Zimske gume – ovo morate znati

Zima stiže, pa ukoliko niste kupili zimske pneumatike, planirajte ovaj izdatak u narednom periodu. Od 1. novembra do 1. aprila biće obavezna upotreba sve četiri zimske gume samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je novim pravilnikom koji je na snagu stupio 1. novembra 2012. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba letnjih guma.

Novi pravilnik omogućava onima koji iz ekonomskih ili bilo kojih drugih razloga nisu u prilici da nabave i montiraju zimske pneumatike, da svoj automobil potpuno legalno koriste tokom zime i sa odgovarajućim letnjim gumama, naravno, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, iako je ovo smešno samo po sebi, jer letnji pneumatik na temperaturam ispod nule ima znatno manju elastičnost i prianjanje od zimskog pneumatika, čak i kada je kolovoz suv.

Foto: Branka Todorović

Da li znate koje su sankcije u slučaju da se ne pridržavate zakona?

– U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom. Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. Ako nemate lance na točkovima kada je to znakom i vremenskim uslovima određeno, kazna je 5.000 dinara, s tim što vas tada očekuje i isključenje iz saobraćaja.

– Pošto se neposedovanje ispravnih pneumatika tretira kao teža tehnička neispravnost, kazna je od 6 do 20 hiljada za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice, ako je ono vlasnik vozila, a policajac ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu kada je ona obavezna za upotrebu.

– Ako montirate pneumatike koje ste već koristili prethodnih zima, mora se voditi računa da dubina šare bude najmanje 4 mm. Sve manje od toga nije dozvoljeno.

– Verovstno već znate, da na jednoj osovini moraju biti pneumatici istog proizvođača, iste dijagonalne šare. Ne moraju sve četiri gume biti od istog proizvođača, ali one koje se nalaze na istoj osovini moraju biti od istog proizvođača i istog dezena.

– Ukoliko je vreme bez snežnih padavina i leda, zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu. Ipak, treba voditi računa da, sa aspekta bezbednosti, zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg, već i kada su niske temperature, jer se letnja guma tada veoma stvrdne i nema odgovarajuće prijanjanje. Po praviliniku, dozvoljeno je da se zimske gume montiraju i van zimske sezone, u slučaju snežnih padavina ili leda.

vodic-za-kupovinu-automobila

 

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE  AUTOMOBIL A NISTE SIGURNI DA LI JE TO PRAVI MODEL ZA VAS, POŠALJITE VAŠE CENJENO PITANJE U RUBRIKU PITAJTE A.TODOROVIĆA (KLIKNI OVDE).

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Prodavac tvrdi: C4 1.6 HDI nema plivajući zamajac

Dvoumim se između Megana, Cruza i Peugeota 407

Lagunu ne preporučujete, a Astru H?

Saveti za kupovinu automobila: Auris ili Suzuki SX4?

Da li je moj plivajući zamajac za zamenu?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

Ako želite da saznate kako da vozite bezbedno ove zime pogledajte ovaj video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EAi0fes4OC4[/youtube]

Ostavite komentar