednih 4-5 godina, moj vam je predlog da kupite Astru sa benzinskim agregatom 1.6 16V, jer je taj motor jeftiniji za remont, i održavanje. Ali znajte, benzinac pređe 300 000 km i gotov  je za generalnu. Dizelaš pređe i preko 600 000 km pre remonta. Na kraju benzinac star oko 13 godine, ima bar 100.000 km manje iza sebe u proseku, naravno pod uslovom da mu “mudri” vlasnik nije ugradio gas, jer ako jeste, velika je verovatnoća da je motor za generalnu.

 

Astra G je veća, komfornija od Corse, i zaista je bolji automobil, ali ako ste skromnih prohteva, zadovoljiće vas i Corsa 1.2 16V, koja je jeftinija za održavanje i koja manje troši od Astre 1.6 16V (motor 1.4 ipak nije dovoljno snažan za Astru, mada je pouzdan).

Foto: Netcarshow.com

Dakle, pre kupovine prekontrolišite Opel u proverenom servisu. Tražite da vam u servisu kažu šta sve treba zameniti, koliko koštaju delovi, i koliko košta sve to sa “rukama”, pa ako to sve možete da platite, onda kupujte. Naravno da ja sa svojim majstorima to mogu da uradim umesto vas, ali ako želite to sami, nađite jako dobre auto mehaničare.

Hyundai-Getz_2006Hyundai Getz 1.4 (1.1 preskočite) je možda malo bolji, nešto pouzdaniji a jeftiniji automobil od Corse, ali je ponuda ovog modela slaba, posebno onih boljih iz uvoza, jer ovo održavano i voženo po Srbiji je u jadnom stanju!

Zašto ste suzili izbor samo na Opelove automobile. Moj vam je savet da u uži izbor uvedete još 5,6 modela. Tako su vam veće šanse. 

 

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

 

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima