Fiat Bravo 1.6 mjtd ili i30 1.4?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću,

Slučajnom pretragom sam naleteo na vaš sajt i pročitao nekoliko korisnih saveta koje ste uputili Vašim čitaocima, pa sam odlučio da vas pitam za savet. Naime, odlučio sam se za kupovinu svog prvog automobila. Izbor se sveo na Fiat Bravo ili Hyundai i30 (iako su prvobitne želje bile drugačije). Kako sam pročitao dosta vaših tekstova, vidim da imate sasvim solidno mišljenje o oba automobila.

Pretragu za Fiat Bravo za sad vršim preko oglasa i nekoliko mi je zapalo za oko (npr. http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6843103/fiat-bravo-dinamic). Priča za Hyundai je malo drugačija. Očev prijatelj prodaje i30, 2009 godište, sa pređenih 36 000km (prvi vlasnik). U pitanju je 1.4 benzinac za koji ste, čini mi se u jednom od odgovora, napisali da bi trebao da se izbegne.

U ovom trenutku sam naklonjeniji Fiatu zbog bogatije opreme i meni lepše linije, ali sa i30 bih bio sigurniji i spokojniji.
Nadam se Vašem brzom odgovoru i da će mi pomoći pri odluci.Svako dobro,
Milan
Da li ste već uplatili novac?: Da

 

Ime i prezime: Milan Kovačević
Kada planirate kupovinu?: U narednih nekoliko nedelja
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: Do 6000e
Šta trenutno vozite?: VW Polo ’96
Između kojih se automobila dvoumite?: Fiat Bravo i Hyundai i30
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Slučajnom pretragom
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 10 000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Ne

 

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

 

branka-todorovic-foto

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani gospodine Kovačeviću hvala vam na poverenju. Ja nikako ne podržavam kupovinu automobila na brzinu, posebno kada ne znate koji vam realno automobil odgovora.

Ako vam je hitno potreban odgovor, imate rubriku Hitni odgovori, i cena je 2 000 dinara za kraći odgovor. Ako vam nije hitno, vreme za slanje odgovora je u proseku 3-4 radna dana od kada meni legne uplata, i cena je 1 899 dinara, ako planirate da vam besplatno odgovaram na 5 dodatnih pitanja. Ako smatrate da mogu sa samo jednim odgovorom razrešiti sve sve vaše dileme onda je i 1 500 dinara dovoljno.

Moram da vam napomenem, da je ovo simbolična cena, jer želim da odgovorim onima koji zaista kupuju automobil. Svesni sta da moji saveti i odgovori vrede desetostruko više.
To što jedan automobil ima samo 36 000 km (ako je to tačno), ne znači da je to nov automobil, jer je 6 godina star automobil prilično daleko od novog vozila. Neke stvari vremenom propadaju. Recimo gume sa tog automobila možete odmah da bacite, jer su gume posle 6-7 godina za bacanje bez obzira na dubinu šare, jer se gubi elastičnost, i sigurnos.
Istina osnovni motor od 1.4 litara i 97 KS, nije dovoljno snažan, ali ako ste bili zadovoljni sa performansama Pola 1.4 od 60 KS, verujem da će vas i 30 dobro služiti.

Veća snaga kod korejskog automobila ne znači i da ima bolja međuubrzanja, jer ovi motori imaju sličan obrtni moment.
Dajte prednost FIAT-u jer ima dopadljiviji dizajn i bolju opremu? Vi samo na osnovu te dve karakteristike birate automobil? Zar vam se ne čini da je to pomalo neozbiljno?

Kod polovnog automobila je najvažnije u kakvom je stanju, i kakvi vas troškovi očekuju. Delovi za Hyundai i30 jesu skuplji, posebno oni originalni, ali Hyundai jeste malo pouzdaniji, i kvalitetniji, ali dalja preprodaja ovog modela je upitna, mada ima puno kupaca koji misle da je mala kilometraža najbolji moguća garancija, da će proći bez ozbiljnih kvarova (što nikako nije istina, jer mnogo faktora na to utiče).

Bojim se da je FIAT Bravo kompletno ofarban, i da ima veću kilometražu od navedene, možda i više od 300 000 km.
FIAT-ov dizelaš 1.6 od 12O KS je dovoljno elastičan, štedljiv, i pruža dobre performanse.
Možda Hyundai i30 sa motorom 1.6 (1.4 ipak preskočite), nudi slabija međuubrzanja, ali pruža istu maksimalnu brzinu, i nudi vam dobre putne brzine, kada to poželite. Idealan motor za i30 je upravo benzinac 1.6, jer se dizaleš 1.6 CRDi nije preterano pokazao, kao kvalitetan, i pouzdan agregat.

Hyundai i30 je jedan udoban, dobro izbalansiran automobil, sa relativno slabašnim osnovnim motorom, i skromnim paketima opreme, posebno je osnovni paket opreme izuzetno siromašan. Fiat Bravo je mnogo dinamičniji, stabilniji, ali nudi manje mesta na zadnjem sedištu. Hyundai i30 ima ogibljenje koje je udobno podešeno, Fiat Bravo još uspešnije apsorbuje neravnine sa puta, i bolje se nosi sa našim drumovima. Kada su performanse u pitanju, tu su ova dva automobila izjednačena kada upoređujemo verzije sa benzinskim agregatima.

Naslednik neuspelog modela Stilo, Bravo prati stil Grande Punta, sa još glamuroznijim, avangardnijim linijama i izrazito naglašenim sportskim nosem. I oslanjanje je, posebno u verziji Sport, takođe sportsko, ali i začuđujuće udobno. Uspeli kompromis između retro i New Age talasa, kompaktnih i kupeovskih formi, odlično nastavlja “priču” koju započinje snažno srce – multi jet agregat od 1.6 litara, a mnogo bolji motor je 1,9 litara, 16 ventila i celih 150 KS. Odgovor na pitanje – da li je sve to dovoljno da se opredelite za FIAT umesto za i30 je pred vama:

Mnogo moderne tehnike ispod “kože” čini ovaj model veoma konkurentnim, a kvalitetni materijali u putničkom prostoru i poželjnim. Finalna obrada je prilično dobra, raspored instrumenata takođe. Zahvaljujući multifunkcionalnom displeju, odličnoj poziciji za volanom i odličnim sedištima, u Fiatu Bravo je iznimno ugodno boraviti. Pozadi situacija nije tako sjajna, jer je mesta za kolena i glave putnika mnogo manje nego što bi se moglo očekivati od vozila sa međuosovinskim rastojanjem od 260 cm. Ali ovaj automobil je stvoren za vlasnika, vozača.

Ozbiljnih mana nema, ali kočnice se brže pregrevaju nego kod konkurencije.

Prosečna potrošnja na od 8,7 litara evro dizela kod verzije 1.9 Multijer može biti i malo niža, kada se voze umereno. Manji dizelaš od 1.6 litara troši u proseku 7,5 litara.

Alternativa najsnažnijem common-rail agregatu su dva benzinska motora, oba radne zapremine od 1,4 litra, atmosferski od 90 KS i turbo prehranjivani od 150 KS. Zlatna sredina je common-rail od 1,9 litara, ali sa 8 ventila i 120 KS, koji raspolaže maksimalnim obrtnim momentom od 255 Nm pri 2.000 o./min. On je najkvalitetniji, i najpouzdaniji. Najslabiji Bravo 1.4 16V sa paketom opreme Active može da se nađe, ali na tržištu dominiraju dizelaši, koji su i skuplji znatno za popravku.

Iznenađujuće dobro izrađen automobil za “ozloglašeni” Fiat, podsticajan za održavanje vitke linije – prednja sedišta savršeno drže telo, ali samo u slučaju umerene kilaže. Ovo je dopadljiv automobil za moderne ljude koji vole sportsku vožnju i mogu sebi da je priušte, kako finansijski, tako i vozačkim umećem. Sa novim Bravom, Fiat je napravio veliki iskorak u odnosu na nemaštovitu konkurencije i zaslužuje najviše ocene za bravurozni dizajn.

Ukoliko imate dovoljno kuraži, energije i želje da se nosite sa svim čarima ovog avangardnog kompakta, onda ima smisla i da ga posedujete. Brojna nesavršenstva ovog Fiata neće ni primetiti svi oni muškarci u kojima i dalje živi “unutrašnje dete”. Možda ga žene neće rado kupovati, ali će ga zato rado gledati i uživati na suvozačevom sedištu. Ovo je automobil koji ima nešto čarobno u sebi, nudeći malo magije i mnogo zabave, zbog čega mu je teško odoleti.

 

hyundai_i30-estate-2008_r10

Hyundai i30 jeste kvalitetniji, pouzdaniji, praktičniji automobil, ali Bravo ionako kupuju, biraju vozači kojima se ovaj automobil dopada, i oni koji nemaju novca za Golf. Ako naravno to sebi možete da priznate! Osim toga VW Golf košta mnogo više, bolje drži cenu, i ima realno neuporedivo bolji imidž. Ali pitanje je da li vredi toliko koliko i košta? Ali o tome u nekim drugim odgovorima!

 

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Polovni automobili su naša realnost. Cene novih automobila su astronomske, a verzije koje se nude našem tržištu su slabijeg kvaliteta, sa manje opreme. Najveći problem je što gubite 25% posle godinu dana od vrednosti automobila, a u drugoj godini dodatnih 20%. Ako prelazite manje od 40.000 km godišnje kupovina novog automobila nema puno smisla, osim ako zarađujete preko 2.000 evra i niste kreditno opterećeni. Polovni automobili nisu mačka u džaku, ako ih detaljno proverite. Danas dijagnostika nije svemoguća, ali je sve preciznija, što umnogome olakšava posao provere automobila. Trap je veoma lako proveriti. I moram vam priznati da automobili koji dođu iz Belgije, Holandije, Nemačke, Francuske, Italije imaju oslanjanje u veoma dobrom stanju čak i kada ti automobili imaju 300.000 km, dok vozila vožena po Srbiji sa samo 50,000 km izgledaju kao da imaju milion kilometara. Nonsens je da su na ceni vozila kupljena u Srbiji, jer to je minus, a ne prednost. Svakako, narod se boji vraćanje kilometraže, ali i to je proverivo, posebno kod mlađih primeraka. Ako je kilometraža vraćena, cena je daleko niža, ali i takav automobil može itekako imati dobar motor. Sasvim je suvišno pričati da je Mercedes kvalitetniji od Renaulta, ili da je Volvo bezbedniji od Kije, odnosno BMW od Opela.

 

 

Da li ćete vi za vaš novac kupiti neki odličan, proveren polovan automobil koji nudi maksimalanu bezbednost, ili ćete kupiti mali nov auto, sa bednom opremom i osnovnim nejakim motorom, izbor je samo vaš, ali budite malo odgovornije prema svojoj porodici i prema svom budžetu. Svakako, ako imate 5.000 e, od kupovine novog automobila nema ništa, morate da razmišljate o polovnim auotmobilima, ali nije kraj sveta, nećete kupovti mačku u džaku, jer će moji majstori detaljno pregledati automobile koje vi želite da kupite. Uradićemo vam i Veliki servis, i proverićemo sve što možemo na automobilu, da biste vi i vaša porodica bili bezbedni.

 

 

 

Ko ima novca za novi Mercedes ili BMW od 40,000 evra, svakako mu savetujem da kupi nov Mercedes! Henri Ford je tvrdio da je najbolji auto nov auto, ali on je prodavao nove automobile, to je bio njegovog marketinga. Ja nisam kriv što Dacija ili FIAT danas 2019.godine proizvode nekoliko puta nebezdnije automobile nego BMW ili Mercedes pre desetak godina. Normalno je da neko ko putuje u Minhen tri puta mesečno i prelazi 50,000 km da mu je rentabilnije da kupi nov auto. Ali pristojan, solidan nov automobil sa solidnom opremom i dobrim motorom, koji može da prati ritam modernih automobila je oko 20.000 evra (nemojte upirati prst u Turke, jer voze neuporedivo bolje od srpskih vozača, i jer imaju dobre automobile, koje realtivno brzo ali i bezedno voze). Jako su nam male plate, a troškovi su veći nego  u nekim mnogo bogatijim državama.

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

 

Bukvalno je narod prinuđen da kupuje polovne automobile. Srbi pokušavaju da veruju da postoje polovni automobili koji su bez ulaganja. Tako nešto ne postoji! Zato je važno da kupite pre svega auto koji možete da održavate, i automobil koji je u dobrom stanju, jer loš polovnjak ima da vam pojede godišnju platu za nekoliko meseci. Tako da polovan automobil nije mačka u džaku, polovan automobil je katastrofa za Vas, i vaš kućni budžet posebno ukoliko se rukovodite idejom, ako imam sreće imam, ako ne, nemam. Na sreću se oslanjaju samo kockari, i neznalice? Da li ste vi kockac? Da li imate dovoljno informacija, i da li možete bez stručne pomoći da procenite stanje automobila? Ja to ne mogu, zato imam tim majstora koji mi maksimalno pomažu u proveri automobila. Ono što je sigurno, to je da ćemo vam pronaći osetno bolji automobil nego što to vi možete sami. Ako imate majstora od poverenja, preprodavca od poverenja, obratite se njima, jer oni su valjda to poverenje kod vas stekli prethodnih godina. Mi vam tražimo automobil samo ako su vaši zahtevi realni, i ukoliko pristajete da vam moji majstori odmah po kupovini urade Veliki servis. Znam da je za neke od vas ovo “čudan” zahtev zato što većina vas po kupovini automobila nije zamenila ni ulje, a kamoli uradili “veliki servis”, ali znajte da su moderniji automobili mnogo skuplji za popravke, i da vas sada pogrešan izbor modela može koštati daleko više nego pre nekoliko godina.

Moderniji automobili jesu bezbedniji, imaju više opreme, ali si komplikovaniji i mnogo skuplji za održavanje, zato je danas potrebnije više nego ikada pre da angažujete vrhunske stručnjake i iskusne majstore, i da ih platite, jer u suprotnom imaćete situaciju da vaš majstor otvori haubu, baci pogled i da kaže: dobro je ovo, kupuj. A da li je njemu stalo da vam se auto više kvari ili ne? On želi da ga vi redovno posećujete ili ne? Morate imati dobrog majstora, bez njega NE KUPUJTE POLOVAN AUTOMOBIl! Ako nemate majstore obezbediću vam ja moje majstore, i održavaju ja vaše automobile ukoliko vam ja tražim automobil. Zapravo to je i uslov da vam pomognem u nalaženju automobila. Jer meni je stalo da vas auto dobri služi. Ako su i vaši ciljevi isti, onda možemo napraviti saradnju.

Urednik Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

 

Pronalazim za vas polovne automobile

Kad se bira, gleda polovni automobil čak i kada imate iskusne majstore mnogo toga ostaje pod znakom pitanja….

jedina je šansa da gledate automobile kod dilera koji deceniji ili dve radi korektno
i koji ima zadovoljne kupce

Placevi koji su se otvorili juče, a promenili ime posle godinu, ili dva, da bi potom promenili i lokaciju
su dileri za izbegavanje……

Priredio: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

i možemo da gledamo kola tamo gde nismo imali problema u poslednjih 20 godina

Vaše pravo je da kupite loš auto!

Ljudi će reći, pa daj nam kaži koji su to dileri…. pa zar ono što sam otkrivao 20 ak godina, treba javno da obznanim….
ipak ne. Jer tih mojih 20 godina je 20 godina rada, provera, i testiranja auto placeva.

Možete samo da birate polovni auto
i naravno da ćete naći nešto što vam odgovora. Ali verovali ili ne, ja vam mogu naći primetno bolji automobil za isti novac, a mogu vam i preporučiti bolju alternativu, model koji više ispunjava vaše potrebe, a da to vi niste znali.

Može da vam održava automobil moj majstor, ali možete da to prepustite majstoru, koji sigurno nema znanje mog majstora, jer se ja razumem u automobile više od vas, verovaili ili ne.

Moji majstori proveravaju dizne, turbine. Prebacimo auto u servis. Pregledamo i trap, dignemo da na dizalicu. Ali ne možemo da procenimo da li će turbina da radi još 50 000 ili 150 000 km, jer to ZAVISI OD VLASNIKA I NAČINA VOŽNJE! Aleksanndar Todorović urednik www.testoviautomobila.rs  i www.najboljiauto.com PS. Osim toga obezbeđujem vam preventivne servisne na 6 meseci kod mojih majstora. Obezbeđujem vam Veliki servis, i garanciju mojih majstora na isti. Kao i svu papirologiju za registraciju. Kad kupite auto, čeka vas posle podne sa urađenim Velikim servisom i tablicama na njemu, ako ste iz Beograda, ako niste sa probnim tablicama. Da li je to dovoljno? PS.za mlađe automobile od 6 godina dobijete i garanciju od na motor od 12 meseci. Od dilera gde vam nađem auto.