Jeep – Američka ikona

Brend Jeep je nastao u II svetskom ratu, kao potreba da se američkoj vojsci isporuče vozila za kretanje po svim mogućim terenima. Pri tome su morala da ispunjavaju niz zahteva, ali su pre svega morala da budu dovoljno jeftina i robusna. Uspeh prvog džipa – Willys je bio ogroman, i to u svetskim razmeram. Neke analize su išle toliko daleko u veličanju ovog svestranog vozila, da se čak isticalo da je upravo Willys dobio rat. Jednostavno, mali “džipčić” je mogao svuda, i to dovoljno brzo, bez obzira na stepen nagiba uspona, vrstu terena i klimatskih uslova.

Tekst: Aleksandar Todorović urednik najboljiauto.com i TESTOVIATOMOBILA.NET 

danas

Jeep je sve postavljene zadatke ispunio, i obezbedio sebi odličan imidž. Ubrzo se potom pokazala potreba da se prerađena verzija ovogo popularnog džipa, ponudi i civilima, odnosno automobilskom tržištu, i nova američka ikona je bila rođena.

Američka istorija

Osobenost ove marke automobila je u činjenici da je nastala iz velike nužde, i podatku da je mala fabrika – Bantam Car Company, uspela da stvori vozilo po traženim specifikacijama i ceni u veoma kratkom roku.

Naime, američka vojska je 7. jula 1940. godine raspisala tender za nabavku vozila koja su morala da ispune sledeće uslove:

–  pogon na sva četiri točka

– menjač sa 2 brzine

– držač za mitraljez kalibra 30 mm

– hidraulične kočnice

– motor sa najmanje 4 cilindra

– da postiže brzinu od bar 80 km/h na asfaltnom putu

– da aluminijum nije korišćen za izradu glave motora

– da se motor ne pregreva u otežanim uslovima eksploatacije, i još niz zahteva vezanih za dužinu međuoosovinskog rastojanja, te visinu i težinu vozila, i još nekoliko manje važnih detalja.

Do tada, mala kompanija – Bantam, uspela je da ispuni gotovo sve tražene specifikacije, osim što je konstruisala nešto teže vozilo od traženog, i što nije uspela da u samom startu ispoštuje rokove isporuke.

Kasnije, se proizvodnja ustalila, sa stalnim unapređenjima, u osnovi genijalnog, a pri tome pouzdanog vozila koje je dobrim delom iznelo rat.

Iz jednog koncepta – mnogo modela

Veliki uspeh na ratnom polju je stvorio odličan imidž brendu – Jeep, te je komercijalizacija prvog modela CJ – 2A usledila još krajem 1945. godine. Ratni model je neznatno restilizovan, dobio je veće farove, rezervni točak sa strane i snažnji agregat. Prodavao se pod sloganom – Willys 4 u 1, odnosno reklamirao se kao vozilo za poljoprivrednike, zabavu, putovanja kroz pustinju i nepristupačne planinske predele. Pošto u tom segmentu vozila tada nije imao konkurenciju, uspeh je bio trenutan. Nakon 4 godine usledio je novi model – CJ-3B, sa snažnijim četvorocilindričnim motorom – Hurricane F-Head.  Do 1968. godine, je ukupno proizvedeno 155.494 jedinica ovog modela, što se može smatrati velikim uspehom.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE  U RUBRICI AUTO NA PORTALU DANAS.RS ILI KLIKNITE DOLE NA LINK:

Jeep – Američka ikona

danas