Životno osiguranje: ovo obavezno pročitajte

Osiguranje života nastaje na osnovu ugovora o osiguranju. Društvo za osiguranje preuzima obavezu da korisniku osiguranja isplati ili isplaćuje ugovorenu sumu novca u slučaju da nastupi predviđeni događaj, uz uslov da na račun društva budu uplaćivani određeni iznosi novca u predviđenim rokovima (premija osiguranja).

Zašto ljudi kupuju životno osiguranje?

Buduća penzija je uvek manja od zarade, iznenadna smrt ili teška bolest nosioca prihoda u porodici može znatno ugroziti standard života svih drugih članova, osiguranjem života mogu se rešiti važna životna pitanja, školovanje dece, stupanje u brak, kupovina stana, izgradnja porodične kuće ili obezbediti dodatna sredstva za „stare dane“.

Prednosti životnog osiguranja

Kalkulator mešovitog osiguranja života
štedite za sigurniju budućnost,
obezbeđujete ličnu sigurnost i sigurnost svoje porodice,
polisu životnog osiguranja kao hartiju od vrednosti možete koristiti za obezbeđenje vraćanja duga (vinkulacija, zaloga),
učestvujete u dobiti društva za osiguranje ukoliko ono dobro posluje i ako je to ugovoreno.

Šta je osigurana suma, a šta premija osiguranja?

Osigurana suma je unapred određeni iznos koji će biti isplaćen u slučaju nastupanja osiguranog slučaja (doživljenja ili smrti). Premija osiguranja je iznos koji je ugovarač osiguranja u obavezi da plati na osnovu zaključenog ugovora o osiguranju. Premija je cena za rizik.

Premiju osiguranja možete uplatiti:

u dinarima ili u devizama,
jednokratno ili u ratama.

Najzastupljeniji proizvodi životnog osiguranja u našoj zemlji

Osiguranje života za slučaj smrti obezbeđuje garantovanu isplatu unapred ugovorenog iznosa novca (osigurane sume) licu/licima koje ugovarač osiguranja odredi (korisnicima osiguranja) za slučaj smrti osiguranika.

Osiguranje života za slučaj doživljenja i smrti – mešovito osiguranje obezbeđuje

Rentno osiguranje obezbeđuje višegodišnju isplatu unapred ugovorenih iznosa (rente). Isplata rente može početi odmah po uplati jednokratne premije osiguranja (neposredna renta) ili posle isteka ugovorenog perioda (odložena renta).
Trajanje isplate može se ugovoriti kao doživotno ili kao ograničeno na određeni broj godina. Visina rente zavisi od: starosti i pola osiguranog lica, iznosa premije osiguranja koju uplaćujete, trajanja perioda uplate premije osiguranja i trajanja perioda isplate rente.
Posebno interesantna vrsta ograničene rente je stipendijska renta ili renta za školovanje dece, koja se uplaćuje do napunjene 18. godine korisnika osiguranja, a isplaćuje najčešće od 18. do 25. godine korisnika osiguranja.

Dopunsko osiguranje od posledica nesrećnog slučaja obavezuje društvo za osiguranje da osiguraniku isplati unapred ugovoreni iznos novca (osiguranu sumu) za slučaj invaliditeta ili licu/licima koje ugovarač osiguranja odredi (korisnicima osiguranja) ako nesrećni slučaj prouzrokuje smrt osiguranika. Dopunsko zdravstveno osiguranje omogućava isplatu cele ili dela osigurane sume ako dođe do teže bolesti ili hirurške intervencije, kao i nadoknadu troškova lečenja prilikom boravka u inostranstvu.

Koja je razlika između rente i penzije?

Najznačajnije razlike između rente i penzije su sledeće:

Početak isplate rente nije vezan za zakonski rok odlaska u penziju i vi možete vreme početka isplate rente da izaberete i da odlučite koliko ćete godina primati rentu, unapred vam je poznat iznos rente koji ćete primati doživotno, budući da se taj iznos

Izvor: http://www.tvojnovac.nbs.rs

vodic-za-kupovinu-automobila

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE  AUTOMOBIL A NISTE SIGURNI DA LI JE TO PRAVI MODEL ZA VAS, POŠALJITE VAŠE CENJENO PITANJE U RUBRIKU PITAJTE A.TODOROVIĆA (KLIKNI OVDE).

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Prodavac tvrdi: C4 1.6 HDI nema plivajući zamajac

Dvoumim se između Megana, Cruza i Peugeota 407

Lagunu ne preporučujete, a Astru H?

Saveti za kupovinu automobila: Auris ili Suzuki SX4?

Da li je moj plivajući zamajac za zamenu?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

Ostavite komentar