Toyota nije za preporuku – niti Toyota Centar!

Pitanje: Pozdrav Aleksandre, Planiramo da kupimo polovnu Toyotu Auris 1.33 vvt-i 2012 sa terra paketom opreme od fizickog lica (prvog vlasnika), možda čak I sad za vikend. Link sa ponudom za prodaju auta: https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/11250252/toyota-auris-terra4you Vlasnica vozila je navela bogat paket opreme cak I neke sigurnosne tehnologije/dodatke kao sto su ASR i ESP, a koji nikad nisu bili obuhvaceni kod Toyote osnovnim terra paketom opreme. Navedeno je I da auto poseduje fabricki alarm I fabricke parking senzore, dok se pređena kilometraža od oko 75.000 km poklapa sa servisnom knjižicom. Auto je redovno servisiran u ovlašćenom Toyota centru dok je bilo u garanciji.

U međuvremenu, dok je auto dat u oglas, desila su se I neka oštećena na automobilu, po rečima vlasnice. Naime, oštećen je jedan od retrovizora, pukla je plastika pa ne može da se namesti kapa na njega, I neko dodatno grebanje. Cena ugradnje novog retrovizora je 150 €. Auto nema metalik boju I bio je garažiran.

TESTIRALI SMO: Toyota CH-R Hybrid

To su sve informacije koje sam saznao od prodavca vozila putem telefonskog razgovora. Pored vašeg stručnog mišljenja, o samom modelu auta za kojeg sam čito da je dosta trom, preticanje ide iz nižih brzina, da je poveći potrošač, da je navodno njegov agregat neodgovarajući za težinu ovog Aurusa, zatim da je od šestostepenog menjača slaba korist, itd., zanima me I da li je cena iz oglasa za ovaj auto realna, koliko on zapravo vredi pored svih njegovih mana I sitnih oštećenja koja su u međuvremenu nastala.

POGLEDAJTE I OVAJ VIDEO, TOYOTA NOVA; KOJA IMA PROBLEME I KOJA NE MOŽE DA SE REGISTRUJE!

Da li je potreban dodatni servis provere, pošto je auto servisiran prošlog oktobra po servisnoj knjižici na pređenih nekih 69.000 km? Tu su I dodatni troškovi prenosa vlasništva vozila na novog vlasnika od 200 € + overe kod notara oko 50 €. Na kraju, to košta pristojne novce, a nisam siguran da li to zaista vredi te pare, odnosno po vašem mišljenju, da li možda postoji neka alternativa u pouzdanosti I bezbednosti, ceni održavanja, pokrivenosti mreže servisa I ostalih pratećih stvari kod drugih polovnih automobila. Kakav bi bio Vaš savet za mene u ovom slučaju, ako se pođe od pretpostavke da nam treba porodičan, pouzdan I bezbedan auto sa niskom cenom održavanja, a da sa njim možemo da se lako I sigurno odvezemo vikendima van Beograda 100-tinak km u jednom pravcu, posetimo zemlje regiona do dva puta godišnje, I eventualno odemo na letovanje do grčke tim kolima. Vožnja po gradu se podrazumeva.

To je nekih 10 do 15.000 pređenih kilometara godišnje. Meni se čini da su Toyote u Srbiji generalno precenjene i da drže dosta jaku cenu čak I posle 7-8 godina starosti I pristojno pređenom kilometražom iza sebe. Imam utisak da vlasnici automobila u Srbiji upoređuju svoje toyote sa toyotama u Nemačkoj, zaboravljajući da su te toyote u startu skuplje za tržište zapadne Evrope I sa daleko kvalitetnijom I boljom završnom obradom, kvalitetnijim enterijerom, kao I sveukupnim bogatijim paketom opreme, plus bolje su održavani, voženi su po boljim putevima, I na kraju, toči se daleko kvalitetnije gorivo, itd. Takođe, postoji oglas aurisa 1.33 sa dual vvt-i agregatom, kupljen u Srbiji od prvog vlasnika, ali I sa većom pređenom kilometražom: https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9532218/toyota-auris-13-dual-vvt-i Koje su prednosti ovog dual agregata nad običnim?

Dok ponude toyota sa auto placeva iz uvoza (Italija) nisam siguran koliko su dobre za razmatranje sa vraćenom kilometražom od minimum 2.5-3 puta, sumnjivom karoserijom, sveopštim upitnim stanjem motora, I ostalo…. Ali, evo I linka za svaki slučaj: https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/10925673/toyota-auris-kredlti-bez-ucesca Trenutno vozim Toyotu Yaris 1.5 TS-Sport, 105 KS, 2001. koja je bila uvezena iz Švajcarske od navodno prvog vlasnika, sad već davne 2008. Moram ovde napomenuti da sem redovnog servisiranja, nikakav ozbiljniji problem/kvar na vozilu se nije pojavio do sad. Unapred zahvalan na Vašim odgovorima. S poštovanjem, Ranković Dejan PS1 Moram da Vas zamolim da prilikom objave mog pitanja sa Vašim odgovorom ne budu prikazani moji lični podaci. Unapred zahvalan. 

Foto: Testoviautomobila.rs/najboljiauto.com

TESTIRALI SMO: Toyota CH-R Hybrid

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine, odbrali ste pismeni odgovor. Ja sam vam preporučio usmeni odgovor, ali moju preporuku niste prihvatili. Kad dobijete pismeni odgovor, shvatiće zašto jer će vam biti potrebni novi odgovori, na vaša nova pitanja. Ja nikako ne želim da uplaćujete ponovo novac za vaša nova pitanja, jer pismenim odgovorima nisam u stanju da vam pomognem. Pismeni odgovori mogu da pomognu samo čitaocima koji me redovno, godinama prate, i koji su puno naučili iz mojih tekstova. Svi vaši zaključci su pogrešni. Nito je dobar izbor kupovina Aurisa od 75.000 km koji je vožen po Beogradu, niti dileri vraćaju tri puta kilometražu pre prodaje u Srbiji, jer imate sve više dilera koji prodaju automobil sa originalnim kilometražama. Znajte samo da je pređena kilometraža manje bitan faktor. Mnogo je važnije stanje motora i samog automobila. Ako je Auris sa BG tablicama vožen isključivo po Beogradu, iako je kilometraža relativno mala, dakle 75 000 km, nije isključeno da je motor pretrpeo ozbiljna naprezanja i oštećeanja.
Toyotina servisna mreža u Srbiji je veoma loša, a Toyota Centar sada sledi taj put, tako da su kupci i vlasnici Toyota u Srbiji ostavljeni na cedilu, iako su platili jako puno svoje automobile. Jedina je uteha što se Toyote ne kradu. Bar Auris nije zaninmljiv lopovima.
Nemojte nikako, ali nikako mešati Toyote proizvedene u Japanu,  i one koje se sklapaju u Evropi. Vaš Yaris prve generacije je iz Japana, i on je daleko kvalietniji od Yarisa koji se montira u Parizu, razlike je prevelika. Ako već hoćete francuski automobil, kupite Citroen, Peugeot ili Renault dobićete veći komfor po znatno nižoj ceni!
Niste čitali redovno moje tekstove i odgovore zato ste doneli mnogo pogrešnih zaključaka prilikom izbora automobila
Odgovoriću vam na svako vaše pitanje, detaljno i precizno.
Modele, automobila preporučujem samo čitaocima kojima tražim automobil. Zašto? Pa zato što preporuka modela čitaocu ne znači bukvalno ništa, jer je šansa da sam pronađe dobar auto jako mala i onda ljudi kupe neko model po mojoj preporuci ali loše održavan, i onda krenu kvarovi
Odgovori na vaša pitanja:
1)Iako auto ima servisnu knjižicu POTREBNO JE DA GA PREGLEDA ISKUSNI majstor pre kupovine, majstor koji ima dijagnostiku
 
2)Servisna knjižica ne goviri ništa!!! Goviri samo šta je na automobili menjano, a ne kakva je kompresija motora, kakvo je stanje turbine, i koliko još života ima  u tom motoru, niti vam pokazuje u kakvom je stanju trap, menjač. Servisna knjižica vam pokazuje samo šta je na automobilu menjano, pri tome ne znači da je menjano sve što su u servisu naznačili da je potrebno zameniti. Srbi su poznati kao vlasnici koji ne žele da menjaju ono što im u servisu kažu. A Srbi često ugrađuju delove koji nisu originalni, tako da ako kupujete auto održavan u Srbiji, onda otvarate pandorinu kutiju. Naša primanja su takva da ne možemo da priuštimo originalne delove, a želje za skupljim automobilima od onih koje možemo da priuštimo vrcaju na sve strane. 
3)Automobili voženi po Srbiji su u jako lošem stanju. Dodatno su u lošem stanju automobili voženi  u Beogradu, jer su mnogo opterećeni gradskom vožnjom. 75 000 km u Srbiji je kao 150 000 km u Francuskoj, Belgiji ili Španiji, odakle su najsolidniji automobili za najmanje novca.
 
4)Dobar a jeftin polovan auto je moguće kupiti samo na licitaciji, zato takva kola imaju, nude samo veliki dileri u Srbiji (Šabac zaobiđite), ali svak auto mora detaljno da proveri vaš majstor, prodaje se svašta, iako jeste istina da su automobili na placevima u daleko boljem stanju, nego automobili sličnog godišta sa našim tablicama. Verujem da ste bar nekada gledali čuvenog g.Alvirovića koji nebrojeno puta utvrdio koliko se nekvalitetno gorivo prodaje u Srbiji.
5) Mogu da proverim i pojedačno automobil, koji ste vi pronašli, ali to naplaćujem dva puta više nego kada vam ja tražim auto. Zašto? Zato što trošite moje vreme, a šansa da ste našli dobar auto je nikakva. Pa kad već uzaludno trošite moje vreme, to moram da naplatim. Ja čitaocima nudim da pronađem auto da bi dobio reklamu, a ne želim da radim tako, da kada neko nađe auto, da mu ja kažem našli ste loš automobil.
 
6) Pismenim putem se ne izajšnjavam koliko koji dileri vraćaju kilometražu, i kako. Te informacije dajem samo ako vam ja tražim auto. Za svaki auto imate informaciju koliko je vraćena kilometraža, a na onima gde nije vraćena, je cena nešto veća, iz razumljivih razloga.
7) Auris koji ste pronašli na oglasu, imajući u vidu slabu opremu, i godište, belu boju (koja se nije doplaćivala) i koju gotovo niko ne želi, košta i previše. Za taj novac, ili za manje novca možete kupiti automobil sa boljom opremom, u boljem stanju, sa kvaltetnijim i štedljivijim motorom.
8) Motor od 1.3 litara i 99 KS je toliko loš, da ga Toyota nigde u Evropi nije ponudila novinarima na test, to je toliko nejak model za težak Auris, da je prosto pravo mučenje vožnja tog automobila, pri čemu je potrošnja u gradu i preko 10 litara, jer traži visoke obrtaje za iole pristojnija ubrzanja, mada reč ubrzanje u kombinaciji sa Aurisom i 1.3 motorom zvuči smešno, posebno su međuubrzanja loša.
9) Javno ne komentarišem ponudu malih auto placeva, svaki auto plac radi po svojim pravilima, svaki diler ima svoju poslovnu politiku i plan koliko kilometara vraća na kojem automobilu, i oni su odlučili da tako rade, a pojedini kupci su rešili da njima poklone poverenje, kupujući automobil kod njih. Javno takođe ne iznosim koji dileri ne vraćaju kilometražu.
10) Za naše nekvalitetno gorivo, nužno je da servis bude na 10.000 km, a ako je gospođa pretežno vozila automobil gradom, onda se preporučuje zamena ulja na 5.000 km. Svakako da su retki koji to čine (ja na mom automobili menjam originalno ulje na 5.000 km) ali samo tako možete očekivati od svog motora u Srbiji da vas služi koliko je projektovano, a to je za benzinske motore 250.000 km,  za dizelaše nešto više.

Nemojte mi dalje uplaćivati novac, jer na vaša nova pitanja neću odgovarati. Trošim vaš novac, a pismenim odgovorima neću uspeti da rešim sve vaše dileme, jer niste čitali proteklih godina moje tekstove, i moje savete. Naveo sam vam da vaše dileme mogu rešiti samo usmenim putem. 

 
Ovo je samo deo odgovora. Kompletan odgovor je poslat gospodinu na mejl. 

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Kia ili Volvo, možda Scenic?

Nekim ljudima ne treba prodati automobil!

Najbolji auto za 3.000 evra

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Majstori, majstori: zuji mi nešto u haubi!

Prostran auto za 4.500 evra – šta preporučujete?

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi