Ubuduće i putari odgovorni za nesreće: tužioci se čekaju

Pravni sistem u ovoj zemlji nikada nije funkcinisao kako treba. Srbima je demokratija i pravda nešto na šta se tek privikavaju. Iako već postoje zakoni kojima se mogu sankcionisati putari zbog smrtnih ishoda u nesrećama, tužioci ne žele da rade svoj posao, i ne pokreću tužbe. Tako je bilo do sada, a do ulaska Srbije u EU, tako će izgleda i ostati. Doduše, nacrtom izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja detaljno i precizno se razrađuju obaveze putara, kao i njihova odgovornost za propuste u slučaju saobraćajne nesreće.

Gospodin Okanović, jedini glas razuma koja prima državnu platu, izjavio je: “U proteklih nekoliko godina praktično nije pokrenut nijedan krivični postupak protiv odgovornih lica zbog toga što je nebezbedan put uzrok nesreće”. Precizirao je da se od 14.000 saobraćajnih nesreća sa povređenim osobama u Srbiji, na godišnjem nivou pokrenu tri krivična postupka protiv putara zbog nebezbednosti puta, što, kako je naveo, dovodi do zaključka da je nebezbednost puteva u manje od pola procenta uzrok nesreća u Srbiji. “U zemljama Evropske unije taj procenat je preko 10 odsto pa ispada da su naši putevi, najbezbedniji u Evropi”, ocenio je Okanović. Pročitaj ceo članak ovde (klikni ovde).

najbolji-_auto_logo_670-

Gospodon Okanovič posebno podvlači da postoji otpor u javnim tužilaštvima kada je u pitanju postupanje po takvim predmetima, dodajući da, iako pravni okvir daje mogućnost da se putari krivično gone za propuste, ne postoji odlučna volja države da se u tako nešto krene. Država je zato imala snage da osmisli notare, i notarijat, bez valjanog dogovora sa advokatima.

Okanović tvrdi da će izmene zakona oživeti “mrtav član” koji se uopšte ne sprovodi, i promene koje su u tom pravcu predviđene Nacrtom Zakona o bezbednosti saobraćaja, a koje je predložila radna grupa MUP-a su, po oceni Okanovića, neophodne su. “Mi stalno menjamo pravni okvir nadajući se da će ta promena biti od presudnog uticaja da se krene sa uspostavljanjem odgovornosti putara ali to se ne dešava”, naveo je Okanović. Stvari se, kako je ocenio, neće promeniti dok “neko od putara zbog propusta u bezbednosti saobraćaja, ne ode na robiju”.

Meni se čini da niko u Vladi Srbije niti slušta, niti čita šta g.Okanović goviri i piše, niti je sada primarno Premijeru Srbije da smanjuje broj mrtvih na putevima. Iako su kazne za saobraćajne prekršaje u Srbiji izuzetno visoke, imajući u vidu prosečnu platu u Srbiji, broj mrtvih se nikako ne smanjuje, iako je sabroćaj zbog nemaštine iz meseca u mesec sve slabijeg intenziteta. Ko preživi na putevima u Srbiji do ulaska u EU, preživeo je. Naravno ginuće se i tada, ali onda će neko morati i na robiju da ide ako se dokaže da je krivica za nesreću do pitara, što naravno onima koji su se preselili na onaj svet neće puno značiti, ali hoće njihovim porodicama. Drugovi i drugarice putari, za nekoliko godina ćete morati da odgovarate za smrt ljudi na putevima. Previše Srba gine na putevima svake godine, da bih mogao ovaj tekst da napišem u nekom smirenijem tonu, jer je baš ovakav ton prikladan za trenutnu situaciju.

Priredio: Aleksandar Todorović

Morate da se osloniti na sami sebe, i da kupute najbezbedniji automobil za novac koji ste smpreni da izvdojite. Ukoliko vam treba moja pomoć, saveti, pošaljite vaše pitanje u rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića.

Ovde možete pročitati moje odgovore na brojna pitanja:

Imam Twingo 1.2 16V: Kupujem Note 1.4 da li sam napravio dobar izbor?

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Da li je Mazdu 6 moguće porediti sa Toyotom RAV4 i Nissanom Qashqai?

Polovni automobili: kako odabrati Mercedes A140?

Gospodine Todoroviću pomozite mi pri izboru automobila za 3.000 €

TESTIRALI SMO: Honda Civic Tourer 1.8

Testoviautomobila.rs: Testirali smo Citroën C4 1.6 HDI

TESTIRALI SMO: Kia Sportage 2.0 CRDi

TESTOVIAUTOMOBILA.RS: Testirali smo Clio Grandtour 1.2 TCE

Ostavite komentar