Da li grešim ako kupim ceed 1.4?

Pitanje: Poštovani g.Aleksandre, Pratim Vas odavno. Supruga i ja smo se odlučili za kupovinu novog autommobila, Kia Ceed 1,4 100KS LX FUN oprema. Obraćam Vam se radi provere te odluke. To će mi biti “prvi” automobil. Već deset godina sam bez automobila. Stasavo sam na “podmotorizovanim” benzincima i očevoj Corolli 1.3 XL. Pre par godina sam u periodu od godinu dana vozio Ford Fusion 1.6 100ks (može da troši dosta, bučan iznad 130km/h, neudoban za duži put, tvrd, ostalo je ok, jako praktičan).

U međuvremenu sam vozio svašta iz ponude rent-a-kara i tuđe automobile. Išao sa suprugom Puntom 1.2 8V bez klime do Sitonije i nazad, bez većih problema sem dehidratacije, u poslednje vreme najčešće vozim C5 2.0 HDI 136 bhp. Uzimamo njihov kredit “beskamatnog” finansiranja i sto se tiče visine rate od 113 eur, to je trenutno maksimalno finansijsko opterećenje u koje smemo da se upustimo, te ništa od motora 1.6 GDI. Imali smo test vožnju i auto nam se jako dopao. To jeste slabiji motor sa malo sporijim odzivom u nižim obrtajima ali je za umerenog vozača poput mene koji voli tiši, tečan i udoban kruzing na 130-150, nadam se dovoljan. Trebalo bi da može da pretekne dugometražni šleper i da porodicu od troje popne na Kopaonik.

TESTIRALI SMO: Kia cee’d 1.6 CRDi

testoviautomobila-rs-logo

Nadah se Aurisu 1.33 (čini mi se da je nivo buke manji u Aurisu, ne znam) ali su ukinuli akcijsku cenu i ostade van domašaja. Pratio sam šta ste pisali o ceedu tokom godina i imam par konkretnijih pitanja.

kia-foto-todorovic

Na jednom mestu ste prokomentarisali, u vezi sa kvalitetom Alfinih motora, da ste preporučivali Kya/Hi ali da njihovi motori počinju nenormalno da troše preko 80,000 km. Možete li da pojasnite, sugeriše li to sumnju u kvalitet tih motora i da li bi trebalo da me zabrinjava/ navede da odustanem? Ja sam od onih koji prelaze do 15,000 km godišnje i vozio bih ga godinama.

kia

Čitao sam Autobildov test ceeda, uz rastavljanje nakon 100 000 km, Nemci su zadovoljni ali procenjujem da tu ima i PR-a. b. da li je ta priča tom 1.4 motoru čiji lanac navodno može da napravi problem istina ? c. Imate li kakvih insajderskih informacija u vezi sa tom garancijom u smislu postojanja neprijatnih iznenađenja, odbijana poštovanja uslova iz ganracije, itd…? d. Koji servis – Ugrinovački put ili Đorđević? (Proćitah da sipaju različita ulja, jedni sintetiku drugi polu-sintetiku) Naravno, svaki dalji komentar u vezi sa izborom ovog automobila je i više nego dobrodošao. Nadam se da je uplaćen iznos od 2,500 rsd dovoljan. Ako nije, doplatiću. Srdačan pozdrav, Ivan Popović.

Odgovor pročitajte na mom drugom portalu Testoviautomobila.rs, kliknite dole na link. Takođe pročitajte i moje testove automobila:

I.Popović: Da li je ceed 1.4 najbolji izbor?

  • Pročitajte i moje testove automobila:

TESTIRALI SMO: Kia Sportage 2.0 CRDi AWD

TESTIRALI SMO: Nissan X-Trail 1.6 DCI X-Tronic

TESTIRALI SMO: Kia Sorento 2.2 CRDi AWD

TESTIRALI SMO: Volvo XC90 D5 AWD

TESTIRALI SMO: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Volkswagen Passat 2.0 TDI

TESTIRALI SMO: Kia cee’d 1.6 CRDi

danas