VW Polo 1.2 za preporuku ili ne?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, oduševljen sam vašom rubrikom, za koju sam saznao od prijatelja. Mesec dana lomim glavu, i ne mogu da odlučim da li je Polo 1.2 dobar izbor ili ne? Do sada sam vozio Twingo 1.2, stari model, ali uskoro stiže dete, pa mi treba malo veći auto sa petoro vrata. Kako koči Polo? Koliko je bučan? Da li je dovoljno snažan? Unapred vam mnogo hvala na odgovoru. Srđan Ilić.

Odgovara Aleksandar Todorović: g.iliću, hvala na pitanju, i hvala vam na poverenju, pozdravite vašeg prijatelja, ja ću pokušati da vam odgovorim na vaša pitanja. Navodim vam precizna merenja, pa je najbolje da procenite sami, da li je, i koliko je Polo ispred konkurenata u svojoj klasi. Kočenje je priznaćete svakom vozaču jako bitno, kako početniku, tako i onom koji obožava jurcanje po putu. VW Polu pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja treba 36,5 metara. Glavnim konkurentima treba: Cliu 37,4 m, Puntu Evo 37,2 m, Hondi Jazz 38,8 m, Mitsubishiju Coltu 39,7 m, dok se Peugeot 207 zaustavlja posle 39 metara. Ta razlika je pri brzinama primerenim auto putu daleko veća, pa Polu pri brzini od 140 km/h treba 72,9 m, a Coltu čak 81 metar. U takozvanom “split kočenju” kada nisu svi točkovi na istoj podlozi, Polo je još ubedljiviji, zaustavlja se za 125 m, Clio za nešto više od 150 m, a Punto Evo za 140 m, najbolja je u ovom segmentu Fiesta sa 99 metara. U slalom vožnji, Polo je najbrži sa prosečnom brzinom od 63 km/h, prosek ove klase je 61 km/h.

Foto: Aleksandar Todorović

Kod dužih putovanja jako je bitno da je buka koja dopire do putnika što manja. U Polu pri brzini od 130 km/h buka je 71 dB, za 10% su bučniji Honda Jazz, Punto Evo (72 dB), za 30% je bučniji Colt (74 dB, tolika je buka u Poli pri brzini od 160 km/h), dok su Ford Fiesta i Renautl Clio jednako tihi kao VW-ov automobil.

DSCN0860Gepek VW Pola je sasvim pristojan za ovu klasu vozila

Polo je idealan flotni automobil: dovoljno je jeftin za održavanje, ima proverenu mehaniku i izuzetno dobro drži cenu. Motor je jedan od najštedljivijih benzinaca na svetu – na zahtevnom testu trošio je u proseku 6,7 litara, što je veoma dobro. Idealan je za porodice sa jednim detetom, kao i za sve one koji žele da osete svaku krivinu. Ovaj automobil preporučujem i početnicima, ali i nežnijem polu, jer je izuzetno predvidiv i miran u svakoj situaciji. Racionalan je izbor, jer ga je kasnije veoma lako prodati. Ljubitelji VW-ovih automobila biće oduševljeni novim Polom, jer trenutno niko od konkurencije nema bolji model u B segmentu, što je za ego VW-ovaca, kako znamo, veoma važno, a vlasnici ovog automobila se poslovično teško odlučuju na prodaju. Polo nudi ljubav i pouzdanost na duže staze, što je danas, u krizi, postala osobina koja se veoma ceni.

DSCN0893 motorMotor od 3 cilindra i 70 KS je dovoljno jak za prosečne vozače, nudi sasvim pristojne performanse. Moj vam je savet, kupite Polo sa motorom 1.2 70 KS: štedljiv je, pouzdan je, elastičan je, šta više tražiti?

 

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare