TESTIRALI SMO: VW Golf VII Variant 1.6 TDI BlueMotion

Svojim vernim kupcima, ali i onima koji će to uskoro postati, Volkswagen je priredio lepo iznenađenje: kvalitetan karavan sa prtljažnikom od čak 605 litara, odnosno 1.620 litara (kada oborite sedište), koji obožava gas “do poda” i pritom ne troši puno. Pred Mercedesom i BMW-om sada je veliko iskušenje: oni nemaju pravog rivala za Golf Variant, koji košta manje od BMW-ove serije 1, odnosno Mercedesa A klase, a nudi jednako dobru finalnu obradu. Štaviše, na brzinama od oko 190 km/h pruža vozaču bolji fidbek nego A klasa, uz iznimnu sigurnost i vrhunske kočnice. Zvučna izolacija je za čak 20% bolja nego kod BMW-a i Mercedesa, i jedino nova Mazda 3 može parirati Golfu kada je tišina u putničkom prostoru u pitanju (s time da ona nema karavansku verziju, niti dizel manji od 2,2 litra). Variant BlueMotion ima koeficijent otpora vazduha od samo CX = 0,27, karoserija je spuštena za 1,5 cm u odnosu na obični Variant, pa niska potrošnja od samo 5,6 litara na kraju testa i nije iznenađenje. Vaša ruka će obožavati savršeno precizan menjač. Peta brzina je dovoljno dugo izračunata da nema potrebe za šestom brzinom, ali ovaj automobil traži snažniji motor. Nadam se samo da će Volkswagen malo “smanjiti gas” i dozvoliti konkurenciji da ga dostigne, jer će uporedni testovi postati odviše dosadni. Golf VII je zapravo Passat u malom, ili “Audi” sa “pogrešnim” znakom. Ali, uz poneku manu.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Aleksandar Todorovic Golf VII VariantDizajn Volkswagenu nikada nije bio na prvom mestu, ali Variant i ne izgleda loše.

Enterijer je dosadan, a kvalitetni materijali brzo potvrde da sedite u nemačkom automobilu. Sedišta su takođe nemačka – pomalo tvrda, ali dobro profilisana i pristojnih dimenzija, pa i ako ste svih ovih godina preterivali sa pivom i kobasicama, uspećete da se ugodno smestite, jer je ergonomija odlična. Volan ima dovoljno velike hodove podešavanja, kao i sedište.

DSC_2576Sve je jednostavno, pregledno, dobro raspoređeno i kvalitetno napravljeno.

Putni računar je izuzetno jednostavno koristiti, displej osetljiv na dodir takođe. Vreme privikavanja na ovaj automobil je minimalno – posle pet minuta vožnje, osećate se kao da vozite ovaj auto barem pet godina. Ovaj prisni osećaj “kao kod kuće” veoma prija, ali kako nisam imao 22.114 €, koliko košta Golf na testu, bio sam prinuđen da ga vratim sa testa. Ovaj automobil je “klasika” na četiri točka, koja nikad ne zastareva. Na njemu je sve izuzetno kvalitetno, osim zvučnika koji su, izgleda, nemačke proizvodnje, a Nemci još nisu pronašli način da za malo novca naprave dobre zvučnike (čak i nova 308-ica ima bolji zvuk, a o novoj Mazdi 3 da i ne govorim).

DSC_2606Golf  Variant: Bezbedan, siguran, stabilan, moćan auto koji će vam spasiti život!

Zahvaljujući relativno velikom međuosovinskom rastojanju od 270 cm (što je za 6 cm više nego na starom modelu), na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta i za krupnije putnike, što se na Balkanu naročito ceni. Nažalost, zadnja klupa je nemački tvrda i sedi se odviše uspravno, pa nikako nema one opuštenosti kao kod Passata. Varijabilnost karoserije je tradicionalno dobra, a gepek je ogroman. Nosivost je sasvim prosečna i iznosi 525 kg. Šampion u ovoj kategoriji je Ford Focus sa 600 kg, a to je ujedno i jedini automobil u klasi karavana koji nudi bolji hendling od Golfa (Mazda 3, nažalost, nema karavansku verziju).

DSC_2595Ovo je pravi karavan, sa 605/1.620 litara zapremine u prtljažniku: prosto sjajno!

Novi Golf Variant je od svog prethodnika veći, ali i u proseku lakši za čak 100 kg. Ovo je ujedno prvi Volkswagen konstruisan na MQB platformi. Težina karoserije smanjena je za 23 kg, dok su uštede ostvarene novim oslanjanjem (za 26 kg manje), klimom (za 2,7 kg manje) i sedištima (za 7 kg manje).

Da li je agregat 1.6 TDI idealan za Golf VII?

Ja mislim da nije. Prosto je greh ne kupiti Golf sa 2,0 TDI motorom od 150 KS, ako ne zbog brzinomera koji obećava magičnih 260 km/h, a ono zbog svih vozača Audija, Mercedesa i, posebno, VW Passata, koji su me strpljivo čekali da se pomerim iz leve trake, jer ovaj Golf sa zimskim gumama (Tigar Wintera: koje su loš izbor za ovako dobar automobil) nije hteo brže od realnih 190 km/h. Želim da kažem da je 190 km/h za ovaj Golf smešna brzina. Ako nikad ne vozite brže od 160 km/h, ne bacajte novac na VW, već kupite neki korejski automobil, jer nećete shvatati zašto Golf za Variant verziju traži minimalnih 18.126 € (za 1,2 TSI motor).

DSC_2611Ona kaže: Rado bih Golf  kupila mom dragom mužu kad bih to mogla da priuštim.

Golf VII nudi mnogo više nego što košta, i to nije Škoda sa zvučnijim imenom, već jedan daleko bolji automobil od konfekcije iz Češke. Da biste to ustanovili, potrebno je samo da pritisnete gas do poda. Nažalos, to je dozvoljeno (mada, zbog gužvi, ne i uvek izvodljivo) samo u Nemačkoj, ali znajte da će vas presretači u Poljskoj i Bugarskoj sigurno tolerisati do 170 km/h (ograničenje brzine je 150 km/h), ili koji kilometar preko toga, u šta sam mogao i lično da se uverim. Doplata za 2,0 TDI motor je manja od 2.000 €, ali vam pruža realnih 218 km/h, po brzinomeru gotovo 230 km/h, što za kupca Golfa nije nepremostiva prepreka.

DSC_2596Budite mudri – umesto Škode Octavia kupite original: Golf Variant.

Motor 1,6 TDI može puno, ali ne može da se poredi sa dobrim starim “traktorom” 1,9 TDI (PD), koji je bio eksplozivniji. VW je vrlo skroman sa svojim obećanjima, jer sam uspeo da do 100 km/h iz mesta mirovanja stignem za 9,9 sekundi (kao i većina novinara u Evropi), a fabrika kaže da mu treba 10,6 s. Čemu laži, zar će se neki kupac uplašiti dobrog ubrzanja? Mislim da neće, kao što se neće uplašiti ni ubrzanja od 80 do 120 km/h u petoj brzini za 12 sekundi (možda bi moglo malo bolje sa letnjim gumama).

DSC_2609Variant BlueMotion ima koeficijent otpora vazduha od samo CX = 0,27

Vožnja je bila neverovatno ugodna i dovoljno brza, nije mi bilo dosadno za volanom Golfa VII. Zabavno je bilo gledati vozače skupljih limuzina, koji su se divili dizajnu VW-ovog karavana i dobrim međuubrzanjima od 150 do 190 km/h (nakon čega sam morao da napustim levu traku). U povratku me je uhvatila jaka vejavica u kombinaciji sa gustom maglom, ali Golf VII nije mrdao sa željene putanje.

Odličan ESP, odlična trakcija, direktan upravljač i, što je najvažnije, odlični farovi za maglu, jedni od najboljih u klasi (meni omiljena Mazda 3 ima najgore, sramotno loše) ulivali su mi puno poverenje. Jako je dobro što VW za smešno malo novca nudi “Audi” sa jeftinijim znakom. Prilikom naglog kočenja, u navedenim uslovima, Golf je kočio savršeno, a pedala je tako precizna da je doziranje kočnica san snova – pravi uzor za kompletnu konkurenciju.

Lepo ga je voziti i po gradu, ali više voli autoput

Razumljivo, pošto dolazi iz Nemačke, Golf je stvoren za autoput, na kome se oseća kao riba u vodi i prosto moli da ga vratite u matičnu zemlju i provozate autobanom, pod uslovom da nije zakrčen kao što ume da bude. Siguran sam da ćemo narednih godina viđati mnogo Golfova VII kako jure autoputem “neprilagođenim brzinama”, ali krivac za to biće savršeno dobra izolacija sa svih strana. Šum vetra je jedva primetan, a aerodinamika je izvanredna. Ogibljenje je priča za sebe – veoma je sigurno, a uz to i jako dobro apsorbuje neravnine sa puta, što čini veoma tiho. Neprijatnih vibracija na volanu nema, pa ćete pomisliti da u Srbiji imamo pristojan autoput što je, naravno, daleko od istine.

DSCN9195Spoljna temperatura -5: brave zaleđene – nema ulaska u Golf, ni “putovanja za Moskvu”.

U gradu ga je zadovoljstvo voziti: motor nudi zavidan nivo elastičnosti, ali imajte na umu da ipak nema obrtni moment kao 2,0 TDI motor. Zato pre preticanja ipak odaberite pravi stepen prenosa. Ubrzanja su odlična. Baratanje ručicom menjača je zabavno poput gledanja finala svetskog prvenstva u fudbalu, a okruženi ste samo vrhunskim detaljima. Ako kupujete automobil preko Porsche Mobilitija, cena je još povoljnija. Šta još čekate, da Golf košta kao Hyundai, koji svoj i30 prodaje sa dva vazdušna jastuka? Ako nemate bar 15.500 €, koliko košta Golf VII “bez gepeka”, dakle svima omiljena hečbek verzija, kupite Fiat 500L za 11.000 € koji vam, sa osam vazdušnih jastuka, nudi nekoliko puta veće šanse da preživite sudar od pomenutog i30, koji se za taj iznos nudi sa samo dva airbaga.

DSC_2583Instrumeni su toliko pregledni da bi ih video i “Ray Charls”: čista desetka!

Glavna “zvezda” ovog teksta, Golf VII, nudi odličnu pasivnu i aktivnu bezbednost i dolazi sa čak deset vazdušnih jastuka. Pošto često dobijam molbe da napravim poređenje između ovih automobila, po principu da je 11.000 €, ipak, manje od 15.500 € (naši kupci sanjaju o Golfu, a kupuju Hyundai), imajte na umu da motori u Hyundaiju već na 80.000 km troše veoma mnogo ulja i time dospevaju za polugeneralnu. Ispada da je bolje da se “gurate” u Polu 1.4, koji košta kao i30, i dobijete automobil čiji motor može da izdrži barem 250.000 km pre generalne, uz napomenu VW ne daje sedam godina garancije. Sami napravite računicu kako biste ostvarili balans između početne uštede, troškova održavanja i svega onog što dobijate sa određenim modelom, ali nemojte da vam bezbednost pri tome bude najmanje bitna.

DSC_2577Šta ona kaže: Rado bih ovaj automobil kupila mom dragom mužu, a vašem omiljenom novinaru, kad bih to mogla da priuštim, ali on ovaj automobil prosto ne ume da vozi umerenom brzinom. Ovo je pravi karavan, sa pravih 605 litara zapremine u prtljažniku. Ako mudro zaobiđemo dizajn, koji je u najboljem slučaju dosadan, uz nemački hladan enterijer sa utiskom već viđenog, i preskočimo činjenicu da novi Golf Variant predstavlja trenutni maksimum VW-ovih stilista, onda možemo da krenemo sa hvalospevima.

DSC_2565 Jedan od njegovih najboljih kvaliteta je zvučna izolacija: neverovatno, ali u novom Golfu manje je bučno nego u Mercedesu! Automobil minimalno prenosi vibracije do putnika, čak i kada se, nažalost, vozite po Srbiji. Koči nestvarno dobro: pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja potrebno mu je dva metra manje nego Hondi Civic, odnosno metar manje nego Mercedesu A klase. To je izvaredno! Crna boja mu dobro stoji: ozbiljna boja za jako ozbiljan automobil.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Sudeći po odličnim prodajnim rezultatima, većina kupaca pronašla je u ovom automobilu mnoge druge kvalitete važnije od dizajna. Ne postoji automobil u ovoj klasi koji tako dobro koči kao Golf VII. “Nemac” ima i savršeni menjač – sve klizi kao podmazano. Golf je idealan flotni automobil, kao i većina VW-ovih modela: dobro drži cenu, retko se kvari i pritom malo troši. Motor je jedan od najštedljivijih dizelaša na svetu – na zahtevnom testu trošio je u proseku 5,6 litara. Jedino neobavešteni kupci misle da Golf ne treba da bude skuplji od konkurencije. Ovaj automobil nikako ne preporučujem početnicima, iako je izuzetno predvidiv i miran u svakoj situaciji, jer se u njemu brzina ne oseća.

DSC_2572Potrošnja u normalnoj vožnji neće prelaziti 4,5 litara: fabričko obećanje je 3,9 litara.

Nemojte se iznenaditi kada vidite vlasnike Golfa VII kako “sumanuto” voze, jer percepcija brzine je sasvim drugačija kada ste za volanom ovog automobila. Neću reći da Golf VII nudi ljubav i pouzdanost na duže staze, i da je to danas, u krizi, postala osobina koja se veoma ceni, jer je to nekako izlizano. Ali je istinito.

DSC_2584VW Golf VII je stvoren za velike brzine: 190 km/h za ovaj Golf je smešna brzina.

Šteta što Golf nije ostao još par dana kod mene, a još je veća šteta što su nam plate takve da će većina nas voziti ovaj automobil tek kada ga uvezemo iz Nemačke sa 250.000 km na satu. Ali dobro, materijali su sada robustniji nego ikad, pa će i tada Golf VII izgledati skoro kao nov auto. Jedini automobil koji ozbiljno može da parira Golfu VII Variant u ovom trenutku je samo Toyota Auris TS (karavan), koju upravo testiram. Ali znajte samo jedno: kralj auto puta je Golf!

Auris TS Aleksandar TodorovicToyota Auris TS izgleda avangardnije, modernije i bolje od Golfa ili se varam?

Porsche Beograd-Sever vas očekuje na test vožnji baš ovog Golfa. Najavite se putem telefona 011/2075-624, 063/381-494, odnosno 011/2075-615 ili još bolje na 063/451-725 i uživajte, čisto da znate zbog kakvog automobila ćete skupljati pare narednih godina.

Cenovnik i oprema za VW Golf VII Variant (preuzmite ovde, klikni).

DSC_2573Nemojte upoređivati Golf VII sa korejskim automobilima već sa Mercedesom!

thumbs-upVeoma štedljiv i dovoljno elastičan 1,6 TDI agregat, odličan, izuzetno precizan i dobro usklađen petostepeni manuelni menjač. Fenomenalno izbalansirano oslanjanje i još bolja i temeljnija zvučna izolacija. Efikasan start-stop sistem, štedi skoro 0,5 litra goriva u gradskoj vožnji. Dinamičan, stabilan, upravljiv. Vrhunske kočnice i jednako dobri farovi. Odlična pasivna i aktivna bezbednost. Izuzetno pregledni instrumenti. Veoma mekana pedala kvačila. Odlično drži cenu, brzo se preprodaje. Vrlo dobar imidž. Velika autonomija zahvaljujući prosečnoj potrošnji od 5,6 litara. Gotovo savršen start/stop sistem, jednako dobar kao kod Mercedesa. Bogata serijska oprema paketa Comfortline.

thumbs-downMnogi konkurenti izgledaju bolje i modernije. Zadnja klupa prosečno udobna, prosečna nosivost. Jednostavan, pomalo dosadan dizajn enterijera. Kaseta ispred suvozača je mala i postavljena isuviše nisko, tako da stvara osećaj skučenosti. Prečnik okretanja bi mogao biti manji. Električna kočnica sa tasterom je ipak za penzionere, meni se nije dopala. Ne možete da okrenete auto pod ručnom. Zeder i kasko neizbežni dodatni troškovi za Golf u Srbiji. Osnovni Trendline paket opreme ipak nema baš sve što vam treba. Zvučnici osrednjeg kvaliteta. Cene delova i servisa nisu najniži u klasi. Motor 1,6 TDI bi mogao da ima malo više snage. Rezervoar od 50 litara je tek prosečan. Preglednost nije sjajna, a upravljač nije dovoljno lagan pri parkiranju. Garancija od četiri godine je tek pristojna – naši kupci zaslužuju više, jer VW ima kvalitet da im to pruži.

Cena: od 18.126 €

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.660 mm
Širina: 1.799 mm
Visina: 1.480 mm
Međuosovinski razmak: 2.700 mm
Prtljažnik: 605/1.620 l
Težina:  1.395 kg[/table]

VW-ov petostepeni menjač je savršenstvo u ovoj klasi: samo BMW ima bolji!

DSC_2589[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.598 ccm
Snaga: 105 KS pri 4.000 o./min
Obrtni momenat: 250 Nm u intervalu 1.500 do 2.750 o./min.[/table]

DSC_2570[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,7 s
Maksimalna brzina: 192 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 3,9 litara
Potrošnja na testu: 5,6 litara[/table]

Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica

DSC_2597[table]Prosečna ocena: 4,5
Dizajn: 3,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 4,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 4,5[/table]

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 3,5
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

Pogledajte odgovore na vaša pitanja u rubrici Pitajte Aleksandra Todorovića