Zimske gume nisu obavezne od 1. novembra

Samo ako na kolovozu ima snega ili leda, obavezno je da Od 1. novembra do 1. aprila imate montirana sva četiri zimska pneumatika. Ako je put suv, možete voziti usred zime sa letnjim gumama. Tako je po pravilniku koji je stupio na snagu 1. novembra 2012, a koji je počeo da se primenjuje protekle zime. Reklamiranje zimskih pneumatika danas već daje negativne efekte na bezbednost. Vozači su naime bez besparice odlučili da preko cele godine voze automobile sa zimskim gumama, a zbog toga su vozne kakteristike značajno lošije. Mnogi vozači ne znaju da je zaustavni put na mokrom kolovozu na recimo +4 stepena celzijusa za preko 20% duži sa zimskim, u odnosnu na letnje pneumatike. Šta to znači? Da li ste onda sigurniji zimi sa letnjim gumama ukoliko je put suv? Na ovo pitanje postoje dva jednako tačna odgovora, saznajte dalje u tekstu koja su (klikni ovde).

zima-snegZimi, odnosno kada su temperature vazduha ispod nule, niste bezbedniji sa letnjim pneumaticima na idealno suvom kolovozu, jer letnje gume nemaju dovoljnu mekoću. Zimski pneumatici imaju “mekšu smesu” i nude bolje prianjanje na temperaturama ispod nule, čak i kada je suvo. Kad je temperatura u plusu, letnje gume su sigurnije od zimskih. Zanimljivo je i da su letnji pneumatici bolji bolji na kiši, dovoljno je da temperatura bude 3 do 4 stepena iznad nule, i vi ste sa zimskim gumama osetno nestabilniji u krivinama pri kočenju, čak i preko 25%. Dakle, zimske gume jesu za preporuku ukoliko svaki dan vozite automobil u zimskom periodu, i ukoliko ga vozite van grada. Ako ste od onih koji svoj automobil vade iz garaže preko zime, samo onda kada nema leda i snega na putu, kupovina zimskih guma je za vas samo bacanje novca, i mogućnost da da lakše izletite sa puta i doživite udes.

Kretanje na snegu

Pri kretanju, odnosno pri prelasku iz stanja mirovanja u stanje kretanja, izuzetno je važno da pneumatici imaju što bolji kontakt sa podlogom – u ovom slučaju, sa snegom. Da biste sprečili proklizavanje kada krećete na snegu, dozirajte gas lagano i postepeno ubrzavajte. Trudite se da vam točkovi ne proklizaju, a nije loše ni da po velikoj poledici krenete iz druge brzine, jer se na taj način smanjuje sila koja se prenosi na točkove, a samim tim i povećava  pogonska snaga. U ovom slučaju su u prednosti vozači koji imaju automobile sa automatskim menjačima, posebno ukoliko imaju mogućnost da odaberu, odnosno  uključite “winter” režim, koji produžava prenosne odnose i time smanjuje mogućnost da vam se točak zavrti u prazno.

Sigurno-guranje-Pri kretanju na uzbrdici treba odabrati deonicu kolovoza koja je najpogodnija i sa veoma laganim dodirivanjem papučice gasa nežno popuštati pedalu kvačila, jer je nužno da postoji koeficijent prianjanja. Kada na usponu koji je pokriven snegom stanete i ne možete da krenete, primenite sledeće: kod vozila sa prednjom vučom vredi pokušati da vozite unazad, odnosno u rikverc, jer će vas na taj način pogonski točkovi gurati, pa ćete imati veće šanse da savladate uzbrdicu.

Saveti: Kako da sigurno vozite na snegu

Saveti: kako trošiti manje goriva?

najbolji       _auto_logo_670

Ostavite komentar