Toyota razvija novu platformu – Velike uštede

Najveći proizvođač automobila na svetu, kompanija Toyota, planira da uvede značajne promene koje bi joj donele uštede u procesu razvoja i proizvodnje vozila. Jedna od novina je nova modularna platforma koja bi bila osnova za veliki broj različitih modela srednje klase. Mere, od kojih će neke biti sprovedene već u 2015. godini, treba da osiguraju da Toyota ostane broj 1 u svetu po proizvodnji i prodaji motornih vozila, tako što će povećati broj isporuka na više od 10 miliona godišnje.

TOYOTA na dohvat ruke!

najbolji-_auto_logo_670-

Sledeći primer suparničkog Volkswagena, japanska kompanija nastoji da njeni modeli imaju što više istih delova i sklopova.

Dugoročno se planira smanjenje troškova proizvodnje za 20%, tako što će se broj komponenti koje učestvuju u izradi automobila smanjiti za 75%.

Uštede će biti sprovedene i kada je reč o investicijama u nove fabrike, a troškovi izgradnje budućih novih pogona biti redukovani za 40%.

Toyota želi da privuče nove kupce tako što će im ponuditi automobile koji su još ekonomičniji od postojećih.

U tu svrhu, kompanija razvija novu generaciju motora koji će biti i do 25 odsto štedljiviji od aktuelnih, ali istovremeno i 15 odsto snažniji.

Tako će, na primer, sledeća generacija hibridnih pogona, koja će debitivati u novom Priusu krajem 2015. biti ekonomičnija za 15%. Najavljena je i nova mehanička platforma sa prednjim pogonom, Toyota New Global Architecture (TNGA), koja će se koristiti za modele takozvanog C segmenta.

Prvi model baziran na TNGA platformi pojaviće se kasnije tokom godine. Među modelima koji će je koristiti biće novi Prius, Corolla i Lexus CT. Planirane su još dve platforme sa prednjim pogonom, pa bi do 2020. godine 50 odsto modela iz game trebalo da pređe na nove mehaničke arhitekture.

TESTIRALI SMO: Toyota Yaris 1.3 Dual VVT-i Sport

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

najbolji-_auto_logo_670-

POŠALJITE I VI VAŠA PITANJE, REŠIĆU SVE VAŠE DILEME (KLIKNITE OVDE).

TESTIRALI SMO: Honda Accord 2.0

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Evo zašto Srbi ginu: Manje od 70% vozača koristi sigurnosni pojas

CENTAR BOBAN: Nudi gorivo vrhunskog kvaliteta sa Liqui Moly aditivima

Ostavite komentar