SAVETUJEMO: KAKO DA RAZRADITE NOV MOTOR

Odvojite nekoliko minuta i saznajte kako da pravilno razradite motor u svom novim automobilu. Želja svakog novopečenog vlasnika automobila jeste da “srce”, odnosno motor njegovog ljubimca, pređe što veću kilometražu pre generalnog remonta. Mnogi ne znaju da već prvih mesec dana pogrešne razrade motora može znatno smanjiti život agregatu, te da se navike većine srpskih vozača katastrofalno odražavaju po zdravlje agregata. Da li ste sigurni da znate sve o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem?

Tekst: Zoran Kastratović, Aleksandar Todorović

 

Kupovina automobila procedura

Benzinci jedini izbor za tanji džep

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Prodajem vaš automobil!

Dizelaš je mnogo bolja kupovina od benzinca

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

Iskustva: FIAT Croma

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

najbolji-_auto_logo_670-

Možda će vam ovaj tekst pomoći da proverite i dopunite svoje znanje? Nov agregat traži umereno doziranje gasa u prvih 2.000 km. U prvih mesec dana vožnje ne smete previše opterećivati pokretne delove motora, jer je za njihovu razradu potrebno određeno vreme. Dok novi motor radi, zbog trenja dolazi do brušenja kliznih površina i taloženja metalnih nečistoća u ulju. Zato većina proizvođača automobila u motor sipa takozvano “ulje za razrađivanje”, koje se posle relativno kratkog intervala zamenjuje standardnim uljem, svakako nakon ispiranja motora.

Foto: Aleksandar Todorović

HONDA i - DTEC motorVeoma važno: Nov motor uvek traži postepenu razradu, nemojte to zaboraviti.

U toku razrade motora, obrtaji radilice ne smeju preći polovinu maksimalnih mogućih obrtaja. Ukoliko je crveno polje na obrtomeru na 6,500 o./min., u prvih 2.000 km vožnje nemojte opterećivati motor sa više od 3.300 o./min., posebno ne na duži vremenski period. Ako u periodu razrade agregata konstantno “terate” motor na visoke obrtaje, znatno ćete mu smanjiti životni vek. Naravno, bez obzira na to da li imate nov ili islužen motor, redovno proveravajte nivo ulja u karteru, jer je to od presudne važnosti za dug život vašeg agregata.

Toyota Motor-HOrizont-DSCN3548Imajte uvek na umu da hladan start znatno skraćuje vek svakog agregata.

Ukoliko često startujete motor zbog kratkih relacija u gradu, obavezno skratite interval zamene ulja. Imajte na umu da samo jedan hladan start troši motor kao 15 sati rada na optimalnoj radnoj temperaturi. Ulja niskog viskoziteta bolje podmazuju motor kod nižih temperatura i omogućuju brže postizanje radne temperature. Sa uljem gradacije 15W – 40 motor se zagreva nakon 25 km, a sa 10W – 40 upola kraće. Izbegavajte vožnju u zimskim uslovima, jer tada motoru treba mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu. Takođe zaobiđite vožnje na kratkim relacijama, jer one najviše skraćuju životni vek agregata. Ukoliko ste primorani da svakodnevno vozite automobil u gradu, gde dominira režim “stani-kreni” vožnje, slobodno skratite interval zamene ulja.

Druga krajnost su vlasnici automobila koji retko voze i godišnje prelaze samo koju hiljadu kilometara. Oni zbog toga često smatraju da nije nužno da menjaju ulje svake godine, u čemu veoma greše: sve i da je automobil stajao godinu dana bez ijednog pređenog kilometra, ulje je izgubilo potreban viskozitet i treba ga promeniti.

Filter za vazduh je takođe veoma bitan i treba ga menjati čim se zaprlja. Naši vozači mnogo greše jer ga čiste, na primer, komprimovanim vazduhom, čime se nečistoće utiskuju dublje u filter. Zbog toga motor ne može pravilo da “diše”, što se negativno odražava na potrošnju, a još više na vek motora.

Peugeot 1.6 HDI DSCN5270Visoki obrtaji znatno skraćuju život svakom motoru – gas do poda “ubija” agregat!

Životni vek motora u velikoj meri zavisi od težine vaše noge na gasu.Tečna vožnja produžava vek motoru, a pored toga trošite i manje goriva. Najvažnije od svega jeste da pratite tok vožnje i vozite prosečnom brzinom, odnosno – da pratite ritam koji nameću drugi vozači. Uvek koristite zalet: mnogo je bolje, odnosno štedljivije, da ubrzate automobil na ravnoj deonici puta pre početka uspona, kako bi vas “pogurala” inercija i da biste izbegli da poterate motor u visoke obrtaje. Veoma je važno da vredno menjate stepene prenosa naviše, najkasnije na “završetku obrtnog momenta”. Kod benzinskih agregata je to oko 4.000 o./min. radilice, a kod dizelaša se maksimalna sila isporučuje na oko 2.000 o./min. Zato već preko  2.500 o./min. odaberite viši stepen prenosa. Imajte na umu da visoki obrtaji naprežu motor i da su nagla ubrzavanja štetna, kao i teranje obrtaja radilice u crveno polje na obrtomeru.

Kvalitet motornog ulja i njegova redovna zamena od primarnog su značaja za dugovečnost motora.

Turbo punjač se vrti i do 250.000 o./min. zbog čega je, nakon parkiranja, potrebno ostaviti motor da radi još pola minuta na praznom hodu, kako ne bi došlo do “toplotnog šoka”, odnosno oštećenja ležajeva i vratila. Isto tako, agregati sa turbo punjačima su veoma osetljivi na turiranje hladnog agregata, jer je potrebno izvesno vreme da se postigne optimalno podmazivanje. Motorno ulje je kod atmosferskih motora u kontaktu s temperaturama višim od 300°C, a kod agregata sa turbo punjačem – i preko 500°C.

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem rade na principu pretvaranja hemijske energije (goriva) u toplotnu. Najefikasniji motori pretvaraju tek oko 30% toplotne energije u mehanički rad, i to u idealnim uslovima i na potrebnoj radnoj temperaturi. Dostizanje radne temperature ne traje dugo, pa ravnomerno opterećivanje agregata u tom intervalu od nekoliko minuta predstavlja jednu od tajni dugovečnog života motora. Ključ dobrog i dugog radnog veka agregata jeste u efikasnom podmazivanju, koje je najkritičnije u prvim minutima rada motora. Uloga i kvalitet ulja veoma su važni, jer se sa uljem smanjuju trenja i trošenja pokretnih delova motora. Veoma je važno i da u kružni tok ulja pod pritiskom ne dospeju nečistoće, metalne čestice i produkti sagorevanja, koji bi trebalo da ostanu na filteru ulja, a koji uvek treba menjati sa zamenom ulja.

A Todorovic DSCN3685Nov motor traži umereno doziranje gasa u prvih 2.000 kilometara. Poštujte to pravilo.

Neki naši vozači nepotrebno štede na ovim filterima, menjajući ih tek pri svakoj drugoj zameni ulja, što u mnogome skraćuje vek motora, posebno ukoliko sagorevate gorivo lošeg kvaliteta. Zaprljani filter ulja smanjuje pritisak ulja i povećava opterećenje uljne pumpe. Zbog toga uvek treba birati izuzetno kvalitetna motorna ulja, posebno ako imate motor sa turbo punjačem, koji traži izuzetno efikasno podmazivanje. Motorna ulja su derivati baznih ulja i raznih dodataka – aditiva, koje nije potrebno sipati ukoliko ste odabrali polusintetičko ili sintetičko ulje, budući da su ova ulja visokorafinisana. Sintetička ulja imaju bolja svojstva i zato pružaju mnogo bolje podmazivanje motora, jer predstavljaju kombinaciju laganih i otpornih ugljovodonika, dobijenih hemijskom sintezom.

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

 

Kupovina automobila procedura

Da li da kupim Auris 1.4 D-4D: Kažu da je brz!

Benzinci jedini izbor za tanji džep

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

najbolji-_auto_logo_670-

Pogledajte kako radi novi Mercedesov OM 651 agregat sa dva turba punjača.