Koji je bolji: C4 ili Megane?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, Tokom prethodnih nekoliko meseci sam počeo da tražim automobil i znajući za Vaš rad od ranije, počeo detaljno da čitam tekstove koje pišete i da se informišem o ponudi na tržištu polovnih automobila. Nakon svega pročitanog, odlučio sam da Vam se obratim sa molbom za pomoć u ovom vrlo zahtevnom poduhvatu. Poslednjih pet godina vozim Fiat Bravo 1.6 2001.godište, sa ugrađenim sekvent gasom. Godišnje prelazim oko 18.000 km. Ovaj put bih kupio automobil sa dizel motorom, delom zbog ne baš najboljeg iskustva sa gasom, a delom zbog vašeg mišljenja o autogasu. Takođe, želeo bih automobil sa 4/5 vrata. Automobil koristim svakodnevno, u gradskoj i međugradskoj vožnji, u većini slučajeva sam ili sa jednim saputnikom. Pre svega, bitna mi je pouzdanost, umerena potrošnja i umereni troškovi održavanja. Ukoliko je moguće, da udobnost bude na srednjem/višem nivou (manje bitno od prethodnog). Želeo bih da auto bude mlađi od 2008/9 godišta. S obzirom da je moj sadašnji stav da za novac koji imam na raspolaganju treba da kupim što noviji automobil, odnosno, što manje izraubovan automobil, a uzimajući u obzir cene na tržištu, u ovom trenutku mi pažnju najviše privlače dva francuska modela: Citroen C4 (verzija od 2011) 1.6 hdi i Renault Megane III 1.5 DCI, te Vas molim za uporednu analizu ova dva modela. Ovaj izbor nije definitivan, i svaki Vaš predlog je dobrodošao. Od drugih modela pažnju mi je privukla Kia Ceed i Toyota Auris, ali su ta vozila u tom godištu i pređenoj kilometraži skuplja. S tim u vezi, molim Vas za sugestiju da li bi kupovina ovih modela (ili nekog trećeg poput Astre, Focusa, Peugeot, možda čak i Fiat Bravo?) bila bolja varijanta od kupovine gore pomenutih francuza.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Za model(e) koji smatrate da bi trebao da bude u užem krugu prilikom izbora, molim vas za detaljniju analizu. Što se tiče izbora motora, otvoren sam za sve sugestije, samo ne bih voleo slabiji motor od ovog koji imam sada. Imajući u vidu činjenicu da kupujem polovno vozilo, od posebnog značaja bi mi bila Vaša preporuka u pogledu servisa i auto dilera/auto placeva sa kojima imate pozitivna iskustva. Svestan sam da se za sumu novca koju planiram da odvojim ne može kupiti auto bez mana.

Prioritet mi je, dakle, pronalazak što boljeg (očuvanijeg) primerka polovnjaka za navedeni cenovni iznos, ukoliko je moguće što pouzdaniji i ekonomičniji automobil za vožnju. Trenutno smatram da bi prednost trebao da dam novijim automobilima sa manje pređenih kilometara na uštrb “cenjenijih marki” poput Golfa, Toyote itd., ali će Vaš stav u vezi sa ovim pitanjem svakako imati uticaja na moju konačnu odluku. Svaki savet kog se treba pridržavati prilikom kupovine polovnog vozila je dobrodošao.

Takođe, ukoliko su moji stavovi nerealni, molim za sugestije u kom pravcu bi trebalo da ih promenim kako bi za novac kojim raspolažem dobio auto koji približno odgovara mojim zahtevima. Nakon Vašeg odgovora i donošenja konačne odluke o modelu (i budžetu) za kupovinu, razmotrio bih opciju da vas angažujem za pronalaženje i kupovinu automobila, naravno ukoliko Vi budete u mogućnosti i ukoliko budete raspoloženi za takav angažman. Unapred zahvalan na odgovoru, Marko Lazić.

 • Ime i prezime: Marko Lazić
 • Mejl adresa: marko#######@gmail.com
 • Telefon: 069/7-######
 • Kada planirate kupovinu?: U narednih mesec – dva meseca
 • Kakav auto kupujete?: polovan
 • Koliko novca želite da potrošite?: 6500-7000
 • Šta trenutno vozite?: Fiat Bravo 1.6 16v, 2001. godiste+sekvent gas
 • Između kojih se automobila dvoumite?: C4 1,6 hdi (2011-), Megane 1,5 dci (2009-)
 • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Od prijatelja
 • Koliko kilometara godišnje prelazite? : Oko 18.000
 • Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Laziću hvala vam na poverenju i zanimljivim pitanjima. Čast mi je što ću imati prilike da vam pomognem, i razrešim sve vaše dileme.

Napisali ste jako konkretno i detaljno pitanje. Vi ste samo jedan od mnogih kojih posle automobila sa gasom biraju, kupuju dizelaša. To je velika promena, i veliki korak u vašem životu. Verujem da se opredeljujete za dizelaš, jer on troši manje od benzinca, ali zapravo prednost dizelaša, bar kod polovnog automobila i nije razlika u potrošnju, već u obrtnom momentu.

Kad budete seli iz vašeg benzinca u dizelaš, ući ćete u neki novi svet, svet sa dovoljnog obrtnog momenta i snage. Zavolećete vožnju, preticanja, kočenje. Sve ono što ste sa teškom mukom postizali sa benzincem, činićete sa lakoćom sa vašim “novim” dizelašem.

Ali sve to ima svoju cenu, jer polovni dizelaš, je ipak skuplji za održavanje od benzinca, ali i za popravke. Šta onda učiniti? Odustatit od dizelaša?

Moj odgovor je ne! Ne treba odustati od dizelaša, ali ne treba ni precrati benzince kao takve, posebno ako ste staložen vozač, koji nikad nigde ne žuri, a pri tome ne vozi puno automobil po gradu.

Sve se vrti u životu oko kompromisa, pa je kompromis svakako prisutan i kod kupovine automobila, a posebno kod izbora polovnog automobila.

Svaki izbor nosi svoje prednosti i mane. Mislim da ste napravili solidan uži izbor, i C4, ali i Megane III jesu mnogo udobniji, bolji, bezbedniji automobila od vašeg starog FIAT-a, ali morate biti oprezni, jer ima jako, jako malo očuvanih polovnjaka, ili polovnjaka koji su koliko toliko održavane, i bez velikih mana.

Ja lično volim oba automobila, ali i sve ostale modele koji ste pomenuli u pitanju. Svaki ima svoje prednosti i mane, ali su sve to jako dobri automobili. Jesu VW Golf i Toyota Auris skupi, pa i malo precenjeni, ali i jesu jako dobri, pa vrlo često i najbolji izbor, ali su zato i tako skupi. Ja bi radije lično odabrao mlađi Renault, Ford ili Citroen nego stariji VW Golf, ali zapravo, treba konkretno uporediti modele koji se trenutno nude, i kupiti onaj koji je u najbolje stanju, naravno za novac koji imate.

Recimo, ja se lično ne vezujem puno za marku. Uvek sam kupovao ono što je najbolje za novac koji imam. A kad kažem najbolje, gledam dakle stanje automobila, ali i performanse, bezbednost, udobnost. To nije lako sve uporediti, zahteva mnogo znanja, i vremena, ali i vrhunske majstore.

Moj vam je savet, ako želite da izvučite maksimum iz svog novca, je da vam nađem najbolji auto za 7.000 evra, a to možda može biti i Mercedes (naravno A klase).

Kia ceed jeste zaista dobar automobil, ali definitivno ne i bolji od Citroena C4 ili Renaulta Megane III.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića