Pojava crnog, sivog i belog dima iz auspuha: šta to znači?

Kad kupujete polovni auto, razumljivo je da morate obratiti pažnju na dim iz izduvne ceni. Potrebno je da prvo motor postigne radnu temperaturu, kako bi mogli lakše da procenite njegovo stanje. Dim bilo koje boje iz auspuha pokazuje da auto ima dosta kilometara iza sebe, i da on može ukazivati na neki manji ali i papreno skup kvar. Ako primetite dim crne, plave ili bele boje u većoj količini, to je znak da je došlo do kvara na vašem automobilu, a uglavnom ovi znaci predstavljaju oštećenje turba. Svaki vozač najviše mrzi crni dim. Kod dizelaša u većini slučajeva to znači da motor sagoreva previše goriva, i uglavnom predstavlja jedan od najlakših kvarova za otklanjanje. U takvom slučaju dovoljan je osnovni remont turba. 

 

Prosečna kilometraža dizelaša u oglasima je oko 500.000 km. Navodim realnu kilometražu, a ne ono što piše po oglasima. Nije retkost da neki motori imaju i preko 700.000 km i da sasvim pristojno rade, ali turbo, koji je sastavni deo svih dizelaša u poslednjuh 20 godina, iako je često jako kvalitetan ne može da traje beskrajno dugo. Radni vek turbo punjača je oko 400.000 km kod dizela motora (kod benzinaca je on nešto kraći), i mudro je da obratite pažnju na ovaj važan deo. Remont danas košta puno manje, ali često nije dovoljno samo uraditi remont turbo punjača kod dotrajalih motora, već je potrebno zameniti i dizne, ponekad karike (rak rana tsi motora – na primer), uraditi glavu motora.

Piše: Aleksandar Todorović urednik

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Da li da kupim Auris 1.4 D-4D: Kažu da je brz!

Uhapšene 22 osobe – uvozili kola bez papira!

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

Koji je najbolji SUV za 10.000 evra?

 

 

Mnogo je veći i skuplji kvar motora kada na auspuhu vidite beli dim, onda ste u velikom problemu. Beli dim je jedan od komplikovanijih oblika dijagnostikovanja kvara i vrlo teško je otkloniti glavne uzroke. Ovaj problem se svodi na sagorevanje motornog ulja i najčešći uzročnik nije samo loš turbo nego istrošenog samog motora. Beli dim može da bude prouzrokovan začepljenjem odvodne linije ulja iz turbine u karter ili čak začepljenje ventila ozračavanja unutrašnjeg pritiska kartera.

 

Ako na auspuhu vidite plavi dim to je znak da dolazi do sagorevanja motornog ulja. Popravka u ovom slučaju nikada nije jeftina. Potrebno je pregledati turbo punjač, semeringe ventila, karike, cilindre, klipove – dakle mora da se otvori motor – i znajte da vam se “smeši” generalna. Kada primetite plavi dim, a nemate odmah novac za generalni remont, jedino što možete uraditi je da dosipate ulje da ne bi došlo do još većeg kvara i da smanjite interval zamene ulja (nije nikako rešenje da sipate gušće ulje koje će smanjiti potrošnju ulja – tada je podmazivanje motora lošije i motor se još brže haba). Nesagorelo ulje brže prlja DPF i EGR, katalizator. Ovakov auto nemojte kupovati čak i kad prodavac znatno spusti cenu, jer popravka može iznositi nekoliko hiljada evra.

 

 

Kako primetiti da je turbo za remont? 

Crni dim pri dodavanu gasa, uglavnom možete rešite remontom turbine (ponekad je potrebno zameniti i jednu ili dve dizne).  Ako osetite da vam motor ima manji obrtni moment, da slabije vuče, da je turbo kašnjenjenje veće nego ranije, vreme je da posetite servis. Jedan od najčešćih uzroka slabog rada turbine su loši ležajevi vratila koji često rezultiraju frikcijom ili vezivanjem između kompresora i turbinskih točkova i njihovih kućišta. Turbo se vrti ogromnim brzinama, više od 100.000 o / min. Ako u ležajevima vratila postoji prekomerni otpor, osovina će se vibrirati, dozvoljavajući da se točkovi oštete. Dodatno trenje sprečava turbo da se smanje obrtaji, smanjujući brzinu turbine i efektivnu isporuku.

Najbolji način provere problema sa ležajevima ili kontakta između kućišta i turbo točkova je uklanjanje dovodnog ili izduvnog vodovoda sa turbo-motora. Svaki znak trošenja na turbo lopaticama ili kućištu znači da su ležajevi oštećeni i da turbo treba zameniti ili obnoviti.

 

Morate proveriti da li ima pukotina, riseva u lopatima turbo točkova i lopaticama.  Turbo lako ode u disbalans. Većina automatskih sklopova turbopunjača balansirana su u okviru .001 oz! Slomljena sečiva ili  lopatice mogu biti dovoljne za bacanje izvan balansa. Turbo može i dalje slobodno da se vrti, ali disbalans će ga sprečiti da dostigne maksimalni broj obrtaja u minuti i na kraju okreće ležaljke vratila van kruga. Nema načina da se balansira rotacioni sklop, tako da ako postoje indikacije oštećenja, oštećeni delovi moraju biti zamenjeni.

Primetili ste šum iz turbine? Zavija kao policijska sirena?

Pojačani šumovi iz turbo punjača upozoravaju da je vreme za servis: uzrok može biti oštećen rotor, ali i pukotine na cevima, crevima ili hladnjaku vazduha. Nemojte čekati havariju turbine, jeftinije je ako uradite remont.

 

Vrlo često se turbo punjači menjaju bez razloga. Uzrok povećane potrošnje ulja je mnogo češće sam motor, a ne turbo punjač, kako se to obično misli. Ali ako ste prešli više od 400.000 km, moguće je i da je turbo  pri kraju svog  životnog veka. 

 

 

Inženjeri su početkom osamdesetih godina prošlog veka, intenzivirali razvoj dizelaša koji su potpomognuti turbo punjačem. U početku se išlo na uparivanje turbine sa motorima veće radne zapremine, ali oni nisu bili dovoljno ekonomični da svrgnu sa trona, tada, dominantne benzinske agregat. Dizel motori manje radne zapremine, bez obzira koliko bili dorađivani, jednostavno nisu davali dovoljno snage, pogotovo na nižem broju obrtaja, a najveći problem je bio nedovoljno veliki obrtni moment, te je motor uvek morao da radi na visokom broju obrtaja, ukoliko je vozač želeo iole pristojne performanse, što je neminovno dovodilo do velikog naprezanja motora.

 

Idealno rešenje za “buđenje” tromih atmosferskih dizelaša, predstavljao je turbo punjač. Turbina je inače prilično kompleksne konstrukcije, što samim tim znači da nije jeftina.  Pored toga materijali koji se koriste za proizvodnju turbine su izuzetnog kvaliteta, a obrada istog mora biti filigranski precizna. Ogromne radne brzine rotora dostižu i nekoliko stotina hiljada obrtaja u minuti, i veoma visoke radne temperature. Turbo punjač, snagu crpi iz izduvnog gasa motora koji je po pravilu izuzetno velikih temperatura, što naravno znatno napreže materijal, jer u kompresionom kolu dolazi do velike razlike u pritiscima usisnog i kompresovanog vazduha.

 

Danas je primena turbo punjača kod dizel motora, potisnula benzinske motore kod većih automobila, koji je sa sistemom pumpa-brizgaljka TDI (PD), i kasnije sa još modernijim sistemom common-rail doveden do velike efikasnosti kada je iskorišćenost energije u pitanju. Mala potrošnja, čak i kod agregata sa preko 110 KS, je jednim delom postignuta zahvaljujući velikom obrtnom momentu pri niskom broju obrtaja radilice. Da bi se umanjio negativan uticaj takozvane “turbo rupe”, koriste se turbo kompresori promenljive geometrije, koji su još sofisticiraniji, i samim tim skuplji. Snažne turbine povećavaju pritisak na skoro 2 bara, te daje motoru toliku količinu vazduha da je sagorevanje znatno bolje, a samim tim i oslobođeni obrtni moment. Tada je zamor materijala veći, a životni vek agregata je skraćen.

 

Proizvođači često navode da bi turbina morala da traje koliko i motor, ali statistički podaci ih često demantuju. Postoji više razloga zašto turbo punjač strada znatno pre motora, ali mnogo važnije od toga je da predupredite eventualne troškove redovnim servisiranjem turbine.

 

Pošto veliki broj vozača u Srbiji već ima, ili planira da kupi neki automobil sa modernim turbo dizelašem.

 

Redovono servisiranje turbine štiti džep

 

Za džep svakog vozača je mnogo bolje da redovno servisira svoj automobil, pa tako i sam motor i turbo punjač. Preporučuje se, i podrazumeva se da svaki brižni vlasnik ne preskače servisne intervale. Redovno, konstantno osluškivanje rada motora i turbine vas može spasiti velikih troškova i neplaniranih servisnih intervencija. Zato vam iskusni inženjeri preporučuju: ukoliko primetite bilo kakvu promenu u radu turbine, ili vidite bilo kakvo curenje na motoru, turbo punjaču, najmudrije je da odmah dođete u servis, kako biste na vreme otklonili kvar, i predupredili neke eventualno nove i skuplje, komplikovanije kvarove.

 

Ukoliko dolazi do curenja ulja samo na turbo punjaču, a ne i na motoru, to je pogubno kako za turbinu, tako i za agregat. Motor i turbina se podmazuje jedinim te istim ulje, pa gubitak ulja na strani turbo punjača, ostavlja motor sa manje ulja nego što mu je potrebno za efikasno podmazivanje, i odvođenje viška toplote.

 

Ukoliko primetite da pri srednjim obrtajima radilice, turbina “svira”, odnosno čime registrujete nedifinisanu buku koje ranije nije bilo, to je znak da je oštećeno turbinsko kolo. Drugim rečima, u datom trenutku treba odmah reagovati, jer preskakanje servisa znači samo jedno: havarija turbine.

 

Naše gorivo još uvek nije dovoljno kvalitetno (povedite računa gde sipate gorivo), a dizel agregati, bilo da se radi o onima sa common-rail sistemima, ili TDI (PD), sa sistemom pumpa brizgaljka, ne tolerišu nečistoće u gorivu. Prljavština iz goriva prlja varijabilne lopatice turbina, a kao rezultat toga turbo punjač mora da funkcioniše  u neodgovarajućem režimu rada, što dovodi do znatnog skraćenja životnog veka, na prvom mestu turbine, ali i motora.

 

Servisiranje turbine

 

Ne rade svi servisi kvalitetno remont turbine, zato uvek pitajte u servisu šta oni podrazumevaju pod remontom turbine.

Kada se turbo punjač skine sa agregata, rasklopi se, i potom se detaljno pristupa ispitivanju pokretnih delova. Pregledaju su vitalni delovi turbine, kao što su rotor turbine, kompresorsko kolo i obavezno se meri zazor između aksijalnog i radijalnog rotora. Potom se pristupa proveri balansa lopatice rotora i kompresionih kola. Nakon što se pohabani delovi zamene, turbina se sklapa, i na kraju ide na generalnu probu, na mašinu Integrale, gde je moguće turbinu veoma precizno izbalansirati. Balansiranje se vrši na velikim brzinama, kako bi se simulirao rad turbo punjača u svim režimima.

 

Na kraju, kada se turbo punjač dovede na fabričkog stanje, ozbiljan servis izdaje sertifikat, gde je precizno navedeno šta je sve urađeno, sa garancijom na delove i servis. Nemojte rizikovati, i priuštite svom limenom ljubimcu neki dobar servis koji je specijalizovan za remont svih mogućih turbina, jer neispravna turbina izuzetno mnogo opterećuje motor, i znatno mu skraćuje životni vek. I opet da vam ponovim, vrlo često nije dovoljno samo remontivati turbo, već je nužno uraditi i remont motora. Ako je motor loš, troši ulje, nema dovoljnu kompresiju, u takvom slučaju brzo će stradati turbo, i moraćete da ga remontujete opet za 6 ili 12 meseci. U takvim slučajevima vlasnici automobila uglavnom pljuju turbo servis, koji nije odgovoran za stanje vašeg motora, zar ne?

 

Kupovina automobila procedura – Preko A.Todorovića!

Izbegnite stres, izbegnite prevaru – kupite proveren polovni automobil!

Potraga za idealnim polovnim automobilom mora da bude naporan proces, jer se na tržištu nudi mnogo vozila sa skrivenim manama, koje su jako skupe za popravku. Nebitno je što je auto recimo 2017. ili 2018.godište, ako ima 100.000 km iza sebe, što nije tako mala kilometraža može da ima brdo problema, a otklanjanje tih kvarova može vas koštati i više od par hiljada evra. Nemojte kupovati mačku u džaku, angažujete proverenog mehaničara, prebacite desetak automobila koji se vama dopadaju i dobar servis na temeljnu kontrolu. Taj uloženi novac vam se sigurno vraća, jer kupićete na taj način bolji automobil. Sve to mogu ja umesto vas dragi kupci da uradim, jer se bavim proverom i nalaženjem automobila preko dve decenije. Cena traženja za automobile koje ja preporučujem od 8.000, 10.000 evra je 400 evra. Za modele koje ja preporučujem koji koštaju do 6000 evra je 350 evra. Preporučujem modele koji se mnogo manje kvare od proseka i najbezbednije modele, i automobile čija je ponuda na proverenim placevima dobra! 

 

Ja sam u Beogradu, i tražim za vas automobile u Beogradu i okoloni. Ako živite recimo u Subotici ili Nišu, i neugodno vam je da vozite u Beogradu, ili od Beograda do vašeg mesta, auto koji kupite može biti prebačen kamionom tačnog ispred vaše kuće. Cena traženja automobila koje vi želite a ja ih ne preporučujem je: 300 evra za kola od 3000 evra, odnosno 600 evra za kola od 8.000, 10.000 ili 14.000 evra. Preciznu ponudu dobijate kada mi pošaljete sken uplate (3.000 dinara) i pitanje. Glavni urednik Aleksandar Todorović www.najboljiauto.com i testoviautomobila.rs.

 

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

D.Stevanović: Auto koji mi je našao g.Todorović me odlično služi

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima

Havarisan auto je auto koji NIJE U VOZNOM stanju!

 

Kupovina automobila preko urednika Todorovića – Procedura:

 

 • 1) Pročitajte prvo tekst šta nudim, kako tražim i proveram automobile za vas (Kliknite ovde)
 • 2) Nakon toga uplaćujete 6.500 dinara ako želite da se čujemo telefonom, ili 3.000 dinara ako želite kratke odgovore i ponudu za traženje automobila preko e – maila. RAČUN: 105000000250737463 AIK Banka Aleksandar Todorović, Beograd.
 • 3) Potom šaljete detaljno pitanje na sajt testoviautomobila.rs rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića (kliknite ovde).
 • 4) Dobijate odgovor za manje od 24h, kao i ponudu za traženje automobila. Ako vam cena odgovara, novac uplaćujete na gore navedeni račun. Tražim modele koje ste vi naveli, koji se vama dopadaju, ili automobile koje se najmanje kvare, koji su najbezbedniji koje vam preporuči glavni urednik Aleksandar Todorović.  Honorar naplaćujem unapred.
 • 5) Krećemo sa traženjem polovnjaka za vas – u proseku je potrebno 3 do 5 dana, da pogledamo sve što je za gledanje, a najbolji primerak, prebacujemo u servis na detaljnu kontrolu  i pregled. Cena traženja za automobile koje ja preporučujem od 8.000, 10.000 evra je 400 evra. Za modele koje ja preporučujem koji koštaju do 6000 evra je 350 evra. Preporučujem modele koji se mnogo manje kvare od proseka i najbezbednije modele.

 

 

 

 • 6) Najbolji automobil rezervišemo za vas, tako šta ga kaparišemo, dakle platimo vlasniku ili češće auto placu da auto čuva narednih nekoliko dana (koliko vam je potrebno da dođete u Beograd, na plac, ili kod notara, ako je u pitanju fizičko lice)
 • 7) Dobijate na Viber detaljne slike pregleda automobila, sa svim eventualnim manama, ogrebotinama, i tačnim iznosima koliko koštaju dodatna ulaganja ako ih ima (koja su dosta niža od drugih lošijih automobila koje smo gledali za vas) i tačnu cenu velikog i malog servisa sa rukama (koji varira od 300 do oko 500 evra). Veliki servis ne morate da radite ako ne želite. A možete i kod svog majstora, ako u njega imate više poverenja (ali ostaje nejasno zašto vam onda on nije tražio auto).
 • 8) Dolazite na auto plac, ili kod notara, ako je prodavac fizičko lice (zbog sve slabije ponude na placevima, gledam i registrovane automobile). Ja ću vas naravno dočekati na auto placu, ili kod notara, i tu sam za vas i pored vas narednih sat vremena. Pogledate, proverite auto, možete da povedete i svog mehaničara (ali onda se opet postavlja pitanje zašto njega niste angažovali). Ako je onako kako sam opisao, i ako je stanje isto kao na slikama koje sam vam poslao (slikam svako oštećenje) kupujete, plaćate auto,  u evrima, vlasniku auto placa, odnosno prodavcu ako je u pitanju fizičko lice – nakon overe kod notara.
 • 9) Nakon toga vozite auto kod mog mehaničara na veliki i mali servis, eventualnu zamenu pločica, možda diskova ili recimo stabilizatora, ako želite, ako mislite da servis nije potreban ili nećete da ga radite vaš izbor i pravo.
 • 10) Ako ste kupili auto na auto placu, mogu vam organizovati da se odradi tehnički pregled, ako ste iz Beograda, do kraja dana

 • 11) Ako ste iz Beograda, mogu vam preko agencije (ona to naplaćuje 3.000 dinara) organizovati da umesto vas odu do MUP-a i izvade vam tablice i saobraćajnu dozvolu.
 • 12) Ako niste iz Beograda, a kupili ste auto na placu, idete taksijem do agencije koja izdaje probne tablice, vratite se do placa, stavljate probne tablice  i vozite auto ako želite do mog mehaničara na veliki i mali servis. Ako ne želite veliki servis ne morate da ga radite, vaš auto, vaš izbor, vaša odluka. Ja veliki servis itekako preporučujem, prvo jer ste mirni narednih 5 godina, drugo jer sprečavate tako da dođe do pucanja zupčastog kaiša ili istezanja lanca (često se desi na lanac NE mora da se menja – pa kod automobila sa lancem, radimo samo mali servis, možda zamenu pločica na primer), i na taj način sačuvate motor od havarije. Popravka motora ako pukne kaiš može koštati preko 3.000 evra, zato mislim da vam se rizik ne isplati. Kola dugo stoje na placu, i pitanje je koliko je kaiš izgubio elastičnost.
 • 13) Imate besplatne kontrole (ne i besplatne popravke) na 4 odnosno 6 meseci kod mojih mehaničara u prvih godinu dana (plaćam ih ja)
 • 14) Imate gratis pomoć oko prodaje automobila koji ste kupili preko mena, kada rešite. Oglašavam vaš auto na mojim sajtovima i facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najboljiauto.
 • 15) Za narednu kupovinu imate popust od 30%. To važi i za članove vaše šire porodice.
 • 16) Vaš majstor može uraditi veliki i mali servis, ali onda je valjda on odgovoran za urađeno? Vaš majstor vam može održavati auto, ali podrazumeva se da ako vam “nestane” DPF da ga je on skinuo – jer ja vam obavezno prodajem auto sa DPF – om.
 • 17) Poželjno je da kada kupujete auto od mene dođete sa vašim majstorom (ukoliko ne želite da vam moji mehaničari održavaju kola), i da sve bude transparentno. Možda vi imate odlične majstore, koji prosto nemaju vremena da vam traže auto (ili neće da se upuštaju u ovaj jako naporan posao – pametni ljudi!)